Uutiset

Commodore julkisti uuden Commodore 64 Ultimate -kotitietokoneen

Uusi Commodore 64 Ultimate lupaa olla sen sisällä sykkivän FPGA-piirin voimin yhteensopiva käytännössä kaikkien C64-pelien, -lisälaitteiden ja -lisäkorttien kanssa ilman emulointia.

Commodore valloitti kodit 80-luvulla ennen kaikkea legendaarisen Commodore 64 -mallin voimin. Yhtiön historia on ollut vaiheikas, mutta nyt on tullut aika kääntää siinä uudelle lehdelle.

Commodoren uusi aikakausi alkoi vähän aikaa sitten, kun Retro Recipes -YouTube-kanavastaan tunnettu Peri Fractic eli Christian Simpson ilmoitti toimivansa nykyisin Commodore-yrityksen vastaavana toimitusjohtajana.

Kyse ei ollut pilasta, vaan tuntemattomien sijoittajien, harrastajien ja Commodore-veteraanien tukemana yhtiöllä on nykyisin uusi johto ja suunnitelma merkin herättämisestä henkiin muutoinkin kuin halpoina brändilisensseinä. Heidän hallussaan on nyt myös kaikki yhtiön vielä olemassa olevat tavaramerkit.

Simpsonin lisäksi uudessa Commodoressa vaikuttavat tällä hetkellä ainakin Commodore 128:n ja Plus/4:n ”isäksi” kutsuttu Bill Herd, VIC-20:n tuotejohtaja Michael Tomczyk, Commodore UK:n entinen johtaja David Pleasance ja C64 DTV:n luoja Jerry Ellsworth. Voit lukea lisää muutoksesta esimerkiksi The Oasis BBS:n artikkelista.

Nyt uusi Commodore on julkaissut ensimmäisen tuotteensa ennakkotilattavaksi: Commodore 64 Ultimate. C64 Ultimate ei perusta emulaatiosta, vaan sen sisällä sykkii AMD Artix 7 FPGA, joka on ohjelmoitu alkuperäistä C64:ää vastaavaan toimintaan. Sen kerrotaan olevan täysin yhteensopiva yli 10 000 C64-pelin ja lukemattomien -lisälaitteiden sekä lähes kaikkien -lisäkorttien kanssa.

Artix 7 FPGA-piirin lisäksi tietokoneen sisältä löytyy 128 Mt DDR2-muistia, 16 Mt NOR Flash-muistia, kaksi SID-piirikantaa (6581/8580) ja valikoima moderneja- ja menneisyyden liittimiä: kolme USB-A 2.0:aa, yksi USB-C, microSD-korttipaikka, HDMI-lliitin, 8-pin DIN-liitin analogiselle videolle, 3,5 mm:n kuulokeliitin, optinen S/PDIF, 100 Mbps:n verkkoliitin, lisäkorttiliitin, kasettiaseman 6-pinninen liitin, diskettiaseman 6-pinninen IEC DIN -liitin, kaksi DB-9-peliohjainliitintä sekä 26-pinninen ”User port”, joka on tosin sisäinen ja vaatii erikseen myytävän adapterin. Emolevyllä on myös Wi-Fi-tuki sekä mallista riippuen pelisuoritusta optimoiva RGB-valaistus varmistamassa, että lapsuudessa kesken jääneet pelitkin saadaan pelattua loppuun.

Commodore 64:n yksi parhaista ominaisuuksista oli sen SID-äänipiiri ja emolevyltä löytyykin paikat kahdelle. Ilman aito MOS Technologyn piiriä tai sen modernimpia korvikkeita äänistä on vastuussa FPGA:n puolella toteutettu UltiSID-emulaattori. Myös kasetti- ja diskettiasemat kuuluvat valinnaisiin lisälaitteisiin, sillä microSD-korttipaikan lisäksi C64 Ultimate tukee USB-asemia ja mukana on myös Ultimate-II+-tuki, joka emuloi kasettiasemaa autenttisemman tunnelman luomiseksi.

Commodore 64 Ultimate tulee saataville kolmena versiona: Väriuskollinen beige BASIC, läpikuultava Starlight-versio ja kullanhohtoinen läpikuultava Founders Edition. Läpikuultavien versioiden valaistuksen kerrotaan myös reagoivan peleihin, mutta toiminnallisuutta ei avata tarkemmin. BASIC-versio on hinnoiteltu verottomasti 299,99 dollariin, Starlight 349,99 dollariin ja Founders 499,99 dollariin. Kaikissa hinnoissa on tällä hetkellä mukana 50 dollarin alennus.

Lähteet: Commodore, Tom’s Hardware, The Oasis BBS

JEDEC julkaisi LPDDR6-muististandardin vähävirtaisiin laitteisiin

LPDDR6 kasvattaa muistiväylän leveyden 16-bittisestä 24-bittiseksi ja nostaa muistien nopeuden 9600 MT/s tasolta ensin 10667 ja myöhemmin jopa 14400 MT/s.

Muististandardeja hallinnoiva JEDEC on julkaissut uuden standardin vähävirtaisten laitteiden muistitarpeisiin. Uuden JESD209-6- eli LPDDR6-standardin taakse ovat odotetusti asettuneet heti niin merkittävimmät muistivalmistajat kuin mobiilijärjestelmäpiirien valmistajatkin.

LPDDR6 lupaa kasvattaa kaistan heti ensimmäisistä muisteista lähtien 32 gigabittiin sekunnissa, kun LPDDR5X-9600 yltää 19,2 Gbps. Merkittävästi kasvaneen kaistaan tuottavat 10667 MTransfers/s datanopeus ja 24-bittiseksi kasvanut väylä. Muistiväylä on jaettu sisäisesti kahteen 12-bittiseen alikanavaan. Tulevaisuutta varten standardi yltää heti 14,4 MT/s nopeuteen saakka.

Tehonkulutuksen puolella säästöjä on haettu mm. matalammalla toimintajännitteellä. VDD2-virransyötössä hyödynnetään dynaamista jännite/taajuus-skaalausta (Dynamic Voltage Frequency Scaling for Low Power, DVFSL), mikä pienentää tehonkulutusta pienissä kuormissa. Lisäsäästöjä saadaan myös mahdollisuudesta käyttää vain yhtä alimuistikanavaa, kun se riittää sen hetkiselle kuormalle.

Voit tutustua uuteen muististandardiin tarkemmin JEDECin lehdistötiedotteessa.

Lähde: JEDEC

Sonyn Xperia-puhelinten myynti loppuu Suomessa ja monessa muussa Euroopan maassa

Sonyn tuore Xperia 1 VII -huippumalli ei koskaan nähnyt päivänvaloa Suomessa.

Vaikka japanilainen Sony julkaisi uusimman Xperia 1 VII -lippulaivapuhelimensa jo pari kuukautta sitten, ovat laitteesta kiinnostuneet suomalaiset jääneet nuolemaan näppejään. Julkaisussaan 1499 euroon hinnoitellun Xperia 1 VII:n myynnin aloitus viivästyi useilla markkinoilla Euroopassa, eikä se koskaan päätynyt suomalaisten kauppojen hyllyille. Nyt japanilaisvamistaja onkin vahvistanut SuomiMobiili-sivustolle, ettei puhelin tule Suomessa myyntiin lainkaan.

Aiemmin Sony ilmoitti keskeyttävänsä uuden Xperia-puhelimensa myynnin väliaikaisesti korjatakseen laitteen teknisiä ongelmia, kuten yllättäviä sammumisia ja uudelleenkäynnistymisiä, mutta nyt keskeytys onkin vaihtunut lopulliselta vaikuttavaan myynnistä vetämiseen useilla alueilla. Euroopassa puhelinta on myynnissä vain ”valituilla markkinoilla” Sonyn oman verkkokaupan ja Amazonin kautta, mutta Suomi ei tähän ryhmään kuulu. Myös muut Xperia-mallit ovat laajalti kadonneet suomalaisten jälleenmyyjien valikoimista. Nähtäväksi siis jää, miltä Sonyn Xperia-mallien tulevaisuus Suomessa ja Euroopassa näyttää.

Sony on kertonut arvioivansa jatkuvasti markkinoiden kannattavuutta ja asiakaskysyntää ja huolehtivansa nykyisten Xperia-käyttäjien ohjelmistopäivityksistä ja huoltopalveluista.

Lähde: SuomiMobiili

Fractal Design julkaisi uuden Epoch-kotelon

Fractal Designin yhteensä viitenä erilaisena mustana ja valkoisena versiona saatavilla oleva uutuuskotelo panostaa minimalistisen tyylikkyyteen ja tehokkaseen ilmanvaihtoon.

Ruotsin ylpeys Fractal Design on päivittänyt kotelovalikoimaansa uudella Epoch-mallilla. Kotelon kuvaillaan yhdistävä nykyaikaisen minimalistisen ja siistin suunnittelun tehokkaaseen ilmanvaihtoon.

Fractal Design Epochin etu- ja kattopaneelit ovat kumpikin pääsoin metalliverkkoa, joskin katosta etuosa on varattu kotelon I/O-liittimille ja painikkeille. Myös kyljestä vastaava osa on pyhitetty puhtaalle pellille, kun loput kyljestä on ikkunaa. Koteloon on esiasennettu kolme Momentum 12 -tuuletinta, jotka puhaltavat viileää ilmaan sisään etupaneelin läpi.

Kotelon katto on varustettu pyöristetyin kulmin ja sen saa vedettyä helposti irti integroidulla kankaisella vetolenkillä. Katto ei irtoa kokonaisuudessaan, vaan irti lähtee vain rei’itetty osuus. Myös kylkipaneelit jättävät kotelon etuosan paikoilleen. Kotelon avaamiseen ei tarvita työkaluja ja kylkien sormiruuvit eivät irtoa paneeleistaan kokonaan.

Fractal Design Epochin tekniset ominaisuudet:

  • Koko ja paino: 447x215x469 mm, 7,69-7,86 kg mallista riippuen
  • Emolevytuki: mini-ITX, mATX, ATX
  • Asemapaikat: 2x 2,5/3,5”, 2x 2,5”
  • Laajennuskorttipaikat: 7
  • I/O-paneeli: USB-C 20 Gbps, 2 x USB-A 5 Gbps, 3,5 mm audiocomboliitin
  • GPU:n maksimipituus: 372 mm
  • CPU-coolerin maksimikorkeus 170 mm
  • Virtalähdetuki: ATX, max 255 mm (kahdella kiintolevykehikolla 155 mm)
  • Jäähdytintuki:
    • Katossa 240 mm
    • Edessä 240, 280 ja 360 mm
    • Takana 120  mm
  • Tuuletintuki (mukana 3x 120 mm Momentum 12)
    • Katossa 2x 120 / 140 mm
    • Edessä 3x 120 tai 2x 140 mm
    • Takana 120 mm

Fractal Design Epoch tulee saataville mustana ja valkoisena sekä RGB-tuulettimilla että ilman.  Mustan kotelon saa halutessaan myös umpinaisella kylkipaneelilla. Kotelo on hinnoiteltu Hinta.fi-hintaseurannan mukaan edullisimmillaan 117,09 euroon mustana ja 121,90 euroon valkoisena. RGB-valaistut tuulettimet nostavat hinnan väristä riippumatta 145,60 euroon.

Lähde: Lehdistötiedote (sähköposti)

Uusi artikkeli: Kokeilussa OnePlus Pad 3

Kokeilussa OnePlussan uusi 599 euron hintainen Pad 3 -taulutietokone.

OnePlus päivitti lippulaivataulutietokoneensa kesäkuun alussa kolmanteen versioonsa ja uuden Pad 3 -mallin myynti alkoi Suomessa juhannuksen kynnyksellä. Suositushinnaltaan 599 euron laite tarjoaa mm. aiempaa suuremman 13,2-tuumaisen 144 Hz näytön, Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiirin sekä suuren yli 12 000 mAh akun 80 watin pikalatausteholla.

Lue artikkeli: Kokeilussa OnePlus Pad 3

Live: io-techin Tekniikkapodcast (27-28/2025)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 11. heinäkuuta tavanomaista myöhempään aikaan noin kello 16:30 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Honor toi 400 Pro -älypuhelimensa myyntiin Suomessa 799 eurolla

Honorin 400- ja 400 Lite -puhelimet saavat Suomessa seurakseen myös keväällä julkaistun 400 Pron.

Kiinalaiselta Honorilta on 400-puhelinmalliston osalta ollut Suomessa myynnissä io-techinkin testissä vierailleet 400– ja 400 Lite -mallit, vaikka 400 Prokin on ollut muilla markkinoilla jo toukokuusta saakka. Alkuviikosta valmistaja toi 400 Pron myyntiin kuitenkin myös Suomessa ja se sijoittuu keskihintaluokan ja lippulaivamallien välimaastoon.

400 Prossa on 6,7-tuumainen AMOLED-näyttö 120 Hz:n virkistystaajuudella ja 1280p-resoluutiolla. Näytölle mainostetaan HDR Vivid -ominaisuutta ja sen pistemäiseksi maksimikirkkaudeksi kerrotaan jopa 5000 nitiä. Sillä on myös Netflix HDR- ja Amazon HDR -sertifikaatit.

Rautapuolella raksuttaa Qualcommin syksyllä 2023 julkaisema silloinen lippulaivajärjestelmäpiiri Snapdragon 8 Gen 3, jonka kylkeen puhelin tarjoaa 12 & 512 Gt RAM-muistia ja tallennustilaa.

Honor panostaa 400 Pron markkinoinnissa erityisesti sen kamerajärjestelmään, joka tarjoaa 200 megapikselin pääkameran melko kookkaalla 1/1,4” sensorilla ja 50 MP:n 3x-telekameran. Lisäksi takakamerasta löytyy 12 MP:n ultralaajakulma. Etukameran tarkkuus on 50 MP. Kamerajärjestelmä on varustettu myös tekoälyominaisuuksilla, kuten esimerkiksi kuvien selkeyttä parantelevalla AI RAW Large Model -ominaisuudella ja AI Superzoomilla, joka tuottaa pääkameralta jopa 15x- ja 50x-sensorirajauksia tekoälyavusteisesti.

Akun kapasiteetti 400 Prossa on 5300 mAh ja se tukee 100 watin SuperCharge-latausta sekä jopa 50 watin langatonta latausta.

Honor 400 Pron tekniset ominaisuudet:

  • Värivaihtoehdot: Midnight Black, Lunar Grey
  • Ulkomitat ja paino: 160,8 × 76,1 × 8,1 mm – 205 g
  • Suojaluokitus: IP68 & IP69
  • 6,7” AMOLED-näyttö, 120 Hz, 1280 × 2800 pikseliä (460 PPI), 5000 nitin pistemäinen maksimikirkkaus
  • Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri (TSMC 4 nm)
    • CPU: 1 × Cortex-X4 + 5 × Cortex-A720 + 2 × Corex-A520
    • GPU: Adreno 750
  • 12 Gt RAM-muistia
  • 512 Gt tallennustilaa
  • Kolmoistakakamera:
    • 200 megapikselin pääkamera (1/1,4″ sensori), f1.9, PDAF, OIS
    • 50 megapikselin 3x-telekamera (1/2” sensori), f2.4, PDAF, OIS
    • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2, AF, 112°:n kuvakulma
  • 50 megapikselin etukamera, f2.0, syvyyssensori
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS
  • 5G NR, 4G LTE-FDD/TDD, (Dual-nano-SIM, eSIM)
  • Wi-Fi 7 (802.11be), Bluetooth 5.4, NFC
  • GPS, AGPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, QZSS
  • Stereokaiuttimet
  • Akku:
    • 5300 mAh
    • Langallinen lataus 100 W (SuperCharge, USB PD)
    • Langaton lataus 50 W (SuperCharge)
  • MagicOS 9.0 (Android 15)
    • 6 vuoden Android-versiopäivitykset & tietoturvakorjaukset

Honor 400 Pro on saatavilla Suomessa 799 euron suositushintaan.

Lähde: STT Info, Tuotesivut

Philips julkaisi uuden Evnia-pelinäytön kaksoisresoluutiotuella

Uudessa Evnia 27M2N3800A:ssa on IPS-paneeli sekä 4K- että Full HD -resoluutioilla.

Philips on julkaissut Evnia-pelinäyttömallistoonsa uuden 27M2N3800A-mallin, joka tukee viime aikoina useiden valmistajien näytöissä nähtyä kaksoisresoluutiota.

Uutuudessa on 27-tuumainen IPS-paneeli, jonka kuvatarkkuutta voi vaihtaa yhtä nappia painamalla 4K- ja Full HD -resoluutioiden välillä (4K = 3840 × 2160, Full HD = 1920 × 1080). 4K-tilan virkistystaajuus on 160 hertsiä, kun taas Full HD -tilassa vastaava lukema on tuplasti korkeampi 320 Hz.

IPS-paneelin pikselivasteaika on 1 ms (gray-to-gray), mutta Smart MBR -tilassa sitä saa viilattua 0,5 ms:iin (MPRT). Näyttö tukee Adaptive-Synciä virkistystaajuuden synkronoimiseksi pelin ruudunpäivitysnopeuden kanssa. Sillä on myös VESA DisplayHDR 400 -sertifikaatti, ja DCI-P3-väriavaruus on katettu 95-prosenttisesti.

Lisäksi 27M2N3800A:ssa on käytössä Evnia Precision Center -ohjelmisto, jolla näytön asetuksia voi säätää mieleisekseen. Peliominaisuuksista tarjolla on mm. ShadowBoost, joka korostaa hämäriä alueita parantaakseen vihollisten näkyvyyttä ja Smart Crosshair -tähtäin, joka osaa muuttaa väriään pelin mukaan. MultiView-ominaisuudella taas voi käyttää kahta videolähdettä samanaikaisesti, kuten vaikkapa pöytätietokonetta ja kannettavaa.

Liitäntäpuolella näytössä on kaksi HDMI 2.1- ja yksi DisplayPort 1.4 -liitäntä. Siinä on myös sisäänrakennetut stereokaiuttimet ja sen runko on valmistettu 85-prosenttisesti kierrätysmuovista. Kalliimmista Evnia-malleista tuttua Ambiglow-taustavalaistusta näytöstä ei löydy.

Evnia 27M2N3800A tulee saataville heinäkuun aikana. Philipsin ilmoittama suositushinta näytölle on 349 euroa.

Lähde: Sähköpostitiedote, Tuotesivu

Uusi artikkeli: Testissä Nothing Phone (3)

Testasimme Nothingin uuden lippulaivaluokkaan markkinoidun Phone (3) -älypuhelimen

Nothing on onnistunut erottumaan älypuhelinmarkkinoilla muotoilullaan ja erityisesti läpinäkyvillä puhelinten takakuorillaan. Tänä vuonna yrityksen Phone (3) toi mukanaan vielä entistäkin enemmän markkinoiden massasta erottuvan muotoilun epäsymmetrisesti sijoitetuilla kameroillaan. Lisäksi ennen takakuoren alla levänneet Glyph-valot ovat saaneet väistyä uuden pyöreän Glyph-näytön tieltä.

Phone (3) on yrityksen omien sanojen mukaan heidän pelinavauksensa lippulaivapuhelinten markkinoille ja se näkyy myös Phone (2):sta selvästi nousseena hintana. Aivan markkinoiden kalleimpien joukkoon Phone (3) ei kuitenkaan ryntää, vaan tallennustilasta ja RAM-määrästä riippuen sen suositushinta asettuu 879 tai 979 euroon. Toisaalta myös järjestelmäpiirissä ollaan jääty pykälän terävimmän huipun alapuolelle, sillä puhelimen sisuksissa sykkii Snapdragon 8 Eliten sijaan Qualcommin tuore Snapdragon 8s Gen 4.

Tuoreessa testiartikkelissa tutustumme Phone (3):een viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta ja otamme selvää, miten yrityksen ensimmäinen lippulaiva onnistuu kilpailemaan nykymarkkinassa.

Lue artikkeli: Testissä Nothing Phone (3)

Corsair julkaisi Computexissa esitellyn Frame 5000D -kotelon

Frame 5000D noudattaa hyvin suoraan 4000D:n oppeja isommassa koossa.

Corsair esitteli kesän alussa Computex-messuilla lukuisia uutuustuotteita, joita tultaisiin julkaisemaan tiputellen myöhemmin. Nyt julkaisuvuoroon pääsee modulaarisen Frame-kotelosarjan uutuus 5000D.

Corsair Frame 5000D jatkaa siitä mihin 4000D jäi, mutta isommin. Uutuuskotelosta löytyy yhtiön tuoreimmat kokoamista helpottavat kikat, kuten InfiniRail-järjestelmä, joka mahdollistaa tuuletinpaikkojen koon muuntamisen paikasta riippuen 120-200 mm:n välillä, jonka lisäksi kiskorakenne mahdollistaa tuuletinten vapaan sijoittelun niiden varrelle. RapidRoute 2.0 helpottaa puolestaan kaapeleiden hallintaa ja emolevykelkan vierestä esiin työntyvä, pystysuunnassa liikkuva GPU Anti-Sag Stabilization Arm lupaa pitää huolen, ettei painava näytönohjain roiku liittimessään.

Frame-sarja yrittää erottua massasta etenkin modulaarisuudellaan. Siihen onkin saatavilla tai tulossa lähiaikoina saataville esimerkiksi matalaprofiilinen virtalähdekammio, uusi lasipaneeli kylkeen, 14,5” Xeneon Edge -kosketusnäyttö ja Frame 5000 Series LCD Mounting Kit sekä valkoiseen versioon sopiva ilmankiertoa parantava sivupaneeli. Myös 3D-Y Airflow -etupaneeli on omiaan keräämään katseita koteloon ja sen poikkeuksellisen kattavaan I/O-liitinrivistöön.

Corsair Frame 5000D:n tekniset ominaisuudet:

  • Koko: 542x556x250 mm
  • Materiaalit: Teräs, karkaistu lasi, muovi
  • Emolevytuki: mini-ITX, mATX, ATX, E-ATX (max 305×277 mm), tuki emolevyn takapuolen virtaliittimille
  • I/O-paneeli: USB-C 3.2 Gen 2, 4 x USB-A Gen 1, 3,5 mm audiocomboliitin
  • Asemapaikat: 2x 3,5”, 6x 2,5”
  • Laajennuskorttipaikat: 8 vaakaa tai 3 pystyä
  • GPU:n maksimipituus: 450 mm
  • CPU-coolerin maksimikorkeus: 175 mm
  • Jäähdytintuki:
    • Katossa 240, 280, 360 ja 4520 mm
    • Edessä 240, 280 ja 360 mm
    • Kyljessä 240, 280 ja 360 mm
    • Takana 120 tai 140 mm
  • Tuuletintuki (mukana 4x RS 140 ilman RGB:tä tai ARGB:llä)
    • Katossa 3x 120 tai 3x 140 mm
    • Edessä 3x 120, 3x 140 tai 2x 200 mm
    • Pohjassa 4x 120 mm
    • Kyljessä 3x 120 mm tai 3x 140 mm
    • Takana 120 tai 140 mm

Corsair Frame 5000D saapuu myyntiin välittömästi sekä mustana että valkoisena. Kotelon suositushinta yhtiön Euroopan verkkokaupassa on 154,90 euroa ilman ARGB-tuulettimia ja 179,90 euroa niiden kanssa. Vaikka kotelon valitsisi ilman ARGB-tuulettimia, kulkee etupaneelin alaosassa, I/O-liitinten yläpuolella ohut RGB-valonauha.

Lähde: Lehdistötiedote (sähköposti)