Kehittäjä teki kuvia luovan generatiivisen tekoälymallin Commodore 64 -kotitietokoneelle

Vuonna 1982 julkaistu klassikkotietokone suoriutuu generatiivisen tekoälymallin pyörittämisestä lokaalisti täysin omin voimin ilman verkkoyhteyksiä tai muita nykyajan kotkotuksia.

Tekoälyä on ehditty viimeisen vuoden aikana lykkäämään jokaiseen mahdolliseen ja mahdottomankin oloiseen laitteeseen ja sovellukseen. Tekoälykinkereissä ikä ei ole este, kuten Nick Bild on osoittanut Commodore 64:n kera.

Nick Bild on kehittänyt onnistuneesti Commodore 64 -kotitietokoneella pyörivän generatiivisen tekoälymallin. Tekoälymallilla voidaan luoda 8×8 pikselin kokoisia sprite-kuvioita, jotka näytetään 64×64 pikselin kokoisina. Kehittäjän mukaan tekoälymallin idea on auttaa muita kehittäjiä löytämään inspiraatiota edelleen olemassa olevan kotikutoisten C64-pelien kehittämiseen esimerkiksi hahmojen osalta.

Vanhuus ei tule kuitenkaan tietokoneidenkaan kohdalla yksin, vaan aivan silmän räpäyksessä vuonna 1982 julkaistu kotitietokone ei tehtävistään suoriudu. Tietokoneella kestää noin 20 minuuttia iteroida 94 kuvaa lopullisen kuvan luomiseksi. Tekoälymalli pyörii täysin Commodore 64:llä eikä se vaadi verkkoyhteyksiä tai muita nykyajan kirouksia.

Lähteet: Tom’s Hardware, Nick Bild @ GitHub

SK hynix esitteli uuden Zoned UFS 4.0 -NAND-standardin mobiililaitteisiin

10.5.2024 - 03:03 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (2)

Uusien Zoned UFS- eli ZUFS-muistien luvataan olevan paitsi nopeampia, myös kestävän jopa 40 % perinteisiä UFS-muisteja pidempään.

Muistivalmistaja SK hynix on julkaissut seuraavan sukupolven NAND-standardin mobiililaitteisiin. Kuten nykytrendeistä voi arvata, tekoälyllä on lusikkansa myös tässä sopassa.

SK hynix on julkaissut uuden ZUFS- eli Zoned UFS 4.0 -NAND-muististandardin mobiililaitteille. ZUFS eroaa perinteisestä UFS:stä siten, että se ryhmittelee datan erilaisten kriteereiden mukaan eri alueisiin. Ryhmittelyn kerrotaan nopeuttavan paitsi käyttöjärjestelmän toimintaa, myös ylipäätään parantaa muistinhallinnan tehokkuutta. Erityisesti tekoälytehtävien luvataan hyötyvän teknologiasta selvästi.

Yhtiön lehdistötiedotteessa on käytetty sen verran erikoista kieltä, ettei mediassa näytä olevan konsensusta mitä yhtiö tarkoittaa lauseella ”The ZUFS also shortens the time required to run an application from a smartphone in loungg hours use by 45 %”, mutta jokin ainakin nopeutuu sen verran. SK hynixin erikoinen kieli ei jää yhteen lauseeseen, vaan lehdistötiedotteen mukaan myös muistien kirjoitus- ja lukukestävyyttä on parannettu jopa nelinkertaiseksi, minkä kerrotaan pidentävän tuotteen elinikää jopa 40 %.

Lähde: SK hynix

Micron toi ensimmäisenä valmistajana myyntiin LPCAMM2-muistit kannettaviin

Yhtiön Crucial-brändillä myytävät LPDDR5X-7500-muistit sopivat tällä hetkellä vain Lenovon ThinkPad P1 Gen 7 -kannettavaan, mutta lisää uusia muisteja tukevia kannettavia on luvassa lähitulevaisuudessa muiltakin valmistajilta.

Jos kannettavassa on vaihdettavat muistit, ne ovat olleet jo pienen ikuisuuden SO-DIMM-muisteja yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta. Nyt SO-DIMMin aika alkaa lähenemään kuitenkin loppuaan, tai ainakin LPCAMM2 tulee yrittämään sen syrjäyttämistä.

Muististandardeja hallinnoiva JEDEC standardoi viime vuotena uudet Compression Attached Memory Module- eli CAMM2-muistit. Dellin kehittämät alkuperäiset CAMM-muistit eivät ikinä päätyneet standardoitaviksi asti, vaikka erot pieniä ovatkin. LPCAMM2-muistit mahdollistavat myös esimerkiksi LPDDR5X-muistien laajentamisen, kun aiemmin ne on täytynyt juottaa emolevylle suoraan.

Nyt muistivalmistaja Micron on aloittanut toimittamaan ja myymään ensimmäisenä valmistajana uusia LPCAMM2-muisteja. Yhtiön jälleenmyyntiin suuntaavat muistit tunnetaan brändistä Crucial ja ensimmäisenä myyntiin tulevat 32 ja 64 gigatavun LPDDR5X-7500 -muistit. Yksi LPCAMM2-kampa riittää täyttämään prosessorin 128-bittisen muistiväylän koko leveydeltään.

32 Gt:n kampa on hinnoiteltu Crucialin verkkokaupassa 175 dollariin, kun 64 Gt:n kammasta joutuu pulittamaan 330 dollaria. Tällä hetkellä markkinoiden ainut uusia muisteja tukeva kannettava on Lenovon ThinkPad P1 Gen 7.

Lähteet: AnandTech, Micron

AMD:n ja Intelin seuraavan sukupolven prosessorit vuotojen kohteina

Tuoreimpien vuotojen mukaan AMD:n Strix Pointista on tulossa myös pienempi Krackan-koodinimellinen versio, kun Intelin puolella aletaan olemaan varmoja Hyper-threading-teknologian hylkäämisestä.

Sekä AMD että Intel tulevat julkaisemaan tänä vuonna uuden sukupolven prosessoreita. Julkaisujen lähestyessä nettiin on alkanut valumaan enemmän tai vähemmän luotettavina pidetyiltä tahoilta vuotoja kiihtyvään tahtiin.

Luotettavista vuodoistaan tuttu Golden Pig Upgrades on julkaissut Bilibilissä väitettyjä tietoja tulevista Zen 5 -arkkitehtuurin kuluttajaprosessoreista. Vuodon mukaan työpöydälle päätyvä Granite Ridge ja sen mobiiliversio Fire Range tulevat perustumaan kahteen CCD-siruun ja yhteen IOD-siruun kuten edeltävätkin sukupolven. Sen mukaan prosessorisiruissa tulisi olemaan edelleen maksimissaan kahdeksan ydintä per siru, eli yhteensä 16 ydintä, ja L3välimuistia tulisi olemaan X3D-malleissa maksimissaan 128 Mt kuten nytkin. Prosessorisirut valmistetaan TSMC:n N4- ja IOD-siru N6-prosessilla. IOD:n sanotaan perustuvan Raphaeliin eli Ryzen 7000 -sarjaan, mutta toisaalta siinä kerrotaan myös olevan RDNA 2:n sijasta RDNA 3 -grafiikkaohjain. Piireissä ei ole NPU-tekoälykiihdytintä.

Strix Point -prosessorit kannettaviin ovat aiempien vuotojen mukaisesti 12-ytiminen, mutta Golden Pig Upgrades tarkentaa sen tarkoittavan väitetysti neljää Zen 5- ja kahdeksaa Zen 5c -ydintä yhteensä 24 Mt:n L3 -välimuistilla. GPU perustuu RDNA 3.5 -arkkitehtuuriin jo sisältää maksimissaan 16 noin 2,6-2,7 GHz:n kellotaajuudella toimivaa CU-yksikköä. Tekoälykiihdytin tarjoaa yli 40 TOPSin suorituskyvyn ja vuotaja antaa tukensa myös uudelle Ryzen AI -nimeämiselle.

Strix Halo on kauan odotettu ”järeä APU-piiri” kuluttajapuolelle ja se perustuu useampaan eri siruun. Prosessorissa kerrotaan olevan maksimissaan kaksi 8-ytimistä Zen 5 CCD -sirua yhteensä 64 Mt:n L3-välimuistilla, mutta CCD-sirujen kerrotaan poikkeavan tavalla tai toisella Granite Ridgen siruista. Prosessorisirun rinnalla on GCD-grafiikkasiru maksimissaan 40 RDNA 3.5 Compute Unit -yksiköllä, 32 Mt:n Infinity Cache -välimuistilla sekä yhteensä 16 PCIe Gen 4 -linjalla. NPU sijaitsee oletettavasti GCD-sirulla ja tarjoaa jopa yli 70 TOPSin suorituskyvyn.

AMD:n tarjonnan tulee vuodon mukaan täydentämään Krackaniksi kutsuttu pienempi versio Strix Pointista. Monoliittisessa prosessorissa kerrotaan olevan neljä Zen 5- ja neljä Zen 5c -ydintä 16 Mt:n L3-välimuistilla sekä maksimissaan 8 CU:n RDNA 3.5 -grafiikkaohjain. NPU-tekoälykiihdytin on kuitenkin vastaava ja tarjoaa yli 40 TOPSin suorituskyvyn.

Intelin puolella tuorein väitetty vuoto koskee Arrow Lakeja eli Core Ultra 200 -sarjaa. Benchlifeltä lähtöisin olevien tietojen mukaan työpöydälle saataisiin ilman kerroinlukkoa 24-ytiminen (8P + 16E) Core Ultra 9 285K, 20-ytiminen (8P + 12E) Core Ultra 7 265K ja 14-ytiminen (6P + 8E) Core Ultra 5 245K. Kerroinlukon ja 65 watin TDP:n kanssa luvassa olisi puolestaan 24-ytiminen (8P+16E) Core Ultra 9 275, 20-ytiminen (8P-12E) Core Ultra 7 255 sekä 10-ytiminen (6P+4E) Core Ultra 5 240(F). Lisäksi luvassa on joukko niin ikään kerroinlukittuja T-malleja 35 watin TDP:llä. Tämän ja lukuisten muiden vuotojen myötä voitaneen pitää myös viimein varmana, että Intel on heittänyt hyvästit Hyper-threadingille ainakin toistaiseksi, sillä kukin prosessoreista tukee vain yhtä montaa säiettä, kuin ytimiäkin on. Myös Golden Pig Upgrades on omalta osaltaan kertonut samoista prosessorimalleista vähemmin yksityiskohdin.

Lähteet: Tom’s Hardware (1), (2), VideoCardz

NVIDIA julkaisi GeForce 552.44 -ajurit näytönohjaimilleen

Ajureissa on mukana tuki Diablo IV:n säteenseurantapäivitykselle sekä Call of Duty: Modern Warfare III:n ja Warzonen Season 3:lle.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 552.44 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien. Voit tutustua ajureihin lähemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa sekä ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

GeForce 552.22 -ajureiden uudet ominaisuudet ja pelioptimoinnit:

  • Game Ready -leima Ghost of Tsushima Director’s Cutille (DLLS 3)
  • Tuki Homeworld 3:lle (DLSS Super Resolution)

Korjatut bugit:

  • Ghost of Tsushima Director’s Cutin puuttuva Resizable BAR -profiili

Tiedossa olevat ongelmat (koskevat myös Studio-ajureita):

  • Horizon Forbidden West: Complete Editionin GPU:n normaalia matalampi käyttöaste Reflexin ”On + Boost” -asetus käytössä
  • Tekken 8 saattaa kaatuilla satunnaisesti GeForce GTX 10 -sarjan näytönohjaimilla

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Raportti: Intel vaatii emolevyvalmistajia lisäämään ”Intel Default Settings” -suorituskykyprofiilin BIOSiin

Intelin kerrotaan haluavan vakioasetuksensa jokaisen BIOSin oletusvalinnaksi, ellei käyttäjä muuta itse määrittele, vaikka se on aiemmin itse kehottanut käyttämään korkeampia tehonkulutusrajoja suorituskykytesteissä.

Uutisoimme aiemmin Intelin 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreilla ilmenneistä vakausongelmista. Sittemmin tilanne on edennyt pienin askelin ja nyt useampi lähde on kertonut edistysaskeleista kulissien takana.

Intelin viimeisimpiä Core i9 -prosessoreita vaivanneet vakausongelmat ovat olleet nykytietojen valossa läsnä alusta asti, mutta niitä pidettiin lähinnä yksittäistapauksina. Koreassa meno alkoi kuitenkin muuttumaan ja yhtäkkiä palautettavia prosessoreita oli jopa kymmeniä päivässä. Ongelmat esiintyivät varsinkin Unreal Engine 4:n ja 5:n varjostinten kääntövaiheessa.

Asus ja Gigabyte ovat jo ehtineet julkaista emolevyilleen BIOS-päivityksiä, joissa on tuotu mukaan uusi Intelin vakioasetusten mukainen suorituskykyprofiili. HardwareLuxxin testien mukaan uudet asetukset heikentävät prosessorin suorituskykyä testeissä 0-11 % samalla kun tehonkulutus laskee 20 ja prosessorin lämpötila 12 %.

Benchlife on nyt julkaissut käsiinsä saaman väitetyn viestin Intelillä, jossa kerrotaan yhtiön vaativan sekä tietokone- että emolevyvalmistajia tuomaan käyttäjien saataville BIOS-päivityksen, jossa on mukana Intelin vakioprofiili. Sen tulee olla myös asetettuna vakioprofiiliksi, ellei käyttäjä toisin määrittele. Takarajaksi päivityksille on asetettu 31. toukokuuta eli kuluvan kuun loppu. Voit lukea Intelin väitetyn viestin sellaisenaan alla olevasta HXL:n twiittaamasta kuvasta.

Benchlife julkaisi myös tarkempia tietoja tulevista BIOS-päivityksistä, Intelin profiileista ja niiden kulutusrajoista. Löydät taulukon tämän kappaleen alta. Uusien tehonkulutusrajojen lisäksi profiilin tulee kytkeä käyttöön Intelin omat suorituskykyyn ja tehonkulutukseen liittyvät ominaisuudet, kuten Current Excursion Protection (CEP), ICCMax Unlimited Bit, (Enhanced) Turbo Velocity Boost. Emolevyvalmistajien kerrotaan poistaneen joitain näistä ominaisuuksia oletuksena käytöstä suorituskyvyn parantamiseksi.

Kiusalliseksi uudet rajoitukset tekee se, että Igor’s Labin mukaan ainakin 13. sukupolven kohdalla Intel itse suositteli PL1-arvon asettamista PL2:n tapaan 253 wattiin. Uudessa vakioprofiilissa PL1 on asetettu 125 ja PL2 188 wattiin.

Intel tulee julkaisemaan asian tiimoilta virallisen tiedotteen kuun lopussa samalla, kun emolevyvalmistajien pitää viimeistään julkaista päivitetyt BIOS-versiot.

Päivitys 9.5.:

Intel on julkaissut jo ennakoitua aiemmin tiedotteen johtuen netissä kiertäneistä väärinkäsityksistä. Olemme poistaneet uutisesta vääräksi osoittautuneen taulukon. Voit lukea Intelin koko lausunnon alta, jonka lisäksi esillä on yhtiön oma taulukko Intel Default Settings -profiilin ominaisuuksista.

Several motherboard manufacturers have released BIOS profiles labeled ’Intel Baseline Profile’. However, these BIOS profiles are not the same as the ’Intel Default Settings’ recommendations that Intel has recently shared with its partners regarding the instability issues reported on 13th and 14th gen K SKU processors.

These ’Intel Baseline Profile’ BIOS settings appear to be based on power delivery guidance previously provided by Intel to manufacturers describing the various power delivery options for 13th and 14th Generation K SKU processors based on motherboard capabilities.

Intel is not recommending motherboard manufacturers to use ’baseline’ power delivery settings on boards capable of higher values.

Intel’s recommended ’Intel Default Settings’ are a combination of thermal and power delivery features along with a selection of possible power delivery profiles based on motherboard capabilities.

Intel recommends customers to implement the highest power delivery profile compatible with each individual motherboard design as noted in the table below:

Lähteet: Tom’s Hardware, Benchlife, Igor’s Lab, HardwareLuxx

Corsair aikoo ostaa Fanatec-brändistä tutun Endor AG:n

Simulaattorilaitteistoihin erikoistuneen Endorin ostamalla Corsair saa levittäydyttyä yhdelle niistä harvoista oheislaitekategorioista, joissa sillä ei ole vielä jalansijaa.

Tietotekniikan lähes joka osa-alueelle levittäytynyt Corsair on löytänyt markkinoilta nurkan, josta sillä ei ole vielä osuutta. Nyt yhtiö on löytänyt tavan paikata puute yrityskaupoilla.

Corsair on ilmoittanut aloittaneensa yksinoikeudella neuvottelut Endor AG:n kanssa yrityksen ostamiseksi. Yhtiöt ovat saaneet valmiiksi sopimuksen, jossa Corsair paikkaa yhtiön kassavajeen lyhyellä tähtäimellä samalla, kun ne neuvottolevat Endorin noin 70 miljoonan euron velkapotin järjestelyistä. Loppuviimein neuvottelut tulevat johtamaan Endorin siirtymiseen Corsairin omistukseen. Lehdistötiedotteessa ei kerrottu, milloin kauppojen odotetaan pääsevän maaliin ja ne vaativat luonnollisesti myös hyväksynnän saksalaisviranomaisilta.

Saksalainen Endor AG tunnetaan paremmin simulaattorimaailmasta tutusta Fanatec-brändistään. Fanatecin tuotevalikoimaan kuuluu joukko erilaisia ratteja, suoravetomoottoreita, vaihteistoja ja polkimia sekä tietenkin ajotuoleja tai ”ohjaamoja”. Kaikenlaiset ratit taas puuttuvat nykyisellään Corsairin ja sen tytäryhtiöiden valikoimasta, joten kauppojen ei pitäisi aiheuttaa ylimääräisiä päällekkäisyyksiä yhtiön tuoteportfolioon.

Lähde: Lehdistötiedote

Corsair julkaisi uuden puupaneelilla varustetun One i500 -pelitietokoneen nykysukupolven komponenteilla

Corsair tuo One-pelitietokoneiden mallistoonsa uuden Intel Core i9 14900K:lla varustetun One i500-tietokoneen, joka on valittavissa RTX 4090:llä 5500 euron hintaan tai RTX 4080 Superilla 4200 euron hintaan.

PC-komponentteja ja -tarvikkeita valmistava Corsair on julkaissut One-pelitietokoneestaan useamman version sen vuonna 2017 nähdyn ensilanseerauksen jälkeen. Nyt joukkoon on liittynyt valmistajan uusin One i500 -pelitietokone Intel Core 14900K -prosessorilla ja RTX 40 -sarjan näytönohjaimella, jotka on One-tietokoneille ominaisesti vesijäähdytetty korkean tehonkulutuksensa vuoksi. Tällä kertaa tietokoneen ulkoasuun on tuotu eleganssia puisella etupaneelilla, joka on valittavissa vaaleana tai tummana.

One i500 tulee kahdella konfiguraatiolla, joista molemmista on saatavilla vaalea Wood Bright- ja tumma Wood Dark -versio. Molemmissa malleissa on prosessorina AIO-nestejäähdyttimellä ja 120 millimetrin AF120 Slim -tuulettimella varustettu Intel Core i9 14900K asennettuna B760-piirisarjan emolevyyn, mutta kalliimmassa konfiguraatiossa on näytönohjaimena RTX 4090 ja edullisemmassa RTX 4080 Super. Myös näytönohjain on molemmissa malleissa nestejäähdytetty kahden AF120 Slim -tuulettimen AIO:lla, joka kiinnittyy koteloon emolevyn takapuolella. Toisin kuin edellinen Mini-ITX-kokoluokan One i400, kuuluu One i500 mATX-luokkaan ja on ulkomitoiltaan rahtusen suurempi.

RTX 4090:llä varustetussa mallissa on 64 gigatavua DDR5-6000-muistia ja sen mukana toimitetaan Windows 11 Pro -käyttöjärjestelmä, kun taas RTX 4080 Superilla varustettu malli tulee 32 Gt:n DDR5-6000-muistilla ja Windows 11 Homella. Molemmissa malleissa on 2 teratavun M.2 NVMe SSD -asema ja 1000 watin SFX-virtalähde 80 Plus Gold -sertifikaatilla. One i500:ssa on yhteensä neljä RGB-valolistaa – kaksi edessä ja kaksi pohjassa – joita voi säätää joko etupaneelissa olevalla kosketuspinnalla tai Corsair One Dashboard -ohjelmistolla. Lisäksi takapaneelissa on kosketuksella toimiva LED-valo, joka helpottaa takaliitäntöjen löytämistä pimeässä.

Corsair One i500:n tekniset tiedot:

  • Värivaihtoehdot: Vaalea Wood Bright / Tumma Wood Dark
  • Ulkomitat: 39,1 cm × 18,5 cm × 30 cm (K × L × S)
  • Emolevy: mATX, B760-piirisarja
  • Prosessori: Intel Core i9 14900K (120 mm AIO)
  • Näytönohjain: RTX 4090 / 4080 Super (240 mm AIO)
  • RAM-muisti: 64 Gt (RTX 4090) / 32 Gt (RTX 4080 Super), DDR5-6000
  • Tallennustila: 2 Tt M.2 NVMe SSD
  • Virtalähde: 1000W SFX, 80 Plus Gold
  • Etuliitännät:
    • 2 × USB 3.1 Gen 1
    • 1 × USB 3.2 Gen 2 Type-C
    • Kuuloke-mikrofoni-komboliitäntä
  • Takaliitännät:
    • 4 × USB 2.0
    • 3 × USB 3.2 Gen 2 Type A
    • 1 × USB 3.2 Gen 2×2 Type C
    • Audioliitännät (7.1)
  • Yhteydet: 2.5G Ethernet, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3
  • Windows 11 Pro (RTX 4090) / 11 Home (RTX 4080 Super)

Corsair One i500 on heti saatavilla Corsairilta ja sen suositushinnat ovat 5500 euroa RTX 4090 -mallille ja 4200 euroa RTX 4080 Super -mallille.

Lähde: Corsair, Tuotesivut (1, 2)

VESA päivitti DisplayHDR-standardin versioon 1.2

Uusi DisplayHDR 1.2 -päivitys keskittyy ennen kaikkea väriavaruuksiin liittyviin vaatimuksiin ja sen myötä värintoiston tarkkuutteen.

Useita näyttöstandardeja hallinnoiva Video Electronics Standards Association eli tuttujen kesken VESA on julkaissut uuden version High-Performance Monitor and Display Compliance Test Specification -paketista eli tutummin DisplayHDR:stä. Uusi versio sisältää joukon uusia testejä ja entistä tiukempia vaatimuksia niiden läpäisyyn.

VESAn uusi DisplayHDR 1.2 -versio lisää testikokonaisuuteen yhteensä koko joukon uusia testejä ja aiempaa tiukempia vaatimuksia, jotka keskittyvät ennen kaikkea väriavaruuksiin ja sen myötä värintoiston tarkkuuteen. Löydät koko vaatimuslistan alla olevasta taulukosta. Taulukossa uudet ja muuttuneet vaatimukset on korostettu liilalla.

Poimintoina esimerkiksi DCI-P3-väriavaruutta ei tarvinnut aiemmin tukea DisplayHDR 400:lla lainkaan ja muille paitsi DisplayHDR 1400:lle riitti 90 %:n kattavuus, kun nyt 1.2-versiossa myös DisplayHDR 400 -näyttöjen tulee kattaa vähintään 90 % DCI-P3:sta ja kaikkien muiden vähintään 95 %. BT.709-väriavaruudesta riitti aiemmin DisplayHDR 400:lle 95 %, kun jatkossa kaikilta vaaditaan vähintään 99 % kattavuus. 8-bittinen paneelin 2-bittisellä ditheröinnillä vaadittiin lisäksi ennen vasta DisplayHDR 500:sta ylöspäin, kun jatkossa se vaaditaan myös DisplayHDR 400:lta.

Täysin uusia testiosioita on mukana viisi: kattavat väritarkkuustestit, staattiset kontrastitestit, mustan tasoa HDR:n ja SDR:n välillä vertaileva testi, ns. ”black crush” -testi, eli erittäin matalien kirkkauksien tarkkuuden mittaus sekä uusi tekstitysten kirkkauteen liittyvä testi. Voit tutustua koko testipatteristoon tarkemmin VESA:n sivuilla. Valmistajat voivat aloittaa sertifioinnin 1.2-standardilla välittömästi, mutta myös 1.1-sertifikaatteja jaetaan vielä vuoden verran näyttöihin ja kaksi kannettaviin, jotta sitä silmällä pitäen suunnitellut, kehityksessä vielä olevat laitteet eivät jää paitsi sertifikaatista.

Lähde: VESA

Google julkaisi odotetusti Pixel 8a -älypuhelimen

Pixel-malliston edullisinta päätä edustava 8a perustuu tällä kertaa samaan uusimman sukupolven Tensor G3 -järjestelmäpiiriin, kuin kalliimmat 8-sarjan sisaruksensakin.

Google on julkaissut jo useissa vuodoissa esiintyneen Pixel 8a -älypuhelimen. Valitettavasti Google jatkaa huhuista huolimatta edelleen tutulla linjallaan, eikä yhtiön puhelimia saa virallisia reittejä Suomesta. Epäilemättä myös Pixel 8a tulee kuitenkin löytämään tiensä kotimaan kamaralle tavalla tai toisella epävirallisempia teitä.

Google Pixel 8a on vähemmän yllättäen aiempien vuotojen mukainen ilmestys. Puhelimen muotokieli noudattaa isoveljeä selvästi edeltäjämallia pyöristetympine kulmineen. Puhelimen takakannen yläosassa kulkee edelleen koko puhelimen levyinen kamerasaareke, jossa kaksoiskamera on sijoitettu vasemmalle ja LED-salama oikealle. Puhelimen runko on alumiinia ja takakansi muovia.

Näyttökoko on pysynyt edeltäjämallin tapaan melko kompaktissa 6,1 tuumassa, mutta maksimivirkistystaajuutta on nostettu 120 hertsiin ja sen kehutaan yltävän 40 % korkeampaan maksimikirkkauteen. Järjestelmäpiirinä toimii sama Tensor G3, joka on käytössä myös kalliimmissa viime syksynä julkaistuissa Pixel 8 -malleissa. Uutena vaihtoehtona tarjolle tulee 256 Gt tallennustila. Kaikki kamerat ovat pysyneet teknisesti samoina edeltäjämallista. Akun kapasiteetti on sen sijaan kasvanut runsaat 100 mAh.

Kuten nykytrendeihin sopii, tekoäly on vahvana teemana myös Pixel 8a:ssa. Mukana on esimerkiksi valokuvaukseen kätevä Best Take, jossa tekoäly poimii ryhmäkuvaan kaikille parhaat ilmeet sarjasta kuvia, Magic Editor mahdollistaa kohteiden liikuttelun, skaalaamisen ja monta muuta temppua. Videopuolelle tarjolla on puolestaan Audio Magic Eraser, jolla saa pyyhittyä ikävät riitasoinnut videoista. Päivitystukea on tarjolla kalliimmista Pixel-malleista tutut 7 vuotta sekä Android-versioiden että tietoturvakorjausten osalta.

Google Pixel 8a:n tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat ja paino: 152,1 x 72,7 x 8,9 mm, 188 g
  • Rakenne: Gorilla Glass 3 -etulasi, alumiinirunko, muovinen takakuori
  • Näyttö: 6,1” 2400×1080 OLED, HDR, 120 Hz, 2000 nitin pistemäinen kirkkaus
  • Google Tensor G3
    • 1x 3 GHz X3
    • 4x 2,45 GHz A715
    • 4x 2,15 GHz A510
    • 10-core 890 MHz Immortalis-G715
    • 1,1 GHz Rio TPU
    • Titan M2 -tietoturvapiiri
  • 8 Gt LPDDR5X RAM
  • 128 tai 256 Gt UFS 3.1 tallennustilaa
  • Yhteydet: 5G, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, NFC
  • Takakamera
    • 64 megapikselin pääkamera (1/1,73” sensori, 0,8 µm pikselit, f/1.9, PDAF, OIS)
    • 13 megapikselin ultralaajakulma (f/2.2, 120° kuva-ala, 1,12 µm pikselit)
  • Etukamera
    • 13 megapikseliä (f/2.2, 1,12 µm pikselit)
  • Akku ja lataaminen: 4492 mAh Li-Po, USB-C 3.2, 18 W USB PD 3.0, 7,5 W langaton lataus
  • Android 14 (7 vuoden versio- ja tietoturvapäivitykset)

Pixel 8a tulee saataville mustanpuhuvana Obsidian-, sinisenä Bay-, vihreänä Aloe- ja luonnonvalkeana Porcelain-versiona. Sen suositushinta Euroopassa on 549 euroa 128 Gt:n mallille ja 609 euroa 256 Gt:n mallille.

Lähde: Google