Uutiset

Harrastaja teki Voodoo4 M4800 -näytönohjaimen kannettaviin

3dfx:n VSA-100-grafiikkapiiriin ja 64 Mt:n muistiin perustuva ”Voodoo4 4800” on istuettu MXM-laajennuskortille ja sen myötä Dell Precision M4800 -kannettavaan.

3D-kiihdytyksen edelläkävijä ja terävin keihäänkärki 3dfx tunnettiin aluksi 3D-lisäkorteistaan ja sittemmin perinteisistä yhden kortin 3D-näytönohjaimistaan. Yhtiön Voodoo3 löysi tiensä myös integroiduksi ratkaisuksi tietyillä emolevyillä, mutta kannettaviin yhtiön tuotteita ei ikinä tehty.

Daniel Simionescu on päättänyt korjata 3dfx:n lapsuksen ja luonut maailman ensimmäisen Voodoo4-mobiilinäytönohjaimen. Voodoo4 M4800 LVDS:ksi kutsuttu custom-näytönohjain perustuu VSA-100-grafiikkapiiriin, jonka tukena on 64 Mt muistia. Grafiikkapiiri on asennettu muisteineen Simionescun suunnittelemalle MXM-laajennuskortille. Laajennuskortilta löytyy tarpeen mukaan näyttöulostulo joko vanhemman LVDS- tai uudemman eDP-standardin mukaisesti RealTekin skaalainpiirin avulla.

Youtube-kanava Omores on saanut käsiinsä yhden Voodoo4 M4800:n ja asentanut sen Dellin Precision M4800 -kannettavaan. Kannettava on varustettu aika tavalla Voodoota uudemman sukupolven raudalla, sillä sen sisällä sykkii Intelin Core i74930MX -prosessori. Sukupolvikuilut tai muut syyt johtivat myös useisiin yhteensopivuusongelmiin, mutta lopulta näytönohjain on saatu myös toimimaan ainakin jollain tasolla. Videolla näkyy taustalla myös kahden 3dfx-grafiikkapiirin mobiilinäytönohjain, mutta siitä ei videolla puhuta.

Täysin edelliseen liittymättä, mutta 3dfx:ään muutoin liittyen, ReactOS -käyttöjärjestelmä on saanut tuen Voodoo4- ja 5-näytönohjaimille MesaFX/WickedGL:n avulla. Periaatteessa myös Voodoo 3:n voisi olettaa toimivan, sillä ne hyväksyvät myös Voodoo4/5-ajurit. ReactOS on avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, jonka tavoitteena on saavuttaa täysi binääriyhteensopivuus Windows NT:n kanssa.

Lähteet: Tom’s Hardware (1), (2)

Uusi artikkeli: Testissä realme 14 Pro+

io-techin testissä ylemmän keskiluokan 579 euron hintainen realme 14 Pro+ -älypuhelin 3x-periskooppikameralla.

Oppon ja OnePlussan sisaryritys Realme on aloittanut maihinnousun Suomen markkinoille ja ensimmäisenä täkäläisiin kauppoihin on saapunut realme 14 Pro -mallisto, josta otimme testiin 529 euron lähtöhintaisen plus-version. Laitteen ominaisuuksiin kuuluu mm. IP69-suojattu rakenne, 3x-periskooppitelekamera sekä 6000 mAh:n akku. Lisäksi 50 euron lisähinnalla on saatavilla melko tuhti puolen teran tallennustilavariantti.

Artikkelissa tutustumme uutuuspuhelimeen vajaan kahden viikon käyttötestikokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä realme 14 Pro+

AMD julkaisi Radeon RX 9070 GRE -näytönohjaimen Kiinassa

AMD ei ole puhunut vielä mitään näytönohjaimen mahdollisesta julkaisusta länsimaissa, mutta ainakin kaikki aiemmat Radeon GRE -mallit ovat päätyneet myös länsimarkkinoille ennemmin tai myöhemmin.

AMD:n Radeon RX 9000 -sarjan näytönohjaimista on saatu tähän mennessä markkinoille kaksi mallia, Radeon RX 9070 ja RX 9070 XT. Näytönohjaimet ovat saaneet markkinoilla erittäin lämpimän vastaanoton ja lisämalleja odotetaan julkistettaviksi Computex-messuilla.

Kiinassa ei ole kuitenkaan maltettu odottaa Computex-messuihin, vaan AMD on julkaissut sikäläisille markkinoille uuden Radeon RX 9070 GRE -näytönohjaimen.

Leikattuun Navi 48 -grafiikkapiiriin perustuva Radeon RX 9070 GRE noudattaa teknisiltä ominaisuuksiltaan huhuja: 48 Compute Unit -yksikköä eli 3072 stream-prosessoria, 48 säteenseurantakiihdytintä, 96 tekoälykiihdytintä ja 96 ROPSia. GPU:n perus- tai ”Game”-kellotaajuus on 2220 MHz ja Boost-kellotaajuus 2790 MHz. Myös muistipuoli noudattaa huhuja, eli käytössä on 192-bittiseksi leikattu muistiväylä, jonka jatkeena on 12 Gt 18 Gbps:n GDDR6-muistia, mikä tuottaa 432 Gt/s muistikaistaa. TDP-arvoksi on asetettu 220 wattia.

Näytönohjaimen suorituskyvystä kerrotaan tuotesivuilla sen verran, että se peittoaa Radeon RX 7900 GRE:n keskimäärin 6 %:n erolla 1440p-resoluutiolla 30 pelin testipatteristolla. Lisäksi esiin on nostettu yksittäisten pelien FPS-lukemia, mutta ilman mitään vertailulukuja tai mainintoja kokoonpanosta.

Leikatun näytönohjaimen suositushinta on 4199 yuania eli noin 505 euroa sikäläisellä verokannalla. Hinta on vajaat 7 % pienempi, kuin RX 9070:n 4499 yuanin suositushinta. Ennakkotilaukset ovat käynnissä nyt ja myynti alkaa virallisesti 8. toukokuuta.

Radeon RX GRE-erikoismallit oli suunnattu alun perin vain Kiinan markkinoille, mutta joka malli on tullut ennemmin tai myöhemmin saataville myös länsimaissa. Viimeisissä huhuissa RX 9070 GRE:n julkaisua povattiin vuoden toisen vuosineljänneksen sijasta viimeiselle neljännekselle, mikä saattaisi edelleen pitää paikkansa länsimaiden saatavuuden osalta.

Lähteet: AMD, VideoCardz

Nothing julkaisi 259 euron hintaisen CMF Phone 2 Pro -älypuhelimen telekameralla

Viime vuoden CMF Phone 1:een nähden uuden CMF Phone 2 Pron suositushinta alkaa 20 euroa korkeammalta.

Brittiläinen älypuhelinvalmistaja Nothing lanseerasi viime vuonna edullisemman pään tuotteita tarjoavan CMF-brändinsä, jonka ensimmäinen älypuhelin CMF Phone 1 saikin io-techin testissä kehuja massasta poikkeavuudellaan. Nyt tuoteperheeseen on lisätty uusi CMF Phone 2 Pro alle 300 euron hintaluokkaan vajaat pari kuukautta valmistajan keskihintaisten Nothing Phone (3a)- ja (3a) Pro -mallien julkaisun jälkeen.

CMF Phone 2 Prossa on viime vuoteen nähden hyvin kevyesti päivitetty järjestelmäpiiri MediaTek Dimensity 7300 Pro. RAM-muistia tarjotaan 8 ja tallennustilaa 128 tai 256 gigatavua. Näyttökokoa on kasvatettu tuuman kymmenyksellä 6,77 tuumaan ja uuden puhelimen paneeli hyödyntää Flexible AMOLED -teknologiaa. Näytön mukautuva virkistystaajuusalue on 30–120 hertsiä.

Kamerajärjestelmän osalta CMF Phone 2 Pro lainaa joitain ominaisuuksia ”isoveljeltään” Nothing Phone (3a):lta. 50 megapikselin pääkamera ja 8 megapikselin ultralaajakulmakamera ovat pitkälti samat, joskin 50 megapikselin 2x-telekamera on saanut osakseen pieniä muutoksia, kuten hieman pienempi sensorikoko. Etukameran tarkkuus on 16 megapikseliä.

Akkuominaisuudet eivät juuri viime vuodesta ole muuttuneet, sillä käytössä on edelleen 5000 mAh:n akku 33 watin langallisella latauksella. IP-suojausluokitus on noussut IP52:sta IP54:ään. Käytössä on myös tuoreista Nothing-malleista tuttu Essential Space -painike.

CMF Phone 2 Pron tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat ja paino: 164 × 78 × 7,8 mm – 185 g
  • 6,77” AMOLED -näyttö, 1080 × 2392 pikseliä (387 PPI), 120 Hz, 3000 nitin pistemäinen maksimikirkkaus (HDR10+)
  • MediaTek Dimensity 7300 Pro -järjestelmäpiiri (TSMC 4 nm)
  • 8 RAM-muistia
  • 128 / 256 Gt tallennustilaa & microSD-muistikorttipaikka (maks. 2 Tt)
  • Kolmoistakakamera:
    • 50 megapikselin pääkamera (1/1,57″ sensori), f1.88, PDAF, EIS
    • 8 megapikselin ultralaajakulma (1/4” sensori), f2.2, 119,5° kuvakulma
    • 50 megapikselin 2x-telekamera (1/2,88″ sensori), f1.85, EIS
  • 16 megapikselin etukamera (1/3″ sensori), f2.45, kiinteä tarkennus
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS / 1080p 60 FPS
  • 5G NR, 4G LTE, Dual-nano-SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.3, NFC
  • GPS (L1), GLONASS (G1), BDS (B1I), GALILEO (E1), QZSS (L1)
  • Monokaiutin
  • Akku: 5000 mAh, 33 W:n lataus (5 W:n käänteinen), USB Type-C 2.0
  • Nothing OS 3.2 (Android 15)
    • 3 Android-versiopäivitystä, 6 vuoden tietoturvakorjaukset

CMF Phone 2 Pro on ennakkotilattavissa 5. toukokuuta asti hintaan 259 euroa 128 Gt:n tallennustilalla, kun taas 256 Gt:n variantti maksaa 289 euroa. Puhelimen värivaihtoehdot ovat oranssi, vaaleanharmaa, musta ja valkoinen. Ennakkotilausetuna Nothing tarjoaa puhelimen kylkiäiseksi CMF Buds 2 -nappikuulokkeet.

Lähde: Nothing

Motorolalta uusia moto ai -tekoälyominaisuuksia, moto buds loop -kuulokkeet ja moto watch fit -kevytälykello

25.4.2025 - 14:33 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (1)

moto buds loopit ovat yhtiön ensimmäiset open ear -nappikuulokkeet ja ne tulevat saataville myös Swarovksi-korukristallein koristeltuina.

Motorola on julkaissut uusien puhelinten rinnalla myös joukon uusia moto ai -tekoälykokemuksia. Lisäksi yhtiö julkaisi uudet kuulokkeet ja kevytälykellon.

Motorolan moto ai sulkee yhden termin alle sen razr- ja edge-puhelinten tekoälyominaisuudet. Aiemmin beetaversion muodossa käyttäjäkokemuksia hakenut tekoälypaketti on nyt saamassa joukon uusia ominaisuuksia. Moto ai:n omien ominaisuuksien lisäksi yhtiön puhelimissa on mukana myös Microsoftin Copilot-avustaja sekä luonnollisesti Googlen Gemini- ja Gemini Live -sovellukset.

Next Move -ominaisuus lupaa henkilökohtaisia suosituksia tilanteeseen kuin tilanteeseen ruudulla näkyvien tietojen perusteella. Playlist Studio puolestaan mahdollistaa Amazon Music -soittolistojen luomisen automaattisesti ruudulla näkyvien tietojen tai käyttäjän antamien kehotteiden perusteella. Image Studio taas nimen mukaisesti auttaa luomaan ja muokkaamaan kuvia tekoälyn avulla. Kuvia kameralla napsiessa apuna ovat puolestaan väritasapainoa, valaistusta ja ihonvärejä optimoiva Signature Style -ominaisuus sekä Group Shot, joka yhdistää useita kuvia onnistuneen ryhmäkuvan luomiseksi.

Kenties merkittävin uutuus on suoraan moto ai -avustajaan integroitu tuki Perplexityn tekoälytehostetulle hakutoiminnolle. Sen avulla voi saada kätevästi lisätietoa esimerkiksi käyttäjän hakemista tapahtumista tai muista vastaavista. Perplexity Pro on ilmaiseksi Motorolan asiakkaiden käytettävissä kolmen kuukauden ajan uuden puhelimen ostosta ja se toimii myös suoraan razr-puhelinten ulkonäytöllä.

Uudelle razr 60 ultra -mallille mukana on myös yksinoikeudella ”Look and Talk” ominaisuus, jossa käyttäjä saa puhelimen tekoälyavustajan huomion pelkällä katseella tai puheella, kunhan puhelin on asetettu teltta- tai pystyasentoon.

Viimeinen nyt esitelty moto ai -ominiaisuus on Smart Connect with AI, joka osaa yhdistää käyttäjän laitteiden toimintoja samaan ekosysteemiin. Sen avulla voi esimerkiksi avata äänikomennolla puhelimen sovelluksen isommalle näytölle tai siirtää tiedostoja laitteiden välillä. Smart Connect on saatavilla myös Meta Horizon Store -sovelluskaupasta ja sen avulla Meta Quest -virtuaalilasit saa mukaan samaan ekosysteemiin.

Motorolan uudet kuulokkeet tottelevat nimeä moto buds loop ja ne ovat yhtiön ensimmäiset open ear -nappikuulokkeet. Täyslangattomat kuulokkeet on muotoiltu sopimaan erilaisiin korviin tukevasti ja open ear -rakenteen myötä ne eivät sulje käyttäjää omaan pieneen äänikuplaansa, mutta toisaalta naapuritkaan eivät häiriinny käyttäjän musiikeista. Ne osaavat myös komentaa moto ai -tekoälyä, kunhan ne on kytketty sopivaan puhelimeen.

Ääntä toistetaan Sound by Bose -optimoiduilla 12 millimetrin rautavapailla elementeillä ja puheääntä optimoidaan kaksoismikrofonien ja CrystalTalk AI -tekoälyn avulla. Kuulokkeet otulevat saataville Pantonen French Oak -värissä Swarovski-korukristallein koristeltuna sekä Pantonen Trekking Green -värissä. Niille luvataan 8 tunnin akkukesto, jonka lisäksi latauskotelosta irtoaa 37 lisätuntia.

Uusi kevytälykello on puolestaan moto watch fit. Se on rakennettu Gorillas Glass 3 -suojalasin peittämän suorakaiteen muotoisen 1,9” OLED-näytön ympärille. Näytön kehutaan yltävän jopa 1000 nitin kirkkauteen, jolloin se on helposti luettavissa myös auringonvalossa. Kelloon sopii standardit 22 millimetrin rannekkeet ja mukana tulee Panton Trekking Green -värinen ranneke.

Moto watch fit -kellossa on käytettävissä yli 100 eri urheilutilaa kuntoilusuoritusten tarkkailuun. Se osaa seurata sykettä, kalorien kulutusta sekä unta ja kellossa on myös sisäänrakennettu GPS-tuki. Kellolle voi luoda omia taustakuvia moto ai -tekoälyn avulla ja sen data synkronoituu mihin tahansa Android-puhelimeen moto watch -sovelluksen kautta. Kevytälykello on IP68- ja ATM 5 -suojattu pölyä ja nesteitä vastaan ja yhden latauksen kehutaan kestävän 16 vuorokauden verran.

Motorolan uudet moto buds loop -kuulokkeet tulevat saataville kesäkuussa ja ne on hinnoiteltu 149 euroon perusversiona tai 299 euroon crystals by Swarovski -versiona. Moto watch fit saapuu kauppoihin puolestaan jo 15. toukokuuta ja sen suositushinta on 89 euroa.

Lähde: Lehdistötiedote (sähköposti)

Motorola julkisti uudet taittuvanäyttöiset razr 60 ultra- ja razr 60 -älypuhelimensa

Motorolan uudet lippulaivatason taittuvanäyttöiset mallit on hinnoiteltu 1349 ja 829 euroon.

Motorola on julkistanut seuraajat viimevuotisille razr 50 -malleilleen, jotka ovat odotetusti razr 60 ultra ja razr 60. Lippulaivatason hinnoissa liikkuvat älypuhelimet muistuttavat ulkoisesti pitkälti edeltäjiään, mutta nyt niillä on IP48-suojausluokitus.

Molemmat razr 60 -mallit ovat saaneet järjestelmäpiiripäivityksen – razr 60 ultran sisällä on Qualcommin järeä Snapdragon 8 Elite ja razr 60:n sisällä MediaTekin Dimensity 7400X. Razr 60 ultran AMOLED-sisänäyttöä on päivitetty aavistuksen isommaksi 7 tuumaan ja se tarjoaa jälleen jopa 165 hertsin virkistystaajuuden tuetuissa peleissä. Kansinäytössä on 4-tuumainen P-OLED-paneeli niin ikään jopa 165 Hz:llä. Myös razr 60 -perusmallin näytön uudistukset ovat jääneet pieneksi, sillä siinä on 6,9-tuumainen AMOLED-sisänäyttö 120 Hz:n virkistystaajuudella ja 3,6-tuumainen P-OLED-kansinäyttö 90 Hz:llä.

Razr 60 ultrassa on edelleen 50 megapikselin pääkamera, mutta telekamera on vaihtunut 50 megapikselin ultralaajakulmakameraan makrokuvaustuella. Myös etukameran tarkkuus on 50 megapikseliä. Puolestaan razr 60:ssä kamerajärjestelmä on pysynyt pitkälti samana – 50 megapikselin pääkamera, 13 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 32 megapikselin etukamera.

Akkukapasiteetti on ultrassa kasvanut 4700 milliampeerituntiin ja se tukee 68 watin langallista ja 30 W:n langatonta latausta, kun taas perusmallin akku tarjoaa hieman maltillisemmin kasvaneen 4500 mAh:n kapasiteetin ja 30 W:n langallisen sekä 15 W:n langattoman latauksen. RAM-muistia ja tallennustilaa Motorolan taittuvat uutuudet tarjoavat 16 & 512 gigatavua (ultra) ja 8 & 256 Gt (perusmalli). Mukana on myös uudistetut moto ai -tekoälyominaisuudet.

razr 60 ultran tekniset tiedot:

  • Ulkomitat ja paino: 74 x 171,5 x 7,2 mm avattuna, 74 x 88,1 x 15,7 mm suljettuna – 199 g
  • Sisänäyttö: 7” AMOLED, 1224p (464 PPI), 165 Hz, 4500 nitin pistemäinen maksimikirkkaus (Dolby Vision)
  • Kansinäyttö 4” LTPO P-OLED, 1080p (417 PPI), 165 Hz, 3000 nitin pistemäinen maksimikirkkaus
  • Qualcomm Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri
  • 16 Gt RAM-muistia (LPDDR5X)
  • 512 Gt tallennustilaa (UFS 4.0)
  • 5G, LTE, Dual-nano-SIM, eSIM
  • Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC, GPS, Glonass, Galileo, QZSS, Beidou
  • Kaksoiskamerajärjestelmä:
    • 50 megapikselin pääkamera, f/1.8, PDAF, OIS
    • 50 megapikselin ultralaajakulmakamera, f/2.0, 122, makrokuvaustuki
  • 50 megapikselin etukamera, f2.0
  • 4700 mAh:n akku, 68 W:n pikalataus, 30 W:n langaton lataus, 5 W:n käänteinen lataus
  • Android 15
    • 3 Android-versiopäivitystä, 4 vuoden tietoturvakorjaukset

razr 60:n tekniset tiedot:

  • Ulkomitat ja paino: 74 x 171,3 x 7,6 mm avattuna, 74 x 88,1 x 15,9 mm suljettuna, 188 g
  • Sisänäyttö: 6,9” AMOLED, 1080p (413 PPI), 120 Hz, 3000 nitin pistemäinen maksimikirkkaus (HDR10+)
  • Kansinäyttö 3,6” P-OLED, 1066p (413 PPI), 90 Hz, 1700 nitin pistemäinen maksimikirkkaus (HDR10+)
  • Mediatek Dimensity 7400X -järjestelmäpiiri
  • 8 Gt RAM-muistia  (LPDDR4X)
  • 256 Gt tallennustilaa (UFS 2.2)
  • 5G, LTE, Dual-nano-SIM, eSIM
  • Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.4, NFC, A-GPS, Glonass, Galileo
  • Kaksoiskamerajärjestelmä:
    • 50 megapikselin pääkamera, f/1.7, PDAF, OIS
    • 13 megapikselin ultralaajakulma, f/2.2, 120°, makrokuvaustuki
  • 32 megapikselin etukamera, f2.4
  • 4500 mAh akku, 30 W:n pikalataus, 15 W:n langaton lataus
  • Android 15, 3 Android-versiopäivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset

Motorolan taittuvanäyttöiset uutuusmallit tulevat saataville vielä huhtikuun aikana suositushinnoin 1349 euroa (razr 60 ultra) ja 829 euroa (razr 60).

Lähde: Sähköpostitiedote

Live: io-techin Tekniikkapodcast (16-17/2025)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 25. huhtikuuta tavanomaiseen aikaan noin kello 15 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Motorola julkisti uudet edge 60 pro- ja edge 60 -älypuhelimensa ylempään keskihintaluokkaan

Uudet edge 60 pro ja edge 60 tulevat saataville ensi kuussa hinnoin 649 ja 479 euroa.

Motrolan uusia edge 60 -malleja on käsitelty io-techissä jo vuotokuvien muodossa, mutta nyt valmistaja on julkistanut virallisesti uudet ylemmän hintaluokan älypuhelimensa edge 60 pron ja edge 60:n. Aiemmin tässä kuussa Motorolalta nähtiin samaa sarjaa edustava edullisempi vaihtoehto edge 60 fusion. Tarjolla on jälleen muotoilultaan varsin tuttua Motorolaa ja takakuorien materiaali jäljittelee mallista riippuen joko nahkaa, nailonia tai tekstiiliä.

Molemmat mallit ovat IP68/69-suojattuja ja ne on varustettu 6,7-tuumaisilla ”nelikaarevilla” P-OLED-näytöillä, joissa on 120 hertsin maksimivirkistystaajuus ja jopa 4500 nitin pistemäinen maksimikirkkaus. Viime vuoden edge 50 prosta tuttua 144 Hz:n virkistystaajuutta ei tänä vuonna ole tarjolla. Kamerajärjestelmät ovat molemmissa laitteissa pitkälti samat – 50 megapikselin pääkamera Sonyn Lytia 700 -kuvasensorilla, 50 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 10 megapikselin 3x-telekamera. Ultralaajakulmakameran tarkkuus on siis saanut merkittävän parannuksen. Myös etukameran tarkkuus on 50 megapikseliä. Mukana tulee lisäksi Motorolan uudistettuja moto ai -tekoälyominaisuuksia.

Laitteiden selkeimmät erot ovat järjestelmäpiireissä ja akuissa – edge 60 prossa raksuttaa MediaTekin Dimensity 8350 Extreme, kun taas edullisemmassa edge 60:stä löytyy Dimensity 7300. Akun kapasiteetti on pro-mallissa huomattavasti kasvanut 6000 milliampeerituntia ja se tukee 90 watin ”TurboPower-latausta” sekä 15 watin langatonta latausta. Perusmallin akun kapasiteetti on sen sijaan 5200 mAh ja maksimilatausteho on 68 W, mutta langatonta latausta ei ole tuettuna.

RAM-muistia ja tallennustilaa löytyy molemmista puhelimista 8 ja 256 gigatavua, minkä lisäksi prosta on saatavilla myös 12 & 512 Gt:n variantti. Perusmallista löytyy microSD-muistikorttipaikka.

edge 60 pron ja edge 60:n tekniset tiedot:

  • Ulkomitat ja paino:
    • edge 60 pro: 160,7 x 73,1 x 8,2 mm – 186 g
    • edge 60: 161 x 73 x 7,9 mm – 179 g
  • IP68/69-suojausluokitus, Corning Gorilla Glass 7i
  • 6,7″ P-OLED -näyttö, 120 Hz, 1220 x 2712 pixeliä (446 PPI), 4500 nitin pistemäinen maksimikirkkaus (HDR10+)
  • Järjestelmäpiiri:
    • edge 60 pro: MediaTek Dimensity 8350 Extreme
    • edge 60: MediaTek Dimensity 7300
  • RAM-muisti & tallennustila:
    • edge 60 pro: 8 & 256 Gt / 12 & 512 Gt
    • edge 60: 8 & 256 Gt + microSD-muistikorttipaikka (maks. 1 Tt)
  • 5G, LTE, Dual-nano-SIM + eSIM
  • NFC
  • Paikannus:
    • edge 60 pro: GPS, AGPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo, Beidou, Navic
    • edge 60: GPS, AGPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo
  • Kolmoistakakamera:
    • 50 megapikselin pääkamera: Sony Lytia 700C (1/1,56”), f1.8, PDAF, OIS
    • 50 megapikselin ultralaajakulmakamera: f2.0, makrokuvaustuki, 120° & PDAF (edge 60 pro) / 122° & AF (edge 60)
    • 10 megapikselin optinen 3x-telekamera: f2.0, AF, 50x Super Zoom (edge 60 pro) / 30x Super Zoom (edge 60)
  • 50 megapikselin etukamera: f2.0
  • Akku:
    • edge 60 pro: 6000 mAh, 90 W:n TurboPower-pikalataus, 15 W:n langaton lataus, 5 W:n käänteinen lataus, USB Type-C (USB PD 3.0)
    • edge 60: 5200 mAh, 68 W:n TurboPower-pikalataus, USB Type-C
  • Android 15
    • 3 Android-versiopäivitystä, 4 vuoden tietoturvakorjaukset

Motorolan uusien edge 60 pron ja edge 60:n on määrä tulla saataville toukokuun 15. päivä suositushinnoin 649 ja 479 euroa.

Lähde: Sähköpostitiedote

Razer julkaisi ergonomiaan panostavan Pro Click V2 Vertical Edition -pystyhiiren työkäyttöön

Click V2 Vertical Edition on muotoiltu siten, että käsi on sitä käytettäessä vajaan 72° kulmassa eli luonnollisessa kättelykulmassa.

Razer on tunnetusti ylentänyt itsensä pelaajien johtajavaksi lifestyle-brändiksi. Yhtiön uusin tuote on kuitenkin suunnattu ennemminkin tuottavaan työhön kuin pelaamiseen, vaikkei parhaan pelisuorituksen takaavaa RGB-valaistusta ole tietenkään unohdettu. Hiiren pohjaa kiertää 18 alueeseen jaettu RGB-valonauha.

Razer Pro Click V2 Vertical Edition on ns. pystyhiiri eli se on suunniteltu poistamaan tarve ranteen ja käden turhalle kääntämiselle ja siten rasitukselle hiirtä käytettäessä. Käsi pääsee lepäämään hiirellä 71,7° kulmassa pöytään nähden, minkä pitäisi olla mahdollisimman lähellä luonnollista lepoasentoa.

Pro Click V2 Vertical Editionissa on yhteensä kuusi painiketta: pääpainikkeet, rulla, kaksi peukalopainiketta sekä hiiren päällä oleva DPI-monitoimipainike. DPI-toiminnon ohella painike osaa tuoda esiin uudet kustomoitavat AI Prompt Master -toiminnot, kun sitä painaa pitkään.

Hiiren silmänä toimii Razerin optinen Focus Pro -sensori, jonka luvataan yltävän 30 000 DPI:n tarkkuuteen, 550 IPS:n nopeuteen ja 40 G:n kiihtyvyyksiin. Pääpainikkeissa käytetään mekaanisia kytkimiä 60 miljoonan klikkauksen eliniällä ja hiiren pohjasta löytyy PTFE-tassut.

Pro Click V2 Vertical Edition toimii langattomasti 2,4 GHz:n taajuudella ja Bluetoothilla sekä langallisesti USB-C-johdon päässä. Yhteensä hiiren voi kytkeä kerralla jopa viiteen kokoonpanoon, sillä BT-yhteyksiä voi olla samanaikaisesti kolmeen laitteeseen.

Razer Pro Click V2 Vertical Edition on saatavilla välittömästi ja sen suoritushinta on yhtiön omassa verkkokaupassa 129,99 euroa.

Lähde: Razer

Intel julkaisi uudet ajurit Arc- ja Xe-näytönohjaimilleen (32.0.101.6737)

Intelin uusimmat ajurit lisäävät tuen Clair Obscur: Expedition 33:lle sekä The Elder Scrolls IV: Oblivion Remasteredille.

Intel on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen. Intel Graphics Driver 32.0.101.6732 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön Arc-näytönohjaimia sekä Xe-arkkitehtuureihin perustuvia integroituja grafiikkaohjaimia. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Intel Graphics Driver 32.0.101.6737-ajureiden uudet ominaisuudet ja optimoinnit:

  • Game On -tuki uusille peleille
    • Clair Obscur: Expedition 33
    • The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered
  • Parempi suorituskyky Arc B -sarjan näytönohjaimilla Infinity Nikki -pelissä (DX12)
    • Parhaimmillaan 7 % 1080p-resoluutiolla Ultra-asetuksilla
    • Parhaimmillaan 5 % 1440p-resoluutiolla Ultra-asetuksilla

Korjatut ongelmat

  • Arc B-sarjan näytönohjaimilla
    • Marvel’s Spider-Man 2:n satunnainen kaatuminen peliä ladatessa (DX12)
    • Cyberpunk 2077:n satunnaiset kaatuilut säteenseuranta käytössä tiettyjä emolevyjä käyttävillä kokoonpanoilla (DX12)
  • Arc A-sarjan näytönohjaimilla
    • Call of Duty: Black Ops 6:n varjot saattavat olla normaalia tummempia joissain kampanjan tilanteissa (DX12)
  • Core Ultra 2 -prosessoreiden integroiduilla Arc-grafiikkaohjaimilla
    • Call of Duty: Black Ops 6:n varjot saattavat olla normaalia tummempia joissain kampanjan tilanteissa (DX12)
    • Näytön nauhoittamisen aiheuttama odotettua heikompi suorituskyky joillain laitteilla
    • Videon toiston aiheuttamat jäätymiset ulkoisella näytöllä tietyissä tilanteissa

Tiedossa olevat ongelmat:

  • Arc B -sarjan näytönohjaimilla
    • Call of Duty: Black Ops 6:ssa voi esiintyä välkkyvää grafiikan korruptoitumista (DX12)
    • Returnal saattaa kaatua pelatessa jos säteenseuranta on käytössä (DX12)
    • Call of Duty: Warzone 2.0:ssa saattaa esiintyä grafiikan korruptoitumista vesialueilla (DX12)
    • MLPerf:ssä voi esiintyä virheitä usean GPU:n konfiguraatioissa (korjaukseksi suositellaan integroidun GPU:n poistamista käytöstä)
    • SPECapc for Maya 2024 saattaa jäätyä kesken testin
    • PugetBench for Davinci Resolve Studio V19 saattaa kaatua kesken testin
  • Arc A -sarjan näytönohjaimilla
    • Returnal saattaa kaatua pelatessa jos säteenseuranta on käytössä (DX12)
    • PugetBench for Davinci Resolve Studio V19 saattaa kaatua kesken testin
  • Core Ultra Series 1:n Arc GPU:lla
    • PugetBench for Davinci Resolve Studio V19:ssä voi esiintyä virheitä Extended-asetuksella
  • Core Ultra Series 2:n Arc GPU:lla
    • PugetBench for Davinci Resolve Studio V19:ssä voi esiintyä virheitä Extended-asetuksella

Lataa Intelin ajurit täältä