Uutiset

OnePlussan tuleva Nord 5 -älypuhelin vuotojen kohteena – järjestelmäpiiri vaihtumassa MediaTekiin

Nord 4:n vielä julkaisematon seuraaja ottanee harppauksen suorituskyvyssä uudella Dimensity 9400e -järjestelmäpiirillä.

Viime kesänä io-techin Toimituksen valinta -maininnan napannut keskihintaluokan OnePlus Nord 4 (otsikkokuvassa) saanee seuraajansa lähiaikoina  ja nyt laite onkin odotetusti joutunut vuotojen kohteeksi. Mielenkiintoinen uudistus Nord 5:ssä on järjestelmäpiiri, jonka raportoidaan olevan MediaTekin Dimensity 9400e. Vaikka piiriä ei vielä ole julkaistu, sen arvellaan olevan hieman karsittu versio lippulaivatason Dimensity 9400:sta. Havaittavaa suorituskykyharppausta lienee siis odotettavissa Nord 4:n Snapdragon 7+ Gen 3:een verrattuna.

Muita huhuttuja ominaisuuksia laitteella on 120 hertsin OLED-näyttö ja jopa 7000 milliampeeritunnin akku 100 watin pikalatauksella. Kamerapuolelle ei odoteta suuria muutoksia, sillä Nord 5:ssä kerrotaan olevan edelleen 50 megapikselin pääkamera optisella kuvanvakautuksella, 8 MP:n ultralaajakulmakamera sekä 16 MP:n etukamera.

OnePlus ei kuitenkaan vielä ole paljastanut virallisia tietoja uudesta keskihintaluokan mallistaan, ja huhupuheisiin onkin syytä suhtautua varauksella ennen valmistajan omaa julkistusta.

Lähde: GSMArena

Tiktok suunnittelee rakentavansa Suomeen datakeskuksen miljardilla eurolla

Uutta datakeskusta on tarkoitus hyödyntää eurooppalaisten käyttäjätietojen hallinnassa.

Kiinalaisen Bytedancen omistama supersuosittu sosiaalisen median alusta Tiktok aikoo satsata Suomeen jopa miljardi euroa uuden datakeskuksen muodossa. Pohjoismaat ovat houkuttelevia datakeskuskohteita suurille ulkomaisille yhtiöille mm. viileämmän ilmaston ja uusiutuvan energian vuoksi. Tiktok rakennuttikin hiljattain vastaavan datakeskuksen myös Norjaan. Uusissa keskuksissa on tarkoitus käsitellä nimenomaan eurooppalaisten käyttäjien tietoja. Tiktokilla on Euroopassa yli 175 miljoonaa käyttäjää.

Vaikka Suomen talous hyötyykin Tiktokin jätti-investoinnista, on se herättänyt myös huolta kyberturvallisuusnäkökulmasta. Kansanedustajana ja kyberturvallisuusasiantuntijana toimiva Jarno Limnéll on esimerkiksi kirjoittanut blogissaan, ettei investointia voi hyväksyä ennen kattavaa viranomaistason riskinarviota. Datakeskuksilla arvellaan olevan sijainnistaan huolimatta tiedonluovutusvelvollisuus emoyhtiölleen ja sitä kautta Kiinaan. Tiktokin asennus työntekijöiden puhelimiin on myös kielletty useilla viranomaistahoilla Euroopassa, mutta Tiktok itse näkee kieltojen perustuvan väärinymmärryksiin.

Lähde: Reuters, Talouselämä

Samsungin ultraohuen Galaxy S25 Edgen oleellisimmat tiedot vuotojen kohteena

Vain 5,85 millimetriä paksun puhelimen teknisissä ominaisuuksissa ei ole juuri yllätyksiä, vaan luvassa on lippulaivatason rautaa normaalia pienemmällä akulla.

Samsung valmistelee parhaillaan julkaistavaksi normaalia ohuempaa Galaxy S25 Edge -mallia. WinFuturen Roland Quandt on koonnut nyt yhteen pakettiin kaikki oleellisimmat tiedot tulevasta lippulaivamallista.

Samsung Galaxy S25 Edgen vain 5,85 mm paksuksi ohennettu runko on valmistettu Ultra-mallin tapaan titaanista ja puhelimen kumpaakin puolta suojataan lasilla. Takapuolella on käytössä Corningin Gorilla Glass Victus 2 ja etupuolella uusinta lasisukupolvea edustava Gorilla Glass Ceramic 2. Etulasin alta löytyy 6,7-tuumainen 3120×1440-resoluution AMOLED-paneeli 120 hertsin maksimivirkistystaajuudella.

Suorituskyvystä Galaxy S25 Edgessä on vastuussa luonnollisesti Qualcommin Snapdragon 8 Elite for Galaxy -erikoismalli, kuten muissakin S25-malleissa. Järjestelmäpiirin tukena on 12 Gt muistia ja tallennustilaa voi valita 256 tai 512 Gt. Wi-Fi on luonnollisesti 7-versiota ja Bluetooth 5.4-versiota.

Kameroita puhelimessa on muusta perheestä poiketen vain kaksi: 200 megapikselin pääkamera (f/1.7, 85°) ja 12 megapikselin ultralaajakulma (f/2.2, 120°). Pääkamera on varustettu optisella kuvanvakautuksella, mutta ultralaajakuilma ei.

Virtaa puhelimelle tarjoilee sisaruksia pienempi 3900 mAh:n akku. Pienentynyt akku onkin puhelimen selkein uhraus ohuuden alttarille. Puhelimesta löytyy myös tuki langattomalle lataukselle.

Samsungin odotetaan julkaisevan puhelimen 13. toukokuuta ja puhelinten toimitukset aloitetaan ainakin Saksassa näillä näkymin toukokuun lopulla. Samsung Galaxy S25 Edge on hinnoiteltu sikäläisellä verokannalla 1249 euroon 256 Gt:n ja 1369 euroon 512 Gt:n tallennustilalla. Puhelin tulee saataville Titanium Jetblack-, Titanium Icyblue- ja Titanium Silver -väreissä.

Lähde: WinFuture

Live: io-techin Tekniikkapodcast (18/2025)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 2. toukokuuta tavanomaiseen aikaan noin kello 15 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 576.28 -ajurit

Ajureissa on tällä kertaa keskitytty uusien ominaisuuksien tai pelitukien sijasta vain ongelmien korjaamiseen.

NVIDIA on julkaissut uusia ajureita näytönohjaimilleen. GeForce 576.28 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien. Voit tutustua ajureihin lähemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa ja kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

GeForce 576.28 -ajureissa ei ole poikkeuksellisesti lainkaan uusia ominaisuuksia tai pelitukia. Sen sijasta ajureissa on keskitytty bugikorjauksiin.

Korjatut bugit ja yleisiä parannuksia

  • GeForce RTX 50 -sarja:
    • Black Myth: Wukongin kaatuilut Wukongin muutostaian yhteydessä
    • Red Dead Redemption 2:n kaatuminen nopeasti pelin käynnistyksen jälkeen DirectX 12 -rajapinnalla
    • Horizon Forbidden Westin jäätyminen tallennuksen lataamisen jälkeen
    • Harmaaseen ruutuun kaatuminen useamman näytön kokoonpanoissa
    • Dead Island 2:n kaatuilut
    • Resident Evil 4 Remaken vilkkuvat taustatekstuurit
    • Yleiset varjojen vilkkumis- ja korruptoitumisongelmat
    • Pelien kaatuilu varjostimien kääntämisvaiheessa
    • Normaalia matalammat kellotaajuudet lepotilassa
    • Näytön vilkkuminen DisplayPort 2.1 -yhteydellä korkealla virkistystaajuudella
    • Lumion 2024:n kaatuminen renderöintitilassa
    • GPU:n lämpötilojen lukuongelmat unitilasta heräämisen jälkeen
    • Musta ruutu LG:n useilla näytöillä DisplayPort 2.1 -yhteydellä HDR-tilassa
    • Modern Standby -tilasta herääminen mustaan ruutuun
    • SteamVR:n V-Sync-teknologiaan liittyvät nykimiset useiden näyttöjen kokoonpanoissa
  • Yleiset:
    • Forza Horizon 5:n valojen vilkkuminen yöaikaan
    • Forza Motorsportin radoilla esiintyvä grafiikan korruptoituminen yökisoissa ja suorituskykytestissä

Tiedossa olevat bugit ja ongelmat

  • Cyberpunk 2077 kaatuu Photo Mode -tilassa polunseuranta (Path Tracing) käytössä RTX 50 -sarjan näytönohjaimilla
  • Ghost of Tsushima Directors Cutin vilkkuminen ja grafiikan korruptoituminen valonlähteiden läheisyydessä
  • Monster Hunter Wildsin vakausongelmat

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Acer julkisti uudet Predator- ja Nitro-pelinäytöt – Nitrossa 600 Hz:n TN-paneeli

Predator-uutuus tukee kaksoisresoluutiota 4K- ja FHD-tarkkuuksilla, kun taas 1080p-tarkkuuden Nitro-mallin myyntivaltti on 600 Hz:iin yltävä virkistystaajuus.

Acer on julkistanut kaksi uutta pelinäyttöä, jotka ovat Predator XB323QK V4 ja Nitro XV240 F6. Jälkimmäisessä on erittäin nopea 600 hertsin TN-paneeli, jollainen nähtiin ensimmäisenä maailmassa BenQ:n Zowie XL2586X+ -pelinäytössä tammikuun CES-messuilla.

32-tuumainen Predator XB323QK V4 on 3840 × 2160 pikselin eli 4K-tarkkuuden IPS-näyttö, jossa on 160 Hz:n virkistystaajuus ja 0,5 millisekunnin gray-to-gray-vasteaika. Näyttö tukee kaksoisresoluutiota, eli sen voi nappia painamalla vaihtaa 160 Hz:n 4K-tilasta 320 Hz:n Full HD -tilaan. Käytettävissä on AMD FreeSync Premium Pro ja myös 120 Hz:n DRR-tila eli akkua säästävä dynaaminen virkistystaajuus, joka soveltuu esimerkiksi kannettavan kanssa käytettäväksi. DCI-P3-väriavaruus on katettuna 95-prosenttisesti ja HDR-tukena on tavallinen HDR10. Predatorissa on kaksi HDMI 2.1 -liitäntää sekä yksi DisplayPort 1.4.

Kilpapelaamiseen suunnattu 24-tuumainen ja Full HD -tarkkuuden ”UltraSpeed-näyttö” Nitro XV240 F6 on varustettu 600 Hz:n TN-paneelin lisäksi erittäin matalalla 0,1 ms:n gray-to-gray-vasteajalla. Myös Nitro tukee AMD FreeSync Premium Prota ja DRR:ää. Näytössä on 90 %:n DCI-P3-väriavaruus ja VESA DisplayHDR 400 -sertifikaatti. Liitäntöinä Nitrossa on 2 × HDMI 2.0 ja 1 × DisplayPort 1.4.

Acer on ilmoittanut molempien uutuusnäyttöjen saatavuusajankohdaksi Pohjoismaissa vuoden viimeisen neljänneksen ja eurohinnoiksi 749 euroa (Predator XB323QK V4) sekä 849 euroa (Nitro XV240 F6).

Lähde: Sähköpostitiedote

Uusi artikkeli: BIOS-päivitys: Radeon RX 9070 -> 9070 XT

Päivitetään XT BIOS edullisempaan Radeon RX 9070-näytönohjaimeen CH341A BIOS-päivitystyökalulla ja testataan vaikutusta suorituskykyyn.

AMD:n uusiin Radeon RX 9070 -näytönohjaimiin on mahdollista päivittää 9070 XT -mallin BIOS. Päivitys nostaa näytönohjaimen Total Board Power- eli TBP-rajoituksen korkeammalle XT:n tasolle, kuten myös grafiikkapiirin kellotaajuuden, mutta ei avaa pois päältä kytkettyjä laskentayksiköitä.

Tilasimme projektia ja BIOS-päivitystä varten noin 10 euron CH341A-ohjelmointityökalun, jolla päivitmme Asuksen TUF 9070 OC -näytönohjaimeen TUF 9070 XT OC -mallin biosin. Testituloksissa on mukana lukemat 9070 vakiona ja Power Limit +10 % asetuksella sekä Asus TUF 9070 XT OC -näytönohjaimella.

Lue artikkeli: BIOS-päivitys: Radeon RX 9070 -> 9070 XT

 

Harrastaja teki Voodoo4 M4800 -näytönohjaimen kannettaviin

3dfx:n VSA-100-grafiikkapiiriin ja 64 Mt:n muistiin perustuva ”Voodoo4 4800” on istuettu MXM-laajennuskortille ja sen myötä Dell Precision M4800 -kannettavaan.

3D-kiihdytyksen edelläkävijä ja terävin keihäänkärki 3dfx tunnettiin aluksi 3D-lisäkorteistaan ja sittemmin perinteisistä yhden kortin 3D-näytönohjaimistaan. Yhtiön Voodoo3 löysi tiensä myös integroiduksi ratkaisuksi tietyillä emolevyillä, mutta kannettaviin yhtiön tuotteita ei ikinä tehty.

Daniel Simionescu on päättänyt korjata 3dfx:n lapsuksen ja luonut maailman ensimmäisen Voodoo4-mobiilinäytönohjaimen. Voodoo4 M4800 LVDS:ksi kutsuttu custom-näytönohjain perustuu VSA-100-grafiikkapiiriin, jonka tukena on 64 Mt muistia. Grafiikkapiiri on asennettu muisteineen Simionescun suunnittelemalle MXM-laajennuskortille. Laajennuskortilta löytyy tarpeen mukaan näyttöulostulo joko vanhemman LVDS- tai uudemman eDP-standardin mukaisesti RealTekin skaalainpiirin avulla.

Youtube-kanava Omores on saanut käsiinsä yhden Voodoo4 M4800:n ja asentanut sen Dellin Precision M4800 -kannettavaan. Kannettava on varustettu aika tavalla Voodoota uudemman sukupolven raudalla, sillä sen sisällä sykkii Intelin Core i74930MX -prosessori. Sukupolvikuilut tai muut syyt johtivat myös useisiin yhteensopivuusongelmiin, mutta lopulta näytönohjain on saatu myös toimimaan ainakin jollain tasolla. Videolla näkyy taustalla myös kahden 3dfx-grafiikkapiirin mobiilinäytönohjain, mutta siitä ei videolla puhuta.

Täysin edelliseen liittymättä, mutta 3dfx:ään muutoin liittyen, ReactOS -käyttöjärjestelmä on saanut tuen Voodoo4- ja 5-näytönohjaimille MesaFX/WickedGL:n avulla. Periaatteessa myös Voodoo 3:n voisi olettaa toimivan, sillä ne hyväksyvät myös Voodoo4/5-ajurit. ReactOS on avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, jonka tavoitteena on saavuttaa täysi binääriyhteensopivuus Windows NT:n kanssa.

Päivitys: Videolla näkyvä kahden piirin ratkaisu on Voodoo5 M5800, jossa on käytössä kaksi VSA-100-piiriä ja 128 Mt muistia. Voodoo-mobiilinäytönohjaimet eivät varsinaisesti ole enää uusia projekteja, mutta kuten usein, moni mielenkiintoinen tee-se-itse-projekti jää helposti huomaamatta.

Lähteet: Tom’s Hardware (1), (2)

Uusi artikkeli: Testissä realme 14 Pro+

io-techin testissä ylemmän keskiluokan 579 euron hintainen realme 14 Pro+ -älypuhelin 3x-periskooppikameralla.

Oppon ja OnePlussan sisaryritys Realme on aloittanut maihinnousun Suomen markkinoille ja ensimmäisenä täkäläisiin kauppoihin on saapunut realme 14 Pro -mallisto, josta otimme testiin 529 euron lähtöhintaisen plus-version. Laitteen ominaisuuksiin kuuluu mm. IP69-suojattu rakenne, 3x-periskooppitelekamera sekä 6000 mAh:n akku. Lisäksi 50 euron lisähinnalla on saatavilla melko tuhti puolen teran tallennustilavariantti.

Artikkelissa tutustumme uutuuspuhelimeen vajaan kahden viikon käyttötestikokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä realme 14 Pro+

AMD julkaisi Radeon RX 9070 GRE -näytönohjaimen Kiinassa

AMD ei ole puhunut vielä mitään näytönohjaimen mahdollisesta julkaisusta länsimaissa, mutta ainakin kaikki aiemmat Radeon GRE -mallit ovat päätyneet myös länsimarkkinoille ennemmin tai myöhemmin.

AMD:n Radeon RX 9000 -sarjan näytönohjaimista on saatu tähän mennessä markkinoille kaksi mallia, Radeon RX 9070 ja RX 9070 XT. Näytönohjaimet ovat saaneet markkinoilla erittäin lämpimän vastaanoton ja lisämalleja odotetaan julkistettaviksi Computex-messuilla.

Kiinassa ei ole kuitenkaan maltettu odottaa Computex-messuihin, vaan AMD on julkaissut sikäläisille markkinoille uuden Radeon RX 9070 GRE -näytönohjaimen.

Leikattuun Navi 48 -grafiikkapiiriin perustuva Radeon RX 9070 GRE noudattaa teknisiltä ominaisuuksiltaan huhuja: 48 Compute Unit -yksikköä eli 3072 stream-prosessoria, 48 säteenseurantakiihdytintä, 96 tekoälykiihdytintä ja 96 ROPSia. GPU:n perus- tai ”Game”-kellotaajuus on 2220 MHz ja Boost-kellotaajuus 2790 MHz. Myös muistipuoli noudattaa huhuja, eli käytössä on 192-bittiseksi leikattu muistiväylä, jonka jatkeena on 12 Gt 18 Gbps:n GDDR6-muistia, mikä tuottaa 432 Gt/s muistikaistaa. TDP-arvoksi on asetettu 220 wattia.

Näytönohjaimen suorituskyvystä kerrotaan tuotesivuilla sen verran, että se peittoaa Radeon RX 7900 GRE:n keskimäärin 6 %:n erolla 1440p-resoluutiolla 30 pelin testipatteristolla. Lisäksi esiin on nostettu yksittäisten pelien FPS-lukemia, mutta ilman mitään vertailulukuja tai mainintoja kokoonpanosta.

Leikatun näytönohjaimen suositushinta on 4199 yuania eli noin 505 euroa sikäläisellä verokannalla. Hinta on vajaat 7 % pienempi, kuin RX 9070:n 4499 yuanin suositushinta. Ennakkotilaukset ovat käynnissä nyt ja myynti alkaa virallisesti 8. toukokuuta.

Radeon RX GRE-erikoismallit oli suunnattu alun perin vain Kiinan markkinoille, mutta joka malli on tullut ennemmin tai myöhemmin saataville myös länsimaissa. Viimeisissä huhuissa RX 9070 GRE:n julkaisua povattiin vuoden toisen vuosineljänneksen sijasta viimeiselle neljännekselle, mikä saattaisi edelleen pitää paikkansa länsimaiden saatavuuden osalta.

Lähteet: AMD, VideoCardz