Peliharrastaja pääsi Guinnessin Ennätysten Kirjaan kytkemällä jopa 444 eri pelilaitetta yhteen televisioon

444 eri laitteiseen sisältyy kaikkea tietokoneista eri konsoleihin ja mikä tärkeintä, kaikki niistä ovat pelattavissa vain parin kytkimen painalluksella ja oikean ohjaimen etsimisellä.

Keräily on suosittu harrastus kaikkialla maailmassa. Keräilijöitä löytyy myös pelaajista, mutta Guinnessin Ennätysten Kirjaan päässeen Ibrahim Al-Nasserin pelit ovat myös helposti pelattavissa.

Al Nasserin tietokone-, konsoli- ja pelikokoelma ei ole kenties maailman suurin, mutta se on yhdellä tapaa poikkeuksellinen. Hänellä on peräti 444 eri laitetta kytkettynä yhteen ja ainoaan televisioon useiden HDMI-kytkinten ja erilaisten adaptereiden avulla. Al Nasser pitää tietokoneellaan yllä karttaa, jotta oikean HDMI-kytkimen ja oikean kanavan löytäminen kullekin laitteelle on helpompaa. Hän on myös pitänyt huolta kaapelihallinnasta piilottaen kaikki johdot niin tehokkaasti, kuin mahdollista.

Luonnollisestikaan kokoelma ei rajoitu vain televisioon kytkettyihin laitteisiin, vaan niiden lisäksi Al Nasserilla on kaikkea arcade-kabineteista flippereihin ja käsikonsoleihin. Kokoelman kruunu ei ole kuitenkaan mikään harvinaisuus, vaan Al Nasserille sydäntä lähinnä on kaikesta riippumatta Sega Genesis, tai täkäläisittäin MegaDrive.

Lähde: Tom’s Hardware

Corsair julkaisi uuden lippulaivatason iCue Link Titan RX RGB -AIO-coolerin

Titan RX RGB:n sydämenä sykkii jäähdytysmoottoriksikin kutsuttu FlowDrive-pumppublokki ja vaihdettavat CapSwap-kannet takaavat kustomoitavuuden.

Joka alalle lonkeronsa ulottanut Corsair on ilmoittanut päivittäneensä AIO-nestecoolerimallistoaan uudella mallilla. Uusi iCue Link Titan RX RGB on tiedotteen mukaan yhtiön AIO-valikoiman suorituskykyisin malli.

Corsair iCue Link Titan RX RGB AIO-cooleri perustuu yhtiön omaan kehitystyöhöjn ja sen suorituskyvyn luvataan asettavan alalle uuden standardin muiden tavoiteltavaksi. Suorituskyvyn takaa löytyy uusi FlowDrive-”jäähdytysmoottori” yhtiön omaa sanakirjaa lainaten. Kolmivaihemoottorin luvataan pienentävän pumppuyksikön melua, parantavan nesteen virtausta ja vielä tekevän sen aiempaa energiatehokkaammin.

Jäähdyttimen puolella suorituskyvystä ovat vastuussa yhtiön omat RX RGB -sarjan tuulettimet, jotka yhdistettynä pumppublokin RGB-valaistukseen saa pelaajat huokaamaan helpotuksesta. Pumppublokin kansi sisältää peräti 20 erikseen ohjattavaa RGB LEDiä ja se tukee kustomoitavuutta erikseen myytävillä CapSwap-vaihtokansilla. Kannen vaihtomahdollisuus ei ole kuitenkaan olemassa pelkkää ulkonäköä varten, vaan tarjolle tulee myös emolevyä ja muita komponentteja jäähdyttävä VRM Fan -kansi ja ajankohtaisista lämpötiloista kiinnostuneet voivat hankkia näytöllisen kansivaihtoehdon.

Corair iCue Link Titan RX RGB tukee nimensä mukaisesti iCue Link -ekosysteemiä, eli se osaa kommunikoida kaksisuuntaisesti ohjausyksikön kanssa. Se on saatavilla mustana ja valkoisena 240 ja 360 mm jäähdyttimillä sekä mustana 280 mm:n jäähdyttimellä. 240 mm:n versio kustantaa yhtiön verkkokaupassa 169,90 euroa, 280 mm:n versio 184,90 euroa ja 360 mm:n versio 204,90 euroa.

Lähde: Corsair

PrimateLabs julkaisi uuden Geekbench AI -tekoälytestin

Kehityksensä aikana vielä Geekbench ML -nimellä tunnettu testi lupaa tarjota vertailukelpoiset tulokset alustasta riippumatta mobiililaitteista työpöydälle.

PrimateLabs tunnetaan parhaiten etenkin mobiililaitteilla suosituista Geekbench-testeistään. Nyt yhtiö on laajentanut testivalikoimaansa uudella tekoälytestillä

Geekbench AI 1.0 tunnettiin vielä beetaversioissaan Geekbench ML -nimellä. Nimenvaihtoon ei liity sen suurempaa dramatiikkaa, vaan kyse on vain markkinoiden seuraamisesta suositumman AI-termin perässä.

PrimateLabsin uudessa testikokonaisuudessa keskitytään kone- ja syväoppimiseen sekä muihin tarkemmin määrittelemättömiin tekoälytehtäviin. Yhtiön mukaan sen testikuormat kuvaavat hyvin reaalimaailman tilanteita ja ovat vertailukelpoisia eri alustojen välillä. Pisteet annetaan kolmessa kategoriassa: Full Precision Score, Half Precision Score ja Quantized Score.

Geekbench AI on saatavilla yhtiön verkkosivuilta Windowsille, macOS:lle, Linuxille sekä Google Play Storesta Androidille ja Apple App Storesta iOS-laitteille. Windowsilla ja Linuxilla on käytössä Intelin avoimen lähdekoodin OpenVINO ja Android-laitteilla niille räätälöityjä TensorFlow Lite -johdannaisia, kuten Samsung ENN, ArmNN ja Qualcomm QNN. Applen laitteilla käytettävää kehystä ei ole mainittu tiedotteessa.

Lähde: Geekbench

Valve varmisti työskentelevänsä SteamOS:n tuomiseksi ROG Allylle ja muille kilpailijoille

Viitteitä ROG Ally -tuesta saatiin SteamOS:n viimeisimmässä päivityksessä, jossa mainittiin erikseen tuki tietokoneen ’ylimääräisille’ painikkeille.

Linux-käyttöjärjestelmät ovat nostanut viime vuosina profiiliaan myös pelaajien keskuudessa, kun yhä useampi Windowsille suunniteltu peli pyörii nyt myös avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmällä. Pelit on saatu pyörimään Linuxilla käännöskerrosta hyödyntäen, josta kuuluu iso kiitos paitsi Winelle, myös Valvelle joka kehittää Wine-pohjaista Proton-käännöskerrostaan aktiivisesti yhdessä Wineäkin kehittävän CodeWeaversin kanssa.

Valvella on Linux-yhteensopivuudessa myös oma lehmä ojassa, sillä sen käsikonsoliluokan tietokone Steam Deck luottaa nimenomaan Linuxiin ja tarkemmin SteamOS-käyttöjärjestelmään. SteamOS on Arch Linux -pohjainen käyttöjärjestelmä, johon on leivottu sisään Steamin itsensä lisäksi mm. Proton-käännöskerros ja peleille optimoitu Gamescope-komposiittori.

SteamOS on virallisesti saatavilla vain Steam Deckille, mutta markkinoilta löytyy myös vaihtoehtoisia vastaavaa toiminnallisuutta ja Steamin tarjoavia ratkaisuja, joiden toimivuus ja SteamOS:ää vastaavuus vaihtelee jonkin verran. Pian käyttäjien ei kuitenkaan tarvitse enää katsella välttämättä aidan taa vihreämmän ruohon perässä.

Valven tuorein SteamOS päivitys herätti huomiota maininnalla tuesta Asuksen ROG Allyn ’ylimääräisille’ painikkeille. Ulkopuolisen laitteen ominaisuuksien tukeminen vain Steam Deckille asentuvassa SteamOS:ssä kuulostaa helposti erikoiselle, mutta nyt Valvelta on saatu suora varmistus yhtiön aikeista laajentaa käyttöjärjestelmän yhteensopivuutta myös muille laitteille. Sinänsä asia ei ole yllätys, sillä Valve on puhunut jo kauan sitten halustaan tuoda käyttöjärjestelmä kaikkien saataville.

The Vergen haastattelema Valven Lawrence Yang varmisti sivustolle, että maininnassa ROG Allyn näppäintuesta on kyse nimenomaan yhtiön tuesta 3. osapuolten laitteille. Yangin mukaan yhtiö työskentelee jatkuvasti laajentaaksen SteamOS-tukea muillekin käsikonsoliluokan tietokoneille. Hän kertoo työn edistyvän tasaiseen tahtiin, mutta että työtä riittää vielä valmiin kokemuksen tarjoamiseen.

Kolikossa on kuitenkin aina kaksi puolta ja vaikka Valve julkaisisikin SteamOS:n omasta puolestaan ROG Ally -yhteensopivana, se ei vielä tarkoita Asuksen siunaavan tukea. The Vergen toimittaja Sean Hollister kertoo Asuksen maininneen Windowsiin päätymiselle olleen lukuisia syitä, vaikka toisaalta ei yhtiöllä olisi vielä ollut mahdollisuuttakaan valita tilalle SteamOS:ää.

Valven tiedetään suunnitelleen SteamOS:n nykyisen 3-version tuomista käsikonsoliluokan lisäksi myös yleisesti kaikille tietokoneille asennettavaksi. Yangin mukaan myös tämä projekti on edelleen aktiivisessa kehitystyössä ja edistyy pikkuhiljaa, mutta myös sillä rintamalla riittää edelleen töitä tehtäviksi.

Lähteet: Steam, The Verge

Uusi artikkeli: Testissä AMD Ryzen 9 9950X

Testissä AMD:n uusi 16-ytiminen Zen 5 -arkkitehtuuriin perustuva Ryzen 9 9950X -lippulaivaprosessori.

Loputkin AMD:n uuteen Zen 5 -arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 9000 -sarjan prosessorit eli 12-ytiminen Ryzen 9 9900X ja 16-ytiminen Ryzen 9 9950X saapuvat myyntiin huomenna 15. elokuuta klo 16. Niiden osalta median salassapitovelvollisuus päättyi vuorokautta aiemmin ja io-techin testissä heti tuoreeltaan on 740 euron hintainen ja 170 watin TDP-arvolla varustettu Ryzen 9 9950X -lippulaivamalli.

Tutustumme artikkelissa 9950X-prosessorin ominaisuuksiin sekä ajamme prosessori- ja pelitestit. Mukana on myös tehonkulutus- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä AMD Ryzen 9 9950X

 

Google julkaisi Pixel Watch 3 -kellon kahdessa koossa ja Pixel Buds Pro 2 -kuulokkeet

14.8.2024 - 00:24 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (2)

Pixel Watch 3 tulee ensimmäistä kertaa saataville 41 mm:n ohella myös 45 mm:n versiona ja Pixel Buds Pro 2:t ovat saaneet sisälleen uuden Tensor A1 -piirin.

Google on pitänyt tänään #MadeByGoogle ’24 -julkaisutapahtuman, jossa julkaistiin mm. uudet 9. sukupolven Pixel -puhelimet, jotka tulivat nyt ensi kertaa saataville myös Suomeen. Puhelinten ohella tapahtumassa julkaistiin myös uudet Pixel Watch 3 -kellot sekä Pixel Buds Pro 2 -kuulokkeet.

Google Pixel Watch 3 tulee nyt ensi kertaa saataville kahdessa koossa. Mukana ovat aiemmista sukupolvista tuttu 41 mm:n näytöllä varustettu malli ja uutena 45 mm:n näytöllä varustettu malli. Mallista riippumatta käytössä on Actua-näyttö, mikä Googlen sanakirjan mukaan tarkoittaa LTPO AMOLED -paneelia. Näytöt yltävät jopa 2000 nitin kirkkauteen ja minimissään kirkkauden voi tiputtaa 1 nitiin aina päälle olevan näytön osalta. Näytöt tukevat 1-60 vaihtelevaa virkistystaajuutta ja paneelin suojana on Corningin Gorilla Glass 5 -lasi. 41 mm:n malli ansaitsee lisämaininnan jopa kokonaisen millimetrin kaventuneista surureunoista näytön ympärillä.

Molemmissa kelloissa sykkii viime sukupolven tapaan Qualcommin Snapdragon Wear 5100 -järjestelmäpiiri ja erillinen Cortex-M33 -apuprosessori. Muistia järjestelmäpiirin tukena on edelleen 2 Gt ja eMMC-tallennustilaa 32 Gt. Kellon koneisto on paketoitu kierrätetystä alumiinista valmistettuun runkoon ja vakiona mukana tulee fluoroelastomeeristä valmistettu, miellyttäväksi kuvatulla pinnoitteella varustettu ranneke.

Yhteyksien osalta Pixel Watch 3:t tukevat 4G LTE -yhteyksiä (vain LTE-mallit), Bluetooth 5.3:a Bluetooth Audio LE -tuella, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax -yhteyksiä 2,4 ja 5 GHz:n taajuudella (Wi-Fi 6), NFC:tä sekä UWB:tä (Ultra-Wideband). Paikannuspalveluista tuettuina ovat puolestaan GPS, Galileo, Glonass, Beidou ja QZSS.

Kellolle virtaa syöttää 41 mm:n kellotaululla 307 mAh:n akku ja 45 mm:n kellotaululla 420 mAh:n akku. Kummankin mallin osalta luvataan 24 tunnin akkukestoa, kun näyttö on aina päällä, tai jopa 36 tuntia virransäästötilassa. Akkua ladataan USB-C-liittimellä varustetulla latauskiekolla, jonka luvataan lataavan 41 mm:n version akun 50 %:iin noin 24 minuutissa, 80 %:iin 35 minuutissa ja täyteen tunnissa. 45 mm:n mallin osalta 50 % tulee täyteen 28 minuutissa, 80 % 50 minuutissa ja koko akku noin 80 minuutissa.

Google on panostanut uusissa kelloissaan entistä enemmän kuntoiluominaisuuksiin. Uusia ominaisuuksia ovat palautumistason seuranta, kardiokuorman seuranta sekä tavoitekuormat ja niiden saavuttamisen seuranta. Palautumistason seuranta antaa palautetta unen, leposykkeen ja sykevaihteluiden perusteella helpottamaan ylirasituksen vaaraa ja kardiokuorma raportoi sydämen rasitustasoista. Fitbitin avulla kello antaa joka aamu lyhyen raportin, joka kertoo, onko jokin terveysmittari heilahdellut normaalin vaihteluvälinsä ulkopuolelle. Se kertoo myös käyttäjän tavoitteista ja niiden saavuttamisesta sekä ottaa sääennusteen huomioon tehdessään ehdotuksia. Mukana on myös uusi Loss of Pulse Detection, joka hälyttää sydämen lakatessa sykkimästä. Ominaisuutta ei mainittu kuitenkaan suomenkielisessä materiaalissa, joten on epäselvää, onko se käytössä myös täällä.

Google Pixel Watch 3 -älykellot saapuvat myyntiin 10. syyskuuta. 41 mm:n malli tulee saataville Matte Black-, Polished Silver-, Champagne Gold- ja Polished Silver -väreissä ja se on hinnoiteltu Wi-Fi-versiona 399 ja LTE-versiona 499 euroon. 45 mm:n värivaihtoehdot ovat Matte Black, Polished Silver ja Matte Hazel ja sen hinta on Wi-Fi-versiona 449 ja LTE-versiona 549 euroa.

Täyslangattomat Pixel Buds Pro 2 -nappikuulokkeet ovat uudistuneet selvästi kelloa enemmän. Kuulokkeista löytyy uusi Tensor A1 -piiri, jonka myötä niiden kokoa on saatu kutistettua jopa 27 % ja samalla kevennettyä huolimatta siitä, että ne ovat aiempaa tehokkaammat ja niiden akku kestää entistä pidempään. Tensor A1 -piiri on kehitetty yhtiön mukaan myös tekoälyominaisuuksia ajatellen ja ilmeisesti saunaillan puolelta mukaan on päässyt mainoslause, joka kehuu sen käsittelevän ääntä 90-kertaisella äänennopeudella. Kuulokkeet tukevat Bluetooth 5.4 -yhteyksiä Bluetooth Audio LE:n ja Super Widebandin kera.

Ääntä kuulokkeissa tuotetaan kookkailla 11 mm:n elementeillä ja niiden sisältä löytyy uusi korkeataajuuskammio, joka varmistaa yhtiön mukaan pehmeän diskantin. Tensor A1 puolestaan mahdollistaa musiikin toistamisen Silent Seal -teknologian ohi, eli aktiivinen melunpoisto ei vaikuta lainkaan toistettavaan musiikkiin. Kuulokkeet osaavat myös aktiivisesti tasata korvan sisäisen paineen.

Pixel Buds Pro 2 -kuulokkeiden aktiivinen melunpoisto on kehittynyt entisestään ja Silent Seal 2.0 lupaa mukautua ympäristön ääniin jopa 3 megahertsin nopeudella eli 3 miljoonaa kertaa sekunnissa. Se kattaa myös entistä laajemman taajuusalueen ja lupaa karsia tehokkaasti myös aiempaa korkeampia taustaääniä. Käänettävä vakauttaja taas varmistaa kuulokkeiden pysyvän korvissa kovemmassakin menossa. Tensor A1 vaimentaa myös puheluissa taustamelun kummaltakin osapuolelta tehokkaasti.

Tekoälyä on hyödynnetty kuulokkeissa konkreettisesti uudella keskusteluntunnistus-ominaisuudella, joka tunnistaa puheen ja keskeyttää musiikin sekä vaihtaa kuulokkeet äänensuodatin tilaan päästämään keskusteluäänet läpi. Musiikki jatkuu automaattisesti ja kuulokkeet palaavat taustahälyn vaimennustilaan automaattisesti keskustelun loputtua.

Kuulokkeita hallitaan kapasitiivisilla kosketussensoreilla, jotka tukevat sekä napautus- että pyyhkäisyeleitä. Ne tunnistavat korvaan asettamisen infrapunalähestymisanturilla ja latauskotelo puolestaan tietää hall-sensorin avulla onko se auki vai kiinni. Latauskotelo on varustettu kaiuttimella, jota hyödynnettään Paikanna laite -ominaisuutta käytettäessä. Kuulokkeet on suojattu pölyltä ja vedeltä IP54-sertifikaatin mukaisesti ja kotelo IPX4:n veroisesti vedeltä. Kuulokkeiden strategiset mitat ovat keskikokoisilla kuulokepäillä 22,74 x 23,08 x 17,03 mm ja 4,7 grammaa, kun kotelo on kooltaan 25 x 49,9 x 63,3 mm ja painoltaan 65 grammaa, kun kuulokkeet ovat kotelon sisällä.

Pixel Buds Pro 2 -kuulokkeet saapuvat Suomessa myyntiin 26. syyskuuta ja ne on hinnoiteltu 249 euroon. Värivaihtoehtoja ovat Porcelain, Hazel, Wintergreen ja Peony, mutta kaikki värit eivät tule saataville kaikilla markkina-alueilla.

Lähde: Googlen lehdistömateriaalit (sähköposti)

Google julkaisi Pixel 9 -sukupolven neljän mallin voimin

13.8.2024 - 20:00 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (58)

Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL ja Pixel 9 Pro Fold ovat ensimmäiset virallisesti myös Suomessa myyntiin saapuvat Pixel-puhelimet.

Google on julkaissut tänään uuden sukupolven Pixel-älypuhelimet, Pixel Watch -kellot sekä Pixel Buds Pro 2 -kuulokkeet. Yhdeksännestä puhelinsukupolvesta tekee kotimaisesta näkökulmasta merkittävän erityisesti se, että Google tuo tuotteensa vihdoin virallisesti myyntiin myös Suomessa.

Googlen uusi puhelinsukupolvi on kokenut huomattavia uudistuksia ulkonäköönsä, sillä takakameran saareke ei yllä enää puhelimen laidasta laitaan, vaan on perinteisemmän saarekkeen mallinen, vaikkakin edelleen vaakatasossa perinteisemmän pystyasettelun sijasta.  Myös reunoiltaan pyöristyvästä takakannesta on siirrytty selvästi kulmikkaampaan malliin.

9. sukupolven Pixel-puhelimet eroavat toisistaan muutoinkin kuin kokonsa puolesta. Siinä missä Pixel 9 Pro ja Fold saavat selkäänsä satiinimaisen mattapintaisen Gorilla Glass Victus 2 -suojalasin, on Pixel 9:ssä menty kiilto edellä, vaikka käytössä onkin sama Victus 2 -suojalasi. Kyljissä mennään päinvastoin, eli Pixel 9:ssä on satiinimainen mattapinta, kun 9 Prossa mennään kiiltävin kehyksin.

Tekoäly on luonnollisesti vahvasti läsnä myös Googlella ja uuden sukupolven puhelimet sisältävät yhtiön Gemini-tekoälyominaisuuksia joka nurkan takana. Virtanappia pitkään painamalla aktivoituva Gemini osaa lukea tarpeen tullen esimerkiksi Gmailiin saapuneet kutsut ja ehdottaa kontekstin perusteella vaikkapa lähistöltä löytyviä kauppoja lahjan ostoon tai kukkakimpun hakemiseen. Pixel 9 Pro ja Pro Fold saavat lisäksi Google One AI Premium -paketin, mikä sisältää vuoden ilmaisen käyttöoikeuden kehittyneempään Gemini Advanced -tekoälyyn.

Google Pixel 9:n tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat ja paino: 152,8 x 72 x 8,5 mm, 198 grammaa
  • 100 % kierrätetty alumiinirunko, Gorilla Glass Victus 2 -suojalasi edessä ja takana
  • Suojaus: IP68
  • 6,3” 2424×1080 Actua (LTPO AMOLED, 20:9, 422 PPI, 60-120 Hz Smooth Display, 1800 nitin maksimi ja 2700 nitin maksimi piikkikirkkaus, HDR)
  • Google Tensor G4 -järjestelmäpiiri (1 x 3,1 GHz Cortex-X4, 3 x 2,6 GHz Cortex-A720, 4 x 1,95 GHz Cortex-A520, Mali-G715)
  • Google Titan M2 -tietoturvapiiri
  • 12 Gt RAM-muistia, 128 tai 256 Gt tallennustilaa
  • 5G (n1/2/3/5/7/8/12/14/20/25/26/28/30/38/40/41/66/71/75/76/77/78/79), LTE, nano-SIM ja eSIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax/be (Wi-Fi 7), Bluetooth 5.3, NFC, GPS, GLONASS, Beidou, GALILEO, QZSS, NavIC
  • Kaksoistakakamera:
    • 50 megapikselin laajakulma (82°), f/1.68, 1/1,31” sensori, OIS + EIS, Octa PD
    • 48 megapikselin ultralaajakulma (114°), f/1,7, 1/2,55” sensori, Quad PD
    • Yhteinen LDAF-anturi tarkennukseen
    • 4K 60 FPS videokuvaus
  • 10,5 megapikselin etukamera (95°), f/2.2, 4k 60 FPS videokuvaus
  • 4700 mAh akku (min. 4558 mAh), USB-C 3.2, 45 W latausteho, 15 W langaton lataus (Qi), käänteinen lataus
  • Android 14

Google Pixel 9 Pron ja Pro XL:n tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat ja paino:
    • 9 Pro 152,8 x 72 x 8,5 mm, 199 grammaa
    • 9 Pro XL: 162,8 x 76,6 x 8,5 mm, 221 grammaa
  • 100 % kierrätetty alumiinirunko, Gorilla Glass Victus 2 -suojalasi edessä ja takana
  • Suojaus: IP68
  • Näyttö
    • 9 Pro: 6,34” 2856×1280 Actua (LTPO AMOLED, 20:9, 495 PPI, 1-120 Hz Smooth Display, 2000 nitin maksimi ja 3000 nitin maksimi piikkikirkkaus, HDR)
    • 9 Pro XL: 6.73” 2992×1344 Actua (LTPO AMOLED, 20:9, 486 PPI, 1-120 Hz Smooth Display, 2000 nitin maksimi ja 3000 nitin maksimi piikkikirkkaus, HDR)
  • Google Tensor G4 -järjestelmäpiiri (1 x 3,1 GHz Cortex-X4, 3 x 2,6 GHz Cortex-A720, 4 x 1,95 GHz Cortex-A520, Mali-G715)
  • Google Titan M2 -tietoturvapiiri
  • 16 Gt RAM-muistia, 128 Gt, 256 Gt, 512 Gt tai 1 Tt tallennustilaa
  • 5G (n1/2/3/5/7/8/12/14/20/25/26/28/30/38/40/41/66/71/75/76/77/78/79), LTE, nano-SIM ja eSIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax/be (Wi-Fi 7), Bluetooth 5.3, UWB, NFC, GPS, GLONASS, Beidou, GALILEO, QZSS, NavIC
  • Kolmoistakakamera:
    • 50 megapikselin laajakulma (82°), f/1.68, 1/1,31” sensori, OIS + EIS, Octa PD
    • 48 megapikselin ultralaajakulma (123°), f/1,7, 1/2,55” sensori, Quad PD
    • 48 megapikselin telekamera (f/2.8, 1/2,55” sensori, 5x optinen zoom, OIS + EIS, Quad PD
    • Yhteinen LDAF-anturi tarkennukseen
    • 8K 30 FPS Video Boost -kuvaus, 4K 60 FPS videokuvaus
  • 42 megapikselin etukamera (103°), f/2.2, Dual PD, 4k 60 FPS videokuvaus
  • 4700 mAh akku (min. 4558 mAh), USB-C 3.2, 45 W latausteho, 21 W langaton lataus (Qi), käänteinen lataus
  • Android 14

Google Pixel 9 Pro Foldin tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat ja paino: suljettuna 155,2 x 77,1 x 10,5 mm, avattuna 155,2 x 150,2 x 5,1 mm, 257 grammaa
  • 100 % kierrätetty alumiinirunko, Gorilla Glass Victus 2 -suojalasi edessä ja takana
  • Suojaus: IPX8
  • 6,3” 2424×1080 Actua (LTPO AMOLED, 20:9, 422 PPI, 60-120 Hz Smooth Display, 1800 nitin maksimi ja 2700 nitin maksimi piikkikirkkaus, HDR)
  • Google Tensor G4 -järjestelmäpiiri (1 x 3,1 GHz Cortex-X4, 3 x 2,6 GHz Cortex-A720, 4 x 1,95 GHz Cortex-A520, Mali-G715)
  • Google Titan M2 -tietoturvapiiri
  • 16 Gt RAM-muistia, 256 tai 512 Gt tallennustilaa
  • 5G (n1/2/3/5/7/8/12/14/20/25/26/28/30/38/40/41/66/71/75/76/77/78/79), LTE, 5G mmWave (n257/n258/n260/n261), nano-SIM ja eSIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax/be (Wi-Fi 7), Bluetooth 5.3, UWB, NFC, GPS, GLONASS, Beidou, GALILEO, QZSS, NavIC
  • Kolmoistakakamera:
    • 48 megapikselin laajakulma (82°), f/1.7, 1/2” sensori, OIS + EIS, Quad PD
    • 10,5 megapikselin ultralaajakulma (127°), f/2,2, 1/3,4” sensori, Dual PD
    • 10,8 megapikselin telekamera, f/3.1, 1/3,2” sensori, 5x optinen zoom, OIS + EIS, Dual PD
    • Yhteinen LDAF-anturi tarkennukseen
    • 4K 60 FPS videokuvaus
  • 10 megapikselin etukamera (87°), f/2.2, Dual PD, 4k 60 FPS videokuvaus
  • 4650 mAh akku (min. 4560 mAh), USB-C 3.2, 45 W latausteho, 23 W langaton lataus (Qi)
  • Android 14

Kuten jo todettua, uudet Pixel-puhelimet tulevat nyt saataville ensi kertaa myös Suomessa. Kaikki neljä mallia ovat saatavilla Obsidian- ja Porcelain-väreissä, jonka lisäksi perusmalli tulee saataville myös Peony- ja Wintergreen-väreissä ja Pro sekä Pro XL Hazel- ja Rose Quartz -väreissä.

Pixel 9 on hinnoiteltu Suomessa alkaen 949 euroon, Pixel 9 Pro alkaen 1149 euroon, Pixel 9 Pro XL alkaen 1249 euroon ja Pixel 9 Pro Fold alkaen 1989 euroon. Kauppoihin puhelimet saapuvat tiputellen siten, että Pixel 9 ja Pixel 9 Pro XL löytyvät hyllyistä 22. elokuuta, Pixel 9 Pro Fold 4. syyskuuta ja Pixel 9 Pro 9. syyskuuta.

Lähde: Googlen lehdistömateriaalit (sähköposti)

Uusi artikkeli: Kokeilussa OnePlus Pad 2

Otimme kokeiluun OnePlussan uuden Pad 2 -lippulaivatabletin.

OnePlus julkisti heinäkuun puolivälissä Nord 4 -älypuhelimen ohella myös uuden Pad 2 -taulutietokoneen mallistonsa kärkipaikalle. 549 euron suositushintaisen laitteen merkittävimpiä uudistuksia ovat Snapdragon 8 gen 3 -lippulaivapiiri sekä aiempaa suurempi ja kirkkaampi 12,1-tuumainen 144 hertsin näyttö.

Käymme artikkelissa läpi havaintoja ja kokemuksia uutuustabletista muutaman päivän kokeilujakson pohjalta.

Lue artikkeli: Kokeilussa OnePlus Pad 2

Intel on aloittanut 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreiden korjaavan BIOS-päivityksen jakelun

Kaikkia prosessoreiden käyttäjiä suositellaan päivittämään emolevynsä BIOS 0x129-firmware-päivityksen sisältävään versioon ensi tilassa.

Intelin 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreiden vakausongelmat ovat olleet viimeaikojen kestopuheenaihe. Nyt saaga on saatu ainakin näillä näkymin päätökseensä.

Intel on julkaissut 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreilleen uuden mikrokoodipäivityksen 0x129. Mikrokoodipäivitys korjaa prosessorin bugin, joka aiheutti liian korkeita jännitepyyntöjä, mikä johti prosessoreiden vaurioitumiseen ja sen myötä epävakauteen. Kyseessä on jo toinen mikrokoodipäivitys tänä kesänä, sillä ensiapuna ongelmiin julkaistiin jo aiemmin mikrokoodipäivitys 0x125, joka korjasi Core i9 -mallien Enhanced Thermal Velocity Boost -teknologiaan liittyvän bugin.

Intelin sisäisten testien mukaan päivitys ei tule vaikuttamaan prosessoreiden suorituskykyyn ja se on aiemmin jo maininnut, ettei sen pitäisi vaikuttaa saavutettaviin Boost-kellotaajuuksiin tai prosessoreiden ylikellotettavuuteen. Myös ensimmäiset ulkopuoliset testit toistavat pääosin samaa laulua, mutta Phoronix raportoi havainneensa jonkinmoista suorituskyvyn laskua Linuxilla kryptografisissa testeissä, MariaDB:ssä, WireGuard VPN-testissä sekä skriptien pyörittämisessä. Phoronix käytti testeissään Core i9-14900K -prosessoria ja Asuksen Prime Z790-P Wi-Fi -emolevyä.

Tähän mennessä BIOS-päivityksiä ainakin jossain muodossa ovat ehtineet jo julkaista ainakin ASRock, Asus, Gigabyte ja MSI. Suosittelemme kaikkia 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreiden käyttäjiä päivittämään emolevynsä BIOSin uusimpaan 0x129-firmware-päivityksen sisältävään versioon heti, kun mahdollista.

Lähde: Intel

AMD:n prosessoreista löytyi vakava ’Sinkclose’-haavoittuvuus

Haavoittuvuus koskee käytännössä kaikkia yhtiön prosessoreita vuodesta 2006 lähtien, mutta sen hyödyntäminen on astetta vaikeampaa ja vaatii pääsyn käyttöjärjestelmän kerneliin.

AMD:n prosessoreista on löytynyt vakava haavoittuvuus. Ongelma koskee mahdollisesti jopa kaikkia yhtiön prosessoreita vuodesta 2006 lähtien.

Tietoturvayritys IOActiven tutkijat Enrique Nissim ja Krzysztof Okupski ovat löytäneet AMD:n prosessoreista vakavan Sinkcloseksi ristityn haavoittuvuuden. Haavoittuvuus on sikäli vakava, että sen avulla voitaisiin saada Ring 0 -tason pääsy SMM- eli System Management Mode -tilaan ja sen kautta asentaa jopa kiintolevyn formatoinnista ja käyttöjärjestelmän uudelleenasennuksesta selviäviä rootkit-tyyppisiä haittaohjelmia, eikä niitä voisi tiettävästi havaita ainakaan perinteisin antivirusohjelmistoin. Toisaalta haavoittuvuutta ei ole tiettävästi ikinä päästy hyödyntämään ja vaikka käyttäjällä olisi tietotaito sen hyödyntämiseen, vaatisi se hyökkääjältä ensin pääsyn käyttöjärjestelmän kerneliin jonkin toisen haavoittuvuuden avulla. AMD:n itse kerrotaan verranneen haavoittuvuutta murtautumiseen pankin tallelokeroihin – kunhan rosvo on ensin ohittanut kaikki muut hälyttimet, suojaukset ja päässyt sisään itse holviin.

Sinkclose koskee tutkijoiden mukaan kaikkia AMD:n prosessoreita vuodesta 2006 lähtien, mutta AMD:n tukisivuilla ei löydy mainintaa Ryzen tai Ryzen Threadripper 1000- ja 2000 -sarjojen prosessoreista. Toisaalta samaan arkkitehtuuriin perustuvat 1. sukupolven Epyc-prosessorit sekä Ryzen Embedded -puolen Zen- ja Zen+ -prosessorit on listauksessa mukana. Uusia Zen 5 -prosessoreita listauksesta ei löydy, joten niiden osalta bugi on oletettavasti jo korjattu ennen julkaisua.

AMD:n mukaan ongelma on jo korjattu BIOS-päivityksillä kaikilla kuluttaja-alustoille Ryzen 4000 -sarjasta lähtien. Korjaavat BIOS-päivitykset on julkaistu heinä-elokuun aikana. Ryzen 3000 -sarja on yhtiön mukaan ja ohjelmistotuen ulkopuolella eikä siten tule saamaan päivitystä. Myös datakeskuspuoli Epyceineen ja Instinct MI300A -APU-piireineen on saanut jo omat päivityksensä. Embedded-puolen prosessoreille päivitykset ollaan julkaisemassa lokakuun aikana.

Lähteet: Wired, AMD