Video: Kokeilussa Framework 13 -tee-se-itse-kannettava

Kasaamme videolla Framework 13 -kannettavan AMD-version.

Kannettavavalmistaja Framework ilmoitti kesäkuun lopulla, että sen kannettavat ovat nyt saatavilla myös Suomessa ja suomenkielesellä näppäimistöllä. Framework-kannettava on modulaarinen, kustoimoitava, suunniteltu itse helposti päivitettäväksi ja korjattavaksi ja vanhan kannettavan sisukset voi siirtää esimerkiksi 3D-tulostettuun koteloon uusiokäyttöön. Windowsin ohella tuotesivuilla on myös vahvasti esillä Linux-käyttöjärjestelmä, jota isoimmat valmistajat eivät välttämättä tue kovinkaan hyvin.

Tällä hetkellä Framework-kannettavasta on saatavilla kaksi eri kokoa, pienempi Framework 13 ja isompi Framework 16. Molemmat ovat ostettavissa valmiiksi kasattuina ja käyttövalmiina tai osissa tee-se-itse-versiona. Lisäksi Framework 13:sta on valittavissa Intel- tai AMD-alusta, mutta isommasta 16-mallista on saatavilla vain AMD-versio.

io-techin kokeiluun ja testiin saapui Framework 13:n tee-se-itse-malli, jonka hinta alkaa 959 eurosta ylöspäin. Kun kannettava päivitetään AMD:n Ryzen 7 7840U -prosessorilla, hinta nousee yli 1300 euroon ja kun mukaan konfiguroidaan 16 gigatavua DDR5-muistia, 500 gigatavua tallennustilaa, Windows 11 -käyttöjärjestelmä, neljä liitinmoduulia, käyttöjärjestelmä, värillinen näytön kehys ja virtalähdettä niin hinta nousee jo yli 1650 euroon.

Kyseessä ei ole missään nimessä edullinen kannettava. Vertailun vuoksi uudemmalla Ryzen 7 8840HS -prosessorilla ja muuten vastaavilla teknisillä ominaisuuksilla markkinoilta löytyy edullisempia vaihtoehtoja esimerkiksi Acer Swift Go 1099 eurolla ja Asus Zenbook 14 OLED 1069 eurolla.

Videolla unboksataan ja tutustutaan Framework 13 -kannettavan kasaamiseen käyttökuntoon. Kokeilemme modulaaristen liitäntöjen toimintaa ja kritisoimme korkeaa hintaa. Onko Framework 13 mielestäsi kiinnostava ja hintansa arvoinen konsepti?

Katso video Youtubessa

Coreboot vuoti Intelin tulevan Panther Laken tietoja julki

Kannettaviin suunnattu Panther Lake on vuodon mukaan varustettu aina neljällä P- ja neljällä LP E -ytimellä, mutta tavallisten E-ytimien ja Xe-ydinten määrä vaihtelee.

Intelin Lunar Lake -arkkitehtuuriin eli tuleviin Core Ultra 200V -prosessoreihin perustuvat kannettavat tullaan julkaisemaan tiettävästi huomenna. Sitä odotellessa on hyvää aikaa tutustua jo Lunar Laken seuraajaan, Panther Lakeen.

Panther Lake on Intelin seuraavan sukupolven mobiiliarkkitehtuuri, joka tulee korvaamaan pian myyntiin tulevat Lunar Laket näillä näkymin ensi vuoden aikana. Nyt nettiin on vuotanut yksityiskohtaisia tietoja tulevista prosessoreista, kiitos Corebootin. Coreboot on vaihtoehtoinen rajapinta UEFI BIOS:n paikalle.

Corebootin listauksen mukaan Panther Lakesta tullaan saamaan ainakin neljää eri versiota pelkästään mobiiliin. Prosessoreissa tulee olemaan mallista riippuen 8-16 ydintä. Kaikille yhteistä on neljä P- ja neljä LP E -ydintä, mutta E-ytimien ja Xe-ydinten määrissä sekä TDP- tai Intelin nykyterminologialla Processor Base Power eli PBP-arvoista löytyy eroja. Kaikkien vähävirtaisimpiin tarkoitetut Panther Lake-U -mallit on varustettu Corebootin mukaan 15 watin TDP:llä, 4+0+4-prosessorikonfiguraatiolla (P+E+LP E) ja neljällä Xe-ytimellä. Vaikkei sitä erikseen mainita, Panther Laken GPU:n odotetaan perustuvan tulevaan Celestial- eli 3. sukupolven Xe-arkkitehtuuriin.

Panther Lake-H -malleissa prosessoriydinten konfiguraatio on 4+8+4, mutta eroja löytyy Xe-ydinten määrästä ja TDP-arvosta. 25 watin kategoriassa saataville ovat tulossa perustason malli neljällä Xe-ytimellä ja tehokkaampi malli 12 Xe-ytimellä. Korkeimmalla 45 watin TDP:llä varustetussa versiossa ei ole GPU:ta ilmeisesti lainkaan, vaan se tultaisiin aina parittamaan erillisnäytönohjaimen kanssa.

Lähde: VideoCardz

MSI: AMD AGESA PI 1.2.0.1 -päivitys mahdollistaa 65 watin Ryzen 9000 -malleille 105 watin TDP:n

Käytännössä päivitys koskee Ryzen 5 9600X- ja Ryzen 7 9700X -prosessoreita, joiden on huomattu testeissä olevan nimenomaan tehonkulutusrajoitteisia.

Uutisoimme hiljattain huhusta, jonka mukaan AMD:n tuleva AGESA PI 1.2.0.0.1A -päivitys tulisi nostamaan Ryzen 5 9600X- ja Ryzen 7 9700X -prosessoreiden TDP-arvon nykyisestä 65 watista 105 wattiin. Nyt asiasta on saatu lisätietoa MSI:n suunnalta.

MSI on ilmoittanut julkaisevansa lähiaikoina AGESA PI 1.2.0.1 -versioon perustuvan BIOS-päivityksen 600-sarjan emolevyilleen. Päivityksen kenties merkittävin muutos on mahdollisuus nostaa edellä mainittujen Ryzen-mallien TDP 65 watista 105 wattiin. Täysin oikeaan huhu ei siis osunut väittäessään TDP:n suoraan nousevan 105 wattiin ja AGESA-versiokin osui pieleen, mutta asian ydin oli oikeassa.

AMD:n päätös sallia Ryzen 5 9600X- ja Ryzen 7 9700X -prosessoreiden TDP 65 watista 105 wattiin on monille tervetullut päivitys. Prosessorit ovat saaneet arvosteluissa kritiikkiä heikosti parantuneesta pelisuorituskyvystä ja niiden on todettu olevan selvästi nimenomaan tehonkulutusrajoitteisia. MSI kehuukin BIOS-päivityksen nostavan suorituskykyä Cinebenchissä kaikkien ydinten testissä jopa 13 %. TDP:n nosto tehdään BIOSin kautta ja käyttäjän tulee tehdä se ilmeisesti itse, kun vakioasetus pysyisi 65 watissa.

Vaikka tulevasta BIOS-päivityksestä kertoi nimenomaan MSI, on oletettavaa, että myös muut valmistajat tulevat sallimaan TDP:n noston tulevaan AGESA:an perustuvissa BIOSeissaan. MSI:n emolevyistä ensimmäisenä päivityksestä pääsevät nauttimaan MEG-sarjan X670E Godlike ja X670E ACE, MPG-sarjan X670E Carbon WiFi, B650 Carbon WiFi ja B650 Edge Wifi, MAG-sarjan X670E Tomahawk WiFi, B650 Tomahawk WiFi, B650M Mortar (/WiFi) B650 Gaming Plus WiFi sekä ilman erillisbrändäystä olevat X670E Gaming Plus WiFi, B650M Gaming Plus WiFi ja Pro B650-P WiFi. Ajan myötä päivitys tulee kaikille yhtiön AMD 600 -sarjan emolevyille.

Lähde: MSI

AOC julkaisi uudet 27 ja 32 tuuman QD-OLED-pelinäytöt Agon Pro -tuoteperheeseen

AOC:n pelinäyttöuutuudet tarjoavat 1440p-tarkkuutta 240 hertsillä tai vaihtoehtoisesti 4K-tarkkuutta 165 Hz:llä.

AOC:n Agon Pro -pelinäyttövalikoiman uusimmat tulokkaat ovat hiljattain julkaistut AG276QZD2 ja AG326UD. Molemmissa näytöissä on tasainen QD-OLED-paneeli kuvasuhteella 16:9 ja nopealla 0,03 millisekunnin gray-to-gray-vasteajalla.

AG276QZD2 on 27-tuumainen e-urheiluun suunnattu pelinäyttö 2560 × 1440 pikselin resoluutiolla ja 240 hertsin maksimivirkistystaajuudella, kun taas 32-tuumaisessa AG326UD:ssa on 3840 × 2160 pikselin 4K-resoluutio 165 Hz:n maksimivirkistystaajuudella. Molemmissa näytöissä on mukautuvan virkistystaajuuden osalta G-Sync Compatible- ja Adaptive-Sync-tuet. Ne ovat myös DispayHDR True Black 400 -sertifioituja ja kattavat 99 prosenttia DCI-P3-väriavaruudesta sekä yltävät 1000 nitin kirkkauteen rajatulla alueella. Lisäksi näytöissä on Picture-by-Picture- ja Picture-in-Picture-ominaisuudet ja näytön sisällön mukaan väriä vaihtava tähtäintoiminto peleihin.

Liitäntöjä AG276QZD2:ssa on kaksi HDMI 2.0:aa, kaksi DisplayPort 1.4:ää ja kaksi USB 3.2 Gen 1×1:tä, kun taas AG326UD:stä löytyy kaksi HDMI 2.1-, yksi DisplayPort 1.4- sekä kolme USB 3.2 Gen 1×1 -liitäntää. Ergonomiasäätöinä jalustoissa on kääntö-, kallistus-, kierto- ja korkeussäädöt.

Sekä AG276QZD2 että AG326UD tulevat myyntiin syyskuussa suositushinnoin 699 ja 849 euroa. Näytöille luvataan kolmen vuoden takuu, joka kattaa myös kuvan mahdollisen kiinnipalamisen.

Lähde: Sähköpostitiedote

Tietotekniikkasivusto Anandtech lopettaa toimintansa

Sivusto suljetaan tänään, mutta sisältö jää luettavaksi ja keskustelufoorumin toiminta jatkuu.

Yhdysvaltalainen vuonna 1997 perustettu tietotekniikkasivusto Anandtech lopettaa toimintansa tänään. Sivustolla julkaistussa jäähyväisuutisessa ei kerrota lopettamissyytä tarkemmin, mutta uutinen ei tule suurena yllätyksenä. Teknisistä laitteistoarvosteluista tunnettu sivusto lopetti näytönohjainten testaamisen jo neljä vuotta sitten ja viimeiseksi prosessoritestiksi jäivät pari viikkoa sitten julkaistut AMD:n Ryzen 9 9900X- ja 9950X -prosessorit.

Anandtechin on omistanut brittiläinen Future plc -julkaisuyhtiö, joka omistaa myös muun muassa Tom’s Hardwaren. Sivuston sisältö ja keskustelufoorumi jäävät luettavaksi ja käyttöön sivuston sulkemisesta huolimatta.

Anandtechin perusti 13-vuotiaana Anand Lal Shimpi, joka jätti sivuston jo 10 vuotta sitten, kun hän siirtyi töihin Applelle.

Linkki: Anandtech

Corsair julkaisi erittäin laajakuvaisen 34″ Xeneon QD-OLED-pelinäytön

3440×1440-resoluution paneelilla ylletään maksimissaan nykyaikaisesti 240 hertsin virkistystaajuuteen, mutta valitettavasti Samsungin uusin ultraleveä QD-OLED-paneeli on edelleen pikselirakenteeltaan ensimmäistä sukupolvea.

Corsair on ehtinyt ulottaa lonkeronsa käytännössä kaikille tietotekniikkamarkkinoiden osa-alueille. Näyttöjä yhtiön vyön alla ei ole vielä kovin montaa, mutta nyt niitä on yksi enemmän.

Corsair on julkaissut uuden Xeneon 34WQHD240-C QD-OLED -pelinäytön. Kuten nimikin jo nopeimmin johtopäätteleville knikkeknattertoneille kertoo, kyseessä on 34-tuumainen WQHD- eli 3440×1440-resoluution QD-OLED-pelinäyttö. 240 hertsin maksimivirkistystaajuutta tukeva paneeli on kaareva (1800R). Se yltää 1000 nitin maksimikirkkauteen ja toistaa 99 % DCI-P3-väriavaruudesta DisplayHDR True Black 400 -sertifikaatin kera. Vaihteleva virkistystaajuus on toteutettu adaptive-syncillä ja se on sertifioitu sekä FreeSync Premiumiksi että G-Sync Compatibleksi.

Näytössä käytetään Samsungin uusimman sukupolven ultrawideluokan paneelia, jonka oletettiin aiemmin olevan ns. Gen2.5-paneeli, mutta josta on valitettavasti selvinnyt, että ainakin pikselirakenteen osalta paneeli on edelleen Gen1-tasoa.

Uuden Xeneonin erikoisuus on läheisyyssensorin perusteella esiin tuleva OSD-hallintapaneeli. OSD:ssä navigoidaan näytön pohjaan sijoitetulla joystickillä, jonka läheisyydessä itse sensorikin sijaitsee. Näytön takapuolelta löytyy yhdeltä laidalta kaksi HDMI 2.1 -liitäntää, yksi DisplayPort 1.4 -liitäntä sekä USB-C 3.1 DP Alt -modella ja 65 watin USB-PD-tuella. Toista reunaa puolestaan kansoittavat USB-C 3.1 USB PD 15W -tuella, jota käytetään myös USB-hubin ”sisääntulonta”, neljä USB-A 3.1 -liitäntää KVM-tuella sekä 3,5 mm:n headset-liitäntä.

Corsair Xeneon 34WQHD240-C QD-OLED on saatavilla välittömästi ja se on hinnoiteltu yhtiön omassa verkkokaupassa 1506,28 euroon.

Lähde: Lehdistötiedote (sähköposti), tuotesivut

Video: Esittelyssä HP OmniBook X -AI-kannettava

30.8.2024 - 11:33 / Sampsa Kurri Mainos Kommentit (0)

io-techin videolla unboksataan ja esitellään HP:n uusi OmniBook X -AI-kannettava.

Kaupallinen yhteistyö HP:n kanssa

HP:n uusi 1400 euron hintainen OmniBook X -AI-kannettava on varustettu Qualcomming Snapdragon X Elite -prosessorilla. 14-tuumaisella ja 2240×1400-resoluution IPS-kosketusnäytöllä  varustetun metallikuorisen kannettavan sisuksista löytyy 16 gigatavua keskusmuistia ja teratavu tallennustilaa. Valmistaja lupaa akkukestoksi jopa 26 tuntia.

Kannettava täyttää Microsoftin Copilot+-tietokoneen vaatimukset Qualcommin Snapdragon X Elite -prosessorin 45 TOPSin tekoälysuorituskyvyllä ja näppäimistöstä löytyy välilyönnin oikealta puolelta dedikoitu Copilot-näppäin.

Tutustumme videolla kannettavan ominaisuuksiin Copilot-tekoälyn avustuksella, joka kertoo kannettavan tärkeimmät tekoälyominaisuudet sekä tiedot Qualcommin Snapdragon X Elite -prosessorista.

Katso video Youtubessa

NVIDIA jatkaa ennätystulosten takomista

Tekoälypiirien vauhdittaman datakeskuspuolen liikevaihto on nyt jo yli 87 % yhtiön kokonaisliikevaihdosta, joka kohosi päättyneellä neljänneksellä yli 30 miljardiin dollariin.

NVIDIA on julkaissut 28. heinäkuuta päättyneen fiskaalivuotensa 2025 toisen neljänneksen tuloksen ja pitänyt sen tiimoilta osavuosikatsauksen. Yhtiön tulos edelleen kasvua etenkin tekoälymarkkinoiden vetämänä.

NVIDIAn fiskaalivuoden toinen neljännes tuotti yhtiölle jopa yli 30 miljardin dollarin liikevaihton, mikä on paitsi 122 % vuoden takaista korkeampi, myös 15 % edeltävää neljännestä paremmin. Yhtiön käyttökate ei päässyt viime neljänneksen tasolle, vaan jäi 3,3 prosenttiyksikköä vajaaksi 75,1 %:iin, mutta vuoden takaiseen nähden se oli 5 prosenttiyksikköä korkeampi. Nettovoittoa yhtiö sai reilun 30 miljardin liikevaihdolla noin 16,6 miljardia dollaria.

Kenellekään ei liene yllätys, että veturina toimi jälleen datakeskukset tekoälypiireineen. Niiden osuus koko liikevaihdosta oli lähes 26,3 miljardia, mikä on jopa yli 1,5-kertaa enemmän, kuin vuotta aiemmin tahkottu reilu 10,3 miljardia dollaria. Toiseksi eniten liikevaihtoa NVIDIA teki pelipuolelta, jossa liikevaihto kasvoi vuoden takaisesta vajaasta 2,5 miljardista vajaaseen 2,9 miljardiin dollariin.

Myös pienemmän osastot eli ammattilaispuoli, automarkkinat sekä ”OEM ynnä muut” -osasto paransivat liikevaihtoaan vuoden takaiseen verrattuna, mutta erot olivat maltillisempia. Ammattilaispuolella liikevaihto kasvoi 379 miljoonasta 454 miljoonaan dollariin, autopuolen 253 miljoonasta 346 miljoonaan ja OEM 66 miljoonasta 88 miljoonaan dollariin.

NVIDIA on lisäksi nyt varmistanut, etteivät viime aikoina netissä pyörineet huhut Blackwellin myöhästymisestä ole täysin tuulesta temmattuja. Yhtiön mukaan se on jo toimittanut Blackwell-piirejä asiakkaiden testikäyttöön, mutta se on joutunut tekemään sekä B100- että B200-piireistä ns. respinnin eli muuttamaan piirin metallikerroksia saantojen parantamiseksi, mikä viivästyttää varsinaista massatuotantoa. Yhtiö aikoo saada Blackwell-tekoälypiirit julkaistua vuoden viimeisen neljänneksen aikana, mikä on nyt tarkentunut tarkoittamaan kuluvan vuoden sijasta yhtiön fiskaalivuotta 2025, mikä päättyy tammikuussa 2025.

Lähteet: NVIDIA, Tom’s Hardware Kuva: App Economy Insights @ X

AMD julkaisi AMD Software 24.8.1 -ajurit

Star Wars Outlaws-, Final Fantasy XVI ja Concord -tuen ohella ajureissa on tuki Call of Duty: Black Ops 6:n avoimelle beetaversiolle ja Radeon Anti-Lag 2:lle Ghost of Tsushimassa.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen. AMD Software Adrenalin Edition 24.8.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia. Voit tutustua ajureihin tarkemmin niiden julkaisutiedotteessa.

AMD Software 24.8.1 -ajureiden uudet ominaisuudet ja optimoinnit:

  • Tuki Call of Duty: Black Ops 6:n avoimelle beetaversiolle
  • Tuki Concordille
  • Tuki Final Fantasy XVI:lle
  • Tuki Star Wars Outlawsille
  • Laajennettu HYPR-Tune-tuki
    • HYPR-Tune osaa jatkossa kytkeä automaattisesti päälle joitain pelin ominaisuuksia kuten FSR-tuen
    • Automaattisesti päälle kytkettävä FSR3:
      • Call of Duty: Modern Warfare III
      • Marvel’s Spider-Man Remastered
      • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
  • Radeon Anti-Lag 2 -tuki Ghost of Tsushima Director’s Cutille
  • Uudet AI on Radeon -ominaisuudet:
    • Tuki Amuse 2.1 -versiolle ja sen mukana tulevalle uudelle FLUX.1-mallille
      • Amuse 2.1 toimii Radeon 7000 -sarjalla ja AI Enginellä varustetuilla Ryzen -prosessoreilla
      • FLUX.1-malli vaatii Radeon Pro W7900-, Pro W7800- tai RX 7900 -sarjan näytönohjaimen ja 32 Gt keskusmuistia

Korjatut bugit ja yleisiä parannuksia:

  • Black Myth: Wukongissa tapahtuneet kaatuilut
  • Kunitsu-Gami: Path of the Goddessin kaatuilut RX 6600- ja 6700 -sarjoilla
  • Pacific Driven ja Kingdom Hearts -HD 1.5+2.5 ReMIX- -pelien mahdollinen kaatuminen käynnistyksessä
  • Radeon Software -hallintapaneelin reunojenpehmennys- ja anisotrooppisen filtteröinnin asetusten mahdollinen toimimattomuus OpenGL-rajapinnalla
  • Marvel’s Spider-Man: Miles Moralesissa ja Rustissa esiintyneet artifaktit
  • Minecraft Java Editionin ylimääräinen muistin kulutus
  • Paranneltu, aiempaa nopeampi varjostiten optimointi Forza Motorsportin käynnistyksessä

Tiedossa olevat bugit:

  • Turhan tummat varjot tai haaleat värit Black Myth: Wukongissa, kun Global Illumination -asetus on Medium tai korkeampi (Korjaus tulossa 24.9.1 -ajureissa)
  • Kuvan ja äänen saattavat mennä epätahtiin pidemmissä nauhoituksissa AV1-koodekilla (Korjaus tulossa 24.9.2 -ajureissa)

Lataa AMD:n ajurit täältä

Motorola julkaisi uudet moto- ja edge-älypuhelinmallit edulliseen ja keskihintaluokkaan

Motorolan uutuudet ovat moto g55 5G ja moto g35 5G sekä hintavammat edge 50 ja edge 50 neo.

Motorola on julkaissut neljä uutta älypuhelinmallia 200 ja 600 euron välimaastoon. Edullisempaa päätä edustavat mallit moto g55 5G ja moto g35 5G, kun taas astetta tyyriimmät laitteet ovat nimeltään edge 50 ja edge 50 neo.

200–260 euron moto-mallit on varustettu 120 hertsin LCD-näytöllä, jonka tuumakoko on 6,5” (g55) tai 6,7” (g35). Raudan osalta g35:ssä on MediaTekin Dimensity 7025 -järjestelmäpiiri ja RAM-muistia neljä, kahdeksan tai 12 gigatavua ja 128 tai 256 Gt tallennustilaa, kun taas g35:n kuorien sisältä löytyy Unisocin T760. RAM-muistin ja tallennustilan variantit ovat g35:ssä samat, mutta RAM-muistista puuttuu 12 Gt:n vaihtoehto.

Kamerapuolella motoissa on 50 megapikselin pääkamerat, kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamerat sekä 16 megapikselin etukamerat. Lisäksi g55:stä löytyy makrokamera ja optinen kuvanvakautus. Akut ovat molemmissa malleissa kapasiteetiltaan 5000 milliampeerituntia ja niiden latausnopeudet ovat g55:ssä 30 wattia ja g35:ssä 18 W.

g35:stä löytyy myös 3,5 millimetrin kuuloke-mikrofoni-komboliitäntä. Materiaalivaihtoehtoina motojen takakuorissa on nahkamainen Vegan Leather ja PMMA-muovi.

Tekniset ominaisuudet (moto g55 5G & moto g35 5G):

  • Ulkomitat ja paino:
    • g55: 161,6 mm x 73,8 mm x 8,2 / 8,1 mm – 182 / 179 g
    • g35: 161,6 mm x 73,8 mm x 8,1 mm – 192 / 188 g
  • Värivaihtoehdot:
    • g55: Twilight Purple, Smoky Green, Forest Grey
    • g35: Leaf Green, Guava Red, Midnight Black, Sage Green
  • Järjestelmäpiiri:
    • g55: MediaTek Dimensity 7025
    • g35: Unisoc T760
  • RAM-muisti ja tallennustila:
    • g55: 4/8/12 Gt ja 128/256 Gt + MicroSD-korttipaikka 1 Tt asti
    • g35: 4/8 Gt ja 128/256 Gt + MicroSD-korttipaikka 1 Tt asti
  • Näyttö:
    • g55: 6,5” LCD, 120 Hz
    • g35: 6,7” LCD, 120 Hz
  • Kamerat:
    • g55 & g35: 50 MP:n pääkamera, 8 MP:n ultralaajakulmakamera, 16 MP:n etukamera
    • g55: 8 MP:n makrokamera, OIS pääkamerassa
  • Videokuvaus:
    • g55: Pääkamera 1080p 60/30 fps, ultralaajakulmakamera 1080p 30 fps
    • g35: Pääkamera 4K 30 fps/1080p 30 fps, ultralaajakulmakamera 1080p 30 fps
  • Verkot ja yhteydet:
    • g55: 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3
    • g35: 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
  • Akku ja lataus:
    • 5000 mAh, 30 W (g55), 18 W (g35), USB Type-C 2.0
  • Ohjelmisto:
    • g55: Android 14 – 2 vuoden Android-päivitykset & 4 vuoden tietoturvakorjaukset
    • g35: Android 14 – 2 vuoden Android-päivitykset & 3 vuoden tietoturvakorjaukset

Uudet edge-mallit asettuvat 500–600 euron hintaluokkaan ja tarjoavat LCD-näytön sijaan pOLED-näytön niin ikään 120 hertsin virkistystaajuudella. Näyttö on kooltaan 6,7-tuumainen edge 50:ssä ja 6,4-tuumainen edge 50 neossa. Järjestelmäpiireinä uutuuksista löytyy Qualcommin Spadragon 7 Gen 1 edge 50:stä ja MediaTekin Dimensity 7300 edge 50 neosta. Muisti-tallennustilavariantteja molemmissa edgeissä on tarjolla 8/256 Gt ja 12/512 Gt.

Kameroiden osalta molemmissa edgeissä on Sonyn Lytia-mobiilikuvakennolla varustettu 50 megapikselin pääkamera, 13 megapikslein ultralaajakulmakamera sekä 10 megapikselin telekamera. Etukameran tarkkuus on moto-malleihin verrattuna kaksinkertainen 32 megapikseliä. Molempien mallien akut tukevat 68 W:n pikalatausta sekä 15 W:n langatonta latausta ja ovat kapasiteetiltaan 5000 mAh (edge 50) ja 4310 mAh (edge 50 neo).

Lisäksi edge-mallit ovat suojausluokitukseltaan IP68 ja MIL-STD-810H-sotilastandardin mukaan testattuja. Niissä on myös käytössä Motorolan moto ai -tekoäly, jolla voi esimerkiksi viimeistellä otettuja valokuvia ja vakauttaa videokuvaa kuvaajan liikkeiden mukaisesti.

Tekniset ominaisuudet (edge 50 & edge 50 neo):

  • Ulkomitat ja paino:
    • edge 50: 160,8 mm x 72,4 mm x 7,8 mm – 180 g
    • edge 50 neo: 154,1 mm x 71,2 mm x 8,1 mm – 171 g
  • Värivaihtoehdot:
    • edge 50: Jungle Green, Koala Grey, Peach Fuzz
    • edge 50 neo: Poinciana, Grisaille, Latte, Nautical Blue
  • Järjestelmäpiiri:
    • edge 50: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1
    • edge 50 neo: MediaTek Dimensity 7300
  • RAM-muisti ja tallennustila:
    • edge 50 & edge 50 neo: 8/12 Gt ja 256/125 Gt
  • Näyttö:
    • edge 50: Sivuilta kaareutuva 6,7” pOLED, 120 Hz, 446 ppi, Corning Gorilla Glass 5
    • edge 50 neo: 6,4” pOLED, 120 Hz, 460 ppi, Corning Gorilla Glass 3
  • Kamerat:
    • edge 50 & edge 50 neo: 50 MP:n pääkamera (Sonyn Lytia -kenno), 13 MP:n ultralaajakulmakamera, 10 MP:n telekamera, 32 MP:n etukamera
  • Videokuvaus:
    • edge 50 & edge 50 neo: 4K 30 fps, 1080p 60/30 fps, Slow motion 1080p 240/120 fps
  • Verkot ja yhteydet:
    • edge 50 & edge 50 neo: 5G, Wi-Fi 6E
  • Akku ja lataus:
    • 5000 mAh (edge 50) / 4310 mAh (edge 50 neo), 68 W:n pikalataus, 15 W:n langaton lataus
  • Ohjelmisto:
    • edge 50: Android 14 – 2 vuoden Android-päivitykset & 3 vuoden tietoturvakorjaukset
    • edge 50 neo: Android 14 – 5 vuoden Android-päivitykset & 5 vuoden tietoturvakorjaukset

Motorolan edge 50 neo tulee saataville heti ja loput kolme mallia lokakuussa. Suositushinnat euroissa ovat seuraavat:

  • moto g55 5G – 259 €
  • moto g35 5G – 199 €
  • edge 50 – 599 €
  • edge 50 neo – 499 €

Lähde: Sähköpostitiedote