Uutiset

Samsungin selvästi laihtunut Galaxy Z Fold 7 renderöintivuodossa

25.2.2025 - 18:00 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (0)

Luottovuotaja OnLeaksin CAD-renderöinneissä puhelinta on vaikea erottaa edeltäjästään, mutta sen kerrotaan olevan nyt selvästi ohuempi ja pääsevän suljettuna alle sentin rajapyykin 9,5 mm:n paksuudella.

Samsungin on kritisoitu monessa lähteessä jääneen selvästi kilpailijoidensa jalkoihin taittuvanäyttöisten puhelinten kehityksessä. Nyt nettiin vuotaneiden renderöintien mukaan parannusta tilanteeseen on luvassa vielä tänä vuonna.

Android Headlines on julkaissut yhteistyössä luottovuotaja Steve ’OnLeaks’ Hemmerstofferin kanssa renderöinnit tulevasta Samsung Galaxy Z Fold 7 -puhelimesta. Renderöintien mukaan puhelin tulee olemaan muotoilultaan huomattavan lähellä nykysukupolven Fold 6 -mallia; jopa niin paljon että moni tuskin niitä erottaisi edes toisistaan ensisilmäyksellä.

Tarkemmassa tarkastelussa näkyy kuitenkin Samsungin panostaneen merkittävästi yhteen suurimmista kritiikin aiheista: paksuuteen. Nykyinen Fold 6 on avattuna 5,6 mm ja suljettuna 12,1 mm paksu, eikä edes sen vain Koreassa saataville ohuempi sisarmalli Fold Special päässyt suljettuna alle yhden sentin. Uuden Fold 7:n odotetaan kirivän kilpailijoitaan selvästi olemalla avattuna vain 4,5 ja suljettuna 9,5 mm paksu. Ennätystenkirjoihin sillä ei päästä, mutta kyse on siitä huolimatta merkittävästä parannuksesta.

Samsungin odotetaan julkaisevan uuden sukupolven taittuvanäyttöiset puhelimet vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, todennäköisimmin heinäkuussa. Niiden sisälle odotetaan sykkimään ainakin osalla markkinoista Qualcommin Snapdragon 8 Eliten sijasta yhtiön omaa Exynos 2500 -järjestelmäpiiriä, jonka yhtiön puolijohdeosasto varmisti aiemmin tulevan saataville samoihin aikoihin.

Lähde: Android Headlines

AMD:n väitetyt suorituskykylukemat Radeon RX 9070 -näytönohjaimille vuotivat julki

VideoCardz on saanut väitetysti haltuunsa AMD:n virallisia testituloksia tuleville näytönohjaimille ja kertoo Radeon RX 9070:n ja RX 9070 XT:n peittoavan RX 7900 GRE:n 4K-resoluutiolla 20 ja 42 %:n keskimääräisellä erolla.

AMD tulee esittelemään uudet Radeon RX 9000 -sarjan näytönohjaimet vielä tämän kuun aikana ja myyntiin niiden on luvattu tulevan maaliskuun alussa. Nyt nettiin on vuotanut väitetysti AMD:n omat testitulokset uusilla RDNA 4 -näytönohjaimilla.

VideoCardz kertoo saaneensa AMD:n tulevien Radeon RX 9070- ja RX 9070 XT -näytönohjainten viralliset testitulokset jo käsiinsä. Yhtiön julkaiseman dian palasen mukaan Radeon RX 9070 XT tulisi olemaan yli 30 pelin keskiarvolla 42 % nopeampi kuin Radeon RX 7900 GRE, kun käytössä on 4K-resoluutio ja Ultra -asetukset. Tekstimuodossa keskimääräisiksi eroiksi kerrottiin 1440p-resoluutiolla samaan verrokkiin 38 %. Kevyemmän Radeon RX 9070:n kerrotaan puolestaan peittoavan RX 7900 GRE:n 20 %:n erolla 1440p- ja 21 %:n erolla 4K-resoluutiolla.

VideoCardzilla on hallussaan myös kaikkien yksittäisten pelien prosenttilukemat, mutta valitettavasti tarkempia pelikohtaisia asetuksia tai muita tietoja. Sivusto huomauttaa, että jossain heidän näkemässään diassa kuitenkin mainitaan kuvanlaatu tarkemmin määrittelemättömässä yhteydessä.

Yksittäisten pelien perusteella väitetyt suorituskykyerot voidaan erotella vielä rasterointi- ja säteenseurantapeleihin. Rasteroinnissa 11 pelin valikoimalla RX 9070 ja 9070 XT peittoavat 7900 GRE:n 1440p-resoluutiolla noin 17 ja 33 %:n eroilla ja 4K-resoluutiolla noin 19 ja 37 %:n erolla.

Säteenseurannan osalta RDNA 4 -arkkitehtuurilta odotetaan selvää parannusta, onhan sitä luvattu aina toimitusjohtajaa myöden. Yhdeksän pelin testipatterilla Radeon RX 9070 ja RX 9070 XT peittoavat RX 7900 GRE:n 1440p-resoluutiolla vajaan 26 ja 50 %:n erolla, kun 4K:lla RX 9070 vie voiton reilun 26 ja RX 9070 XT jopa 53 %:n erolla.

Toistaiseksi väitetyt tulokset ovat luonnollisesti pelkkiä epävarmoja vuotoja, mutta näin lähellä jo kertaalleen lykättyä julkaisua niiden tarkkuus alkaa yleensä olemaan jo hyvää luokkaa, usein kyse on juurikin väitetystä datasta.

Lähde: VideoCardz

Oppo julkaisi maailman ohuimman taittuvanäyttöisen älypuhelimen

Oppo Find N5 johtaa kilpaa taittuvanäyttöisten älypuhelinten ohuudessa, mutta valitettavasti Eurooppaan uutuus ei ole tulossa.

Suomessa paremmin tunnetun OnePlussan emoyhtiö Oppo on julkaissut uuden taittuvanäyttöisen Find N5 -älypuhelimen, joka on tällä hetkellä maailman ohuin luokassaan – Find N5 on taitettuna 8,9 mm paksu ja avattuna vain 4,2 mm. Vertailun vuoksi esimerkiksi niin ikään ohutrakenteinen Honor Magic V3 on taitettuna 9,3 mm ja avattuna 4,4 mm. Valitettavasti Oppolla ei ole suunnitelmissa tuoda Find N5:ttä myyntiin Euroopassa. Kuten kerroimme aiemmin lyhyiden uutistemme puolella, ei vastaavaa mallia ole myöskään OnePlus-brändäyksellä tänä vuonna näköpiirissä.

Find N5 on taittuvanäyttöiseksi puhelimeksi melko kevyt painaen 229 g ja se hyödyntää Titanium Flexion -saranamekanismia. Siroudestaan huolimatta laitteella on IPX6-, IPX8- ja IPX9-suojaukset, eli puhelin kestää veteen upotuksen lisäksi myös kuumia ja paineistettuja vesisuihkuja. Sisänäyttö on 8,12-tuumainen LTPO OLED -näyttö 120 hertsin maksimivirkistystaajuudella ja 2100 nitin pistemäisellä maksimikirkkaudella. 6,62-tuumainen ulkonäyttö on niin ikään 120 Hz:iin yltävä LTPO OLED -näyttö, mutta sen pistemäinen maksimikirkkaus on jopa 2450 nitiä. Molemmat näytöt tukevat Oppo Pen -näyttökynää, joka tosin myydään erikseen.

Rautapuolella Find N5:stä löytyy Qualcommin Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri ja 16 gigatavua RAM-muistia sekä 512 Gt tallennustilaa. Järjestelmäpiiriksi tosin on valikoitunut ”karsittu” seitsemän ytimen versio, josta puuttuu yksi performance-ydin. Hasselblad-yhteistyössä toteutetussa kamerakattauksessa on 50 megapikselin pääkamera Sonyn LYT-700-sensorilla ja optisella kuvanvakautuksella, 50 megapikselin telekamera Samsungin JN5-sensorilla ja kolminkertaisella zoomilla sekä 8 megapikselin automaattitarkenteinen ultralaajakulmakamera. Teknisesti kolmoiskamera vaikuttaa tismalleen samalta kuin OnePlussan edullisemmassa 13R-huippumallissa.

Find N5:ssä on kahteen osaan jaettu 5600 milliampeeritunnin pii-hiiliakku 80 watin langallisella ja 50 watin langattomalla latauksella (SuperVOOC & AirVOOC). Lisäksi Android 15 -pohjaiselle ColorOS 15:lle luvataan 4 vuoden Android-päivitykset sekä 6 vuoden tietoturvakorjaukset.

Oppo Find N5 tulee myyntiin Euroopan ulkopuolella helmikuun lopussa ja sen hinnaksi kerrotaan 1799 dollaria.

Lähde: GSMArena (1, 2), Tuotesivut

Loongsonin 3B6600-prosessori väitetysti Intelin 13. sukupolven tasolla suorituskyvyssä

Uudelle prosessorille lupaillaan aiempaa parempaa yhden ytimen boost-kellotaajuutta sekä tukea DDR5:lle, PCIe 4.0:lle ja HDMI 2.1:lle.

Kiina on jo pitkään aikonut omavaraiseksi tietotekniikassa, mitä pyrkii osaltaan vauhdittamaan Loongson, joka haastaa omilla prosessoreillaan esimerkiksi Intelin aiempien vuosien malleja. Syksyllä yhtiö kertoi uuden kahdeksanytimisen ja integroidulla grafiikkaohjaimella varustetun 3B6600-prosessorin pääsevän tuotantoon kuluvan vuoden toisella puoliskolla ja sille lupailtiin merkittäviä suorituskykyparannuksia, jotka tekisivät siitä kilpailukykyisen kansainvälisessäkin mittakaavassa.

Nyt yhtiö on kertonut, että aiempaan 3A6000-prosessoriin verrattuna yhden ytimen boost-kellotaajuutta on saatu nostettua 20 prosenttia ja että se yltäisi jopa 3 gigahertsiin, peruskellotaajuuden pysyessä edeltäjämallin 2,5 GHz:ssä. Loongson väittää uuden prosessorinsa olevan Intelin 13. sukupolven Core i5- ja i7-prosessoreiden tasolla, mutta varmuus asiasta saadaan vasta kolmansien osapuolten suorituskykytesteillä myöhemmin tänä vuonna. Lisäksi 3B6600:lle odotetaan tukea DDR5-tyypin RAM-muisteille ja PCIe 4.0- sekä HDMI 2.1 -standardeille.

Loongsonilla on nosteestaan huolimatta kuitenkin vuosien matka kirittävänä nykyaikaisiin länsimaisiin lippulaivaprosessoreihin, mikä on hidastanut jopa paikallisten yritysten halukkuutta ottaa yhtiön tuotteita käyttöön.

Lähde: Tom’s Hardware

Osasta NVIDIAn GeForce RTX 50 -sarjan näytönohjaimia puuttuu osa ROP-yksiköistä

NVIDIA kertoo löytäneensä ja korjanneensa ongelman, jonka vuoksi osassa GeForce RTX 5090-, RTX 5090D- ja RTX 5070 Ti -näytönohjaimia on ROP-yksiköitä käytössä vähemmän, kuin pitäisi.

NVIDIAn uuden GeForce RTX 50 -sarjan julkaisu ei ole mennyt taatusti yhtiön nahkatakkisen toimitusjohtaja Jensen Huangin mielen mukaan. Julkaisussa kohistiin heti alkuun etenkin RTX 5090 -mallin heikosta saatavuudesta, ajureiden kerrottiin aiheuttavan kaatumisia ja jopa koneen hajoamisia, ja pian myös sulavat virtajohdot nostivat jälleen ikävää päätään.

Nyt GeForce RTX 50 -sarjasta on paljastunut jälleen uusia ongelmia. Vyyhti alkoi purkautumaan, kun TechPowerUp huomasi heidän Zotac GeForce RTX 5090 Solid -testikappaleessa olevan vain 168 ROP-yksikköä normaalin 176:n sijaan. Ongelman paljasti GPU-Z, joka kykenee lukemaan kyseiset tiedot ajureiden tarjoamien väylien kautta suoraan GPU:lta itseltään. Samasta ongelmasta samalla kortilla kärsi myös TechPowerUp-keskustelualueen käyttäjä.

Pian sen jälkeen nettiin alkoi valumaan lisää vastaavia ilmoituksia. Tuttu vuotokasvo HXL julkaisi Twitterissä GPU-Z-kuvan MSI:n GeForce RTX 5090D:stä 168 ROP-yksikön kanssa ja Baidusta löytyi Manlin RTX 5090D vastaavan ongelman kanssa. Kortteja on alkanut paljastumaan pikkuhiljaa enemmän ja jo mainittujen merkkien lisäksi ongelmatapauksia on löydetty ainakin Gigabyten ja Palitin korteista sekä NVIDIAn omista Founders Editioneista.

NVIDIA on varmistanut The Vergelle tunnistaneensa ongelman tuotannossa ja korjanneensa sen. Yhtiön mukaan alle puoli prosesnttia GeForce RTX 5090-, RTX 5090D ja RTX 5070 Ti -näytönohjaimista kärsii ongelmasta, jossa 8 ROP-yksikköä ei ole käytössä. Ongelma heikentää pelisuorituskykyä NVIDIAn mukaan noin 4 prosenttia, mutta tekoäly- tai laskentatehtäviin sillä ei ole vaikutusta. Ongelmakorttien omistajat voivat olla yhteydessä näytönohjainvalmistajaan kortin vaihtamiseksi uuteen.

Päivitys:

Beyond3D:n käyttäjä trinibwoy on löytänyt Redditistä raportin, jonka mukaan ongelma koskisi myös GeForce RTX 5080 -näytönohjaimia, vaikka NVIDIAn lausunnon mukaan sen ei pitänyt olla ongelman piirissä.

Lähteet: TechPowerUp, The Verge

Live: io-techin Tekniikkapodcast (6-8/2025)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 21. helmikuuta tavanomaiseen aikaan noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 572.47 -ajurit näytönohjaimilleen

GeForce RTX 5070 Ti -näytönohjaimen julkaisuajurissa on myös päivityksiä DLSS 4 -teknologiaa tukevan Marvel Rivals -pelin tukeen.

NVIDIA on julkaissut uusia ajureita näytönohjaimilleen. GeForce 572.47 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien. Voit tutustua ajureihin lähemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa ja kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

GeForce 572.47 -ajureiden uudet ominaisuudet ja optimoinnit

  • Tuki GeForce RTX 5070 Ti -näytönohjaimelle
  • Viimeisimmät päivitykset Marvel Rivalsille (DLSS 4)

Korjatut bugit ja yleisiä parannuksia

  • Ajureiden vakausongelmat kun näyttö herätetään pitkään jatkuneesta unitilasta

Tiedossa olevat bugit ja ongelmat

  • Muutokset GPU:n aktiviteetti-ikonin näkymiseen ilmoitusalueella tulevat käyttöön vasta uudelleenkäynnistyksen yhteydessä
  • Odottamattoman heikko suorituskyky VRay 6:n CUDA Vpath -testeissä Blackwell-arkkitehtuurin grafiikkapiireillä

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Huaweilta kolminkerroin taittuva Mate XT ja muita älylaitteita kansainvälisille markkinoille

Suomessa kahden saranan taittuvanäyttöistä älypuhelinta ei edelleenkään nähdä, vaan täkäläisten markkinoiden on Huawein suhteen tyytyminen Band 10 -älyrannekkeeseen ja FreeArc-nappikuulokkeisiin.

Kahdella saranalla kolminkerroin taittuva Mate XT -älypuhelin, jonka Huawei lanseerasi syksyllä Kiinassa suuren mielenkiinnon saattelemana, on löytänyt tiensä myös globaaleille markkinoille, joskaan ei Suomeen. Huawein puhelimia ei Suomessa kauppojen hyllyillä enää juuri näe, sillä niissä ei ole tarjolla Googlen palveluita. Sama koskee myös globaaleille markkinoille saapunutta uusinta MatePad Pro -tablettia. Sen sijaan uudet Band 10 -älyranneke sekä FreeArc-nappikuulokkeet saapuvat myyntiin myös Suomessa.

Koko mallinimeltään Huawei Mate XT Ultimate Design on markkinointipuheiden mukaan samanaikaisesti sekä maailman ohuin että näyttökooltaan suurin taittuvanäyttöinen puhelin, sillä ”tabletiksi” avattuna sen paksuus on vain 3,6 mm ja näyttökoko 10,2 tuumaa. Puhelimen UTG- eli ultra thin glass -tyyppinen OLED-näyttö yltää 90 hertsin virkistystaajuuteen, pääkameran tarkkuus on 50 megapikseliä ja kolmeen osaan jaetun akun yhteiskapasiteetti on 5600 milliampeerituntia. Maailmanlaajuisesti myyntiin tulevassa variantissa on 16 gigatavua RAM-muistia ja teratavu tallennustilaa ja sen käyttöliittymäksi kerrotaan Androidiin pohjautuva EMUI 14.2. Tarkempi ominaisuuslistaus löytyy syyskuun uutisestamme, joskin Kiinassa ja muualla maailmassa myytävien varianttien välillä saattaa olla pieniä eroja. Mate XT:n eurohinnaksi on kerrottu 3499 euroa.

Tuoreimmassa MatePad Prossa on 13,2-tuumainen ja 2,8K-resoluutiolla varustettu mattapintainen OLED PaperMatte -näyttö. Akun kapasiteetti on järeä 10 100 mAh ja pakettiin kuuluu myös Huawei Smart Magnetic Keyboard -näppäimistö. Koko komeus on 5,5 mm ohut ja painaa 580 grammaa. Uusinta MatePad Prota markkinoidaan tuottavaan työhön.

Suomen markkinoille Huawei tuo hyvinvoinnin seurantaan Band 10 -älyrannekkeen ja avoimen malliset FreeArc-nappikuulokkeet vuoden takaisten FreeClip-kuulokkeiden jalanjäljissä. Band 10 on hyvin kevytrakenteinen painaen vain 15 grammaa. Näyttöosan (1,47” AMOLED) paksuus on 9 mm ja useassa värissä tuleva rannekke on valmistettu ihoystävällisestä fluoroelastomeerista. Band 10 soveltuu erityisesti unenseurantaan, mutta tarjolla on myös esimerkiksi sykkeen, happisaturaation, stressitasojen, mielialan sekä kuukautiskierron seurantaominaisuuksia.

FreeArc-nappikuulokkeet ovat avoimen malliset aktiivisille ihmisille markkinoidut nappikuulokkeet, joiden luvataan pysyvän korvassa menossa kuin menossa. Korviin mukautumisessa auttaa ohut nikkeli-titaani-muistimetalliseoksesta valmistettu kerros korvakäytävän kohdalla. Kuulekkoiden muotoilu noudattaa jonkin verran viimevuotisten FreeClipien ”C-siltaa” ja suurin osa niiden pinta-alasta on ihoystävällistä nestekumia. Rakenteensa vuoksi kuulokkeissa ei täyttä vastemelutoimintoa ole, mutta puheluissa ne osaavat suodattaa ulkopuolisia ääniä kahden mikrofonin avulla per kuuloke. Äänentoisto hoituu 17 × 12 mm:n elementeillä sekä dynaamisella bassoalgoritmilla ja akunkestoa luvataan musiikkia kuunneltaessa 7 tuntia yhdellä latauksella ja yhteensä 28 tuntia täyteen ladatun latauskotelon kanssa. Korvaosa tukee kosketuskomentoja ml. pyyhkäisyt ylös ja alas äänenvoimakkuuden säätöä varten. Kuulokkeet tulevat väreissä musta, harmaa ja vihreä.

Sekä Band 10:n että FreeArcin saatavuus ja hinnoittelu Suomessa paljastetaan lähiaikoina.

Lähde: Huawei

Apple julkaisi uuden iPhone 16e:n sisaruksiaan edullisempaan hintaan

Monien odottaman iPhone SE:n sijasta 16e:ksi nimetty uutuus on varustettu SE:n tapaan vain yhdellä kamerasensorilla, mutta sen rauta on iPhone 13:sta lainattua näyttöä lukuunottamatta tuttua iPhone 16- ja 16 Plus -sisarmalleista.

Apple julkisti tänään markkinoille uuden iPhonen. Vaikka jotkut huhut vihjasivat asiasta muuta jo aiemmin, suurin osa odotti julkaistavaksi uutta iPhone SE:tä. Sen sijasta Apple julkaisi iPhone 16e:n, joka tosin on monella tapaa iPhone SE:n henkinen seuraaja.

Apple iPhone 16e muistuttaa nyt entistä enemmän muita saman sukupolven puhelimia, sillä Koti-painike on saanut väistyä iPhone 13 -mallista lainatun 6,1″ Super Retina XDR OLED -näytön (2556×1179, HDR10, Dolby Vision, 800 nit HBM, 1200 nit peak) ja sen Face ID:tä tukevan näyttöloven tieltä. Näyttöä ja kamerasaareketta lukuun ottamatta puhelin noudattaa iPhone 16 -perheestä tuttua alumiinirunkoista muotoilua lasitaustalla ja sen kyljestä löytyy myös tuttu Toimintopainike.

Uuden iPhonen sisällä sykkii sama A18-järjestelmäpiiri, kuin iPhone 16- ja 16 Plus -malleissakin, mutta sen grafiikkaohjaimen viidestä ytimestä yksi on kytketty pois käytöstä. Muistia on tutut 8 Gt ja tallennustila on valittavissa 128-512 Gt:n väliltä. Kuten nykytodellisuuteen sopii, järjestelmäpiirin tekoälyominaisuudet, kuten Siriin ja kirjoitustyökaluihin integroitu pääsy ChatGPT:n pakeille, nostettiin esiin markkinoinnissa vahvasti. Käyttöjärjestelmänä iPhone 16e:ssä toimii luonnollisesti tuorein iOS 18 kaikkine ominaisuuksineen.

iPhone 16e:ssä on myös jotain uutta, mitä ei löydy yhdestäkään aiemmasta iPhone-mallista: Applen oma C1-modeemi. Apple osti Intelin älypuhelinmodeemeja kehittäneen osaston vuonna 2019 ja on siitä lähtien työstänyt omia modeemeitaan. Tähän asti se on yrityksistään huolimatta joutunut kuitenkin turvautumaan Qualcommin modeemeihin. Applen mukaan sen nyt käyttöön otettu C1 on energiatehokkain modeemi, mitä iPhoneissa on ikinä nähty.

iPhone SE:ltä perittynä ominaisuutena puhelimen takaa löytyy vain yksi kamerasensori, joskin Applen mukaan se on mullistava 2-in-1-kamerajärjestelmä. Käytännössä se tarkoittaa 48 megapikselin sensoriin perustuvaa Fusion-kameraa, joka kykenee Applen mukaan optista zoomia vastaavalla laadulla zoomaamaan kuvan kaksinkertaiseksi yhdistämällä neljä pikseliä yhdeksi. Kamera tukee 4K-videontallennusta 60 FPS:n nopeudella Dolby Vision -HDR-standardilla ja se kykenee tallentamaan myös Spatial Audio -tilaääntä.

Käyttäjän turvallisuuteen maailmalla on panostettu tukemalla tekstiviestejä, SOS-hätäpuheluita tai vaikka tietpalveluihin sekä oman sijainnin jakamista Find My -sovelluksella satelliitin välityksellä. Puhelimesta löytyy myös tuttu kolarista aktivoituva Crash Detection -törmäyksentunnistin, joka osaa soittaa hätäpuhelun itsenäisesti, jos käyttäjä on esimerkiksi menettänyt tajuntansa tai ei muutoin pääse käsiksi puhelimeen.

Uuden iPhonen akulle Apple lupaa jopa 26 tunnin videotoistokestävyyttä, mikä on tunnin vähemmän kuin iPhone 16 -perusmallissa. Akkua ladataan nykysäädösten mukaisesti USB-C-liittännällä, joka tukee USB 2.0 -siirtonopeuksia.

Apple iPhone 16e tulee saataville mustana ja valkoisena versiona. Molempien ennakkotilaukset aukeavat Suomessa 21. helmikuuta kello 15:00 ja puhelimen hinnaksi on ilmoitettu 128 Gt:n tallennustilalla 749 euroa. 256 Gt:n tallennustila nostaa hinnan 879 euroon ja 512 Gt:n 1129 euroon. Puhelinten toimitukset aloitetaan 28. helmikuuta.

Lähde: Apple

Uusi artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti

Testissä NVIDIAn uusi 924 euron hintainen GeForce RTX 5070 Ti -näytönohjain.

NVIDIAn uusi GeForce RTX 5070 Ti -näytönohjain saapuu myyntiin huomenna 20. tammikuuta klo 16. io-techin testiin saatiin ennakkoon MSI:ltä ja Asukselta 924 euron suositushintaiset mallit eli MSI Ventus 3X OC ja Asus Prime OC.

Tutustumme artikkelissa näytönohjaimien ominaisuuksiin ja vertailemme 5070 Ti:n suorituskykyä ensisijaisesti edellisen sukupolven RTX 4070 Ti Superiin. Suorituskykytesteissä on mukana tulokset ensisijaisesti 4k-resoluutiolla puhtaalla rasteroinnilla sekä säteenseuranta ja DLSS-ominaisuudet käytössä. Lisäksi mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti