Zowien uusi esports-pelinäyttö yltää jopa 600 hertsin virkistystaajuudelle

17.1.2025 - 03:34 / Petrus Laine Tietotekniikka

BenQ:n pelibrändin uusi Zowie XL2586X+ on maailman ensimmäinen 600 hertsin rajapyykin rikkonut pelinäyttö, jonka liiketerävyydestä pidetään huolta DyAC 2 -teknologian kaksoistaustavalaistuksella.

CES 2025 -messut ovat jo ohi, mutta vilkkailla messuilla pääsi livahtamaan tutkan alta useampiakin mielenkiintoisia uutuuksia. Yksi niistä on BenQ:n pelibrändi Zowien uusi esports-näyttö.

Zowie XL2586X+ on maailman ensimmäinen jopa 600 hertsin virkistystaajuuteen yltävä esports-pelinäyttö. Kuten yleensä ennätysvirkistystaajuuksiin yltävissä pelinäytöissä on ollut tapana, Zowienkin uutuudesta löytyy Fast TN -paneeli, jonka liiketerävyyttä on paranneltu DyAc 2 -teknologialla. DyAc 2 tuo mukanaan kaksoistaustavalaistuksen, jonka avulla voidaan vähentää merkittävästi kuvan häntimistä. Yhtiön markkinointiosaston mukaan sen liiketerävyys peittoaa esimerkiksi OLED-näytöt.

Näytön 24,1” Fast TN -paneeli yltää maltilliseen 1920×1080- eli Full HD -resoluutioon. Yhtiön mukaan päivitetty Fast TN -teknologia vähentää aiempiin Fast TN -paneeleihin nähden ns. overshoot-efektiä, joka aiheuttaa omanlaisiaan haamukuvia. Lisäksi sen Vivid Color Film -kerros lupaa parantaa värimaailmaa jopa 35 %, mikä on ollut TN-paneeleille se tyypillisin kompastuskivi. Näytön tyypilliseksi kirkkaudeksi ilmoitetaan 320 nitiä ja kontrastiksi 1000:1.

Zowie XL2586X+:n näyttöliittimien puolella on tarjolla yksi DisplayPort 1.4- ja kolme HDMI 2.1 -liitäntää, joiden lisäksi näytöstä löytyy luonnollisesti kuulokeliitäntä. Näytön jalka tukee erittäin tarkkaa korkeussäätöä 155 mm:n alueella, 45° kääntöä per suunta sekä -5-35° kallistusta. Se tukee myös Zowien XL Setting to Share -ominaisuutta, jolla saa helposti jaettua omat näyttöasetukset muiden käyttäjien kanssa.

HardwareLuxxin tietojen mukaan näyttö saapunee myyntiin helmikuussa ja sen suositushinnaksi odotetaan Saksassa jopa 1199 euroa.

Lähteet: BenQ (1), (2), HardwareLuxx

Keskustele aiheesta foorumilla

Intel julkaisi uudet ajurit Arc- ja Xe-näytönohjaimilleen (31.0.101.6458 / 6257)

17.1.2025 - 03:10 / Petrus Laine Tietotekniikka

Intelin uutuudet ovat Arc B570 -näytönohjainten julkaisuajurit ilman merkittäviä uudistuksia ja vain parilla korjauksella.

Intel on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen. Intel Graphics Driver 31.0.101.6458 / 6257 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön Arc-näytönohjaimia sekä Xe-arkkitehtuureihin perustuvia integroituja grafiikkaohjaimia. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF). Julkaisussa on kahdet ajurit, koska Battlemage-arkkitehtuurin erillisnäytönohjaimille on tässä vaiheessa vielä oma ajurinsa.

Intel Graphics Driver 31.0.101.6458 / 6257 -ajureiden uudet ominaisuudet ja optimoinnit:

  • Call of Duty: Black Ops 6:n suorituskyky nousee parhaimmillaan 6 % 1080p-resoluutiolla ja Basic-asetuksilla Core Ultra 2 -sarjan integroiduilla grafiikkaohjaimilla (DX12)

Korjatut ongelmat Arc B -sarjan näytönohjaimilla:

  • Indiana Jones and The Great Circlen vaihteleva suorituskyky ja muistinkäyttö pelin aikana (Vulkan)
  • Shadow of the Tomb Raiderin kaatuilut ja grafiikan korruptoituminen XeSS käytössä (DX12)

Tiedossa olevat ongelmat:

  • Arc B -sarjan näytönohjaimilla
    • F1 24 voi kaatuilla ja grafiikka korruptoitua, joss XeSS FG on käytössä
    • MLPerf:ssä voi esiintyä virheitä usean GPU:n konfiguraatioissa (korjaukseksi suositellaan integroidun GPU:n poistamista käytöstä)
    • Topaz Labs Photo AI:ssa voi esiintyä grafiikan korruptoitumista joidenkin kuvanparannusominaisuuksien yhteydessä.
    • Magix Vegas Prossa voi esiintyä grafiikan korruptoitumista Style transfer -ominaisuuden kanssa
    • Dassault CATIA saattaa kaatua HQAO-ominaisuus käytössä
    • Adobe Lightroom Classicin suorituskyky voi olla odotettua heikompi tietyillä asetuksilla (korjaukseksi suositellaan Graphics Processor -asetuksen valinnaksi ”Custom” optiota ja Use GPU for Display, for Image Processing ja for Export -optioiden käyttöönottoa)
  • Arc A -sarjan näytönohjaimilla
    • Call of Duty: Black Ops 6:ssa saattaa esiintyä liian tummia varjoja joissain tilanteissa (DX12)
    • Topaz Gigapixel AI saattaa kaatua kuvien export-vaiheessa
  • Core Ultra Series 1:n Arc GPU:lla
    • PugetBench for Davinci Resolve Studio V19:ssä voi esiintyä virheitä Extended-asetuksella
    • Davinci Resolve Studio V19:ssä voi esiintyä virheitä OpenVino-testeissä
    • Topaz Video AI:ssa voi esiintyä virhitä videoiden export-vaiheessa joidenkin kuvanparannusominaisuuksien kanssa
  • Core Ultra Series 2:n Arc GPU:lla
    • Adobe Premiere Pro:lla AV1-koodekilla pakatuissa 8K-videoissa voi esiintyä korruptiota
    • PugetBench for Davinci Resolve Studio V19:ssä voi esiintyä virheitä Extended-asetuksella
    • Davinci Resolve Studio V19:ssä voi esiintyä virheitä OpenVino-testeissä ja AI/ML-tehtävissä
    • Topaz Video AI:ssa voi esiintyä virhitä videoiden export-vaiheessa joidenkin kuvanparannusominaisuuksien kanssa
    • Horizon Zero Dawn Remastered saattaa kaatua pelatessa Frame Generation käytössä (DX12)

Lataa Intelin ajurit täältä

Keskustele aiheesta foorumilla

Silverstonelta todellista retrohenkeä edustava FLP01-kotelo

17.1.2025 - 02:45 / Petrus Laine Tietotekniikka

Kuin suoraan 80-luvulta kauppoihin saapuva kotelo on varustettu mm. lerppuasemia muistuttavilla asemapaikansuojilla sekä vihreällä virta- ja punaisella HDD-LEDillä.

Koteloiden muotoilutrendit ovat viime aikoina tuoneet markkinoille toinen toistaan enemmän akvaarioita muistuttavia luomuksia. Silverstonen uutuus on kuitenkin täysin toista maata.

Silverstone valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uutta FLP01-koteloa ja on jo ehtinyt julkaisemaan sen tuotesivut. Kotelon muotokieli on vahvasti 80-luvulla jopa siihen pisteeseen, että mukaan mahdutetut 5,25”-asemapaikat on suojattu lerppuasemia muistuttavilla kuorilla. Todellisuudessa kuitenkin vain toinen niistä on asemapaikka ja alempi on avattava luukku, jonka takaa löytyy I/O-paneelin liitännät. Etupaneelin tummemman harmaasta upotuksesta löytyy myös teemaan sopivat vihreä virta- ja punainen HDD-LED.

Vaikka FLP01:n muotoilu on retroa ja ns. pizzalaatikko-mallia, mahtuu sisälle luonnollisesti modernia rautaa. Edestäpäin katsottuna koteloa ei välttämättä erottaisi museokappaleista, mutta sivuja vilkaistaessa paljastavat 120 mm:n tuuletinpaikat totuuden. Myös kotelon takapuoli on luonnollisesti nykystandardien mukainen.

Silverstone FLP01:n tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat ja paino: 362 x 440 x 170 mm (P x L x K), 4,46 kg
  • Materiaalit: teräs, muovi
  • Emolevytuki: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX, SSI-CEB
  • I/O-paneeli: 1 x USB-C, 2 x USB-A 3.0, 3,5 mm audioliitäntä
  • Asemapaikat: 1 x 5,25” / 3,5” / 2 x 2,5”, 1 x 3,5” / 2,5”, 1 x 2,5”
  • Laajennuskorttipaikat: 7+1
  • Lisäkorttien maksimimitat: 309 x 133 mm
  • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 138 mm
  • Virtalähdetuki: ATX (170 mm)
  • Tuuletinpaikat:
    • Oikeassa kyljessä 2 x 120 mm (mukana 1 x 120 mm)
    • Vasemmassa kyljessä 1 x 80 / 120 mm
    • Takana 2 x 80 mm

Silverstone FLP01:n odotetaan saapuvan myyntiin vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana noin 130 dollarin verottomaan hintaan.

Lähteet: Silverstone, Tom’s Hardware

Keskustele aiheesta foorumilla

Kiinalaisylikellottaja piiskasi Core i9-14900KF:n yli 9121 MHz:n ennätyskellotaajuudelle

17.1.2025 - 02:14 / Petrus Laine Tietotekniikka

Uusi ylikellotusennätys ohitti Elmorin aiemman ennätystaajuuden vajaan neljän megahertsin erolla.

Korkeimman prosessorikellotaajuuden hakeminen on yksi suosituista extreme-ylikellotuksen muodoista. Nyt rintamalta on saatu uutisia, kun kiinalainen Wytiwx on rikkonut x86-prosessoreiden ennätyskellotaajuuden.

Wytiwxin uusi ennätyskellotaajuus on 9121,6 MHz ja se on ajettu Intelin Core i9-14900KF -prosessorilla. Myös aiempi ennätys, kuten kaikki muutkin top-5-tulokset, on ajettu Intelin Raptor Lake- ja Raptor Lake Refresh -prosessoreissa. Aiempi kellotaajuusennätys oli ruotsalaisen Jon ’Elmor’ Sandströmin saavuttama 9117,75 MHz. Wytiwxin uusi ennätys oli itseasiassa ensimmäinen kerta, kun kukaan muu kuin Elmor saavutti yli 9 GHz:n kellotaajuuden.

Uusi ennätystulos ajettiin kaikki 8 P-ydintä käytössä, mutta ilman E-ytimiä tai Hyper-threading-teknologiaa. Prosessoria jäähdytettiin nestemäisellä heliumilla. Emolevynä toimi extreme-kellotuksessa suosittu Asus ROG Maximus Z790 Apex ja näytönohjaimena Radeon R5 235. Muisteista ei valitettavasti ollut mainintaa.

Lähde: HWBot

Keskustele aiheesta foorumilla

AMD:n julkaisemattomat Radeon RX 9070 -näytönohjaimet löysivät tiensä kauppoihin

17.1.2025 - 01:40 / Petrus Laine Tietotekniikka

Näytönohjaimet oli listattu jo myyntiin tanskalaiskaupassa ja yhden kaupan virheen mahdollisuus jää pieneksi, kun Israelista kuului varmistus kuvien kera sikäläiseen kauppaan saapuneista näytönohjaimista.

AMD:n touhut CES 2025 -messuilla RDNA 4 -arkkitehtuurin ja Radeon RX 9070 -sarjan näytönohjainten kohdalla oli vähintäänkin kulmakarvoja nostattavaa katseltavaa. Arkkitehtuurin esittely peruttiin viime metreillä, mutta sekä AMD:n että AIB-valmistajien osastot olivat pullollaan itse näytönohjaimia.

Nyt julkaisusekoilu on saanut uuden ulottuvuuden, kun tanskalainen Føniks Computer listasi kaupan varastosta löytyvän Gigabyten Radeaon RX 9070 XT Gaming OC -näytönohjaimia ainakin neljä kappaletta heti toimitettavaksi. Lisattu 9299 Tanskan kruunun eli yli 1245 euron hinta tosin jarrutteli epäilemättä innokkaimpia tilaajia.

Yhden kaupan listausvirhe voitaisiin kuitata helposti vain virheenä, mutta nimeämättömäksi jääneen israelilaisen tietokonekaupan työntekijä kertoi Redditissä valokuvien kera yhtiön saaneen jo varastoonsa Sapphiren Radeon RX 9070- ja RX 9070 XT Pulse -näytönohjaimia.

Sillä välin varsinainen julkaisupäivä on edelleen mysteeri, vaikka 24. päivä vaikuttaa todennäköisimmältä vaihtoehdolta. Sitä tukevat paitsi XFX:n aiempi julkaisu, jossa kiusoiteltiin kyseisellä päivämäärällä, myös Geizhals-hintavertailusivuston tiedot. Sivusto listaa Gigabyten Aorus Radeon RX 9070 XT Elite -näytönohjaimelle sarjan esittelypäiväksi 22. tammikuuta ja myyntiintuloksi 24. tammikuuta.

Lähde: VideoCardz

Keskustele aiheesta foorumilla

Katsaus NVIDIAn DLSS 4- ja Reflex 2 -teknologioiden toimintaan

16.1.2025 - 04:18 / Petrus Laine Tietotekniikka

DLSS 4 -teknologia tuo mukanaan uuden Transformer-mallin ja RTX 50 -näytönohjainten yksinoikeutena tulevan useamman väliruudun generoivan Multi Frame Generation -teknologian, kun Reflex 2 lainaa pelikirjaa virtuaalitodellisuuden puolelta.

NVIDIA julkaisi CES 2025 -messujen yhteydessä paitsi uudet Blackwell-arkkitehtuurin GeForce RTX 50 -näytönohjaimet. Uusien näytönohjainten rinnalla lanseerattiin myös uudet DLSS 4- ja Reflex 2 -teknologiat.

DLSS-teknologia on NVIDIAn mukaan käytössä jo yli 540 pelissä ja sovelluksessa. Yhtiön tilastojen mukaan jopa yli 80 % yhtiön RTX-näytönohjainten käyttäjistä käyttää myös DLSS-teknologiaa ainakin kokeillakseen sitä.

DLSS 4:n myötä teknologia uudistuu monellakin tapaa. Tähän asti sekä skaalain että ray reconstruction ovat perustuneet CNN-malliin (Convolutional Neural Network), mutta DLSS 4 tuo tullessaan uuden Transformer-mallin. Uusi malli mahdollistaa kaksinkertaisen määrän parametrejä, mutta on toisaalta samalla jopa nelinkertaisesti aiempaa raskaampi. Uuden mallin pitäisi tarjota tietyissä tilanteissa selvästi aiempaa parempaa laatua. Viime vuosina etenkin tekoälyn kuvanluonnissa suosiotaan nostanut Transformer-malli on tuettu kaikilla RTX-näytönohjaimilla.

Toinen merkittävä uudistus DLSS 4:ssä on Multi Frame Generation -teknologia, joka on muista päivityksistä poiketen saatavilla vain GeForce RTX 50 -sarjan näytönohjaimilla. NVIDIA on korvannut Blackwell-arkkitehtuurissa Optical Flow Generator -yksikön käytön tekoälymallilla ja lisännyt tuen Flip Metering -teknologialle, mikä mahdollistaa ruutujen tahdistuksen aiempaa paremmin. Multi Framew Generation tarkoittaa käytännössä sitä, että yhden lisätyn ruudun sijasta näytönohjain luo uusien ruutujen väliin kolme väliruutua. Jos ja kun käytössä on myös DLSS-skaalaus Performance-tilassa, joka 16 pikselistä vain yksi on renderöity perinteiseen malliin.

DLSS 4:n neljän generoidun ruudun rinnalla oleellista on myös NVIDIAn uusi viivettä vähentävä Reflex 2 -teknoiogia. Uusi Reflex 2 tuo PC-maailmaan virtuaalitodellisuuden puolelta tutun Frame Warping -teknologian mahdollistaakseen mahdollisimman matalan viiveen käyttäjän syötteestä ruudulle. Käytännössä siis ensin ruudut renderöidään niin myöhään kuin mahdollista, kuten ennenkin, jonka jälkeen luetaan viimeiset käyttäjän syötteet ja ”warpataan” renderöity ruutu vastaamaan niitä. Teknologian negatiivisena puolena se voi luoda virheitä etenkin ruudun reunoille, jossa pitäisi tulla näkyviin asioita, joita ei ole renderöity, mutta ilmeisesti ruudunpäivitysnopeus etenkin Multi Frame Generationin kanssa ja tekoälyn apu täytössä ovat riittävät pitämään ongelman aisoissa. Reflex 2 -peli pitää rakentaa peliin erikseen ja toistaiseksi mukaan ovat ilmoittautuneet ainakin The Finals ja Valorant. Teknologia tulee saataville kaikilla RTX-näytönohjaimilla, mutta alkuun se on RTX 50 -sukupolven yksinoikeus tuntemattoman ajan.

NVIDIA App -sovellukseen lisätään myös uudet DLSS Override -asetukset, jotka tekevät DLL-tiedostojen vaihtelusta historiaa. Asetusten kautta voi vaihtaa käytetyn DLSS-mallin, Frame Generationin luotujen ruutujen määrän ja DLSS Super Resolution -asetukset, mukaan lukien viimeisessä mahdollisuuden käyttää DLAA-teknologiaa, globaalisti.

Lähde: NVIDIAn lehdistömateriaalit

Keskustele aiheesta foorumilla

Honor lanseerasi Magic7 Pro- ja Lite -älypuhelimet Suomen markkinoille

15.1.2025 - 18:38 / Timo Niemenmaa Mobiili

Honorin uudesta Magic7-mallistosta saapuu Suomessa myyntiin 1299 euron Magic7 Pro ja 399 euron Magic7 Lite.

Honor on lanseerannut uudet Magic7-sarjan puhelimensa virallisesti Euroopassa ja siten myös Suomessa, jossa myyntiin tulevat tammi–helmikuun aikana Magic7 Pro -lippulaivamalli sekä keskihintaluokan Magic7 Lite.

Magic7 Pro on Honorin lippulaivapuhelin, jonka värivaihtoehdot ovat Suomessa harmaa Lunar Shadow Grey sekä musta Black. Magic6 Prohon nähden järjestelmäpiiri on päivittynyt uuteen ja pieniä parannuksia on tehty mm. kamerajärjestelmän telekameraan ja myös akun kapasiteetti on kasvanut. Lisäksi Android- ja tietoturvapäivityslupauksia on kasvatettu vuodella.

Puhelimessa on 6,8 tuuman LTPO OLED -näyttö Full HD+ -resoluutiolla ja 120 hertsin maksimivirkistystaajuudella. Sisuksissa raksuttaa Qualcommin lippulaivatason Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri ja 12 gigatavua LPDDR5X-tyypin RAM-muistia. Tallennustilaa on 512 Gt. Kolmoistakakamerassa on 50 megapikselin pää- ja ultralaajakulmakamerat sekä 200 megapikselin telekamera kolminkertaisella optisella zoomilla. Kolmannen sukupolven pii-hiiliakun kapasiteetti on 5270 milliampeerituntia ja se tukee sekä 100 watin langallista että 80 watin langatonta latausta.

Honor Magic7 Pron tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 162,7 × 77,1 × 8,8 mm
  • Paino: 223 grammaa
  • 6,8” LTPO OLED -näyttö
    • 1280 × 2800 pikselin FHD+ -resoluutio (453 PPI), 19,7:9-kuvasuhde
    • Adaptiivinen 1–120 Hz virkistystaajuus
    • HDR10+, Dolby Vision
    • 1600 nitin maksimikirkkaus, 5000 nitin pistemäinen HDR-maksimikirkkaus
    • 4320 Hz:n PWM-himmennys
  • NanoCrystal Shield -suojalasi, alumiinirunko, IP68 + IP69 -suojaus
  • Qualcomm Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri
    • 8 ydintä: 2 Prime-ydintä (4,32 GHz) + 6 Performance-ydintä (3,53 GHz)
    • Adreno 830 -grafiikkasuoritin
  • 12 Gt LPDDR5X-RAM-muistia
  • 512 Gt UFS 4.0 -tallennustilaa
  • 5G NR, 4G, Dual nano-SIM
  • Bluetooth 5.4, Wi-Fi 7, NFC
  • Kolmoistakakamera:
    • 50 megapikselin pääkamera (1/1,3″), f1.4–f2.0, OIS, 23 mm
    • 50 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.0, 122° kuvakulma, 13 mm, AF
    • 200 megapikselin 3x-telekamera (1/1,4″; 0,6 μm), f2.6, OIS, 68 mm kinovastaava
    • 4K 60 FPS -videokuvaus pääkameralla
  • 50 megapikselin etukamera, f2.0, 22 mm, AF + 3D ToF -syvyyskamera
  • 5270 mAh:n 3. sukupolven pii-hiiliakku
    • 100 watin langallinen pikalataus (USB PD)
    • 80 watin langaton pikalataus
  • USB-C 3.2 Gen 1, DisplayPort 1.2
  • Android 15, MagicOS 9.0
    • Päivityslupaus: 5 Android-versiopäivitystä, 6 vuoden tietoturvakorjaukset

Magic7 Pron rinnalle lanseerattiin myös Porsche Design -variantti Magic7 RSR, joka kasvattaa Pron muistin 24 Gt:uun ja tallennustilan kokonaiseen teratavuun. RSR-malli ei kuitenkaan tule myyntiin Suomessa.

Keskihintaluokkaa edustamaan saapuva Magic7 Lite on kokenut merkittäviä parannuksia Magic6 Liteen nähden usealla eri osa-alueella, kuten tallennustilassa, akun kapasiteetissa ja päivitystuessa, jota luvataan sekä Android-versioihin että tietoturvakorjauksiin jopa 6 vuodeksi.

Puhelin on varustettu 6,78-tuumaisella AMOLED-näytöllä, jossa on 120 Hz:n maksimivirkistystaajuus. Näytössä on myös iskuja vaimentava vahvistettu rakenne. Järjestelmäpiiri on edeltäjämallista tuttu Snapdragon 6 Gen 1, mutta tallennustila on kasvanut 512 Gt:uun. Kamerajärjestelmästä löytyy 108 megapikselin pääkamera ja 5 megapikselin ultralaajakulmakamera. Akun kapasiteetti on poikkeuksellisen korkea 6600 mAh ja se tukee 66 watin langallista latausta.

Honor Magic7 Liten tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 162,8 × 75,5 × 7,98 mm
  • Paino: 189 grammaa
  • Suojaus: IP64
  • 6,78” AMOLED-näyttö
    • 60–120 Hz adaptiivinen virkistystaajuus
    • 1224 × 2700 pikseliä (437 PPI), 19,85:9-kuvasuhde
    • 4000 nitin pistemäinen HDR-maksimikirkkaus, 3840 Hz:n PWM-himmennys
  • Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 -järjestelmäpiiri
  • 8 Gt RAM-muistia
  • 512 Gt tallennustilaa
  • 5G NR, 4G, Dual-nano-SIM
  • WiFi 5 (ac) 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.1 (BLE, SBC, AAC, LDAC), NFC, GPS/AGPS/GLONASS/BeiDou/Galileo
  • Kolmoistakakamera:
    • 108 megapikselin pääkamera (1/1,67″; 0,64 μm), f1.75, 3x häviötön zoomaus
    • 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2, 110° kuvakulma
    • 4K 30 FPS -videokuvaus pääkameralla
  • 16 megapikselin etukamera, f2.45
  • 6600 mAh:n litiumpolymeeriakku, USB-C 2.0, 66 watin langallinen USB PD -pikalataus
  • Android 14, Magic OS 8.0
    • Päivityslupaus: 6 Android-versiopäivitystä ja 6 vuoden tietoturvakorjaukset

Honor Magic7 Pron suositushinta on pysynyt samana kuin edeltäjämallissa, eli 1299 eurossa. Laitteen myynti alkaa Suomessa 10. helmikuuta. Magic7 Liten suositushinta on puolestaan 399 euroa ja sen myynti alkaa Suomessa 20. tammikuuta.

Lähde: Sähköpostitiedote, Tuotesivut (1, 2, 3)

Keskustele aiheesta foorumilla

CES 2025 -messujen erikoisimmat

15.1.2025 - 03:55 / Petrus Laine Mobiili, Tietotekniikka

CES-messuilla silmiin pistivät erikoisuudellaan muun muassa mukana kulkevalla sähkökopterilla varustettu auto, puettavat aurinkopaneelit ja söpöt pikku robotit.

Viime viikolla pidetyillä CES-messuilla nähtiin paljon mielenkiintoisia ja odotettuja uutuustuotteita niin tietokone- kuin mobiilimarkkinoillekin. Joukkoon mahtui kuitenkin pitkä rivi astetta erikoisempiakin tuotteita, joista poimimme tähän uutiseen parhaimmistoa.

Mecha Comet on Linux-pohjainen modulaarinen mobiililaite, joka taipuu moneen. 3,4” IPS-näytölklä varustetusta laitteesta löytyy neljän 1,8 GHz:n Cortex-A53 -ytimen prosessori, 4 Gt LPDDR4-muistia ja 32 Gt eMMC-tallennustilaa. Yhteydet onnistuvat Wi-Fi 5:n, BT 5.0:n ja gigabitin verkkoliitännän kautta ja mukaan on mahdutettu myös M.2-liitäntä (PCIe 2.0 x1), Trust Anchor ja kryptokiihdytin sekä 5 megapikselin kamera. Käyttöjärjestelmänä toimii Debian-pohjainen Mechanix OS Linux.

Laitteen erikoisuus ei ole kuitenkaan sen rauta, vaan modulaarisuus. Vakiona etupuolen laajennuspaikkaan on tarjolla gamepad-, GPIO- ja QWERTY-moduulit, mutta yhtiön omat vakiomoduulit ovat vain pieni pisara meressä. Markkinointipuheiden mukaan esimerkiksi Raspberry Pi:n HAT-laajennokset ja Mikroebus Click -laajennokset sopivat sellaisenaan myös Mecha Cometiin ja mikään ei estä käyttäjästä luomasta omia moduuleitaan. Yhtiö visioi esimerkiksi laitteen sopivan puhelimeksi LTE-moduulilla, autojen OBD- tai CAN-portteihin kytkeytyvänä lukijana tai nanokoon satelliittina maailmanvalloitukseen.

Yukai Engineering toi messuilla puolestaan söpöydellä huomiota hakevan Mirumi-robotin, jonka voi kytkeä esimerkiksi laukkuun tai reppuun. Liikesensorilla varustettu karvainen robottieläin kääntää päätään ja seuraa katseellaan ohikulkijoita. Söpöyslinjalla kulkee saman yrityksen Nékojita FuFu, joka asettuu kupin reunalle ja puhaltaa kuumaan nesteeseen jäähdyttääkseen sitä käyttäjän puolesta.

Muotitietoisille mobiililaitteiden tehokäyttäjille sopivia uutuuksia ovat puolestaan EcoFlow Power Hat,  Anker Solix Solar Umbrella ja Solix Solar Cape. Ensin mainittu on aurinkopaneeleilla varustettu aurinkohattu, josta löytyy USB-A- USB-C-liittimet laitteiden lataamiseen auringon voimalla. Ankerin Solix Solar Umbrella ja Cape ovat puolestaan aurinkopaneeleilla varustettu aurinkovarjo pihakäyttöön 100 watin ja harteille puettava aurinkopaneelein päällystetty vaate 30 watin maksimilatausteholla.

Moni pitää suolaisesta ruuasta, mutta toisaalta ylimääräistä suolan käyttöä olisi hyvä välttää. Kirin Electric Salt Spoon pyrkii tuomaan tähän ratkaisun käyttämällä sähkövirtaa, joka saa ruuan maistumaan suolaisemmalta. Neljällä eri voimakkuudella toimiva lusikka keskittää sähkövirralla ruuan natriumatomeita yhteen saaden lusikallisen maistumaan suolaisemmalta, kuin se todellisuudessa onkaan.

Sähköautojen faneille messuilla oli esillä kiinalaisen Xpengin Land Aircraft Carrier. Hieman Cybertruckiakin muistuttava ja peräti kuudella renkaalla varustetun sähkö-SUV:n kookas takatila on varustettu mukana kulkevalla kahden hengen eVTOL Air Module -kopterilla, joka takaa, ettei tutkimusmatka rajaudu tiestön rajoitusten mukaiseksi.

Lähteet: Mecha Comet, Tom’s Guide, Anker @ YouTube, TechRadar, TechCrunch, TechPowerUp

Keskustele aiheesta foorumilla

Lenovo-vuoto vihjaa NVIDIAn tulevasta Arm-prosessorista kannettaviin

15.1.2025 - 03:00 / Petrus Laine Tietotekniikka

Lenovon työpaikkailmoituksen ja tulevan Yoga-kannettavan tuotekoodin perusteella yhtiöltä odotetaan yhteistyössä MediaTekin kanssa uutta N1X-järjestelmäpiiriä.

Netissä pyöri viime vuonna rutkasti huhuja, joiden mukaan NVIDIA olisi tuomassa omaa kuluttajakäyttöön suunnattua Arm-prosessoriaan markkinoille kilpailemaan Qualcommin Snapdragon X -sarjan kanssa. Nyt huhut ovat saaneet lisää pontta Lenovo-vuodosta.

Lenovon avoimiin työpaikkoihin ilmestyi nyttemmin jo poistettu ilmoitus, jossa haettiin työntekijää uuteen NVIDIAn NV1x-piiriin perustuvan tuotteen kehitykseen. Toisen vuodon mukaan Lenovon tämän vuoden Yoga 9 2-in-1 -malliston laitekoodeista löytyy viittaus samaan N1X:ään.

Aiempien tietojen mukaan Qualcommilla olisi yksinoikeus Windowsin Arm-markkinoihin toistaiseksi ja se tulisi päättymään kuluvan vuoden puolivälissä. Viimeisimmät huhut vihjaavatkin NVIDIAn tulevan esittelemään piirin Computex-messuilla toukokuussa valmiina julkaisuun heti, kun se on mahdollista.

Yhtiön uskotaan tekevän piirin osalta yhteistyötä MediaTekin kanssa. Yhtiöt ovat tehneet jo pidempään yhteistyötä, jonka viimeisin hedelmä tunnetaan GB10 Superchipin nimellä. GB on varustettu 20-ytimisellä Grace-prosessorilla ja tuntemattoman konfiguraation Blackwell-GPU:lla. Mahdollisen Windows-käyttöön suunnatun piirin odotetaan kuitenkin perustuvan vain yhteen siruun.

Lähde: NotebookCheck

Keskustele aiheesta foorumilla

Katsaus AIB-valmistajien GeForce RTX 50 -näytönohjaimiin

14.1.2025 - 05:35 / Petrus Laine Tietotekniikka

Suosituimpien valmistajien mallistoissa ei juurikaan yllätyksiä nähty, mutta Asus esitteli sentään uuden Astral-sarjan malliston huipulle ja MSI Vanguard-sarjan koko mallistoonsa.

NVIDIAn nahkatakkinen toimitusjohtaja Jensen Huang julkaisi CES 2025 -messuilla GeForce RTX 50 -sarjan näytönohjaimet. AIB-valmistajilla oli luonnollisesti mukana messuilla omat näkemyksensä NVIDIAn Blackwell-sukupolven näytönohjaimista. Huomionarvoista on, että toisin kuin NVIDIAn GeForce RTX 5090 Founders Edition, AIB-valmistajien RTX 5090 -mallit perustuvat perinteisempiin yhden kookkaamman piirilevyn ratkaisuihin.

Asus

Asuksen valikoimaan on lisätty tässä sukupolvessa vanhojen tuttujen rinnalle uusi ROG Astral -mallisto. GeForce RTX 5090 tulee saataville TUF-, ROG Astral- ja ROG Astral LC -versioina, joista perusmallissa on peräti neljän tuulettimen ja lähes neljän korttipaikan jäähdytin, kun LC-huippumalli jäähtyy 360 mm:n AIO-coolerilla. Vaikka käytössä on AIO-jäähdytys, on näytönohjain siitä huolimatta 2,5 korttipaikan paksuinen ja siitä löytyy myös yksi tuuletin virransyötön jäähdytystä edistämään. Näytönohjaimen muotoilussa on selvästi nähtävissä viime sukupolven Matrix-erikoismallin henki, vaikka ratkaisu onkin maltillisempi.

Asuksen GeForce RTX 5080 -mallisto rakentuu puolestaan TUF-, Prime- ja ROG Astral-malleista ja GeForce RTX 5070 Ti -mallisto TUF-, Prime- sekä Strix-malleista. RTX 5070 -mallisto noudattaa RTX 5070 Ti:n viitoittamalla tiellä ja sisältää TUF-, Prime- ja ROG Strix -versiot kortista.

Gigabyte

Gigabytellä valikoima noudattaa tutun oloista linjaa. GeForce RTX 5090 -mallistosta löytyvät Windforce, Gaming OC, Master ja sen valkoinen Master Ice -versio sekä AIO-jäähdytteinen Xtreme Waterforce ja custom-loop kiertoon tarkoitettu Xtreme Waterforce WB. Toisin kuin Asuksella, AIO-jäähdytetyn Xtreme Waterforcen näytönohjainosasta ei tuuletinta löydy ja se mahtuu kahteen korttipaikkaan.

GeForce RTX 5080 -mallisto on muuten samanlainen, mutta lisänä siihen mahtuu myös valkoinen Aero OC SFF -malli. RTX 5070 ja RTX 5070 Ti -valikoimiin lukeutuvat puolestaan Windforce OC SFF, Aero, Eagle OC SFF ja sen valkoinen ICE-mversio sekä Gaming OC ja Master.

Inno3D

Inno3D on pitänyt GeForce RTX 5090 -malliston yksinkertaisena ja siitä löytyvät perusmalli X3, järeämmällä jäähdyttimellä varustrettu iChill X3 sekä custom-loop nestekiertoon tarkoitettu iChill Frostbite. RTX 5080 -mallistosta jää pois nestekiertoon tarkoitettu Frostbite ja sen tilalle perusmalli X3:sta on saatu mukaan musta ja valkoinen OC-versio.

RTX 5070 Ti -mallistosta löytyy vain X3 ja sen musta ja valkoinen OC-variantti. Poikkeuksena valtavirrasta Inno3D:n GeForce RTX 5070 -mallistosta löytyy X3 OC -mallin lisäksi myös kahdella tuulettimella varustettu Twin X2, Twin X2 OC ja Twin X2 OC White.

MSI

MSI:n GeForce RTX 5090 -valikoimasta löytyy peräti kuusi mallia: Vanguard ja sen Launch -edition versio, johon kuuluu mukaan Lucky-sarjan keräilyhahmo, Ventus, Gaming Trio ja Suprim sekä AIO-nestejäähdytyksellä varustettu Suprim Liquid. Asuksen tapaan MSI:n RTX 5090 AIO-jäähdytyksellä vie 2,5-korttipaikkaa ja sen virransyöttöä jäähdytetään tuulettimella. RTX 5080 -malleja on eri versioineen peräti yhdeksän; Vanguard ja sen Launch Edition, Ventus 3X ja sen Plus-versio, Gaming Trio mustana ja valkoisena, Inspire, Suprim ja sen AIO-jäähdytetty Suprim Liquid -versio.

GeForce RTX 5070 Tri -mallisto on astetta maltillisempi ja mukana ovat Vanguard sekä sen Launch Edition, Ventus, Gaming Trio ja Inspire 3X OC Plus. RTX 5070 -mallisto lähtee sen sijaan jälleen laukalle ja joukkoon mahtuvat Vanguard ja sen Launch Edition, Gaming Trio mustana ja valkoisena, Inspire, Ventus 3X ja kaksituulettimiset Ventus 2X mustana ja valkoisena.

 

MSI:n verkkosivuilta uupuu vielä CES-messuilla esitellyt GeForce RTX 5090 Lightning -erikoismallit. Ensimmäinen kaksikoista on varustettu peräti viiden tuulettimen jäähdyttimellä. Oletettevasti näytönohjaimessa on käytössä Founders Editionin tapaan normaalia pienempi piirilevy, jossa viidestä tuulettimesta kaksi puhaltaa läpi näytönohjaimen ja yksi suoraan kohti GPU:ta. Toisessa on puolestaan neljän tuulettimen ja sisäänrakennetun AIO-coolerin ratkaisu yksissä kuorissa.

Zotac

Zotac on lisännyt verkkosivuilleen toistaiseksi vasta GeForce RTX 5080- ja RTX 5090 -mallit ja on muutoinkin liikkeellä maltillisella valikoimalla. Kumpaakin mallia on tarjolla kolmena versiona: perusmalli Solid, sen ylikellotettu OC-versio ja huippumalli AMP Extreme Infinity, joka sekin noudattaa varsin perinteistä kolmen jäähdyttimen linjaa.

Lähteet: Asus, Gigabyte, Inno3D, MSI, Zotac

Keskustele aiheesta foorumilla