Uutiset
Asuksen päivittynyt GPU Tweak III varoittaa viallisesta virtajohdosta
Valitettavasti vain ROG Astral- ja Matrix-näytönohjaimilla toimiva uusi PowerDetector+ seuraa 12VHPWR- tai 12V-2×6-liittimen virtapinnejä ja varoittaa, jos yhdenkään virta ylittää sallitut rajat.

NVIDIAn näytönohjainten sulavat 12VHPWR- ja 12V-2×6-virtaliittimet ovat ehtineet puhuttaa jo pidemmän aikaa. GeForce RTX 50 -sarjan julkaisu toi aiheen taas pinnalle uusien sulaneiden liitinten noustessa jälleen otsikoihin.
Asus on nyt julkaissut merkittävän päivityksen GPU Tweak III -sovellukselleen. Uudessa versiossa on PowerDetector+-ominaisuus, joka varoittaa ongelmista 12VHPWR-virtajohdossa. Sovellus seuraa kunkin kuuden virtapinnin läpi kulkevaa virtaa ja ilmoittaa heti, jos jonkin pinnin virta nousee yli sallitun rajan. Ominaisuus toimii valitettavasti vain yhtiön ROG GeForce RTX 50 Astral -sarjalla sekä ROG GeForce RTX 4090 Matrix -erikoismallilla. Kalliin näytönohjaimen ostaneelle se saattaa kuitenkin olla parhaimmillaan jopa tulipalon ja sen myötä hengen pelastava ominaisuus.
GPU Tweak III:n uusi päivitys korjaa lisäksi sovelluksen yhteensopivuusongelmat AMD:n ja NVIDIAn uusimpien ajureiden kanssa.
Lähde: VideoCardz, Asus
Asuksen päivittynyt GPU Tweak III varoittaa viallisesta virtajohdosta
Valitettavasti vain ROG Astral- ja Matrix-näytönohjaimilla toimiva uusi PowerDetector+ seuraa 12VHPWR- tai 12V-2×6-liittimen virtapinnejä ja varoittaa, jos yhdenkään virta ylittää sallitut rajat.
AOC:lta kaksi uutta pelinäyttöä IPS- ja VA-paneeleilla
AOC:n uutuuspelinäytöt ovat 24-tuumainen e-urheilunäyttö sekä 34-tuumainen ultrawide-näyttö.

AOC on julkaissut kaksi uutta G4-sarjalaista AOC Gaming -pelinäyttöä 24 ja 34 tuuman ko’oissa. Tarkemmin 24,5-tuumainen, e-urheiluun suunnattu 25G4SXU on 300 hertsin IPS-paneelilla varustettu näyttö, joka on ylikellotettavissa 310 Hz:iin. Näytössä on 1920 × 1080 pikselin Full HD -resoluutio ja 1 ms:n gray-to-gray-vasteaika. Lisäksi siinä on Adaptive-Sync-tuen ohella G-Sync Compatible -tuki, eli se on NVIDIAn virallisesti hyväksymä mukautuvan virkistystaajuuden osalta. Liitäntäpuolelta löytyy kaksi HDMI 2.0:aa, yksi DisplayPort 1.4 sekä jopa neljä USB 3.2 Gen 1 -liitäntää oheislaitteiden kytkemiseen.
Ultrawide-kuvasuhteen CU34G4Z:ssa on 240-hertsinen VA-paneeli 3440 × 1440 pikselin resoluutiolla ja niin ikään 1 ms:n gray-to-gray-vasteajalla. Toisin kuin 25G4SXU:ssa, ei CU34G4Z:ssa mainosteta olevan G-Sync Compatible -tukea, vaan vain Adaptive-Sync-tuki. Näytöstä löytyy VESA DisplayHDR 400 -sertifikaatti ja liitäntöinä on kaksi HDMI 2.1:tä ja yksi DisplayPort 1.4. USB 3.2 Gen 1 -liitäntöjä on kaksi kappaletta.
AOC:n uutuusnäytöt tulevat saataville huhtikuun aikana seuraavin suositushinnoin:
Lähde: Sähköpostitiedote
AOC:lta kaksi uutta pelinäyttöä IPS- ja VA-paneeleilla
AOC:n uutuuspelinäytöt ovat 24-tuumainen e-urheilunäyttö sekä 34-tuumainen ultrawide-näyttö.
Honorilta kameranäppäimellä varustettu 400 Lite -älypuhelin alempaan keskihintaluokkaan
Uusi 299 euron hintainen Lite on uuden Honor 400 -malliston ensimmäinen tuote ja tarjoaa pitkän päivitystuen.

Honor on julkaissut Euroopan markkinoille ensimmäisen 400-sarjan mallinsa, Honor 400 Liten. Uutuusmalli on seuraaja vajaa vuosi sitten julkaistulle 200 Litelle ja sen markkinoinnissa keskitytään alemmassa hintaluokassa yleistyviin tekoälyominaisuuksiin sekä uuteen ”älykamerapainikkeeseen”.
Ulkoisesti 400 Lite on edeltäjänsä tapaan nykymittapuulla melko kevyt ja ohut muovirunkoinen puhelin. Takakuorta on uudistettu kameran muotoilun osalta. Rakenne on IP64-suojattu ja valmistajan mukaan se kestää lyhyen vesiupotuksen makeaan veteen. Rakenteelle on myös hankittu sveitsiläisen SGS:n viiden tähden pudotuskestävyyssertifikaatti.
AMOLED-näytön koko on pysynyt samana 6,7-tuumassa, mutta sen virkistystaajuutta on kasvatettu 120 hertsiin ja pistemäistä maksimikirkkautta nostettu merkittävästi 3500 nitiin. Näyttö tukee myös korkeaa 3840 Hz PWM-himmennystaajuutta sekä muita Honorin puhelimista tuttuja silmäystävällisyysominaisuuksia.
Järjestelmäpiiri on päivittynyt edeltäjän Dimensity 6080 -mallista Dimensity 7025 Ultra -malliin. Suomessa myytävä muistiyhdistelmä on hintaluokassaan pätevä 8 & 256 gigatavua. Akkukoko on kasvanut merkittävästi edeltäjän 4500 mAh:sta 5230 milliampeerituntiin. 35 watin SuperCharge-pikalatauksella sen kerrotaan täyttyvän tyhjästä yli puolilleen 30 minuutissa.
Kameraosastolla suurin huomio annetaan uudelle ”älykkäälle kamerapainikkeelle”, joka on selvästi lainattu Applen pelikirjasta. Painike tunnistaa myös pyyhkäisyjä ja sitä voidaan hyödyntää zoomaamiseen sekä tarkennuksen lukitsemiseen kevyellä painalluksella. Pääkameran resoluutio on aiempaan tapaan 108 megapikseliä ja sen mainostetaan kykenevän kolminkertaiseen häviöttömään zoomiin sensorirajauksen avulla. Pääkameran parina on myöskin edeltäjämallista tuttu viiden megapikselin ultralaajakulmakamera. Edeltäjämallista löytyneen heikkotasoisen 2 megapikselin makrokameran Honor on jättänyt kokonaan pois. Etukameran resoluutio on laskenut 50:stä 16 megapikseliin ja sen parina on LED-kuvausvalo.
Päivitystuen suhteen Honor on tehnyt todella merkittävän parannuksen edeltäjämalliin nähden. Android-versiopäivitystuki on triplattu ja tietoturvakorjaustuki tuplattu – molempien osalta tuki on nyt kuusi vuotta. Ohjelmistopuolella on mukana myös Honorin kalliimmista malleista tuttuja tekoälyominaisuuksia, kuten Magic Portal, AI-kääntäjä, kuvagallerian uusi kuvanlaajennusominaisuus sekä Googlen Gemini-avustaja.
Honor 400 Liten tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 161 x 74,6 x 7,3 mm
- Paino: 171 grammaa
- Suojaus: IP64 & SGS Five-Star Drop Resistance Certification
- 6,7″ AMOLED -näyttö, 1080 x 2412, 120 Hz, 2000 nit (peak), 3840 Hz PWM-himmennys
- Mediatek Dimensity 7025 Ultra -järjestelmäpiiri (2×2,5 GHz Cortex-A78, 6×2 GHz Cortex-A55, IMG BXM-8-256 GPU)
- 8 Gt RAM-muistia
- 256 Gt tallennustilaa
- 5G, LTE, Dual SIM (nano&eSIM)
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.3, NFC, GPS/AGPS/GLONASS/BeiDou/Galileo
- Kolmoistakakamera:
- 108 megapikselin pääkamera (1/1,67″ sensori; 0,64 um pikselikoko), f1.75, 3x häviötön sensorizoom
- 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2
- 16 megapikselin etukamera, f2.45, LED-kuvausvalo
- 5230 mAh:n akku, USB-C 2.0, 35 W SuperCharge, 30 W USB PD
- Android 15, MagicOS 9.0
- 6 vuotta Android-versiopäivityksiä ja tietoturvakorjauksia
Honor 400 Liten myynti alkaa Suomessa 28. huhtikuuta 299 euron suositushintaan, eli 30 euroa edeltäjäänsä edullisemmin. Värivaihtoehtoja ovat harmaa Velvet Gray sekä musta Velvet Black. Lisänä Honor tarjoaa 28.4.-8.6. välisenä aikana ostetuille ja verkkoon yhdistetyille 400 Liteille 180 päivän vahinkoturvan, jonka puitteissa tahattomasti vaurioitunut laite vaihdetaan ilmaiseksi uuteen.
Lähde: sähköpostitiedote, tuotesivut
Honorilta kameranäppäimellä varustettu 400 Lite -älypuhelin alempaan keskihintaluokkaan
Uusi 299 euron hintainen Lite on uuden Honor 400 -malliston ensimmäinen tuote ja tarjoaa pitkän päivitystuen.
Metan uusi Llama 4 -tekoälymalli käsittelee jopa 10 miljoonan tokenin tietomääriä
Llama 4:n versiot ovat aluksi Scout ja Maverick, mutta kehitteillä on myös nimensäkin mukaan massiivinen Behemoth -versio.

Yhdysvaltalaisen Metan satsaus tekoälybuumiin on sen Llama-malli, joka on edennyt neljänteen versioonsa. Llama 4:stä on Euroopan ulkopuolella saatavilla mallit Scout ja Maverick, joiden lisäksi kehitteillä on myös pienempien mallien ”opettajamalli” Behemoth.
Llama 4 Scout on suunniteltu toimimaan FP4-tarkkuudella (4-bit Floating Point) NVIDIAn datakeskuksiin suunnatuissa H100-näytönohjaimissa. Verrattain matalaa tarkkuutta kompensoi mallissa hyödynnettävä MoE-arkkitehtuuri (Mixture of Experts), eli mallin jakaminen alamalleihin tai ”ekspertteihin”, jotka aktivoidaan tarpeen mukaan käyttäjän syötteestä riippuen. Arkkitehtuuri säästää laskentatehoa ja parantaa mallin tehokkuutta. Scout pystyykin käsittelemään jopa 10 miljoonan tokenin syötteitä. Tokenit ovat käytännössä esimerkiksi sanoja, tavuja tai merkkejä, joita tekoälymalli käsittelee.

Llama 4 Maverick käyttää FP4:n sijasta FP8-tarkkuuttta. Siinä on myös 128 alamallia eli ”eksperttiä”, kun taas Scoutissa niitä on 16. Suurempi määrä mahdollistaa syötteen tarkemman käsittelyn hyvin aikaisessa vaiheessa. Molemmat uutuusmallit ovat multimodaalisia, eli ne pystyvät tiedonkäsittelyssään hyödyntämään dataa sekä tekstistä että kuvista samanaikaisesti.
Lisäksi Metalla on koulutusvaiheessa massiivinen Behemoth-malli, jota käytetään mm. Maverickin ja Laman opettamiseen. Behemoth pystyy hyödyntämään yhteensä jopa kahta biljoonaa parametria tiedonkäsittelyssään, kun taas Maverickilla niitä on kokonaisuudessaan käytössä 400 miljardia ja Scoutilla 109 miljardia.
Toistaiseksi Metan tekoälypalvelut eivät ole kuitenkaan käytettävissä Euroopassa EU:n säädösten vuoksi.
Lähde: TechPowerUp
Metan uusi Llama 4 -tekoälymalli käsittelee jopa 10 miljoonan tokenin tietomääriä
Llama 4:n versiot ovat aluksi Scout ja Maverick, mutta kehitteillä on myös nimensäkin mukaan massiivinen Behemoth -versio.
Radeon RX 9070 -näytönohjainten BIOSin päivittäminen XT-versioon on mahdollista
BIOS-päivitys ei avaa lukittuja laskentayksiköitä, mutta se nostaa näytönohjaimen kellotaajuudet ja kulutusrajat XT:n mukaisiksi.

Menneinä päivinä useita eri näytönohjaimia voitiin päivittää tehokkaammiksi vaihtamalla niihin samaan piiriin perustuvan nopeamman näytönohjaimen BIOS, joka avasi heikommasta lukitut laskentayksiköt ja muut. Nuo päivät ovat kaukana takana ja ns. leikattuja piirejä ei käytännössä ole enää mahdollista avata täyteen konfiguraatioonsa.
PC Games & Hardwaren käyttäjä Gurdi on kuitenkin huomannut, että ainakin jotkut AMD:n uusista Radeon RX 9070 -näytönohjaimista hyväksyvät mukisematta XT-version BIOSin. BIOS-päivitys ei tee RX 9070:stä XT:tä, mutta se nostaa näytönohjaimen kellotaajuudet sekä kulutusrajat vastaamaan XT-mallia.
Näytönohjaimen nimi ei kuitenkaan muutu päivityksellä, sillä AMD on vaihtanut Radeon RX 9070:n kohdalla tapaa, jolla se erottelee perus- ja XT-mallit toisistaan. TechPowerUpin W1zzardin mukaan siinä missä näytönohjaimen nimi oli ennen tallennettu BIOSiin, RX 9070 -sarjassa se näkyy piirin revisiossa. RX 9070 XT käyttää C0-merkintää, kun RX 9070:lle on varattu C3-merkintä. Muutos on ilmeisesti tehty näytönohjainten väärentämisen ehkäisemiseksi, kun uusi BIOS ei enää voi muuttaa kortin nimeä.
BIOS-päivitys ei välttämättä onnistu kaikilla RX 9070 -malleilla ja niiden kohdalla kun se onnistuu, tulee XT:n olla ns. ”samaa mallia”. Gurdi päivitti Asuksen Prime Radeon RX 9070:n Prime Radeon RX 9070 XT:n BIOS-versiolla. Vakiona Prime RX 9070:n perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 2140 ja 2610 MHz ja BIOS-päivityksen jälkeen ne nousivat XT-mallin mukaisesti 2460 ja 3010 MHz:iin. Samalla TGP-raja nousi 220 watista 317 wattiin.
Gurdin Asus Prime Radeon RX 9070 nettosi Ryzen 9 9950X3D:n kaverina XT:n BIOSilla päivitettynä 3DMark Speed Wayssä 6762 pistettä, Steel Nomadissa 7183 pistettä ja Port Royalissa 19 014 pistettä. Valitettavasti artikkelista ei löydy vertailupisteitä ennen päivitystä.
Väärän näytönohjaimen BIOSin päivittäminen ei ole ikinä riskitöntä toimintaa, eikä io-techin toimitus voi suositella sen tekemistä.
Lähteet: PC Games & Hardware, TechPowerUp
Radeon RX 9070 -näytönohjainten BIOSin päivittäminen XT-versioon on mahdollista
BIOS-päivitys ei avaa lukittuja laskentayksiköitä, mutta se nostaa näytönohjaimen kellotaajuudet ja kulutusrajat XT:n mukaisiksi.
Kiinalainen GPMI haastaa HDMI- ja DisplayPort-liitännät
Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliancen esittelemä General Purpose Media Interface tarjoaa parhaimmillaan jopa 192 Gbps kaistaa ja 480 watin virransyötön yhdellä kaapelilla.

Erilaiset televisiot ja muut medialaitteet käyttävät nykypäivänä pääosin HDMI-liitäntää, kun tietokoneista löytyy lisäksi yleensä myös DisplayPort-liitäntä. Etenkin HDMI:n maksullisuus on herättänyt toistuvasti kritiikkiä samat ominaisuudet ja ylikin tarjoavan ilmaisen DisplayPortin rinnalla, mutta se ei käytännössä vaikuttanut HDMI:n ylivaltaan.
Nyt yli 50 kiinalaisyrityksen muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on esitellyt General Purpose Media Interfacen eli GPMI:n kilpailemaan HDMI:n ja DisplayPortin kanssa. GPMI tarjoaa enemmän kaistaa kuin kilpailijansa, jonka lisäksi se tukee USB:n ja Thunderboltin tapaan myös virransyöttöä. Uusi liitäntä tulee saataville kahtena versiona, USB-C-liitäntää hyödyntävänä GPMI Type-C:nä ja uutta liitäntää käyttävänä GPMI Type-B:nä.
Siinä missä HDMI tarjoaa tällä hetketllä parhaimmillaan 48 Gbps ja DisplayPort 2.1 (UHBR20) 80 Gbps kaistaa, yltää GPMI Type-C 96 Gbps:n ja Type-B jopa 192 Gbps:n kaistaan. Type-C tarjoaa USB-C:n tapaan sen rinnalla 240 watin ja Type-B jopa 480 watin virransyötön. HDMI ja DisplayPort eivät tunnetusti tue virransyöttöä lainkaan, mutta USB:n ja Thunderboltin kautta voidaan syöttää myös DisplayPort-signaalia virransyötön rinnalla. USB4:n kaista jää kuitenkin 40 Gbps:ään ja Thunderbolt 5:kin yltää vain 80 Gbps:ään asti. Kummankin virransyöttö on maksimissaan 240 wattia.
GPMI on jaettu päälinkkiin (Main Link, ML), jossa on Type-C:n tapauksessa neljä ja Type-B:n tapauksessa kahdeksan 24 Gbps:n kanavaa, jotka voidaan konfiguroida tarpeen mukaan kumpaan tahansa suuntaan. Sen rainnalla kulkee sivulinkki (Sideband Link, SL), jolla hallitaan itse laitteita, liitäntää, miten päälinkin kanavat jaetaan ja niin edelleen. Lisäksi kaapeliin mahtuvat vielä CL- eli CableInfo Linik, joka tunnistaa laitteet ja liitännän tilan, kaksisuuntainen Power Link (PL) joko 240 tai 480 watin kaksisuuntaisella virransyötöllä sekä USB 2.0 Link (UL), joka toimii USB-protokollan mukaisesti nykyisten USB-laitteiden kanssa.
Toistaiseksi on epäselvää, aiotaanko GPMI-liitäntää tarjota myös Kiinan ulkopuolisille markkinoille vai ei. Mukana olevista yrityksistä useat toimivat kuitenkin kansainvälisillä markkinoilla. Länsimaisesta näkökulmasta tunnetuimpia laitevalmistajia lienevät Hisense, TCL, Huawei ja Sharp, joka muista poiketen on japanilainen.
Lähteet: ComputerBase, Tom’s Hardware
Kiinalainen GPMI haastaa HDMI- ja DisplayPort-liitännät
Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliancen esittelemä General Purpose Media Interface tarjoaa parhaimmillaan jopa 192 Gbps kaistaa ja 480 watin virransyötön yhdellä kaapelilla.
Live: io-techin Tekniikkapodcast (14/2025)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 4. huhtikuuta tavanomaiseen aikaan noin kello 15 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Petrus Laine.
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.
io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:
Live: io-techin Tekniikkapodcast (14/2025)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.
RiVAI Technologies julkaisi ensimmäisen Kiinassa kehitetyn RISC-V-palvelinprosessorin Lingyun
Ensimmäinen täysin paikallisesti kehitetty palvelinprosessori on varustettu 32 yleiskäyttöisellä prosessoriytimellä ja kahdeksalla ”älykkäällä LPU-laskentaytimellä”.

Kiina pyrkii kovaa vauhtia omavaraiseksi tietotekniikassa. Yksi merkittävä tekijä näissä pyrkimyksissä on myös käytetyt käskykanta-arkkitehtuurit ja ei ole salaisuus, että Kiina haluaisi eroon sekä Armista että x86:sta, panostaen niiden sijasta avoimeen RISC-V-arkkitehtuuriin.
Nyt RiVAI Technologies on julkaissut ensimmäisen täysin Kiinassa suunnitellun ja virallisesti julkaistun RISC-V-palvelinprosessorin. Lingyuksi kutsuttu prosessori on varustettu yhteensä 32 yleiskäyttöisellä prosessoriytimellä sekä kahdeksalla ”älykkäällä LPU-laskentaytimellä”. Prosessorin muistiohjain tukee maksimissaan DDR5-6400-muisteja ja liitettäviä laitteita varten siitä löytyy myös 96 PCI Express 5.0 -kaistaa. Lingyun TDP on palvelinprosessoriksi varsin maltillinen 140 wattia. Alusta tukee maksimissaan kahdeksan prosessorin järjestelmiä.
Prosessorin kehittänyt RiVAI Technologies on RISC-V:n pioneereihin kuuluneen David Pattersonin alaisuudessa opiskelleen Zhangxi Tanin perustama yritys. Lingyu CPU:n takaa kerrotaan löytyvän 37 eri keksintöpatenttia ja 50 kumppanin verkosto, jotka tulevat edistämään sen yleistymistä paikallisilla markkinoilla. Sen kumppaneista tunnetaan luultavasti parhaiten Lenovo.
Prosessorin kerrotaan olevan erityisen haka esimerkiksi avointen kielimallien päättelytehtävissä ja sen kerrotaan haastavan jopa AMD:n ja Intelin palvelinprosessorit laskentatehossa. Valitettavasti minkäänlaisia suorituskykytestejä, edes valmistajan itsensä ajamia, ei ole tähän mennessä vielä esitelty.
Lähde: Tom’s Hardware, uutiskuva ScenMart
RiVAI Technologies julkaisi ensimmäisen Kiinassa kehitetyn RISC-V-palvelinprosessorin Lingyun
Ensimmäinen täysin paikallisesti kehitetty palvelinprosessori on varustettu 32 yleiskäyttöisellä prosessoriytimellä ja kahdeksalla ”älykkäällä LPU-laskentaytimellä”.
Katsaus vuoden 2025 aprillipilatarjontaan
Aprillipäivän kunniaksi netissä nähtiin enemmän tai vähemmän hauskoja uutuustuotteita, joiden avulla esimerkiksi pyörävajasta striimaaminen ei jää kiinni pikanäppäinten määrästä tai Z-sukupolven brainrot-kielen ymmärtämättömyydestä.

Aprillipäivä oli ja meni. io-tech ei julkaissut etusivullaan aprillipiloja, mutta monista tietotekniikka-alan jäteistä ei voi sanoa samaa.
Kotimainen älysormuksiin erikoistunut Oura ilmoitti Instagramin välityksellä julkaisevansa Oura-sormusten rinnalle uudet Aura-sormukset. Terveystietojen sijasta Aura-sormukset lukevat ja tallentavat käyttäjän kunkin hetkisen tunnetilan. Kerätyn datan ansiosta jokaisen on helppo katsoa, miten se eilinen päivä lopulta oikein sujuikaan. Lisäksi sormukset myös vaihtavat väriä sen hetkisen olotilan mukaan.
Razerin tämän vuoden aprillipila oli laskettelulaseilla koristeltu headset Skibidi, joka lupaa kääntää tekoälyn avalla reaaliajassa Z-sukupolven ”brainrot”-kielen selkokielelle ja päinvastoin, jotta vanhemmatkin pelaajat pysyvät nykynuorison slangin perässä. Skibideillä on mahdollista vakuuttaa koko Z-sukupolven täyttämä PUBG-tiimi omista taidoistaan uskottavasti jopa pyörävajasta käsin.
Corsairin talliin nykyisin kuuluva Elgato puolestaan esitteli uuden Stream Deck Desk -pelipöydän. Pyörävajasta käsin striimatessa voi helposti loppua napit kesken, mutta Stream Deck Deskin 1262 kustomoitavaa pikanäppäintä tekevät niistä huolista historiaa pysyvästi.
Ear (3.5 mm)
50 m cable. 3.5 mm jack.
Beautifully Inconvenient. pic.twitter.com/oXkDSNagG0
— Nothing (@nothing) April 1, 2025
Nothing osallistui aprillipiloihin julkaisemalla X:ssä uudet Ear (3.5 mm) -kuulokkeet, jotka jättävät historiaan valitukset liian lyhyistä kuulokekaapeleista. Ear (3.5 mm) -kuulokkeiden johdolla kerrottiin nimittäin olevaa mittaa peräti 50 metriä.
Discover a new twist on tech: https://t.co/e0VCRkoxja pic.twitter.com/XEtR3obn6g
— OPPO (@oppo) April 1, 2025
Oppon tämän vuotinen Aprilli-tuote tottelee nimeä Oppo X3. Taittuvanäyttöiset puhelimet ovat jo menneen talven lumia ja seuraava trendi tulee ehdottomasti olemaan kuutiopuhelimet, joissa joka sivu on täytetty pienillä näytöillä, jotta puhelin voi toimia myös rubikin kuutiona.
Tekstin puheeksi muuttaviin tekoälyihin erikoistunut ElevenLabs ei sekään halunnut jäädä paitsioon pilailumahdollisuuksista, vaan esitteli uuden Text to Bark AI -mallinsa. Kuten nimikin jo kertoo, sen avulla voi komentaa koiria niiden natiivilla kielellä ilman turhaa ihmiskielten opettamista. Text to Bark AI on tosin ehkä liiankin itsestään selvästi pilaa, sillä kuka nyt vaivautuisi kehittämään kielimallia koirille puhumiseen, kun kissatkin ovat olemassa?
Erilaisia suojakuoria ja -kalvoja valmistava dbrand tuo puolestaan luonnon lähemmäs pelaajaa, tai ainakin imitaation luonnosta. Yhtiön uusi Touch Grass -suojakalvo on päällystetty lyhyellä keinonurmella, jossa on jopa yli 1000 keinoruohonkortta jokaista neliösenttimetriä kohden. Sikäli tuotetta ei välttämättä kuitenkaan pitäisi laskea mukaan aprillipiloihin, että Touch Grass -suojakalvot ovat oikeasti tilattavissa rajoitetun ajan dbrandin verkkosivuilta useisiin erilaisiin laitteisiin.
Lähteet: Oura @ Instagram, Razer Skibidi, Elgato Stream Deck Desk, Nothing @ X, Oppo @ X, ElevenLabs @ YouTube, dbrand Touch Grass
Katsaus vuoden 2025 aprillipilatarjontaan
Aprillipäivän kunniaksi netissä nähtiin enemmän tai vähemmän hauskoja uutuustuotteita, joiden avulla esimerkiksi pyörävajasta striimaaminen ei jää kiinni pikanäppäinten määrästä tai Z-sukupolven brainrot-kielen ymmärtämättömyydestä.
MediaTek julkaisi järeän Kompanio Ultra 910 -järjestelmäpiirin Chromebook Plus -kannettaville
Kompanio Ultran sisällä sykkii yksi Cortex-X925-, kolme Cortex-X4- ja neljä Cortex-A720 -ydintä, säteenseurantaa tukeva Immortalis-G925 MC11 -grafiikkaohjain sekä 50 TOPSin suorituskykyyn yltävä NPU 890 -tekoälykiihdytin.

MediaTekin julkaisut ovat viime aikoina tuntuneet keskittyvän lähinnä pieniin kellotaajuuspäivityksiin. Täysin uusi järjestelmäpiirisarja Kompanio Ultra on kuitenkin toista maata.
MediaTek Kompanio Ultra 910 on uusi Chromebook Plus -kannettaviin suunnattu Arm-järjestelmäpiiri. Chromebook Plus on tarkoitettu perustason Chromebookeja järeämmille prosessoreille ja järjestelmäpiireille ja kategoria tarjoaa Chrome OS:n perusominaisuuksien lisäksi esimerkiksi tekoälytyökaluja, laajemmalle kirjolle sovelluksia sekä mahdollisuuden toimia, joskin rajoitetusti, myös ilman nettiyhteyttä.
TSMC:n 2. sukupolven 3 nanometrin luokan prosessilla valmistettu Kompanio Ultra on varustettu yhteensä kahdeksalla prosessoriytimellä, jotka on jaettu kolmeen kategoriaan. Järein ytimistä on maksimissaan 3,62 GHz:n kellotaajuudella toimiva Arm Cortex-X925 2 Mt:n L2-välimuistilla. Pykälää matalammalta löytyy kolme Cortex-X4-ydintä 1 Mt:n L2-välimuistilla ja energiatehokkainta luokkaa edustavat neljä Cortex-A720-ydintä 512 Kt:n L2-välimuistein. Yhtiö ei tarkentanut X4- tai A720-ydinten kellotaajuuksia. Järjestelmäpiirin muistiohjain tukee parhaimmillaan LPDDR5X-8533-muisteja.
Prosessoriydinten rinnalta löytyy Armin säteenseurantaa, seuraavaan DirectX Raytracing -versioonkin lisättävää Opacity Micromaps (OMM) -teknologiaa sekä hiljattain virallisesti julkaistua Accuracy Super Resolution -skaalaustakin tukeva Immortalis-G925 MC11 -grafiikkaohjain. Valitettavasti mitään suoria suorituskykylukuja grafiikkaohjaimesta ei ole paljastettu. Grafiikkaohjaimen rinnalta löytyvä näyttöohjain tukee sisäisillä näytöillä maksimissaan 4K-resoluutiota 60 hertsin virkistystaajuudella ja ulkoisten näyttöjen onnistuu kaksi 4K-näyttöä kerrallaan, joskin määrittelemättömällä virkistystaajuudella.
Tekoälytehtäviä Kompanio Ultrassa on hoitamassa MediaTekin oma 8. sukupolven NPU 890, joka yltää Microsoftin Copilot+ PC -määritelmätkin täyttävään 50 TOPSin suorituskykyyn. Mediapuolella järjestelmäpiiri tukee 10-bittisen 4K60-videon purkua HEVC-, AVC-, VP9- ja AV1-koodekeilla, mutta pakkauspuolella ovat tuettuina vain H.265 eli HEVC ja H.264 eli AVC. Ulkoisten yhteyksien saralle MediaTek lupaa Wi-Fi 7 -tukea, mutta Bluetooth-versiosta ei ole mainintaa. Äänipuolelta löytyy erillinen Hi-Fi Audio DSP, jonka tarkempia tietoja ei ole kerrottu.
MediaTekin tiedotteen mukaan uutta Kompanio Ultra -järjestelmäpiiriä käyttäviä Chromebook-kannettavia tullaan näkemään markkinoilla lähikuukausina.
Lähde: MediaTek
MediaTek julkaisi järeän Kompanio Ultra 910 -järjestelmäpiirin Chromebook Plus -kannettaville
Kompanio Ultran sisällä sykkii yksi Cortex-X925-, kolme Cortex-X4- ja neljä Cortex-A720 -ydintä, säteenseurantaa tukeva Immortalis-G925 MC11 -grafiikkaohjain sekä 50 TOPSin suorituskykyyn yltävä NPU 890 -tekoälykiihdytin.