AMD julkisti UDNA-arkkitehtuurin ja kertoi Krackanin kuulumisia

GCN:stä aikoinaan omille poluilleen irrotetut RDNA ja CDNA palaavat yhdeksi arkkitehtuuriksi UDNA:n myötä, mutta aikataulu on vielä avoin.

AMD oli luonnollisesti läsnä viime viikolla pidetyillä IFA 2024 -messuilla, vaikkei sillä uusia tuotejulkistuksia tapahtumaan osunutkaan. Yhtiön Computing and Graphics -osaston johtaja Jack Huynh kertoi kuitenkin kulissien takana merkittäviä uutisia yhtiön näytönohjainten tulevaisuudesta sekä varmisti tulevan Krackanin eli Kraken Pointin aikataulun.

AMD siirtyi pelinäytönohjaimissa kypsään ikään ehtineestä GCN-arkkitehtuurista uuteen RDNA-arkkitehtuuriin vuonna 2019. Datakeskuksissa jatkettiin vielä GCN:llä, ennen kuin sen nimi muutettiin CDNA:ksi. Vaikka arkkitehtuurit irrotettiin toisistaan, niitä ei kehitetty täysin erillisissä kuplissaan. Eri arkkitehtuurien idea oli tarjota lyhyellä tähtäimellä aiempaa enemmän ja tarkempia optimointeja.

Nyt Huynh on varmistanut erillisten arkkitehtuurien ajan saapuvan matkansa päähän julkistamalla uuden CDNA:n ja RDNA:n yhdistävän UDNA-arkkitehtuurin (Unified DNA). Sekä yhtiön Instinct-kiihdyttimet datakeskuksiin että Radeon-näytönohjaimet kuluttajille tulevat siirtymään UDNA:n käyttöön tulevaisuudessa. Yhdistämisen ideana on helpottaa etenkin kehittäjien työtä optimointien suhteen. Vaikka arkkitehtuurit tulevat yhdistymään, se ei tarkoita vielä ominaisuuksien olevan täysin identtisiä, vaan eri piireissä saattaa olla mukana ominaisuuksia, mitkä puuttuvat toisista. Monet ovat kuitenkin ehtineet jo tulkita muutoksen varmistavan AMD:n tuovan matriisimurskaimet myös kuluttajanäytönohjaimiin.

Huynhin mukaan AMD on tehnyt etenkin RDNA-puolella virheitä muuttamalla toistuvasti näytönohjaintensa muistihierarkiaa, mikä on samalla nollannut optimoinnit uuden arkkitehtuurin osalta. Jatkossa yhtiö pyrkii välttelemään tämänkaltaisia ongelmia ja vaikka se tulee vaatimaan lisätöitä, yhtiö aikoo pitää huolta myös arkkitehtuurien eteen- ja taaksepäin yhteensopivuudesta.

Se, milloin ensimmäiset UDNA-näytönohjaimet tullaan näkemään, on vielä auki. Huynh mainitsee haastattelussa nimeltä RDNA 5:n, 6:n ja 7:n sekä UDNA 6:n ja 7:n, mutta ne tuotiin esiin lähinnä esimerkkeinä, eikä niistä voi tehdä sen tarkempia tulkintoja. Varmaa on vain, ettei se koske ainakaan vielä RDNA 4- tai CDNA 4 -arkkitehtuureita.

Irallaan UDNA-julkistuksesta Huynh oli istunut samaan pöytään myös ComputerBasen kanssa ja kertonut tulevan Krackanin eli Kraken Pointin aikataulusta. AMD tulee julkaisemaan uudet prosessorit alkuvuodesta, mikä tarkoittaa todennäköisesti julkistusta CES-messuilla heti vuoden alussa. Krackan tulee olemaan Strix Pointia edullisempi prosessori kannettaviin ja sen odotetaan noudattavan käytännössä Phoenixin reseptiä Zen 5-, RDNA 3.5 -arkkitehtuureihin päivitettynä: neljä Zen 5 ydintä, neljä Zen 5c -ydintä ja kahdeksan Compute Unit -yksikön GPU. Myös XDNA 2 NPU tulee olemaan taatusti mukana ja vaikka sen suorituskyky on vielä arvailujen varassa, lienee turvallista odottaa sen vähintäänkin täyttävän Microsoftin Copilot+ PC -vaatimukset.

Lähteet: Tom’s Hardware, ComputerBase

AMD:n Jack Huynh kertoi yhtiön lähitulevaisuuden suunnitelmista pelaajille

Yhtiö tulee keskittymään nyt ennen kaikkea markkinaosuuksien kasvattamiseen ja se tarkoittaa samalla ainakin lippulaivatason näytönohjainten hylkäämistä väliaikaisesti.

Saksassa pidettiin viime viikolla IFA 2024 -messut, jossa suurin huomio keskittyi luonnollisesti esillä oleviin tuotteisiin. Paikan päältä saatiin kuitenkin myös mielenkiintoisia haastatteluja mm. AMD:n Computing and Graphics -osaston johtajalta Jack Huynhilta.

AMD:n Jack Huynh on valottanut messuilla antamissaan haastatteluissa yhtiön suunnitelmia lähitulevaisuudessa etenkin pelaajien kannalta. Näytönohjainten osalta Huynhin vastaukset antoivat käytännössä varmistuksen huhuille, ettei RDNA 4 -sukupolvessa nähtäisi lippulaivaluokan näytönohjaimia.

Tom’s Hardwaren haastatteleman Huynhin mukaan AMD priosioi näytönohjaimissa nyt markkinaosuuden kasvattamista 40-50 prosenttiin, eikä se tapahdu kalleimpien halo-mallien kautta vaan panostamalla entistä vahvemmin edullisempiin hintaluokkiin, jossa näytönohjainten myyntimäärät ovat moninkertaisia. Tähän kuuluu pelaajien kannalta valitettavasti se tosiasia, ettei yhtiö näillä näkymin tule julkaisemaan lippulaivaluokan näytönohjaimia kilpailemaan NVIDIAn huippumalleja vastaan ainakaan tulevassa sukupolvessa, eikä välttämättä sitä seuraavissakaan. Huynh näkee järkevänä paluun niille markkinoille vasta, kun markkinaosuus on ylipäätään saatu nostettua järkevälle tasolle, mutta toisaalta hän ei myöskään täysin sulkenut pois niiden mahdollisuutta ennen markkinaosuuden saavuttamista.

Huynhin muistuttaa myös, ettei parempi tuote tarkoita automaattisesti menestystä tai kasvavaa markkinaosuutta. AMD:lla on ollut hänen mukaansa prosessoripuolella Inteliä parempi tuote jo kolmen vuoden ajan, mutta markkinaosuus ei ole silti päässyt nousemaan juurikaan yli 20 prosentin. Nyt hän keskittyy siihen, että tuo osuus saataisiin nostettua 40 %:iin. Datakeskuksissa muutos on ollut helpompaa, kuin kuluttajapuolella, jossa moni menee ”de facto” valintana Intelin kelkassa ja toisaalta kehittäjäpuoli, joka on niin ikään tottunut markkinajohtajaan. Huynhin mukaan harrastajien ei tarvitse kuitenkaan pelätä esimerkiksi Ryzen 9- tai Ryzen Threadripper -prosessoreiden katoamista markkinoilta; ne on helppo toteuttaa pikkusiruja (chiplet) käyttävissä piireissä vaikuttamatta kokonaisstrategiaan.

Lähde: Tom’s Hardware

Sony julkisti PlayStation 5 Pro -pelikonsolin

Sonyn mukaan yhtiön konsolisukupolven puolivälipäivitys tarjoaa noin 45 % parempaa grafiikkasuorituskykyä ja jopa yli kaksinkertaista säteenseurantasuorituskykyä sekä uuden PlayStation Spectral Super Resolution -skaalausteknologian.

Sonyn on odotettu jo pidempään julkaisevan PlayStation 5 -konsolista puolisukupolven Pro-päivitysmallin. Nyt odotus on päättynyt ja yhtiö on julkistanut tulevan konsolinsa.

PlayStation 5 Pro -pelikonsolin tunnistaa oitis perheensä jäseneksi, eikä rautakaan juuri tuota yllätyksiä, vaan aiemmat vuodot näyttävät osuvan oikeaan. Sonyn mukaan konsoli tarjoaa 67 % enemmän Compute Unit -yksiköitä ja 28 % nopeampaa muistia, mitä tekevät siitä 45 % perusversiota nopeamman peleissä. Säteenseuranta saa muuta GPU:ta järeämmän päivityksen tarjoten jopa yli kaksinkertaista suorituskykyä.

AMD:n semi-custom järjestelmäpiirin prosessoriytimet ovat nykytietojen valossa edelleen Zen 2 -sukupolvea ja niitä on kahdeksan kuten ennenkin. Varmistamattomien tietojen mukaan niiden maksimikellotaajuutta on kuitenkin viritelty 3,85 GHz:iin aiemmasta 3,5 GHz:stä. GPU on kokenut isomman päivityksen ja se tarjoaa nyt 36:n sijasta 60 Compute Unit -yksikköä ja päivitetyn säteenseurantakiihdytyksen. GPU:n on huhuttu perustuvan RDNA 3- tai 3.5 -arkkitehtuuriin terästettynä RDNA 4:n säteenseurannalla, mutta näitä väitteitä ei ole voitu vielä varmistaa. Myös huhuttu 2,35 GHz:n kellotaajuus aiemman 2,23 GHz:n sijasta on vielä varmistamatta.

Muistipuolella käytetään edelleen 16 gigatavua GDDR6-muistia 256-bittisen muistiväylän jatkeena, mutta nyt muistit toimivat 14 Gbps:n sijasta 18 Gbps:n nopeudella, mikä tarkoittaa 448 Gt/s:n sijasta 576 Gt/s:n muistikaistaa. Tallennustila on puolestaan kasvatettu kahteen teratavuun ja Wi-Fi-tuki päivitetty 7-versioon. Konsoli myydään ns. digitaalisena eli siinä ei ole optista asemaa, mutta se on yhteensopiva PS5 Slim -konsolille julkaistun erillisen 4K Blu-ray -aseman kanssa.

PS5 Pro tukee myös uutta tekoälyä hyödyntävää PlayStation Spectral Super Resolution -skaalausteknologiaa, jonka luonne on vielä osin epäselvä. CNETin mukaan ominaisuus toimisi kaikilla peleillä ilman päivityksiä kehittäjiltä, mikä viittaisi vahvasti spatiaaliseen skaalaimeen esimerkiksi FSR1:n tapaan. Toisaalta julkaisuvideossa ominaisuuden mainitaan olevan saatavilla vain PS5 Pro Enhanced -peleille, mikä viittaisi taas päivitystarpeeseen ja siten mahdollisesti temporaliseen skaalaimeen, joka hyödyntää tietoja myös aiemmista ruuduista. On myös epäselvää, onko järjestelmäpiiriin lisätty AMD:n Matrix Core -matriisimurskaimia CDNA-puolelta, NPU-tekoälykiihdytin vai pyöriikö skaalain GPU:lla sellaisenaan.

Sony PlayStation 5 Pro -konsoli julkaistaan virallisesti myyntiin 7. marraskuuta ja sen ennakkotilaukset käynnistyvät 26. syyskuuta. Euroopassa konsolin suositushinta on 799,99 euroa.

Lähde: Sony

Glorious Gaming julkaisi monipuolisesti muokattavat GMMK 3 -pelinäppäimistöt

GMMK 3:n lanseerauksen yhteydessä on auennut myös oman pelinäppäimistön suunnitteluun tarkoitettu Boardsmith-palvelu, joka mahdollistaa asiakkaalle lähes rajattomat kustomointimahdollisuudet.

Yhdysvaltalainen Glorious Gaming on julkaissut uudet GMMK 3 -pelinäppäimistöt, joista tulee saataville neljä valmista ”bulkkimallia” laajempaan myyntiin, mutta valmistajan nettisivuilla pyörivä Boardsmith-palvelu antaa käyttäjän konfiguroida omaan tyyliinsä sopivan näppäimistön hurjalla määrällä erilaisia vaihtoehtoja niin ulkoasun kuin tekniikankin suhteen.

Neljä valmista näppäimistömallia ovat GMMK 3 ja GMMK 3 HE sekä näiden Pro-versiot, mutta jokaisesta on edelleen valittavissa 65-, 75- ja 100-prosenttiset kokovaihtoehdot. Lisäksi Pro-mallit tulevat sekä langallisena että langattomana (2,4 GHz & Bluetooth 5.2). GMMK 3:n HE-malleissa näppäinhattujen alla on magneettikentällä toimivat Hall Effect -kytkimet, joilla käyttäjä voi säätää näppäinpainalluksen rekisteröintiä perinteisiä kytkimiä monipuolisemmin.

Lanseerauksen mielenkiintoisin osuus on eittämättä Glorious Gamingin uusi Boardsmith-konfiguraattori, joka antaa käyttäjien rakentaa mieleisensä GMMK 3 -näppäimistön lukuisten eri koko-, väri-, näppäinhattu- ja kytkinvaihtoehtojen joukosta. Valmis tuote toimitetaan Yhdysvalloista käsin koottuna. Esimerkiksi kytkimiin – Hall Effect -mallisiin tai perinteisiin – saa valita haluamansa tuntuman Linear-, Clicky- ja Tactile-vaihtoehdoista ja runko on valittavissa eri sävyissä niin muovisena kuin metallisenakin. Lisäksi näppäinhattuja on saatavilla sekä Windows- että macOS-kokoonpanoihin. Lopullisen tuotoksen hinta määräytyy sillä, miten premiumia osaa näppäimistöönsä valitsee, mutta taideteoksestaan voi joutua pulittamaan useita satoja dollareita.

Suomessa valmiit GMMK 3 -mallit tulevat saataville lähiaikoina esimerkiksi Powerin, MaxGamingin ja ProShopin kautta seuraavin hinnoin, mutta valmistajan tiedotteessa ei täsmennetty, minkä kokoisiin malleihin hinnat pätevät:

  • GMMK 3 – 150 €
  • GMMK 3 HE – 220 €
  • GMMK 3 PRO – 280 €
  • GMMK 3 PRO HE – 350 €

Lähde: Sähköpostitiedote, Glorious Gaming (1, 2)

Uusi artikkeli: Testissä HMD Pulse Pro

HMD Global debytoi keväällä omalla HMD-puhelinbrändillään. Testasimme alle 200 euron hintaisen Pulse Pro -älypuhelimen.

Nokia-älypuhelimia vuodesta 2017 asti valmistanut HMD Global lanseerasi ensimmäiset oman HMD-brändinsä (Human Mobile Devices) älypuhelimet keväällä edullisen Pulse-malliston muodossa ja sittemmin tarjonta on laajentunut keskihintaisella Skyline-mallilla sekä viimeisimpänä näiden väliin asemoituvalla Fusion-mallilla.

Tässä artikkelissa otetaan selvää minkälainen on HMD:n oman brändin debyytti älypuhelinmarkkinoille ja tutustutaan Pulse Pro -älypuhelimeen lyhyen testin muodossa. Artikkelissa arvioidaan puhelimen teknistä toteutusta, käyttökokemuksia sekä korjattavuutta.

Lue artikkeli: Testissä HMD Pulse Pro

Apple julkaisi 10. sukupolven Apple Watch -älykellot ja uudet AirPods 4 -kuulokkeet

10.9.2024 - 05:42 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (3)

Millimetrillä kokoaan kasvattaneet uudet Series 10 -kellot ovat yhtiön ohuimmat älykellot tähän asti ja AirPods 4:t saavat rinnalleen aktiivisella melunvaimennuksella varustetun version.

Apple on pitänyt tänään ’It’s Glowtime’ tai kotimaisella Hohtoa ilmassa -julkaisutilaisuuden, jossa julkaistiin odotetusti uuden sukupolven iPhone-älypuhelimet. Puhelinten lisäksi tilaisuudessa julkaistiin uusi kello- ja kuulokesukupolvi.

Uusi Apple Watch Series 10 on yhtiön tähän mennessä ohuin älykellosukupolvi vain 9,7 mm:n paksuudellaan. Kellot tulevat saataville 42 (42 x 36 x 9,7 mm) ja 46 mm:n (46 x 39 x 9,7 mm) kokoluokissa eli niiden näytöt ovat nyt pykälää aiempaa kookkaampi. 41 ja 45 mm:n Series 9:n näyttöjen pinta-alat olivat 904 ja 1143 mm2, kun Series 10:n 42 ja 46 mm:n pinta-alat ovat 989 ja 1220 mm2. Painoluokkia kelloille on varustelusta riippuen kolme molemmille: alumiini 30 tai 36,4 grammaa, alumiini LTE-tuella 29,3 tai 35,3 grammaa ja titaani 34,4 tai 41,7 grammaa. 42 mm:n version näytön resoluutio on 374×446 ja 46 mm:n 416×496.

Terveysominaisuudet ovat täydentyneet nyt uniapneailmoituksilla ja urheilupuolelle saatiin tuki veden syvyyden (max 6 metriä) ja lämpötilan mittaamiseen. Kello myös osaa kertoa aiempaa laajemmin terveys- ja kuntoilulvinkkejä. Yleistä käyttömukavuutta on puolestaan parannettu aiempaa nopeammin latautuvalla akulla. Nyt kelloon saa virtaa 80 % vain puolessa tunnissa.

Apple AirPodsit ovat ehtineet jo 4. sukupolveensa ja ne tulevat saataville sekä perus- että aktiivisen melunpoiston sisältävänä ANC-mallina (Active Noice Cancellation). Kyseessä on yhtiön mukaan ensimmäinen kerta, kun melunpoisto on tuettuna avoimissa nappikuulokkeissa. Vaikka eroa ei kenties heti huomaakaan, kuulokkeiden ulkomuodossa on pieniä eroja edeltäjiinsä, jonka lisäksi sisäinen rakenne on kokenut remonttia. Uusi muotoilu on toteutettu yhteensä yli 50 miljoonan datapisteen perusteella ja niiden luvataan nyt sopivan hyvin aiempaa useampiin korviin.

AirPods 4 -kuulokkeet mahdollistavat personoidun spatiaalisen kuuntelukokemuksen ja niiden sisällä sykkii H2-piiri, joka mahdollistaa esimerkiksi Sirin hyödyntämisen sekä puheluiden äänenlaatua parantavan Voice Isolation -ominaisuuden käytön. Sirille voi vastata pienellä nyökkäys tai pudistelueleellä kyllä tai ei. Kuulokkeiden ”varteen” on lisäksi lisätty paineen tunnistava sensori perinteisempiin mediaominaisuuksiin.

Uuden sukupolven kuulokkeet lupaavat vuorokauden eli 24 tunnin akkukestoa. Uusi USB-C-liitäntäinen latauskotelo on 10 % aiempaa pienempi, mutta tarjoaa silti jopa 30 tunnin edestä virtaa kuulokkeiden lataukseen. ANC-version latauskoteloa voi ladata USB-C:n lisäksi myös Apple Watchin laturilla tai langattomilla Qi-latureilla.

AirPods Pro 2 -kuulokkeet ovat edelleen samat vanhat tutut, mutta ohjelmistopäivitysten myötä ne tulevat tarjoamaan ensimmäisenä maailmassa kattavia ominaisuuksia erilaisista kuulovammoista kärsiville ja kuulostaan huolestuneille. Ne voivat jatkossa toimia FDA-hyväksytysti kliinisen luokan kuulolaitteina ja niillä voi tehdä itselleen kuulotestin. Kuulokkeiden ääntä voi myös kustomoida sen mukaan, minkä taajuuksien kuulemissa käyttäjällä on vaikeuksia.

Myös järeämmät AirPods Maxit päivittyivät, mutta vain värivaihtoehtojensa ja latausliitännän osalta. Latausliitin on nyt luonnollisesti USB-C ja värivaihtoehdoiksi tulevat tähtivalkea, keskiyö, violetti, sininen ja oranssi.

Apple Watch Series 10:n ennakkotilaukset ovat jo käynnissä ja ne tulevat saataville 20. syyskuuta. 42 mm:n versio on hinnoiteltu alumiinisena alkaen 469 ja titaanisena alkaen 829 euroon, kun 46 mm:n koko nostaa hinnat alkaen 499 ja 879 euroon. Alumiiniversion värivaihtoehdot ovat hopea, ruusukulta ja peilimusta ja titaanin luonnonvaalea, kulta ja liuskekivi.

AirPods 4 -kuulokkeet tulevat niin ikään ennakkotilattavaksi heti ja saataville 20. syyskuuta. Perusversio on hinnoiteltu 149 euroon ja aktiivisella melunvaimennuksella varustettu ANC-versio 199 euroon.

Lähde: Apple

Apple julkaisi uuden sukupolven iPhone 16 -malliston

Apple on tuonut Toimintopainikkeen nyt myös iPhone-perusmalleihin ja kaikkia iPhone 16 -puhelimia yhdistää uusi kamerapainike sekä kaiken taustalla oleva Apple Intelligence, jota ei tosin nähdä vielä EU-markkinoilla.

Apple on pitänyt tänään odotetun Hohtoa ilmassa -julkaisutapahtuman, jossa päivänvalon näkivät uuden sukupolven iPhone-puhelimet. iPhone 16 -sukupolvi tulee saatavilla kahtena perus- ja kahtena Pro-mallina.

Applen uusien iPhone-mallien kantava teema on luonnollisesti Apple Intelligence, josta tosin ei päästä nauttimaan EU:ssa ainakaan tämän vuoden aikana. Puhelinten tekoälyominaisuudet tulevat ylipäätään edes Yhdysvalloissa saataville vasta lokakuussa ja ne eivät eroa kilpailijoista käytännöllisesti katsoen lainkaan, joten niihin on parempi syventyä vasta ominaisuuksien saapuessa mahdollisten päivitysten kanssa EU-markkinoille.

iPhone 16 Pro tulee saataville 6,3” 2622×1206- ja Pro Max 6,9” 2868×1320 -resoluution OLED-näytöllä. Näyttöjä suojataan uusimman sukupolven keraamisella pinnoitteella ja näytön reunoja on saatu raavittua vielä aiempaa ohuemmiksi. Puhelinten sisällä sykkii uusi A18 Pro -järjestelmäpiiri, jonka kehutaan sisältävän 16-ytimisen Neural Engine NPU:n ja 6-ytimisen GPU:n. GPU:n kehutaan olevan säteenseurannassa kaksi kertaa edeltäjäänsä nopeampi. Prosessoripuolella on kaksi suorituskykyistä ja neljä energiatehokasta eli yhteensä kuusi ydintä. Niiden suorituskyky on parantunut 15 % samalla kun energiatehokkuutta on saatu parannettua 20 %. Järjestelmäpiiri valmistetaan 2. sukupolven 3 nanometrin luokan prosessilla.

Puhelimissa on täysin uusi kamerapainike tai Applen sanakirjan mukaan -säädin, joka tunnistaa niin paineen kuin pyyhkäisytkin. Sillä on kätevä käynnistää Dolby Vision HDR -standardin mukainen videotallennus 4K-resoluutiolla 120 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Videota ja kuvia kuvataan uudella 48 megapikselin Fusion-pääsensorilla, 48 megapikselin ultralaajakulmalla ja 12 megapikselin telekameralla, joka tarjoaa samalla 5-kertaisen zoomin.

Apple iPhone 16 Pron ja Pro Maxin tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat ja paino:
    • Pro: 149,6 x 71,5 x 8,25 mm, 199 grammaa
    • Pro Max: 163 x 77,6 x 8,25 mm, 227 grammaa
  • Näyttö
    • Pro: 6,3” Super Retina XDR, 2622×1206 (460 PPI), HDR, 120 Hz mukautuva virkistystaajuus, OLED
    • Pro Max: 6,9” Super Retina XDR, 2868×1320 (460 PPI), HDR, 120 Hz mukautuva virkistystaajuus, OLED
  • Apple A18 Pro -järjestelmäpiiri (6-ydin CPU, 6-ydin GPU, 16-ydin NPU)
  • Tallennustila 128 Gt (vain Pro), 256 Gt, 512 Gt tai 1 Tt
  • Kolmoistakamera
    • 48 megapikselin Fusion-kamera, f/1.78, OIS (toimii myös 12 MP 2x, f/1.6 tilassa)
    • 48 megapikselin ultralaajakulma, f/2.2, 120°
    • 12 megapikselin telekamera 5x zoomilla, f/2.8, 20°, 3D OIS, tetraprisma
  • 12 megapikselin TrueDepth-selfiekamera, f/1.9, Face ID -tuki
  • Yhteydet
  • 5G (sub-6 GHz), 4×4 MIMO, FDD n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n26, n28, n30, n66, n70, n75, n76, TDD n38, n40, n41, n48, n53, n77, n78, n79
  • Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, UWB, NFC, GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BeiDou, NavIC
  • Apple ei ilmoita akun kapasiteettia. USB-C (3.2 Gen 2), 30W pikalataus, 25W MagSafe-lataus 7,5W Qi-lataus
  • iOS 18

Pykälää edullisempaa mallistoa edustavat odotetusti iPhone 16 ja 16 Plus, joiden näyttökoot ovat pysyneet ennallaan. Toisin kuin viime sukupolvessa, jossa perusmalleissa oli pykälää vanhempi järjestelmäpiiri, käytössä on uusimman sukupolven A18-järjestelmäpiiri, mutta ilman Pro-liitettä ja leikatuin ominaisuuksin. Ainut mainittu ero on tosin yksi GPU-ydin vähemmän, kuin Pro-sirussa.

Puhelinten selkein ulkonäöllinen muutos on siirtyminen neliömäisestä pillerimalliseen kamerasaarekkeeseen, jossa sensorit ovat päällekkäin. Sijoittelu mahdollistaa spatiaalisten kuvien ottamisen, jossa kuvakulma muuttuu hieman, kun kuvaa käännellään. Perusmallit saivat nyt myös Pro-puolelta aiemmin tutun Toimintopainikkeen sekä uuden kamerapainikkeen identtisin ominaisuuksin.

Apple iPhone 16 ja 16 Plussan tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat ja paino:
    • 16: 147,6 x 71,6 x 7,8 mm, 170 grammaa
    • Plus: 160,9 x 77,8 x 7,8 mm, 199 grammaa
  • Näyttö
    • 16: 6,1” Super Retina XDR, 2556×1179 (460 PPI), HDR, OLED
    • Plus: 6,7” Super Retina XDR, 2796×1290 (460 PPI), HDR, OLED
  • Apple A18 järjestelmäpiiri (6-ydin CPU, 5-ydin GPU, 16-ydin NPU)
  • Tallennustila 128 Gt, 256 Gt tai 512 Gt
  • Kaksoistakakamera
    • 48 megapikselin Fusion-kamera, f/1.6, OIS (toimii myös 12 MP 2x, f/1.6 tilassa)
    • 12 megapikselin ultralaajakulma, f/2.2, 120°
  • 12 megapikselin TrueDepth-selfiekamera, f/1.9, Face ID -tuki
  • Yhteydet
  • 5G (sub-6 GHz), 4×4 MIMO, FDD n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n26, n28, n30, n66, n70, n75, n76, TDD n38, n40, n41, n48, n53, n77, n78, n79
  • Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, UWB, NFC, GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BeiDou
  • Apple ei ilmoita akun kapasiteettia. USB-C (2.0), 30W pikalataus, 25W MagSafe-lataus, 7,5W Qi-lataus
  • iOS 18

Applen uutuuspuhelinten ennakkotilaukset alkavat perjantaina 13. syyskuuta ja toimitukset aloitetaan viikkoa myöhemmin 20. päivä syyskuuta. iPhone 16 on hinnoiteltu alkaen 999 euroa ja 16 Plus alkaen 1149 euroa. Perusmallit tulevat saataville mustana, valkoisena, pinkkinä, sinivihreänä ja ultramariinina. iPhone16 Pro on hinnoiteltu puolestaan alkaen 1259 euroa ja 16 Pro Max alkaen 1509 euroa. Pro-puolella värivaihtoehdot ovat mustatitaani, valkotitaani, luonnontitaani ja arotitaani.

Lähde: Apple

Uusi artikkeli: Testissä AOC Agon Pro AG247FK -pelinäyttö (540 Hz)

Testissä AOC:n 24-tuumainen ja 540 Hz:n Agon Pro AG246FK -pelinäyttö, joka on varustettu Full HD -resoluutiolla ja TN-paneelilla.

io-techin testissä on AOC:n noin 800 euron hintainen 24-tuumainen Agon Pro AG247FK -pelinäyttö, jossa on käytössä Full HD -resoluution ja 540 hertsin virkistystaajuuteen kykenevä TN-paneeli. Näyttö on suunnattu erityisesti kilpailulliseen pelaamiseen.

Tutustumme tässä artikkelissa näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit, joissa ensisijaisina verrokkeina ovat samaa 540 Hz:n TN-paneelia käyttävä Asus ROG Swift PG248QP sekä sekä Asuksen aiempi e-sports-lippulaivanäyttö eli 360 Hz:n IPS-paneelilla varustettu Asus ROG Swift PG259QN.

Lue artikkeli: Testissä AOC Agon Pro AG247FK -pelinäyttö (540 Hz)

LIVE: io-techin kisastudio seuraa Applen iPhone 16 -julkaisua klo 19:45 alkaen

io-techin suorana lähetettävässä kisastudiossa seurataan Applen tänään järjestämää julkaisutilaisuutta.

Uusien iPhone-puhelimien lisäksi tapahtumassa odotetaan julkaistavaksi myös Watch-kellopäivitykset sekä uudet AirPods-kuulokkeet. Hyvin todennäköisesti tilaisuudessa kerrotaan yksityiskohtia myös iOS 18 -käyttöjärjestelmästä ja Applen tekoälyominaisuuksista.

io-tech seuraa Applen julkaisutilaisuutta Youtubessa suorana lähetettävässä kisastudiossa klo 19:45 alkaen, mutta valitettavasti emme voi esittää Applen live-striimiä upotettuna omaan striimiimme. Kaikki Applen julkaistutilaisuutta sisältävät videot poistetaan Youtubesta tekijänoikeuden nojalla. Tapahtuma on katsottavissa suorana Applen omilta kotisivuilta tai yhtiön omalla Youtube-kanavalla.

Spekuloimme etukäteen tulevaa julkaisua ennakkovuotojen pohjalta sekä seuraamme ja kommentoimme Applen live-striimiä ja vedämme lopuksi yhteen julkaistutilaisuuden annin. Studiossa ovat äänessä Sampsa ja Juha.

Tilaamalla io-techin Youtube-kanavan ilmaiseksi ja klikkaamalla kelloikonia, saat ilmoituksen, kun lähetys alkaa.

Katso io-techin live-striimi Youtubessa

Video: Testissä Asus ROG Azoth Extreme -pelinäppäimistö

Asuksen uudessa ROG Azoth Extreme -näppäimistössä on käytössä hiilikuitua ja hinta on noussut 579 euroon.

Asuksen uusi jopa 579 euron hintainen ROG Azoth Extreme -pelinäppäimistö on päivitetty versio aiemmin myyntiin saapuneesta tällä hetkellä 199 euron hintaisesta ja viime vuonna io-techin toimituksen valinnan saaneesta ROG Azoth -näppäimistöstä. Runko on nyt valmistettu yhdestä CNC-koneistetusta, hiekkapuhalletusta ja anodisoidusta alumiinipalasta ja näppäimistön paino on noussut reilusta 1,1 kilosta vajaaseen 1,5 kiloon. Hiilikuitua on käytetty näppäimistön takareunassa koristeena ja kytkimien kiinnityslevyssä äänimaailman, tuntuman ja joustavuuden parantamiseksi. OLED-näyttöön on päivitetty kosketustuki ja värit.

Käytössä on samat lineaariset ROG NX Snow -kytkimet kuin Azothin valkoisessa versiossa, näppäimistö on varustettu hotswap-tuella ja sisuksissa on kolme kerrosta silikoni- ja poron-vaimennusmattoja. Pohjasta löytyvällä kytkimellä voidaan valita, onko kytkinlevy kiinteästi paikoillaan vai hieman joustavassa gasket mount -tilassa.

Langattoman näppäimistön akkukestoksi ilmoitetaan RGB-valaistus ja OLED-näyttö pois päältä 1600 tuntia, kun alkuperäinen kesti 2000 tuntia.

Videolla käydään näppäimistön ominaisuudet läpi ja testataan kirjoittamista käytännössä.

Katso video YouTubessa