Corsair ostaa Fanatecin Endor AG:lta

Alun perin Corsairin oli tarkoitus ostaa koko Endor AG, mutta mutkien kautta Endor AG hakeutuu konkurssiin ja vain Fanatec-osasto työntekijöineen päivineen vaihtaa omistajaa.

Uutisoimme toukokuussa Corsairin suunnittelevan Endor AG:n ja sen myötä Fanatecin ostamista. Osana sopimusta Corsairin piti hoitaa Endor AG:n velat, mutta matkalla tapahtui jotain, jonka vuoksi rahahanat katkesivat ja Endor AG ilmoitti elokuun alussa hakeutuvansa konkurssiin.

Nyt Corsair on ilmoittanut päässeensä sopimukseen Endor AG:n kanssa pelkästään sen Fanatec Sim Racing -tuotelinjan ostosta. Kauppaan kuuluu itse tuotelinjaston lisäksi itse tietotaito eli Fanatecin henkilökunta. Yhtiön päämaja tulee pysymään Landshutissa jatkossakin ja se saa keskittyä osaamiseensa eli simulaattorituotteiden kehitykseen.

Corsairin mukaan se aikoo panostaa brändiin vahvasti ja ensi töiksi tavoitteena on parantaa niiden saatavuutta maailmanlaajuisesti yhtiön laajan jakeluverkon avulla. Kauppojen odotetaan pääsevän maaliin ns. välittömästi, mutta vaatii oletettavasti vielä joidenkin viranomaisten hyväksynnän, ellei niitä ole hankittu kaikessa hiljaisuudessa kulisseissa.

Lähde: Lehdistötiedote (sähköposti)

Snapdragon 8 Gen 4 -järjestelmäpiirillä hurjia Geekbench-lukemia vuotokuvissa

Qualcommin odotettu lippulaivajärjestelmäpiiri yltää usean ytimen tehtävissä vuotokuvien mukaan jopa 10 000 pisteeseen.

Qualcommin uutta lippulaivatason Snapdragon 8 Gen 4 -järjestelmäpiiriä odotetaan julkaistavaksi syksyn aikana – mahdollisesti Havaijilla järjestettävässä Snapdragon Summit -tapahtumassa – ja nyt piiri on väitetysti vilahtanut niin ikään vielä julkaisemattoman OnePlus 13 -älypuhelimen Geekbench-vuotokuvissa.

Kuvakaappauksissa Snapdragon 8 Gen 4 yltää Geekbenchissä yli 3200 pisteeseen yhden ytimen tehtävissä ja jopa yli 10 000 pisteeseen usean ytimen tehtävissä. Ytimiä Snapdragon 8 Gen 4:ssä kerrotaan olevan kahdeksan, joista kaksi käy 4,32 gigahertsin ja kuusi 3,53 GHz:n kellotaajuudella ja sen grafiikkasuorittimeksi kerrotaan 1,25 GHz:n Adreno 830. GSMArenan uutisessa muistutetaan kuitenkin kuvien mahdollisesta virheellisyydestä, sillä vastaavat kellotaajuudet kuumentaisivat piiriä reippaasti puhelimessa, jossa jäähdytysteho on rajallinen. Vertailun vuoksi OnePlus 12 sai tammikuussa io-techin testissä yhden ja usean ytimen testeissä 2205 ja 6633 pistettä.

Virallisia tietoja ja testituloksia sekä Snapdragon 8 Gen 4:stä että OnePlus 13:sta saataneen lokakuussa.

Lähde: GSMArena

AMD:n Jack Huynh: FSR4 tulee hyödyntämään tekoälyä

Nykyiset FidelityFX Super Resolution -versiot perustuvat Huynhin mukaan tekoälyn sijasta analytiikkaan koska ne oli saatava markkinoille mahdollisimman nopeasti.

Tom’s Hardware pääsi haastattelemaan AMD:n Compute and Graphics -osaston johtaja Jack Huynhia oikein pitkän kaavan mukaan taannoisilla IFA 2024 -messuilla. Sivusto on julkaissut haastattelun hedelmiä tipoittain ja tällä kertaa aiheena oli FidelityFX Super Resolution.

Huynh kertoi Tom’s Hardwarelle tulevan FSR4- eli FidelityFX Super Resolution 4.0 -version tulevan olemaan täysin tekoälyyn perustuva ja olleen kehitystyön alla jo lähes vuoden. Huynh kertoo nykyisten FSR-versioiden olevan analytiikkaan perustuvia ennen kaikkea koska markkinoille oli päästävä nopeasti. FSR4:n pariin insinöörit siirrettiin jo 9-12 kuukautta sitten.

FSR4 tulee keskittymään Huynhin mukaan ennen kaikkea ruutujen generointiin ja interpolointiin, jotka sinänsä ovat jo mukana FSR3:ssa. AMD näkee ne kuitenkin ensisijaisen tärkeänä käsikonsoliluokan tietokoneiden akkukeston parantamiseksi ja mahdollisimman hyvin toimiva ruutujen generointi mahdollistaisi varsinaisen renderöintinopeuden lukitsemisen vaikkapa 30 tai 35 FPS:ään, mikä säästäisi merkittävästi tehobudjettia.

Vaikkei asiasta erikseen mainittu, myös itse ruutujen skaalaus lienee FSR4:n myötä tekoälyyn perustuvaa. Mahdollisista laitteistovaatimuksista ei ollut myöskään puhetta, mutta tekoälyn hyödyntämiseen siirtyminen ei itsessään estäisi laajaa GPU-tukea matriisimurskaimista riippumatta.

Tom’s Hardware

Live: io-techin Tekniikkapodcast (37/2024)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 13. syyskuuta tavanomaiseen aikaan noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Reuters: Qualcomm harkitsee Intelin osien ostoa

Uutistoimiston lähteiden mukaan Qualcomm olisi erityisen kiinnostunut rajuja säästötoimia tekevän Intelin PC-puolesta, mutta myös muut osastot ovat herättäneet mielenkiintoa.

Intel on ilmoittanut kurimuksensa keskellä tekevänsä rajuja leikkaustoimia yhtiön kurssin kääntämiseksi. Yksi näistä keinoista tulee olemaan joidenkin yhtiön osien myyminen pois.

Uutistoimisto Reuters raportoi omiin lähteisiinsä perustuen Qualcommin harkinneen joidenkin Intelin osien ostoa. Lähteiden mukaan Intelin PC-osastot olisi yksi eniten mielenkiintoa herättänyt osa, mutta myös muut osastot ovat olleet harkinnan alla. Qualcommin suunnitelmien kerrotaan joka tapauksessa olevan vielä keskeneräisiä, eikä mitään ostotarjouksia ole tiettävästi tehty.

Qualcomm ei luonnollisestikaan kommentoinut huhuja mitenkään, mutta Reuters sai Inteliltä kommentin, jossa yhtiö vannotti syvää omistautumistaan PC-osastoihinsa. Huhuissa Intelin on povattu myyvän todennäköisimmin jo tytäryhtiöksi irrotetun FPGA-piireihin erikoistuneen Alteran.

Lähde: Reuters

Razer julkaisi uuden BlackWidow V4 Pro 75% -pelinäppäimistön

Uutuus täyttää omassa luokassaan kaikki oleellisimmat lippulaivamallin ominaisuudet OLED-näytöstä kaksoisvalettuihin PBT-näppäinhattuihin ja kattavaan RGB-valaistukseen.

Pelaajien johtavaksi lifestylebrändiksi itseään tituleeraava Razer on terästänyt näppäimistövalikoimaansa uudella BlackWidow-mallilla. Uutuusnäppäimistö kuuluu suosittuun 75 %:n kokoluokkaan.

Razer BlackWidow V4 Pro 75% on nimensä mukaisesti 75 % -kokoluokan langaton näppäimistö. Näppäimistön oikeasta yläkulmasta löytyy OLED-näyttö ja Razer Command Dial -hallintarulla, kuten moderniin huippupelinäppäimistöön kuuluukin. Pelaajan siivittää parhaisiin pelituloksiin RGB-valaistus, jossa päätyjen valolistat täydentävät näppäinten loistetta. Näppäinhatut ovat kaksoisvalettua PBT-muovia, eli niiden ylenpalttisesta kulumisesta ei tarvitse olla huolissaan.

Uusi BlackWidow on varustettu valmiiksi yhtiön omilla 3. sukupolven taktiileilla Oransseilla kytkimillä, mutta se tukee kytkinten hotswap-vaihtoa sekä 3- että 5-pinnisille kytkimille. Näppäimistön kansi on valmistettu alumiinista ja sen alta löytyy gasket mount -ripustettu valkoinen lasikuitua sisältävä FR4-levy. Melua iljentämässä on paksuhko kerros vaahtomuovia ja piirilevy on päällystetty tulenkestävällä teipillä, joka tekee ääniprofiilista matalamman. Oleellisille näppäimille löytyy piirilevyyn ruuveilla kiinnitetyt, Krytox GPL 205g0:lla esivoidellut vakauttajat.

Itse näppäimistörakenteen alta löytyy 4200 mAh:n akku sekä toinen vaahtomuovikerros ennen ABS-muovista valmistettua pohjaa. Yhtiön mukaan akussa piisaa virtaa parhaimmillaan jopa 2100 tunniksi yhdellä latauksella, mutta se edellyttää virransäästötilan käyttöä, mikä epäilemättä tarkoittaisi esimerkiksi elintärkeästä RGB-valaistuksesta luopumista. Näppäimistön kruunaa magneettikiinnitteinen, tekonahkapäällysteinen rannetuki.

BlackWidow V4 Pro 75% tukee langattomasti yhtiön omaa 2,4 GHz:n HyperSpeed Wireless -protokollaa maksimissaan 4000 hertsin päivitystaajuudella, sekä Bluetooth 5.1:n kautta maksimissaan kolmea laitetta. Näppäimistö ladataan USB-C-kaapelilla ja toimii haluttaessa myös langattomassa tilassa sen avulla, kunhan käyttäjä muistaa vaihtaa näppäimistön tilan sen takaa löytyvästä kytkimestä.

Razer BlackWidow V4 Pro 75% on ennakkomyynnissä välittömästi yhtiön omassa verkkokaupassa, mutta vain US ISO -asettelulla. Muiden V4-mallien perusteella näppäimistöstä on kuitenkin odotettavissa myös Nordic-versio muille jälleenmyyjille. Razerin verkkokaupassa näppäimistön hinta on 349,99 euroa ja sen toimitukset aloitetaan 24. syyskuuta, jolloin sen myynti aloitetaan myös jälleenmyyjien toimesta.

Lähde: Razer

Oracle aikoo rakentaa massiivisia uusia tekoälykeskuksia yhteistyössä NVIDIAn kanssa

Tekoälykeskusten nostamiin energiavaatimuksiin Oracle suunnittelee muun muassa omia ydinvoimaloitaan.

Teknologiamaailmassa jylläävä tekoälyvallankumous jatkaa kiihtymistään. Yhdysvaltalainen ohjelmistojätti Oracle, joka tunnetaan muun muassa pilvipalveluistaan, lyöttäytyy yhteen NVIDIAn kanssa uusien tekoälykeskustensa rakentamisessa. Uusissa keskuksissa aiotaan käyttää niin NVIDIAn nykyisiä datakeskuksiin suunnattuja Hopper-arkkitehtuurin näytönohjaimia kuin myös tulevia Blackwell-näytönohjaimiakin, joissa on panostettu erityisesti tekoälysuorituskykyyn.

Uusista keskuksista käytetään nimeä ”OCI Supercluster” eli Oracle Cloud Infrastrucure Supercluster ja ne soveltuvat ison mittakaavan tekoäly- ja suurteholaskentaan. Kaavailtuna on mm. yli 65 000:lla Hopper-näytönohjaimella varustettuja keskuksia, mutta tulevia Blackwell-näytönohjaimia Oracle suunnittelee mahduttavansa jopa 130 000 kappaletta yhtä keskusta kohti. Määrät ylittävät siis moninkertaisesti alan nykyiset kärjet, kuten Frontier-supertietokoneen, ja yltävät parhaimmillaan jopa 2,4 zettaflopsin laskentatehoon.

Oraclen kunnianhimo ei suinkaan lopu siihen, vaan yhtiö aikoo tulevina vuosina rakennuttaa lisäksi kolme omaa ydinvoimalaansa vastaamaan alati kasvaviin energiavaatimuksiinsa, sillä suunnitteilla on jopa gigawatin tehonkulutukseen yltävä tekoälykeskus. Vielä ei ole varmaa, minne Oracle aikoo ydinvoimalansa rakennuttaa, mutta lupa-asiat yhtiöllä on ilmeisesti jo kunnossa.

Lähde: Tom’s Hardware (1, 2)

Video: Esittelyssä Fractal Refine -pelituoli

12.9.2024 - 18:26 / Sampsa Kurri Mainos Kommentit (6)

Fractalin uudessa Refine-pelituolissa on kiinnitetty huomioita ergonomiaan ja ulkonäkö mukailee perinteisten pelituolien sijaan enemmän toimistotuoleja.

Kaupallinen yhteistyö Fractalin kanssa

Koteloista, AIO-nestejäähdytyksistä ja virtalähteistä tuttu Fractal esitteli kesäkuun alussa Computex 2024 -tapahtumassa Refine-pelituolit, joihin on otettu vaikutteita toimistotuoleista. Myyntiin saapuu kolme eri mallia, jotka eroavat toisistaan istuin- ja selkänojan päällysteen osalta. 599 euron hintaiset Mesh- ja Fabric-mallit on päällystetty nimensä mukaisesti verkolla ja kankaalla, kun taas 899 euron hintainen malli on päällystetty Alcantaralla. Tuolin ominaisuuksiin kuuluu muun muassa säädettävä alaselän tuki, päätyyny on muistivaahtoa ja istuinosaa pystyy liikuttamaan eteen ja taaksepäin.

Videolla käydään läpi tuolien kasaus sekä niiden ominaisuudet ja säätömahdollisuudet ergonomian parantamiseksi.

Katso video YouTubessa

Uusi artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Buds3 Pro -nappikuulokkeet

Testasimme Samsungin vuoden 2024 lippulaivakuulokkeet.

Tällä kertaa io-techin audiotestipenkkiin ovat päätyneet Samsungin viimeisimmät Galaxy Buds3 Pro -nappikuulokkeet. Napit ovat ulkoisesti varsin selvästi parista edeltäjästään poikkeavat, sillä pyöreähkön tulppamaisen muotoilun sijaan Samsung on siirtynyt kohti tavanomaisempaa sangallista rakennetta. Sanka uutukaisissa on kuitenkin pyöreähkön sijaan varsin selvästi kulmikas, eli omaa ilmettäkin kuulokkeista löytyy. Lisäksi Samsung kertoo päivittäneensä möys kuulokkeiden elementtejä.

Samalla kuulokkeiden suositushinta on kuitenkin noussut hieman 249 euroon. Testiartikkelissa tutustumme Samsung Galaxy Buds3 Pro -nappeihin tavanomaisen testirutiinin mukaisesti taajuusvastemittausten kera ja otamme selvää tarjoavatko ne hinnalleen vastinetta.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Buds3 Pro -nappikuulokkeet

AMD lisäsi Ryzen AI 300:lle AFMF 2- ja VGM-tuet uusissa Technology Preview -ajureissa

AFMF2 eli AMD Fluid Motion Frames 2 mahdollistaa ruutujen generoinnin ilman erillistä tukea peliltä, kun Variable Graphics Memory auttaa hallitsemaan integroidulle GPU:lle pyhitetyn muistin määrää.

AMD on julkaissut jo muutamaan otteeseen pääajureiden rinnalla erilliset Technology Preview -ajurit AMD Fluid Motion Frames 2 -teknologialle. Nyt ajureita on päivitetty jälleen ja samalla yhtiö on julkaissut AFMF2- ja Variable Graphics Memory -tuen Ryzen AI 300 -sarjan prosessoreiden integroidulle GPU:lle.

AMD Software Adrenalin Edition Preview Driverin tuorein versio päivittyi viime viikolla uuteen versioon, joka parantaa AMD Fluid Motion Frames 2 -teknologian toimivuutta Warhammer 40 000: Space Marine 2 -pelissä.

AFMF 2 tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden ottaa käyttöön ruutujen generointi peleissä, jotka eivät tue sitä suoraan, mutta koska kyse on ajuritasolla valmiista kuvasta tehtävästä generoinnista, se ei vastaa laadultaan FidelityFX Super Resolution -teknologiaa tai muita vastaavia, jotka vaativat peliltä erillistuen.

Vaikka sitä ei ajureiden julkaisutiedotteessa erikseen mainittu, AMD:n tuore blogi paljastaa niiden lisänneen tuen teknologialle myös Ryzen AI 300 -sarjan prosessoreiden RDNA 3.5 -grafiikkaohjaimelle. Lisäksi ajurit tuovat mukanaan tuen VGM- eli Variable Graphics Memory -tuelle.

Vakiona Ryzen AI 300:n Radeon 800M -sarjan grafiikkaohjaimet varaavat vaivaiset 512 Mt muistia itselleen. VGM-teknologian avulla käyttäjä voi osoittaa maksimissaan 75 % järjestelmän muistista yksin GPU:n käyttöön. Teknologialle on eniten tarvetta peleissä, jotka vaativat tietyn määrän muistia ylipäätään toimiakseen. Vaikka GPU:lle osoitetun muistin ylittäminen onnistuu vakionakin, parantaa VGM suorituskykyä tapauksissa, joissa muisti vuotaa jatkuvasti GPU:lle varatun osion yli. AMD:n esimerkeissä Marvel’s Guardians of the Galaxy ei suostu edes käynnistymään ilman VGM-teknologiaa.

Lataa AMD:n Technology Preview -ajurit täältä

Lähde: AMD (1), (2)