MSI valmistelee maailman ensimmäistä kaarevaa Dual Mode -näyttöä

12.12.2024 - 02:48 / Petrus Laine Tietotekniikka

Ns. dual mode-näytöt ilmestyivät kuvaan vuosi sitten LG:n esitellessä ensimmäisen 4K- ja FullHD-resoluutioihin kykenevän OLED-paneelin, mutta MSI:n uutuus käyttää OLEDin sijasta Rapid VA -paneelia.

Ensi vuoden alussa pidettävät CES-messut lähestyvät kovaa vauhtia ja kuten tavallista, joiltain valmistajilta ehtii lipsahtamaan tuotteita julki jo ennakkoon. Tällä kertaa asialla on MSI, jonka tuleva MAG 321CUPDF -pelinäyttö ilmestyi hetkellisesti kiinalaiseen JD-kauppapaikkaan.

MSI:n MAG 321CUPDF tullaan kaikella todennäköisyydellä lanseeraamaan virallisesti CES 2025 -messuilla maailman ensimmäisenä kaarevana (1500R) ns. dual-mode-näyttönä, eli näyttönä, jossa voi valita kahden eri resoluution välillä. CRT-ajoilta tutut useamman resoluution viralliset tuet ovat olleet historian siipien havinaa, kunnes viime vuoden lopulla LG esitteli sekä 4K- että FullHD-resoluutioihin kykenevän OLED-näytön.

MSI:n tuleva näyttö tukee niin ikään 4K- ja FullHD-resoluutioita, mutta sen paneeli ei perustu OLED- vaan Rapid VA -teknologiaan. 32-tuumaisen näytön virkistystaajuus on 4K-tilassa 160 ja FullHD-tilassa 320 hertsiä. Sille luvataan 0,5 millisekunnin GTG-vasteaika, DisplayHDR 400 -sertifikaatti sekä 97 % DCI-P3-, 93 % Adobe RGB- ja 136 %  sRGB -väriavaruuksista. Sen liitinvalikoimaan kuuluu yksi DisplayPort 1.4-, kaksi HDMI 2.1- ja yksi USB-C-liitäntä DP alt. mode- ja 15 watin USB PD -tuella.

Lähde: VideoCardz

Keskustele aiheesta foorumilla

Valve suunnittelee uutta ”Fremont”-koodinimellistä laitetta

12.12.2024 - 02:00 / Petrus Laine Tietotekniikka

Linux-päivityksistä ongituissa tiedoissa on paitsi viittauksia Googlen ChromeOS:n Embedded Controlleriin, myös AMD:n Lilaciin mikä on tarkoittanut vuosien varrella useampaakin eri prosessoria.

Valve suunnittelee uutta Fremont-koodinimellistä laitetta. Reddit käyttäjä coolbhok3k:n Valven Linux-päivityksistä löytämät tiedot kertovat jo paljon, mutta vielä enemmän jää arvailujen varaan.

Fremontista tiedetään toistaiseksi vähän, mutta kyse saattaa olla jonkinlaisesta yhteistyöprojektista Googlen kanssa, sillä siinä on viittauksia ChromeOS:n Embedded Controller -ajuriin ja Google Dexiin. CEC-ajurilla ajetaan Tom’s Hardwaren mukaan Chromebookeista löytyvää Embedded Controller -sirua, joka ohjaa mm. virransyöttöä, lämmönhallintaa ja joitain lisälaitteita, kun Dexi puolestaan mahdollistaa HDMI CEC -toiminnallisuuden.

Näiden lisäksi Fremontista tiedetään löytyvän AMD:n ”Lilac”, mikä on viitannut vuosien varrella tähän mennessä ainakin Zen 3+ -sukupolven Rembrandt- ja Rembrandt-R-prosessoreihin sekä hieman lähempänä historiassa Zen 4 -sukupolven Hawk Point -prosessoreihin. Joissain tapauksissa ilmeisesti prosessori on ollut yksinään, kuin toisissa konfiguraatioissa etenkin viime aikoina sen rinnalla on nähty AMD:n Radeon RX 7600M -näytönohjain.

Spekulaatioissa todennäköisimpänä vaihtoehtona pidetään jonkinlaista ”digiboksi”-tyyppistä (set-top box) mediajatketta, mutta villimmissä ideoissa on viljelty myös CES-messuilla vuonna 2013 esitellyn Pistonin tyyppisen ”Steam Boxin” henkistä jatkajaa ja jopa seuraavan sukupolven virtuaalilaseja.

Lähde: Tom’s Hardware

Keskustele aiheesta foorumilla

OpenAI julkaisi videoita generoivan Sora Turbo -tekoälynsä kuluttajille – ei vielä saatavilla Euroopassa

11.12.2024 - 18:49 / Timo Niemenmaa Tietotekniikka

Sora Turbo -nimellä kulkeva tekoäly on Euroopan ulkopuolella tarjolla ChatGPT-käyttäjille, joilla on joko Plus- tai täysin uusi ja rajoittamaton Pro-tilaus.

Yhdysvaltalainen OpenAI esitteli helmikuussa Sora-tekoälyään, joka pystyi generoimaan realistisen näköisiä vidoeita esimerkiksi ihmisistä, eläimistä tai maisemista pelkkien tekstikomentojen avulla. Tuolloin Sora oli lähinnä testaus- ja tutkimusvaiheessa, mutta nyt yhtiö on julkaissut ChatGPT-tilaajien saataville Sora Turbon, jonka kerrotaan luovan vielä aidompia ja realistisempia videoita kuin helmikuussa esitelty versio. OpenAI:n mukaan Soralla luoduissa videoissa on kuitenkin toiminnan läpinäkyvyyden vuoksi mukana C2PA-metadataa, jolla videon alkuperä pystytään selvittämään. Yhtiö kertoo myös valvovansa ja estävänsä tiettyjä Soran käyttötapoja, kuten esimerkiksi haitallisten seksuaalissävytteisten videoiden luontia.

Euroopan ulkopuolella ChatGPT Plus -tilaajat voivat luoda kuukaudessa 50 lyhyttä videota 480p-tarkkuudella, mutta mikäli pienempi määrä videoita kuukaudessa riittää, voi tarkkuutta nostaa 720p:hen. Sen sijaan yhtiön täysin uudella ja rajoittamattomalla, 200 dollarin kuukausimaksullisella ChatGPT Pro -tilauksella voi luoda täyden 1080p- eli Full HD -tarkkuuden videoita 20 sekunnin maksimikestolla ja moninkertaisesti Plus-tilausta enemmän. Videot voivat olla joko laajakuva- tai pystyformaatissa tai neliöitä kuvasuhteella 1:1. Videoita voi luoda joko ”tyhjästä” tekstikomentojen avulla tai halutessaan jatkaa olemassa olevia videoita tai sekoittaa eri videoita toisiinsa.

OpenAI muistutti jälleen, että Sora Turbokin on erehtyväinen ja jatkuvan kehityksen kohteena. Lisäksi sen saatavuutta pyritään laajentamaan myös Eurooppaan lähikuukausien aikana. OpenAI:n tuoreet julkaisut ovat osa yhtiön 12 Days of OpenAI -kampanjaa.

Lähde: OpenAI (1, 2)

Keskustele aiheesta foorumilla

Mozilla uudistaa brändiään rajusti

11.12.2024 - 16:55 / Petrus Laine Tietotekniikka

Yhtiön uusi brändi ei ole vain pientä pintaremonttia, vaan perusta tuleville 25 vuodelle ja sen toivotaan auttavan kiinnittämään huomiota Firefoxin ohella myös yhtiön muihin projekteihin ja tavoitteisiin vapaamman ja turvallisemman internetin puolesta.

Parhaiten Firefox-selaimestaan tunnettu Mozilla on niittänyt mainetta ajaessaan vapaampaa internetiä. Yhtiön yli 25-vuotinen taival alkoi helmikuussa 1998, kun selainjätti Netscape julkaisi selaimensa lähdekoodin vapaaseen käyttöön ja perusti Mozilla Organizationin hallinnoimaan sen kehitystä.

Noista ajoista on tultu pitkälle ja vaikka Firefox on sen tunnetuin aikaansaannos, se ei ole ainoa. Yhtiö onkin kokenut sen osaltaan ongelmaksi, sillä monet muut sen aloitteista yksityisyyden, kilpailun ja innovoinnin lisäämiseksi ovat jääneet monilta huomiotta. Tämän vuoksi yhtiö päätti lyöttäytyä yhteen Jones Knowles Ritchien eli JKR:n kanssa brändin uudistamiseksi.

Mozillan johtaja Mark Surmanin mukaan uuden brändäyksen ei ole tarkoitus olla vain pientä pintaremonttia, vaan tukeva perustus seuraaville 25 vuodelle. Yksi uudelleenbrändäyksen tarkoituksista on nostaa huomiotta jääneiden projektien ja ideoiden tunnettavuutta ilman, että Firefox jäisi kuitenkaan paitsioon. Uuteen brändäykseen on haettu ideoita paitsi yhtiön työntekijöiltä, myös käyttäjiltä ympäri maailman.

Yhtiön logoksi voinee kutsua uutta lippusymbolia, joka rakentuu M-kirjaimesta ja yhdestä paikaltaan hypänneestä pikselistä, jonka kerrotaan olevan viittaus aiempaan tyrannosaurussymboliin. Lippu muuttuu myös helposti uudeksi maskotiksi, eli ASCII-versioksi tyrannosauruksesta.

Toinen merkittävä uudistus koskee käytössä olevaa fonttia, joka perustuu aiempaan Mozilla slab serifiin. Uudet kirjaisintyypit on suunniteltu siten, että ne on suunniteltu standardilevyisiksi siten, ettei esimerkiksi kursivoinnit, lihavoinnit tai muuta tekstin leveyttä. Mozillan blogissa onkin tätä hyvin esittelevä animaatio, jossa lihavointi seuraa hiiren kursoria ilman, että yksikään sana tai rivi liikkuisi tippaakaan sen vuoksi.

Mozillan mukaan sen tuotteiden, verkkosivujen ja muiden uudelleenbrändäys on jo käynnissä, mutta mitään aikataulua milloin yhtiö pääsee urakkansa kanssa maaliin ei ole annettu.

Lähde: Mozilla

Keskustele aiheesta foorumilla

Microsoft sallii Windows 11:n asentamisen ilman TPM 2.0 -tukea

11.12.2024 - 04:09 / Petrus Laine Tietotekniikka

Vaikka asennus on nyt mahdollista ilman ylimääräisiä kikkailuja, Windows muistuttaa käyttäjää tukemattomasta raudasta vesileimalla Windowsin työpöydällä.

Microsoftin Windows 11 -käyttöjärjestelmän laitteistovaatimukset ovat menneisiin versioihin verrattuna perin tiukat, vaikka kikkailemalla sen on voinut asentaa myös tietokoneisiin, jotka eivät täytä sen vaatimuksia. Nyt yhtiö on päättänyt mahdollistaa asentamisen tuen ulkopuoliselle raudalle myös ilman ylimääräisiä kommervenkkejä.

Microsoft on julkaissut artikkelin, jossa kerrotaan, että Windows 11:n voi asentaa normaalisti myös tietokoneeseen, jossa ei ole TPM 2.0 -tietoturvamoduulia. Yhtiö ei luonnollisestikaan suosittele asentamista tällaiselle tietokoneelle ja varoittaa sen voivan johtaa odottamattomiin yhteensopivuusongelmiin eikä esimerkiksi päivitysten asentumisesta ole takeita, koska kokoonpano ei ole virallisesti tuettu. Windows ilmoittaa myös asennuksen jälkeen näkyvällä vesileimalla, että se pyörii tietokoneella, joka ei täytä sen järjestelmävaatimuksia. Lisäksi asiasta saattaa näkyä ilmoitus Settings-sovelluksessa.

Julkaistulla tukisivulla annetaan käyttäjälle ohjeet ajaa ennen asennusta tietokoneella PC Health Check -sovellus, joka ilmoittaa täyttääkö tietokone Windows 11:n vaatimukset. Se antaa myös vinkkejä, miten mahdolliset puutteet voi korjata. Lisäksi tukisivulla neuvotaan, miten Windows 10:stä päivitetyn kokoonpanon saa palautettua takaisin edelliseen käyttöjärjestelmään, mutta tämä optio on käytössä vain 10 päivää asennuksesta. Windows 10:n tuki on kuitenkin päättymässä ensi vuoden lokakuussa, jonka jälkeen päivitysten saaminen vaatii maksullisen ESU-tilauksen (Extended Security Updates).

Lähde: Microsoft

Keskustele aiheesta foorumilla

Google julkaisi joulukuun Pixel Drop -ominaisuuspäivitykset

10.12.2024 - 02:15 / Petrus Laine Mobiili

Googlen uudet ominaisuudet Pixel-laitteille keskittyvät luonnollisesti tekoälyominaisuuksiin, mutta mukana on myös muuta uutta.

Google on ilahduttanut jälleen Pixel-laitteiden omistajia uusilla ominaisuuksilla. Joulukuun Pixel Drop -ominaisuuspäivitys keskittyy nykytrendeihin sopivasti uusiin Gemini-tekoälyominaisuuksiin.

Gemini Advanced -versio on saanut uuden ”saved info” -ominaisuuden, jonka avulla käyttäjä voi antaa tekoälyavustajalle luvan muistaa käyttäjän kiinnostuksen kohteita ja muita vastaavia tietoja, jotta sen vastaukset ovat entistä osuvampia juuri käyttäjän tarpeisiin. Esimerkkinä Google kertoo mahdollisuuden antaa avustajan muistaa, syökö käyttäjä lihaa vai ei, ja sen mukaan automaattisesti huomioida asian tarjottavissa resepteissä. Muistettavat asiat ovat muokattavissa ja poistettavissa milloin tahansa.

Lisäksi Geminiä voi jatkossa komentaa esimerkiksi kirjoittamaan ja lähettämään viestejä tai tekemään puheluita, asettamaan herätyksen tai muuttaa puhelimen asetuksia. Gemini-tukea laajennetaan lähiviikkoina entistä useampiin sovelluksiin ja esimerkiksi Spotifyyn on tulossa oma laajennoksensa. Se osaa pian myös hallita tarpeen mukaan älykodin ominaisuuksia sekä lukea verkkosivuja ja arvosteluja.

Gemini Nano puolestaan osaa nyt tarjota entistä paremmin kontekstiin sopivia vastauksia, mikäli käyttäjä ei itse halua vastata puheluun. Googlen tekoälyääni vastaa puheluun toivotulla tavalla ja ilmoittaa samalla, että puhelu nauhoitetaan ja sitä voidaan käyttää Google AI:n parantamiseen. Vastapuolen vastaus ilmestyy näytölle tekstinä ja käyttäjä voi halutessaan milloin tahansa itse hypätä tekoälyn tilalle puheluun.

Perinteisempien ominaisuuksien puolella uuden Pixel Dropin myötä Ultra HDR -kuvien jako onnistuu jatkossa suoraan Instagram Feediin. Photo Picker osaa puolestaan näyttää entistä helpommin suoraan kaikki kuvakansiot, suosikkikuvat ja pilveen tallennetut kuvat, jotta niiden jako Snapchattiin olisi aiempaa helpompaa.

Pixel Foldissa kameraa on puolestaan päivitetty mahdollistamalla Dual Screen -tila, jolloin myös kuvauksen kohde näkee, miltä otettava kuva näyttää. Pixel 9 Pro Foldissa jo käytössä ollut Made You Look -ominaisuus tulee nyt saataville myös ensimmäisen sukupolven Foldiin. Ominaisuus antaa mahdollisuuden pyörittää ulkonäytössä animaatiota, jolla saa helpommin kuvattavan lapsen huomion kohti kameraa.

Pixel Studio sticker ”tarrat” ovat jatkossa saatavilla suoraan Gboard-näppäimistön valikoista, mikä helpottaa niiden jakoa useampiin kanaviin. Gboardin Emoji Kitchen puolestaan helpottaa juuri sopivan emojin löytämistä tilanteisiin, joihin vakiovalikoima ei vain riitä. Pixel Screenshots osaa puolestaan jatkossa kategorisoida kuvankaappaukset ja ottaa kuvankaappauksen Circle to Search -tuloksista yhdellä näpäytyksellä. Pääsylipuista ja pankkikorteista otetut ruutukaappaukset voi puolestaan tallentaa suoraan Google Wallettiin.

Voit tutustua kaikkiin tuoreen Pixel Dropin ominaisuuksin tarkemmin Googlen blogissa. Mukana on uutisessa mainittujen lisäksi esimerkiksi entistä eläväisemmät automaattiset tekstitykset sekä uusia tietoturvaominaisuuksia.

Lähde: Google

Keskustele aiheesta foorumilla

Samsung aloitti One UI 7 -käyttöliittymän beetaversion jakelun valikoiduilla markkinoilla

6.12.2024 - 14:14 / Timo Niemenmaa Mobiili

Aluksi beetaversio saapuu Galaxy S24 -sarjan laitteille kuudessa maassa – joihin Suomi ei kuulu –, mutta käyttöliittymän virallinen julkaisu ajoittuu ensi vuoden ensimmäiselle neljännekselle.

Korealainen Samsung kehui syksyllä tuovansa uuden One UI 7 -käyttöliittymänsä kuluttajien saataville jo ensi kuussa, mutta nyt julkaisuaikatauluksi on ilmoitettu hieman häilyvämpi ensimmäinen vuosineljännes. Päivityksen beetaversio on kuitenkin lähtenyt jakeluun valikoiduilla markkinoilla valmistajan nykyisille Galaxy S24 -sarjalaisille, mutta valitettavasti Suomeen sitä ei ole luvattu. Melko kevyiden ulkoasupäivitysten lisäksi uusi päivitys tuo mukanaan odotetustikin mm. runsaasti Galaxy AI -tekoälyominaisuuksia.

Galaxy AI:n parannuksia ovat esimerkiksi aiempaa hiotummat avustustyökalut kirjoittamiseen sekä puheluihin. Parannuksia ovat saaneet mm. tutut tiivistelmien luonti tekstistä ja oikeinkirjoituksessa avustaminen. Puhelutallennuksen ollessa käytössä Galaxy AI kirjoittaa puhelut automaattisesti puhtaaksi myöhempää käyttöä varten. Ominaisuuksien tuesta suomen kielelle ei tosin vieläkään ole mainintaa.

Muutokset käyttöliittymän ulkoasuun pysyvät melko maltillisina, mutta huomionarvoisena uudistuksena Samsung tuo One UI 7:n mukana lukitusnäytön Now Bar -palkin (otsikkokuvassa), joka laajentaa eri sovellusten pikakäyttömahdollisuuksia ilman näytön lukituksen avaamista. Ainakin aluksi Now Bar on tulossa tuleviin Galaxy S -laitteisiin. Myös kamerasovelluksessa joitain asetuspainikkeita on aseteltu uudelleen käytön helpottamiseksi.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä One UI 7 kohentaa myös Galaxy-laitteiden turvallisuutta. Uusia turvaominaisuuksia ovat esimerkiksi lohkoketjuteknologiaan perustuva Knox Matrix, joka mahdollistaa turvallisuustilanteen tarkkailun yhtenäistetysti kaikista ekosysteemiin liitetyistä Galaxy-laitteista. Jatkossa myös yhteensopiviin Samsungin televisioihin ja kodinkoneisiin voi kirjautua vaikkapa Galaxy-puhelimen sormenjäljellä osana Credential Sync -ominaisuutta. Muita suojausominaisuuksia ovat esimerkiksi Maximum Restrictions -toiminto, joka parantaa verkkoyhteyksien hallintaa kodin ulkopuolella sekä paranneltu varkaussuojaus, joka havaitsee esimerkiksi PIN-koodin vaarantumisen ja ottaa automaattisesti biometrisen tunnistautumisen käyttöön.

Koska One UI 7 on vielä beetaohjelmavaiheessa, saattaa mainittuihin ominaisuuksiin tulla vielä muutoksia ennen virallista julkaisua, jonka tarkemmasta aikataulusta tiedotettaneen lisää lähiaikoina. Lisää uusista käyttöliittymäominaisuuksista voi lukea Samsungin lehdistötiedotteista.

Lähde: Samsung (1, 2)

Keskustele aiheesta foorumilla

Live: io-techin Tekniikkapodcast (49/2024)

6.12.2024 - 10:36 / Juha Kokkonen Mobiili, Tietotekniikka

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 6. joulukuuta tavanomaista aiemmin noin kello 13:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Keskustele aiheesta foorumilla

MSI julkaisi käsikonsoliluokan Claw 8 AI+- ja Claw 7 AI+ -tietokoneet

6.12.2024 - 03:12 / Petrus Laine Tietotekniikka

Sekä täysin uusi Claw 8 AI+ että aiemman A1M-mallin runkoon perustuva Claw 7 AI+ sisältävät Intelin Lunar Lake -arkkitehtuurin Core Ultra 7 258V -prosessorin integroidulla Arc 140V -grafiikkaohjaimella ja Copilot PC+ -yhteensopivalla NPU-tekoälykiihdyttimellä.

MSI on julkaissut käsikonsoliluokan tietokonemarkkinoille kaksi mielenkiintoista uutuutta. Uusi Claw 8 AI+ esiteltiin alun perin jo syyskuussa, kun kevyempi Claw 7 AI+ on raudaltaan päivitetty versio alkuperäisestä Claw A1M -mallista.

MSI Claw 8 AI+ ja Claw 7 AI+ ovat pääosin yhdestä puusta veistettyjä, jos ulkokuoria ja näyttöä ei lasketa. Muilta osin ainut ero näyttää löytyvän Wi-Fi-tuen tasosta. Molempien sisällä sykkii Lunar Lake -arkkitehtuuriin perustuva Core Ultra 7 258V -prosessori Xe2-arkkitehtuurin Arc 140V -grafiikkaohjaimella ja 32 Gt:n LPDDR5x-8533-muistilla. Kuten nykypäivänä kuuluu, on tekoäly läsnä myös käsikonsoliluokassa ja kumpikin kaksikosta on Copilot+ PC -yhteensopivia integroidun NPU-tekoälykiihdyttimensä ansiosta.

Kumpikin uutuuksista hyödyntää MSI:n Cooler Boost HyperFlow -teknologialla ja kahdella tuulettimella sekä kahdella lämpöputkella varustettua jäähdytysratkaisua. Yhdessä mukavuus edellä optimoidun muotoilun, suurempien akkujen ja optimoidun tehonkulutuksen kanssa sen luvataan tarjoavan aiempaa pidemmät pelisessiot tiukemmissakin taisteluissa.

MSI Claw 8 AI+:n ja Claw 7 AI+:n tekniset tiedot:

  • Mitat ja paino:
    • Claw 8 AI+: 299 x 126 x 24 mm, 795 grammaa
    • Claw 7 AI+: 290 x 117 x 21,2 mm, 675 grammaa
  • Intel Core Ultra 7 258V -prosessori, Arc 140V GPU, 32 Gt LPDDR5x-8533
  • Maksimissaan teratavun PCIe Gen 4 NVMEe M.2 SSD
  • Näyttö:
    • Claw 8 AI+: 8” 1920×1200 IPS Level -kosketuspaneeli, 120 Hz (100 % sRGB, 500 nitiä)
    • Claw 7 AI+: 7” 1920×1080 IPS Level -kosketuspaneeli, 120 Hz (100 % sRGB, 500 nitiä)
  • I/O: 2 x USB4-C / Thunderbolt 4 (DisplayPort-tuki, USB PD 3.0 -lataus), microSD-kortinlukija, 3,5 mm komboliitin, sormenjälkilukijalla varustettu virtapainike
  • Yhteydet:
    • Claw 8 AI+: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4
    • Claw 7 AI+: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3(?)
  • Äänentoisto: 2 x 2W kaiuttimet (DTS- ja Hi-Res Audio -tuki)
  • Muuta: 6-akselin IMU (Inertial Measurement Unit), värinämoottori
  • Akku:
    • Claw 8 AI+: 80 wattitunnin Li-Po (65W USB PD 3.0 -lataus)
    • Claw 7 AI+: 54,5 wattitunnin Li-Po (65W USB PD 3.0 -lataus)
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 11 (tuki App Player -sovellukselle Android-pelejä varten)

MSI:n mukaan käsikonsoliluokan uutuuksien pitäisi olla vähintään varattavissa yhtiön verkkosivuilta välittömästi, mutta uutista kirjoittaessa tuotteita ei sivuilta löydy. Yhtiö ei myöskään hiiskunut niiden hinnoista vielä mitään.

Lähde: MSI

Keskustele aiheesta foorumilla

Arctic julkaisi pöydän alle asennettavan täyspassiivisen Senza-tietokoneen

6.12.2024 - 02:42 / Petrus Laine Tietotekniikka

Tietokone on jaettu jäähdytysrivastoin varustettuun keskusyksikköön ja pöytälevyn etureunan alle kiinnitettävään I/O-liitinpaneeliin.

Jäähdytystuotteistaan parhaiten tunnettu saksalainen Arctic on julkaissut mielenkiintoisen uuden tietokonekonseptin. Yhtiön uudet Senza-tietokoneet on suunniteltu piilotettavaksi pöytälevyn alapuolelle.

Arctic Senza on passiivijäähdytteinen valmistietokone, joka tulee saataville kolmessa eri konfiguraatiossa. Tietokone on jaettu kahteen osaan: piilossa pysyvään keskusyksikköön ja pöytälevyn etureunan alapuolelle kiinnitettävään I/O-liitinpaneeliin. Liitinpaneelista löytyy yleiset etupaneelin I/O-liittimet, eli yksi USB-A 3.2- ja yksi USB-C 3.2 -liitin, 3,5 mm:n komboliitin sekä reset- ja virtapainikkeet.

Senzan keskusyksikössä on keskellä pienikokoinen emolevy, josta löytyy joko Ryzen 5 5500GT ja 16 Gt DDR4-3200 SO-DIMM-muistia tai Ryzen 7 5700G ja 32 Gt DDR4-3200 SO-DIMM-muistia. Ryzen 5:stä löytyy integroituna Vega 7- ja Ryzen 7:sta Vega 8 -grafiikkaohjain. Kummallekin yhteistä on teratavun TLC-tekniikkaa käyttävä NVMe-asema. Sen takapaneelista löytyy vielä erilliset 3,5 mm:n mikrofoni- ja kuulokeliitännät, kaksi USB-A 3.2- ja kaksi USB-A 2.0 -liitäntää, 2,5 gigabitin verkkoliitin sekä HDMI- ja DisplayPort-liitännät ja tasavirtaliitin virralle. Langattomista yhteyksistä ovat tuettuina Wi-Fi 6E- ja Bluetooth 5.3. Keskusyksikön molemmille sivuille levittyy itse yksikköä kookkaamat jäähdytysrivastot, jotka jäähdyttävät kokoonpanon passiivisesti. Senzan virtalähde on ulkoinen.

Ryzen 5 -versio on varustettu aina Windows 11 Home N -käyttöjärjestelmällä, kun Ryzen 7 -malliin voi valita Home N:n sijasta myös Pro N:n, jolloin myös prosessori vaihtuu nimellisesti Pro-versioon. Windowsin N -versioista puuttuu Media Player -sovellus ja muita mediaominaisuuksia, mutta ne ovat asennettavissa jälkikäteen Media Feature Pack for Windows 11 N -päivityksellä.

Arctic Senza on tilattavissa yhtiön verkkosivuilta. Ryzen 5 -versio on hinnoiteltu 599,99 euroon ja Ryzen 7 -versio Home N -käyttöjärjestelmällä 699,99 euroon tai Pro N -käyttöjärjestelmällä 729,99 euroon.

Lähde: Arcticin lehdistömateriaalit, tuotesivut

Keskustele aiheesta foorumilla