Uusi artikkeli: Testissä AMD Ryzen 7 9700X (Zen 5)

Testissä AMD:n uusi 8-ytiminen Zen 5 -arkkitehtuuriin perustuva Ryzen 7 9700X -prosessori.

AMD:n uuteen Zen 5 -arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 9000 -sarjan prosessorit saapuvat myyntiin huomenna 8. elokuuta klo 16. Ensimmäisenä myyntiin saapuvat 6- ja 8-ytimiset Ryzen 5 9600X- ja Ryzen 7 9700X -mallit, joiden osalta median salassapitovelvollisuus testitulosten osalta päättyi tänään. Ensi viikolla myyntiin saapuvat 12- ja 16-ytimiset Ryzen 9 9900X- ja 9950X-mallit. Testasimme io-techissä heti tuoreeltaaaan 410 euron hintaisen ja 65 watin TDP-arvolla varustetun Ryzen 7 9700X:n.

Tutustumme artikkelissa Zen 5 -arkkitehtuurin uudistuksiin ja 9700X-prosessorin ominaisuuksiin sekä ajamme prosessori- ja pelitestit. Mukana on myös tehonkulutus- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä AMD Ryzen 7 9700X (Zen 5)

Intel 18A -prosessi etenee aikataulussaan ja ensimmäiset prosessorit ovat jo toiminnassa

Ensimmäiset Intel 18A -prosessorit ovat kuluttajapuolen Panther Lake ja palvelinten Clearwater Forest, mutta yhtiö kehaisee myös ensimmäisen ulkopuolisen asiakkaan piirin päässeen jo tape-out-vaiheeseen.

Intelin toinen vuosineljännes oli raskaasti tappiollinen etenkin Intel Foundry -tuotantolaitosten vuoksi. Tuotantolaitoksilta on kuulunut nyt kuitenkin myös positiivisia uutisia.

Intel on ilmoittanut ensimmäisten Intel 18A -prosessilla valmistettujen prosessoreiden valmistuneen tehtaalta ja saapuneen yhtiön laboratorioihin. Sekä kuluttajapuolelle suunnattu Panther Lake että palvelimiin päätyvä Clearwater Forest ovat toimivia ja kykenevät jo käynnistymään käyttöjärjestelmään.

Se kehaisee myös Panther Laken DDR-muistiohjaimen yltävän jo nyt tavoitekellotaajuuksiin. Clearwater Forest on puolestaan osaltaan merkittävä myös uuden Intel 3-T base die -teknologian myötä. Base die viittaa Foveros-paketoinnin alimpaan siruun, jonka päälle varsinaiset prosessori-, io- ja muut sirut ladotaan. Se ei ole enää perinteinen passiivinen, reititykseen käytettävä interposer, vaan aktiivinen siru tietyin omin toiminnallisuuksin.

Yhtiön mukaan sillä meni alle kaksi neljännestä Panther Laken ja Clearwater Forestin tape-out-vaiheesta tähän pisteeseen ja prosessoreiden olevan aikataulussaan valmistuksen aloittamiseksi ensi vuonna. Myös ensimmäinen ulkopuolisen asiakkaan Intel 18A -piiri on raportin mukaan saatu tape-out-vaiheeseen.

Intel 18A on yhtiön toisen sukupolven Gate-All-Around- eli GAAFET-tyyppinen RibbonFET -EUV-valmistusprosessi. Prosessi hyödyntää myös PowerVia-teknologiaa, joka siirtää virransyötön transistoreiden selkäpuolelle. Prosessille suunniteltavien prosessoreiden 18A Process Design Kit- eli PDK on sekin ehtinyt nyt 1.0-versioon eli se on valmis laajempaan toimitukseen yhtiön asiakkaille.

Lähde: Intel

Cooler Masterin MasterHUB saapuu vihdoin myyntiin

MasterHUB erottuu Stream Deckistä ja muista kilpailijoistaan modulaarisella rakenteellaan, mikä mahdollistaa sen kustomoinnin juuri omien tarpeiden mukaiseksi.

Cooler Master on esitellyt tulevaa Stream Deckin ja muiden vastaavien hallintapaneeleiden kanssa kilpailevaa MasterHUB-projektiaan jo lukuisilla eri messuilla. Nyt MasterHUB on vihdoin saapumassa myös myyntiin.

Cooler Master MasterHUB pyrkii erottumaan kilpailijoistaan modulaarisuudellaan. Laitteen pohjana toimii Base Module -taustalevy, joka on varustettu magneetein ja pinniyhteyksin sen päälle asennettavia osia varten. Ainakin alkuun saataville tulee viisi erilaista moduulia: 15 IPS-näytöllä varustetun näppäimistön sisältävä moduuli, pyöriteltävä ohjain IPS-näytöllä, viisi liukukytkintä sisältävä moduuli, kolme pyöriteltävää ohjainta sisältävä moduuli ja lopulta kaksi pyöriteltävää rullaa sisältävä moduuli.

MasterHUB saapuu ennakkomyyntiin yhtiön Kickstarter-sivujen kautta, joskaan itse sivut eivät ole Kickstarterin alla eikä siellä näy sen enempää mitään tiettyjä maaleja, mitkä pitäisi saavuttaa. Sen sijasta sivut vaikuttavat normaaleilta ennakkotilaussivuilta, joilta voi lunastaa 25 % alennuksen 40 dollarin ennakkomaksua vastaan.

Aluksi saataville tulevat kolmen moduulin Basic-paketti 399 dollarin normaaliin ja ennakkotilauksella 299 dollarin alennettuun hintaan sekä kuuden moduulin Pro-paketti 549 dollarin normaaliin ja 399 dollarin alennettuun hintaan. Erilliset moduulit saapuvat ilmeisesti myyntiin yksittäisinä myöhemmin. Yhtiö ei ole vielä kertonut, milloin ennakkotilattujen tuotteiden toimitukset tullaan aloittamaan.

Lähde: Cooler Master

NVIDIA julkaisi GeForce ja Studio 560.81 -ajurit näytönohjaimilleen

Ajureissa on mukana tuki DLLS Super Resolution -teknologiaa tukevalle Hunt: Showdown 1896:lle.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 560.81 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien. Voit tutustua ajureihin lähemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa sekä ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF). Samalla julkaistiin myös uudet Studio 560.81 -ajurit.

GeForce 560.81 -ajureiden uudet ominaisuudet ja pelioptimoinnit:

  • Tuki Hunt: Showdown 1896 -pelille (DLSS 2)

Korjatut bugit:

  • Farming Simulator 22:n kaatuilut
  • GeForce Experiencen tai NVIDIA Appin näyttäessä GPU:n käyttöasteen olevan 0 % pelit nykivät
  • Joiltain näytöiltä puuttuneet tuetut virkistystaajuus vaihtoehdot
  • NVIDIA Containerin korkea CPU:n käyttöaste

Tiedossa olevat ongelmat:

  • GeForce Experiencen Performance Monitoring overlay saattaa lakata päivittämästä GPU:n tietoja

Studio 560.81 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat NVIDIAn näytönohjaimia Pascal-arkkitehtuurista lähtien. Voit tutustua ajureihin tarkemmin Studio-blogissa ja niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Studio 560.81 -ajureiden uudet ominaisuudet ja optimoinnit:

  • Tuki CyberLink PowerDirectorin ja CapCut Pron HEVC-päivityksille
  • Tuki Adobe Substance 3D Modelerille
  • Tuki SideFX: Houdinille
  • Tuki TensorRT-kiihdytykselle Topan AI:ssa

Korjatut ja tiedossa olevat bugit:

  • Samat kuin GeForce-ajureilla

Tiedossa olevat ongelmat ovat identtiset GeForce-ajureiden kanssa.

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Google tuomittiin Yhdysvaltain liittovaltion oikeudessa monopoliaseman väärinkäytöstä

Google on jo ilmoittanut aikeistaan valittaa tuomiosta, joka perustuu pääosin yhtiön yksinoikeussopimuksiin Applen kaltaisten toimijoiden kanssa.

Yhdysvaltain oikeusministeriö nosti Trumpin hallinnon aikana syytteet Googlea vastaan markkina-aseman väärinkäytöstä hakupalvelinmarkkinoilla. Yhtiöllä on niskassaan lisäksi Bidenin hallinnon aikana nostettu erillinen syyte markkina-aseman väärinkäytöksistä mainosteknologioiden saralla.

Yhdysvaltain liittovaltion oikeus on todennut Googlen toimineen maan kilpailunrajoituslakien vastaisesti hakukonemarkkinoilla. Tuomari Amit Mehtan mukaan yhtiö on nimenomaisesti rikkonut Sherman Actin toista osiota, mikä kieltää yritykset monopolisoida tiettyä liiketoiminnan alaa yksittäiselle toimijalle. Googlen tiedetään käyttävän vuosittain kymmeniä miljardeja dollareita yksinoikeussopimuksiin.

Tuomio perustui nimenomaan mainittuihin yksityisoikeussopimuksiin erityisesti mobiilimaailman puolella. Lisäksi Googlen todetaan osoittaneen monopolistista käytöstä mainosten hinnoittelussa, minkä se on voinut pitää huomattavan korkeana juuri yksityisoikeussopimusten vuoksi.

Google on jo ilmoittanut tyytymättömyytensä päätökseen ja tulevansa valittamaan siitä. Yhtiön mukaan Mehtan lausunnot osoittavat Googlen olevan markkinoiden paras hakukone ja käyttäjien suosivan sitä sen vuoksi, ei yksinoikeussopimusten. Se oli yhtiön argumenttina myös itse oikeusistunnossa. Riippumatta siitä miten valituksen kanssa käy, Google kertoo jatkavansa ihmisten suosimien tuotteiden kehittämistä entiseen tapaan.

Vaikka Googlen valitus ei menisi läpi, ei mahdollisesta tuomiosta tiedetä vielä mitään, vaan se tullaan päättämään erillisen prosessin kautta. Mahdollisia tuomioita sakkojen lisäksi voisivat CNN:n mukaan olla esimerkiksi yksinoikeussopimusten kielto Googlelta tai erillisen hakukoneen valintaruudun lisääminen samaan tapaan, kuin Microsoft joutui aikoinaan tekemään selainten kanssa.

Lähde: CNN

Cherry Xtrfy julkaisi langattomat M64- ja M68-pelihiiret

Uutuushiirien Pro-mallit yltävät 8000 hertsin virkistystaajuuteen, kun taas perusmallien virkistystaajuus on perinteinen 1000 Hz.

Saksalaisen Cherryn ja ruotsalaisen Xtrfyn muodostaman Cherry Xtrfy -tavaramerkin alle on julkaistu uudet M64- ja M68-pelihiiret, joiden Pro-mallit tarjoilevat pelaajille 8000 hertsin virkistystaajuuden. Vastaavia virkistystaajuuksia on nähty muiltakin valmistajilta, mutta perinteinen 1000 Hz on yhä laajalti käytössä, kuten myös M64- ja M68-perusmalleissa. Uutuusmalliston hiiret ovat langattomia ja tarjoavat ergonomista muotoilua oikeakätisille M64:llä ja symmetristä muotoilua M68:lla.

Hiiret painavat kiinteästä kuoresta huolimatta vain 53 (perusmallit) ja 55 grammaa (Pro-mallit). Kaikissa malleissa on Pixartin 3395-sensori ja 26 000 DPI:n maksimiherkkyys. USB-C-liitännän kautta ladattavan akun kerrotaan kestävän perusmalleilla 75 ja Pro-malleilla 90 tuntia, tosin ilman 8000 Hz:n tilaa. Värivaihtoehtoina on musta, valkoinen ja sininen perusmalleilla sekä musta ja valkoinen Pro-malleilla.

Sekä M64- että M68-hiirten perus- ja Pro-mallit ovat saatavilla 99 ja 139 euron suositushinnoin.

Lähde: Cherry Xtrfy, Tuotesivut

Intelin tulos romahti rajusti tappiolliseksi

Yhtiön toisen vuosineljänneksen tulosta painoi yli 1,5 miljardia dollaria tappiolliseksi etenkin Intel Foundryn uusien prosessien kehittäminen ja tuotantolaitosten rakentaminen.

Intel on pitänyt vuoden toisen neljänneksen osavuosikatsauksensa. Yhtiön neljännes meni kauniisti sanottuna penkin alle, sillä yhtiön tappiot olivat lopulta jopa 1,6 miljardia dollaria.

Intel teki vuoden toisen neljänneksen aikana 12,8 miljardia dollaria liikevaihtoa, mikä on prosentin vähemmän kuin vuotta aiemmin. Myös yhtiön käyttökate otti osumaa 0,4 prosenttiyksikön edestä ollen nyt 35,4 prosenttia. Kehitystyöhön on samalla panostettu 100 miljoonaa viimevuotista enemmän ja lopulta viivan alle jäi tappiota jopa 1,6 miljardia dollaria, kun vuotta aiemmin yhtiö teki 1,5 miljardia dollaria voittoa. Jos katsotaan ns. Non-GAAP-tulosten puolelle tilanne ei ole aivan yhtä synkkä, vaan jättämällä kertaluontoiset kulut ja vastaavat huomiotta yhtiön tulos olisi jäänyt vielä 100 miljoonaa dollaria plussalle.

Yhtiön yksiköistä CCG eli kuluttajapuoli menestyi sikäli parhaiten, että sekä sen liikevaihto että -voitto kasvoivat viime vuoteen nähden selvästi; liikevaihto 6,8 miljardista 7,4 miljardiin dollariin ja liikevoitto 2 miljardista 2,5 miljardiin dollariin. DCAI eli datakeskusosastolla ei mennyt yhtä ruusuisesti, vaan liikevaihto kutistui 3,2 miljardista 3 miljardiin dollariin ja liikevoitto 500 miljoonasta 300 miljoonaan dollariin. Verkko- ja edgepuolella eli NEX-osastolla liikevaihto kutistui 100 miljoonalla dollarilla 1,3 miljardiin liikevoiton pysyessä vuoden takaisella tasolla 100 miljoonassa dollarissa.

Se, missä Intel tekee tällä hetkellä vahvaa tappiota, on puolijohdetuotanto. Intel Foundryn liikevaihto kasvoi kyllä 100 miljoonalla dollarilla 4,3 miljardiin dollariin, mutta samaan aikaan tappiot kasvoivat 1,9 miljardista dollarista jopa 2,8 miljardiin dollariin. Merkittäviä tappioita selittää osaltaan yhtiön vahva panostus uusien prosessien kehitystyöhön ja hetkellisiä lisäkuluja tulee parhaillaan rakenteilla olevista uusista tuotantolaitoksista.

Intelin osavuosikatsaukseen kuuluu myös yhtiön läheisimmät tytäryhtiöt Altera ja Mobileye. FPGA-piireihin erikoistuneen Alteran liikevaihto on romahtanut vuodessa 848 miljoonasta vaivaiseen 361 miljoonaan dollariin. Samassa ajassa 346 miljoonan dollarin liikevoitto on kääntynyt 25 miljoonan dollarin tappioksi. Mobileyen liikevaihto on laskenut vain aavistuksen 454 miljoonasta 440 miljoonaan dollariin, mutta samalla liikevoitto on liki puolittunut 129 miljoonasta 72 miljoonaan dollariin.

Yhtiö kertoi samalla myös virallisemmin tulevasta 10 miljardin säästöohjelmastaan, jonka myötä yhtiö leikkaa jopa 15 000 työpaikkaa.

Lähde: Intel

 

Googlen Tensor G4 -järjestelmäpiiri saattaa osoittautua vain kevyeksi päivitykseksi

Tulevista Pixel 9 -älypuhelimista löytyvän Tensor G4 -järjestelmäpiirin on huhuttu olevan ominaisuuksiltaan hyvin lähellä edellistä Tensor G3:a.

Googlen uusien Pixel 9 -älypuhelinten julkaisua on odotettu kuin kuuta nousevaa lukuisten vuotojen kera. Nyt uutuusmalliston Tensor G4 -järjestelmäpiiristä on kuulunut huhuja, joiden mukaan se ei olisi kovinkaan merkittävä päivitys Tensor G3:een verrattuna, jolla aiempi Pixel 8 -mallisto on varustettu.

Ytimiä G4:ssä kerrotaan olevan yhteensä kahdeksan – yksi Cortex-X4-, kolme Cortex-A720- ja neljä Cortex-A520-ydintä. Suorituskyvyssä uutuuspiirin odotetaan parantavan edeltäjäänsä verrattuna noin 11 prosenttia yhdellä ytimellä, mutta vain kolmisen prosenttia usean ytimen tehtävissä. Virrankulutusta G4:n arvellaan laskevan kuitenkin reilusti, sillä sen Exynos 5400 -modeemi on jopa 50 % G3:n Exynos 5300:aa energiatehokkaampi. Lisäksi Exynos 5400 tukee satelliittiyhteyksiä. Grafiikkasuorittimen G4:ssä on raportoitu olevan sama Mali-G715 kuin G3:ssakin, mutta rahtusen korkeammalla 940 megahertsin kellotaajuudella, mikä on vain 50 MHz G3:n vastaavaa lukemaa korkeampi.

Mainittuja ominaisuuksia lukuunottamatta G4:n huhutaan olevan identtinen G3:n kanssa, mikä lienee Googlen aikapaineesta johtuva ratkaisu Pixel 9 -malliston julkaisun lykkääntymisen välttämiseksi.

Lähde: Android Authority

Intel pidentää 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreiden takuuta

Yhtiö pidentää takuuta kahdella vuodella antaakseen käyttäjille mielenrauhaa mahdollisten tulevien ongelmien varalta.

Intelin 13. ja 14. sukupolven Core -prosessorit ovat olleet viime ajat myrskyn silmässä epävakausongelmiensa vuoksi. Nyt yhtiö on ilmoittanut parantavansa ongelmaprosessoreiden takuuta samalla, kun lakiyhtiö kokoaa yhteen käyttäjiä joukkokanteen merkeissä.

Intelin tutkimusten mukaan 13. ja 14. sukupolven vakausongelmien perimmäinen syy on virheessä mikrokoodissa, joka saa prosessorin pyytämään tarkoitettua korkeampia jännitteitä. Korjaus mikrokoodiin ollaan julkaisemassa näillä näkymin kuun puoliväliin mennessä, mutta se ei pelasta jo vahingoittuneita prosessoreita.

Nyt Intelin edustaja on ilmoittanut Redditissä yhtiön tulevan pidentämään 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreiden jälleenmyyntiversioiden takuuta kahdella vuodella. Lausunnon mukaan kaatumisongelmasta kärsivät prosessorit kuuluvat yhtiön prosessoreiden vaihto-ohjelmaan ja nyt pidennetyn takuun myötä kuluttajien ei pitäisi joutua hermoilemaan takuuajan loppumisesta epätietoisuudessa prosessorin todellisesta tilasta.

Intel on myöntänyt myös erillisen hapettumisongelman prosessoreiden valmistusprosessissa, mutta se ongelma korjattiin jo vuoden 2023 alkupuolella ja viimeisetkin mahdollisesti ongelmasta kärsivät prosessorit saatiin poistettua markkinoilta alkuvuoteen 2024 mennessä. Voit tutustua Intelin lausuntoon lähdelinkin takaa.

Lakiyhtiö Abington Cole + Ellery on puolestaan julkaissut verkkosivun, jossa voi ilmoittautua mukaan joukkokanteeseen yhtiötä vastaan 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreiden ongelmien tiimoilta. Tässä vaiheessa ilmoittautuessa kysytään yksinkertaisesti onko käyttäjä ostanut jommankumman prosessorin tai sellaisen sisältävän tietokoneen ja onko käyttäjällä ollut sen kanssa ongelmia.

Päivitys:

Intel on julkaissut asian tiimoilta nyt myös virallisen tiedotteen omilla verkkosivuillaan. Pidennetty takuu koskee maailmanlaajuisesti myös ns. Tray-mallin prosessoreita, jotka myydään ilman jälleenmyyntipaketointia. Se ei kuitenkaan koske kaikkia 13. ja 14. sukupolven prosessoreita, vaan vain Core i5-13600K/F- ja i5-14600K/F -malleista lähtien ylöspäin. Epävakausongelmista kehotetaan olemaan yhteydessä suoraan Inteliin mikäli kyse on jälleenmyyntipaketoidusta ns. Boxed-prosessorista, myntipaikkaan mikäli kyse on Tray-mallista ja tietokoneen OEM-valmistajaan, jos kyse on valmistietokoneesta.

Lähteet: Reddit, PCGamer, Intel

AMD:n tuleva Strix Halo -prosessori järeällä GPU:lla vuotojen kohteena

Vuotaneiden tietojen mukaan Strix Halon GPU:n sisältävän IOD-sirun pinta-ala on jopa yli 300 neliömilliä ja se on leveämpi kuin sen rinnalta löytyvät kaksi CCD-prosessorisirua yhteensä.

AMD tulee tuomaan Zen 5 -sukupolvessa ensimmäistä kertaa markkinoille prosessorin erittäin järeällä grafiikkaohjaimella. Strix Halo -koodinimellä tunnettu prosessori tulee tukeutumaan Strix Pointin monoliittimallin sijasta useamman sirun taktiikkaan.

Sam Jiun-Wei Hu on vuotanut nettiin AMD:n FP11-paketoinnin ja sen myötä Strix Halo -prosessorin tietoja. Prosessorin kaksi CCD-prosessorisirua ovat kooltaan 66 mm2 ja IOD-siru peräti 307 mm2. Verrokiksi Ryzen 7000- ja 9000-sarjojen IO-siru on kooltaan noin 122 mm2.

Strix Halon IOD-sirun suurta kokoa selittää paitsi peräti 20 WGP:n eli 40 Compute Unit -yksikön grafiikkaohjain, myös peräti 256-bittinen LPDDR5X-muistiväylä. Huhujen mukaan myös NPU-tekoälykiihdytin on mukana ja järeämpi tai ainakin nopeampi, kuin Strix Pointissa.

Toinen Strix Halo -vuoto liittyy Asukseen ja on samastaa lähteestä. Vuodossa kuvataan tulevan Flow Z13 2025 -taulutietokoneen jäähdytysjärjestelmää, jonka parissa Jiun-Wei Hu on ilmeisesti työskennellyt. Dokumenttien mukaan taulutietokoneessa Strix Halon 16 prosessoriydintä saisivat käyttöönsä 30 watin TDP:n samalla kun 40 CU:n GPU:lle olisi käytössä 80 wattia. Jiun-Wei Hu on ilmeisesti julkaissut tietonsa vahingossa ennakkoon tai ylipäätään vahingossa kaikkien nähtäville, sillä hänen verkkosivunsa ovat parhaillaan ”Maintenance Mode” -tilassa.

Julkaisun lähestyminen näkyy myös AMD:n omissa toimissa, sillä Ryzen AI Software 1.2 -versio on saanut tuen paitsi Strix Pointeille, myös Strix Halolle ja vielä virallisesti julkistamattomalle Krackanille eli Kraken Pointille. Kraken Pointin odotetaan olevan käytännössä Zen 5-, RDNA 3.5- ja XDNA 2 -arkkitehtuureilla päivitetty Phoenix. Se on nähty aiemmin ainakin Clevolta vuotaneessa roadmapissa.

Lähteet: VideoCardz (1), (2), (3)