Thermal Grizzly julkaisi extreme-kellotukseen suunniteltuja työkaluja Core Ultra 200S -prosessoreille

25.10.2024 - 01:24 / Petrus Laine Tietotekniikka

Saataville tulevat prosessoin korkkaustyökalu lämmittimeen, uusi LGA1851-asennusmekanismin korvaava kontaktikehys sekä korkatulle prosessorille suunniteltu prosessoriblokki.

Saksalaisen huippuylikellottaja Roman ’der8auer’ Hartungin luotsaama Thermal Grizzly on erikoistunut lämpötahnojen lisäksi mm. ylikellottajille suunnattuihin erikoistuotteisiin. Intelin uusien Core Ultra 200S -prosessoreiden myötä yhtiö onkin julkaissut heti mannaa kellottajapiireille.

Kuten jo tiedettiin, LGA1700-prosessoreille suunnitellut kontaktikehykset eivät ole yhteensopivia uusien Core Ultra -prosessoreiden kanssa, joten tätä puutetta paikkamaan yhtiö on esitellyt uuden Intel 1851 CPU Contact Frame V1 -kontaktikehyksen. Kontaktikehyksen on tarkoitus estää prosessoria taipumasta ja siten mahdollistaa parempi kontakti coolerin kanssa. Se korvaa LGA1851-kannan normaalin asennusmekanismin. Se on hinnoiteltu yhtiön verkkosivuilla 29,90 euroon Saksan verokannalla.

Intel 1851 Mycro Direct-Die Pro RGB V1 on puolestaan prosessorin nestejäähdytysblokki, joka on nimensä mukaisesti tarkoitettu ns. korkatuille prosessoreille ilman lämmönlevittäjää. Prosessoriblokki tulee saatavilla mustalla alumiinikannella, valkoisena ja hopeisena tutun pleksirakenteen päällä. Mustakantinen versio tulee myyntiin ensimmäisenä ja valkoinen sekä hopeinen versio noin kuuden viikon kuluttua. Prosessoriblokin hinta on yhtiön verkkosivuilla 129,90 euroa niin ikään Saksan verokannalla.

Korkattu prosessori tarvitsee luonnollisesti työkalun korkkausta varten ja sitä varten Thermal Grizzlyltä tulee myyntiin Intel 1851 Delid-Die-Mate V1 -korkkaustyökalu. Yhtiön mukaan uusien Arrow Lake -prosessoreiden korkkaamiseen sisältyy aiempaa suurempi riski, jonka vuoksi yhtiö julkaisi myös Intel 1851 Delid-Die-Mater Heater V1 -lämmittimen. Se on suunniteltu lämmittämään prosessori noin 165 asteeseen eli lämmönlevittäjän juottamiseen käytetyn indiumin sulamispisteeseen. Lämmitin on tulossa myyntiin parin kolmen viikon kuluttua. Delid-Die-Maten tai sen lämmittimen verkkosivuja ei toistaiseksi löydy yhtiön sivuilta ja siten myös hinta on toistaiseksi mysteeri.

Lähteet: Thermal Grizzly, TechPowerUp

Keskustele aiheesta foorumilla

Googlen tulevat Tensor G5- ja G6 -järjestelmäpiirit vuotojen kohteena

25.10.2024 - 01:03 / Petrus Laine Mobiili

Googlen kerrotaan muun muassa siirtyvän TSMC:n asiakkaaksi valmistuksen osalta ja hyppäävän GPU-puolella Armin Malista Imaginationin DXT-kelkkaan.

Googlen Tensor-järjestelmäpiirit ovat olleet tähän asti monin osin Samsungin käsialaa valmistusprosessista modeemiin. Huhut Qualcommin piireihin siirtymisestä vaikuttavat ilmasta temmatuilta, mutta ainakin piirien valmistajan kerrotaan vaihtuvan seuraavissa sukupolvissa.

AndroidAuthorityn käsiinsä saamien dokumenttien mukaan Tensor G5 (Laguna) ja G6 (Malibu) tullaan valmistamaan TSMC:n N3E- ja N3P-prosesseilla. N3E on käytössä mm. Applen A18-piireissä sekä Qualcommin uudessa Snapdragon 8 Elitessä. N3P:n odotetaan puolestaan tarjoavan noin 5 % parempaa kellotaajuutta samalla kulutuksella sekä 4 % pienempää pinta-alaa N3E-prosessiin verrattuna.

Mikäli vuotojen väitetyt ytimet pitävät paikkansa, ei Google ole turvautumassa Armin uusimpiin sukupolviin, vaan Tensor G5:n (koodinimi Laguna) ytiminä toimisivat yksi Cortex-X4 Prime-ydin, viisi Cortex-A725 Performance-ydintä ja kaksi Cortex-A520 Efficiency-ydintä. Mielenkiintoisempi muutos löytyy väitetysti GPU-puolelta, jossa hypättäisiin Armin Maleista Imaginationin DXT-48-1536 -grafiikkaohjaimeen. 1,1 GHz:n kellotaajuudella tikittävä grafiikkaohjain tukee mm. säteenseurantaa ja muita moderneja ominaisuuksia. Uuden NPU:n puolestaan odotetaan olevan 14 % nykyistä nopeampi. Mahdollisesti vaihtuvasta modeemista ei vuodossa mainita. G6:n ominaisuuksista ei ole mainittu muuta kuin valmistusprosessi.

Lähteet: AndroidAuthority, GSMArena

Keskustele aiheesta foorumilla

Samsung julkaisi rajusti päivittyneen keskiluokan Exynos 1580 -järjestelmäpiirin

25.10.2024 - 00:48 / Petrus Laine Mobiili

Uusi Exynos on siirtynyt ARMv9-arkkitehtuuriin, kolmen eriluokan ytimen käyttöön ja tuplannut GPU:n koon.

Samsung on täydentänyt Exynos-järjestelmäpiirivalikoimaansa uudella keskiluokan mallilla. Exynos 1580 noudattaa yhtiön tuttua nimeämismallia mutta on poikkeuksellisen suuri muutos aiempiin malleihin nähden.

Samsung Exynos 1580 valmistetaan yhtiön 3. sukupolven 4 nanometrin valmistusprosessilla. Sen ytimet perustuvat nyt sarjassaan ensimmäistä kertaa ARMv9-arkkitehtuuriin ja GPU on sekin saanut merkittävästi lisää ruutia.

Exynos 1580:n prosessoripuoli rakentuu nyt yhdestä 2,9 GHz:n Cortex-A720 Prime -ytimestä, kolmesta suorituskykyisestä 2,6 GHz:n Cortex-A720 ytimestä ja neljästä energiatehokkaasta 1,95 GHz:n Cortex-A520-ytimestä. Ydinten määrä on siis ennallaan, mutta uuden ARMv9-arkkitehtuurin lisäksi ne on nyt jaettu ensi kertaa kolmeen suorituskykyluokkaan.

Grafiikkaohjaimen virkaa toimittaa AMD:n RDNA3-arkkitehtuuriin perustuva Xclipse 540 kahdella Work Group Processorilla (WGP) eli neljällä Compute Unitilla, mikä on tuplaten edeltäjään nähden. Myös grafiikkaohjaimen oman L2-välimuistin kokoa on kasvatettu. Uuden GPU:n tarjoavan samalla tehonkulutuksella 20 % ja käytössä olevalla tehobudjetilla 37 % lisää suorituskykyä Exynos 1480:iin verrattuna. Myös NPU on selvästi järeämpi ja tarjoaa nyt 6K MAC-yksikön (Multiply-Accumulate) voimin 14,7 TOPSia, kun edellisen Exynos 1380:n NPU ylti vain 4,9 TOPSiin. Viime sukupolven Exynos 1480:n NPU:n suorituskykylukemia Samsung ei ole paljastanut virallisesti.

Exynos 1580 tukee LPDDR5-muistia ja UFS 3.1 -tallennustilaa. Sen 5G-moodemi tukee sekä mmWave että sub-6GHz yhteyksiä ja vaikuttaa nopeuksiltaan identtiseltä Exynos 1480:iin verrattuna. Wi-Fi 6E -tuki on ennallaan, mutta Bluetooth on päivittynyt versiosta 5.3 versioon 5.4. Myös näyttöohjain ja kuvaprosessori vaikuttavat olevan ennallaan ja ne tukevat 1080p+-resoluution näyttöä maksimissaan 144 hertsin virkistystaajuudella ja 200 megapikselin sensoria sekä 4K-kuvausta 60 FPS:n nopeudella.

Samsung Exynos 1580 -järjestelmäpiirin odotetaan saapuvan markkinoille tulevan Galaxy A56 -mallin mukana.

Lähteet: Samsung, GSMArena

Keskustele aiheesta foorumilla

AGON by AOC julkaisi 34-tuumaisen QD-OLED-pelinäytön leveällä kuvasuhteella

24.10.2024 - 18:45 / Timo Niemenmaa Tietotekniikka

AOC:n pelinäyttöpuolelle saapuva ultrawide-uutuus on jatkumoa valmistajan viimeaikaisille 27- ja 32-tuumaisille QD-OLED-julkaisuille.

AOC:n pelinäyttöihin keskittyvä AGON by AOC on julkaissut uuden QD-OLED-pelinäytön, joka kantaa mallinimeä AGON Pro AG346UCD. Näytössä on tavallista leveämpi kuvasuhde 21:9 ja kaarevuudeltaan se on hillitty 1800R, eli 1,8 metrin katseluetäisyydellä näytön reunat ovat yhtä lähellä kasvoja kuin keskikohtakin. Aiemmin syksyllä AOC:lta nähtiin yhdessä Porsche Designin kanssa suunniteltu QD-OLED-näyttö vastaavalla kuvasuhteella ja resoluutiolla, mutta nyt kyseessä on täysin yhtiön oma tuote hieman karsitummilla ominaisuuksilla.

AG346UCD:n 34-tuumainen QD-OLED-paneeli on varustettu 3440 × 1440 pikselin WQHD-resoluutiolla ja 175 hertsin maksimivirkistystaajuudella, mistä päätellen kyseessä olisi Samsungin ensimmäisen sukupolven paneeli. Pikseleiden gray-to-gray-vasteaika on 0,03 millisekuntia ja virkistystaajuuden synkronoinnista pelien kanssa vastaavat Adaptive-Sync sekä AMD FreeSync Premium Pro. Näytöllä on myös VESA DisplayHDR 400 True Black -sertifikaatti, 10-bittiset värit ja se kattaa 99,3 prosenttia DCI-P3-väriavaruudesta.

Ergonomiasäätöinä AG346UCD:ssä on korkeuden säätö, kääntö ja kallistus. Liitäntäpuolella näytössä on yksi DisplayPort 1.4- ja kaksi HDMI 2.0 -liitäntää sekä kolme USB-liitäntää (3.2 Gen 1). Lisäksi näytöstä löytyy sisäänrakennetut kahdeksan watin stereokaiuttimet ja säädettävä RGB-valokehä takapuolelta.

AGON Pro AG346UCD:n kerrotaan tulevan saataville lokakuun loppuun mennessä suositushintaan 799 euroa.

Lähde: Sähköpostitiedote, Tuotesivut

Keskustele aiheesta foorumilla

Uusi artikkeli: Testissä Intel Core Ultra 9 285K (Arrow Lake-S)

24.10.2024 - 18:05 / Sampsa Kurri Tietotekniikka

Testissä Intelin uusi 24-ytiminen Arrow Lake-S -arkkitehtuuriin perustuva Core Ultra 9 285K -lippulaivaprosessori.

Intel esitteli syyskuun lopulla uudet Arrow Lake-S -koodinimelliset Core Ultra 200S -sarjan työpöytäprosessorit ja ne saapuvat myyntiin tänään 24. lokakuuta yhdessä uusien Z890-emolevyjen kanssa. Ensimmäisenä myyntiin saapuu viisi kerroinlukotonta K- ja KF-mallia eli 24-ytiminen ja 650 euron hintainen Core Ultra 9 285K -lippulaivamalli sekä sen alapuolelle 20-ytimiset Core Ultra 7- ja 14-ytimiset Core Ultra 5 -mallit.

Tutustumme artikkelissa Core Ultra 9 285K -prosessorin ominaisuuksiin sekä ajamme prosessori- ja pelitestit. Mukana on myös tehonkulutus- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä Intel Core Ultra 9 285K (Arrow Lake-S)

Keskustele aiheesta foorumilla

Uusi artikkeli: Testissä Apple iPhone 16 Plus

24.10.2024 - 17:42 / Juha Kokkonen Mobiili

Testasimme Applen uuden iPhone 16 Plus -älypuhelimen.

Applen iPhone 16 -mallisto näki päivänvalon odotetusti syyskuun alussa järjestetyssä Hohtoa ilmassa -julkaisutapahtumassa. Viime viikolla julkaisimme testiartikkelin uudesta 16 Pro -mallista ja nyt on vuorossa 1149 euron lähtöhintainen iPhone 16 Plus.

Perehdymme artikkelissa iPhone 16 Plus -malliin noin parin viikon ympärivuorokautisen käyttötestin pohjalta. Applella ei ole lehdistökontaktia Pohjoismaissa, eikä se myöskään toimita testikappaleita lehdistölle, joten saimme testikappaleen tänäkin vuonna ystävällisesti lainaan DNA:n kautta.

Lue artikkeli: Testissä Apple iPhone 16 Plus

Keskustele aiheesta foorumilla

Lähes kaikki LGA1700-coolerit ovat yhteensopivia LGA1851-kannan kanssa

24.10.2024 - 13:05 / Petrus Laine Tietotekniikka

Asian ovat varmistaneet omalta osaltaan paitsi Intel itse, myös useat coolerivalmistajat.

Intelin uudet Core Ultra 200S -sarjan prosessorit työpöydälle saapuvat myyntiin tänään. Uudet prosessorit vaativat kaverikseen uudet emolevyt, mutta coolerikaupoille ei välttämättä tarvitse lähteä. LGA1700- ja LGA1851-kannat käyttävät jäähdytykselle fyysisesti samaa 78 x 78 mm kiinnitysreikäväliä ja prosessorikanta sijaitsee samassa kohdassa kiinnitysreikiin nähden. Lisäksi prosessorin asennuspaksuus on millin kymmenyksen sisällä sama, joten myöskään puristuspaineeseen ei muodostu mainittavaa eroa.

Lähes kaikki coolerivalmistajat ovat ilmoittaneet omilla tahoillaan heidän LGA1700-yhteensopivien coolereidensa tukevan myös uusien Core Ultra -prosessoreiden LGA1851-kantaa. Myös Intel on omalla tahollaan varmistanut LGA1700- ja LGA1851-kantojen yhteensopivuuden coolereiden osalta, vaikka kehottaakin käyttäjiä vielä varmistamaan asian erikseen coolerinsa valmistajalta. Erikseen asiasta ovat julkaisseet tiedotteen tai yhteensopivat coolerit listaavan verkkosivun mm. AlphaCool, Arctic, Cooler Master, Corsair, DeepCool ja Noctua.

Huomionarvoista on kuitenkin se, että LGA1700-kannalle julkaistut prosessorin ja coolerin kontaktia parantavat kontaktikehykset eivät ole yhteensopivia LGA1851-prosessoreiden kanssa.

Lähde: Intel, Tom’s Hardware

Keskustele aiheesta foorumilla

Bloomberg: Arm on peruuttamassa Qualcommin arkkitehtuurilisenssin

23.10.2024 - 12:09 / Petrus Laine Mobiili, Tietotekniikka

Qualcommin edustajan lausunnon mukaan kyse on Armin perusteettomasta yrityksestä häiritä joulukuussa alkavaa oikeudenkäyntiä yhtiöiden välisestä arkkitehtuurilisenssistä.

Arm paitsi suunnittelee ja lisensoi omia prosessoriytimiään, myös lisensoi itse arkkitehtuuria muille valmistajille itse suunniteltujen ytimien kehitykseen. Jälkimmäiseen liittyen yhtiö käy myös parhaillaan oikeutta Qualcommia vastaan.

Armin ja Qualcommin oikeustaisto alkoi vuonna 2022, kun jälkimmäinen osti omia ytimiään Armin arkkitehtuurilisenssillä suunnitelleen Nuvian. Armin mukaan Qualcommin olisi pitänyt neuvotella oston jälkeen uudelleen Nuvian lisenssin jatkokäytöstä, mitä yhtiö ei tehnyt. Oman mausteensa soppaan tuo se, että Qualcommilla oli myös itsellään kyseinen arkkitehtuurilisenssi ennen Nuvia-kauppoja.

Nyt Arm on nostanut panoksia entisestään, mikäli Bloombergin tiedot pitävät paikkansa. Bloombergin mukaan Arm on antanut Qualcommille 60 päivän ennakkoilmoituksen arkkitehtuurilisenssin yksipuolisesta peruuttamisesta. Ilmoituksen ajoitus on mielenkiintoinen, sillä yhtiöiden välisen oikeuskiistan käsittelyn on tarkoitus alkaa joulukuussa.

Bloombergin tietojen voidaan olettaa pitävän paikkansa ainakin jollain tasolla, sillä Reuters on saanut Qualcommin edustajalta kommentin. Qualcommin mukaan kyse on vain jatkosta Armin perusteettomalle hyökkäykselle pitkäaikaista kumppaniaan vastaan, yrityksistä häiritä sen prosessoriydinten kehitystyötä ja yksipuolisista rojaltimaksujen nostosta riippumatta yhtiöiden välisestä arkkitehtuurilisenssistä. Yhtiön näkemyksen mukaan Arm pyrkii viimeisellä toimellaan häiritsemään joulukuussa vireillä olevaa oikeusprosessia ja sen syyt lisenssin perumiselle olisivat täysin perusteettomia. Qualcommin lausunnon mukaan se uskoo oikeusprosessin vahvistavan sen oikeudet Arm-arkkitehtuurilisenssiin, eikä yhtiö aio sietää Armin kilpailunvastaisia toimia. Arm ei ole vastannut Reutersin kommenttipyyntöön.

Lähteet: Bloomberg (maksumuuri), Reuters

Keskustele aiheesta foorumilla

NVIDIA julkaisi GeForce 566.03 -ajurit näytönohjaimilleen

23.10.2024 - 02:15 / Petrus Laine Tietotekniikka

Uusissa ajureissa on Game Ready -leima peräti kuudelle uudelle pelille tai lisäosalle sekä G-Sync Compatible -sertifikaatti jopa 32 uudelle Adaptive-sync-näytölle.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 566.03 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien. Voit tutustua ajureihin lähemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa sekä ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

GeForce 566.03 -ajureiden uudet ominaisuudet ja pelioptimoinnit:

  • Game Ready -leima Dragon Age: The Veilguardille (DLSS 3)
  • Game Ready -leima Alan Wake 2: The Lake Houselle (DLSS 3.5)
  • Game Ready -leima Horizon Zero Dawn Remasteredille (DLSS 3)
  • Game Ready -leima No More Room In Hell 2:lle (DLSS 3)
  • Game Ready -leima Red Dead Redemptionille (DLSS 3)
  • Game Ready -leima The Axis Unseenille (DLSS 3)
  • Tuki joukolle uusia G-Sync Compatible -näyttöjä

Korjatut bugit:

  • Digital Vibrance -asetusten resetoituminen uudelleenkäynnistyksessä ja unitilasta herätessä

Tiedossa olevat bugit:

  • Bluestacks / Corsair iCue voi näyttää normaalia korkeampaa prosessorin käyttöastetta

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Keskustele aiheesta foorumilla

OnePlus julkaisee odotetun OnePlus 13 -lippulaivamallin kuun lopussa Kiinassa

22.10.2024 - 14:26 / Petrus Laine Mobiili

Valitettavasti yhtiön ensimmäisen Snapdragon 8 Elite -puhelimen kansainvälisen julkaisun aikataulusta ei ole vielä tietoa.

OnePlus aikoo olla tässä sukupolvessa ensimmäinen tai ainakin yksi ensimmäisistä uuden Snapdragon 8 Eliten käyttöön ottavista älypuhelinmerkeistä. Nyt yhtiö on tiedottanut julkaisevansa odotetun OnePlus 13:n vielä kuluvan kuun aikana Kiinassa. Valitettavasti globaalin julkaisun aikataulusta ei ole vielä tietoa.

OnePlussan julkaisuilmoituksen yhteydessä paljastettiin samalla puhelimen ulkonäkö ensimmäistä kertaa virallisesti. Ensisilmäyksellä puhelin muistuttaa hyvin paljon edeltäjiään, mutta tällä kertaa pyöreä kamerasaareke ei ”jatku” puhelimen kylkeen vaan istuu irrallaan tutulla paikallaan hieman vasemmalla keskilinjasta. Uutta on myös kamerasaarekkeen kyljestä lähtevä raita, joka saattaa olla myös antenniraita. Hasselbladin llogo on sijoitettu raidan yläpuolelle ja OnePlussan logo tutusti puhelimen takakennen keskiöön.

Näytön suojalasi kaareutuu aavistuksen kaikilta reunoiltaan (ns. micro-quad curved display) ja näytön läpäisee keskelle yläosaa sijoitettu etukamera. Uusia painikkeita ei näytä olevan luvassa, vaan yhdeltä kyljeltä löytyy äänenvoimakkuus- ja virtapainike ja toiselta tuttu Alert Slider -liukukytkin. OnePlus 13 tulee ainakin aluksi saataville kolmessa värissä: White Dawn ns. silkkilasilla, Blue Moment puolestaan tuo tumman sinisen ”BabySkin”-tekstuurin, jonka pitäisi vaikuttaa pehmeältä, ihon kaltaiselta kosketuksessa ja Obsidian Secret on puolestaan varustettu eebenpuukuviointisella lasilla.

Puhelimen sisällä tulee sykkimään Qualcommin tuore Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri uusilla Oryon-ytimillä. Sen tueksi odotetaan parhaimmillaan jopa 24 gigatavua LPDDR5x-muistia ja maksimissaan teratavua UFS 4.0 -tallennustilaa. Näyttö tulee olemaan vuotojen mukaan BOE:n 6,82-tuumainen 3168×1440-resoluution ja 120 hertsin vaihtuvalla virkistystaajuudella varustettu X2 8T LTPO -paneeli. Vuotojen mukaan käytössä tulee olemaan myös OnePlussan osalta ensimmäistä kertaa ultraääneen perustuva sormenjälkilukija, joka on sijoitettu näytön alle.

OnePlus 13:n etukameran huhutaan olevan varustettu 32 megapikselin sensorilla ja takapuolella pääkameran roolin on ottamassa tiettävästi Sonyn 50 megapikselin Lytia 808. Puhelimen akun kapasiteetiksi povataan 6000 mAh ja lataustehon odotetaan olevan langallisesti 100 ja langattomasti 50 wattia. Suojauksiin on povattu poikkeuksellisesti jopa IP69-tasoa, kun useimmat puhelimet on varustettu parhaimmillaan IP68-tason suojauksin. IP69 tarkoittaa käytännössä höyryn ja korkeapaineisten vesisuihkujen kestoa normaalin pölynsuojauksen lisäksi.

Lähteet: OnePlus, GizmoChina

Keskustele aiheesta foorumilla