MediaTek julkaisi uuden Dimensity 9400 -lippulaivajärjestelmäpiirinsä

9.10.2024 - 18:24 / Timo Niemenmaa Mobiili

MediaTekin uusi lippulaivapiiri parantaa edeltäjäänsä nähden suorituskyvyn jokaisella alueella ollen samalla valmistajan mukaan kuitenkin yli kolmanneksen energiatehokkaampi.

Taiwanilainen MediaTek on jukaissut mobiililaitteisiin uuden lippulaivaluokan järjestelmäpiirinsä Dimensity 9400:n, jonka suorituskykyvuodoista ehdimme uutisoida parisen viikkoa sitten. Sekä suorituskykyä että energiatehokkuutta on viime vuoden Dimensity 9300:aan verrattuna nostettu reilusti TSMC:n toisen sukupolven kolmen nanometrin valmistusprosessin avulla.

Kahdeksan prosessoriytimen konfiguraatio Dimensity 9400:ssa on mallia 1 + 3 + 4, jossa pääosaa näyttelee suurikokoinen tehoydin Cortex-X925 3,63 gigahertsin maksimikellotaajuudella. Lisäksi konfiguraatioon kuuluu kolme 3,3 GHz:n Cortex-X4:ää ja energiatehokkaampia Cortex-A720-ytimiä on neljä kappaletta 2,4 GHz:llä. Dimensity 9300 verrattuna MediaTek lupailee uutuudelleen 35 prosenttia parempaa suorituskykyä yhdelle ytimelle ja 28 % useammalle ytimelle, 40 % pienemmällä virrankulutuksella. Grafiikkasuorittimena piirissä on 12 ytimen ja 1612 megahertsin maksimikellotaajuudella raksuttava Immortalis-G925, jolle luvataan jopa 41 %:n suorituskykyharppausta 44 % pienemmällä virrankulutuksella edellispiiriin nähden. Tuettuna on myös HyperEngine-teknologia resoluution ylöspäinskaalaukseen.

Uusi Imagiq 1090 -kuvaprosessori pystyy MediaTekin mukaan kuvaamaan HDR-videota kamerajärjestelmän koko zoomausasteikolla, jolloin käyttäjä voisi huoletta zoomata kesken videokuvauksen ilman huolta HDR:n keskeytymisestä. Zoomauksen käytettävyyttä on parannettu myös kaukaisten liikkuvien kohteiden kuvaamista helpottavalla Smooth Zoom -teknologialla. Lisäksi virrankulutusta on saatu 60 fps:n 4K-videokuvauksessa pienennettyä 14 % Dimensity 9300:aan nähden. Maksimitarkkuus valokuvissa on 320 megapikseliä ja videokuvauksessa 7690 × 4320 pikseliä 60 ruudun sekuntinopeudella (8K 60 fps).

Tekoälytoiminnoista Dimensity 9400:ssa vastaa MediaTekin kahdeksannen sukupolven NPU (Neural Processing Unit) 890, jolle luvataan muun muassa korkeatasoista videogeneraatiota ja suorituskykyistä teksti- ja puhekomentojen käsittelyä LLM-tehtävissä (Large Language Model). 890:n energiatehokkuus on parantunut yli kolmanneksen Dimensity 9300:n vastaavaan verrattuna.

Muita uusia ominaisuuksia Dimensity 9400:lla on esimerkiksi 10,7 Mbps:n LPDDR5X-muistituki, Wi-Fi 7 -yhteensopivuus kolmoistaajuudella sekä tuki kolminkerroin taittuville älypuhelimille, joita ei tosin Suomessa olla vielä nähty. Kiinan-markkinoille Dimensity 9400:aa odotetaan ainakin Oppo Find X8- ja Vivo X200 -puhelinmallistoihin.

Lähde: MediaTek, GSMArena

Keskustele aiheesta foorumilla

Intel julkaisi uudet ajurit Arc- ja Xe -näytönohjaimille (6083 + 5736)

9.10.2024 - 02:45 / Petrus Laine Tietotekniikka

Ajureissa on mukana tuki uusille Black Myth: Wukong-, Hunt: Showdown 1896- ja World of Warcraft: War Within -peleille.

Intel on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen. Intel Graphics Driver 31.0.101.6083 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön Arc-näytönohjaimia sekä Xe-arkkitehtuureihin perustuvia integroituja grafiikkaohjaimia. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF). Tällä kertaa mukana ovat myös erilliset version 31.0.101.5736 -ajurit Lunar Lake -prosessoreiden integroidulle GPU:lle, mutta ajurituki tullaan yhdistämään samaan ajuriin tulevaisuudessa.

Intel Graphics Driver 31.0.101.6083 -ajureiden uudet ominaisuudet:

  • Tuki Diablo IV: Vessel of Hatred -laajennokselle
  • Tuki Dragon Ball: Sparking! Zero -pelille
  • Tuki Silent Hill 2:n uudelle remake-versiolle

Suorituskykyparannukset Arc A -sarjan näytönohjaimilla:

  • God of War Ragnarök
    • Jopa 9 % parempi suorituskyky 1080p Ultra -asetuksin
    • Jopa 34 % parempi suorituskyky 1440p Ultra -asetuksin

Korjatut ongelmat:

  • Arc A -sarjan näytönohjaimilla
    • FC25:n vihreä grafiikan korruptoituminen (DX12)

Tiedossa olevat ongelmat:

  • Arc A -sarjan näytönohjaimilla
    • Doom Eternalissa esiintyvät hetkelliset vilkkuvat graffikan korruptoitumiset (Vulkan)
    • Topaz Video AI:ssa voi esiintyä virheitä joillain videonparannustekniikoilla
    • Blender saattaa kaattua tiettyjen suorituskykytestien renderöinnissä
  • Core Ultra 1 & 2 -prosessoreiden integroidulla Arc-grafiikkaohjaimella
    • Horizon Forbidden Westin värit saattavat korruptoitua pelatessa (DX12)
    • Enshrouded saattaa kaatuilla (Vulkan)
    • Fortnite saattaa kaatua Alt + Tab -tehtävänvaihdossa (DX12)
    • DirectML-pohjaisissa tekoälysovelluksissa voi esiintyä viivettä ensimmäisen tokenin kanssa
    • Adobe Premiere Pro saattaa korruptoida 8K-videon renderöinnin AV1-koodekilla
    • SPECworkstation 3.1 saattaa kaataa koko järjestelmän tietyillä kuormilla
    • PugetBench for Davinci Resolve studio V19:ssa saattaa esiintyä virheitä Extended-testiasetuksilla
    • Endurange Gaming -asetukset eivät välttämättä mene perille ensimmäisellä yrtittämällä
  • Core Ultra 2 -prosessoreiden integroidulla Arc-grafiikkaohjaimella
    • Star Wars Outlaws saattaa kaatua ladatessa peliä (DX12)
    • Final Fantasy XVI:ssä voi esiintyä tekstuureiden korruptoitumista (DX12)
    • Silent Hill 2 remake saattaa kaatua peliä käynnistäessä (DX12)

Lataa Intelin ajurit täältä

Keskustele aiheesta foorumilla

Intelin tuleva Core Ultra 9 285K jättivuotojen kohteena

8.10.2024 - 14:49 / Petrus Laine Tietotekniikka

Intel on tiettävästi jakanut ennakkotietoja prosessoreista valikoiduille tahoille eilen ja se näkyy nyt virallisten diojen vuotojen muodossa.

Intel valmistautuu parhaillaan julkaisemaan uusia Arrow Lake -koodinimellisiä Core Ultra 2 -sarjan työpöytäprosessoreita. Viimeisimpien vuotojen mukaan prosessorit tultaisiin julkistamaan virallisesti torstaina 10. lokakuuta ja ne saapuisivat myyntiin pari viikkoa myöhemmin 24 päivä kuluvaa kuuta. Intelin kerrotaan lisäksi antaneen ennakkotiedot prosessoreista valikoiduille tahoille jo eilen 7. lokakuuta.

Kiinasta on nyt vuotanut joukko Intelin dioja, jotka tukevat vahvasti aiempien vuotojen aikataulua. Dioissa käydään läpi prosessorin uudistuksia ja suorituskykyä, mikä ei ole ensi näkemältä pelkkää ruusuilla tanssimista.

Intelin dian mukaan Arrow Laken uudet Skymont E-ytimiet tarjoavat jopa 32 % paremman IPC:n, kuin Raptor Lakeista tutut Gracemont E-ytimet. Suorituskykyisten Lion Cove -ytimien kerrotaan puolestaan yltävän 9 % parempaan IPC:een Raptor Coveen verrattuna. IPC ei kuitenkaan kerro koko tarinaa, vaan yhteenvetona Intel kertoo toisessa diassa Core Ultra 9 285K -huippumallin jäävän keskimäärin aavistuksen jälkeen Core i9-14900K:n suorituskyvystä, mutta toisaalta kuluttavan tällöin 80 wattia vähemmän tehoa. Suorituskykyero on tosin niin mitätön, että sen voi niputtaa käytännössä virhemarginaaliin.

Yksityiskohtaisemmassa pelivertailussa Core Ultra 9 285K on edellisen perusteella odotetusti samaa tasoa, kuin i9-14900K, tulosten vaihdellessa 13 % hitaammasta 15 % nopeampaan pelistä riippuen. Valikoiduissa peleissä on ilmoitettu myös kulutuseroja, jotka ovat 58 watista jopa 165 wattiin. AMD:n Ryzen 9 9950X:ään verrattuna 285K:n kerrotaan olevan peleissä 0,26 % nopeampi, eli käytännössä yhtä nopea. Yksittäisissä peleissä erot vaihtelevat 13 % hitaammasta jopa 28 % nopeampaan, mutta viimeisimmässä kyse on selvästä poikkeamasta trendiin. Intelillä oli testissä käytössään APO- eli Application Specific Optimizations -ominaisuus, mikä parantaa suorituskykyä valikoiduissa peleissä. Tehonkulutuslukemia ei syystä tai toisesta verrattu AMD:n prosessoriin.

Toisessa diassa Core Ultra 9 285K:ta verrattiin AMD:n Ryzen 9 7950X3D -malliin. Pelipuolella Ryzen peittosi Core Ultran parhaimmillaan 21 %:n erolla, mutta otti vastaavasti takkiin isoimmillaan 15 %:n erolla. Hyötyohjelmien puolella Core Ultra 9 285K on Intelin mukaan joka testissä vähän nopeampi, kuin 7950X3D. Hyötyohjelmasuorituskykyä on verrattu myös Ryzen 9 9950X:ään ja Intelin mukaan 285K peittoaa sen 4-8 %:n erolla pois lukien Cinebench 6.3, jossa Ryzen on 3 % nopeampi.

Lähteet: VideoCardz, Overclock3D

Keskustele aiheesta foorumilla

Kahdesti kuopattu ZLUDA tekee paluun

8.10.2024 - 12:51 / Petrus Laine Tietotekniikka

CUDA-sovellusten ajon muilla arkkitehtuureilla mahdollistavaa ZLUDAa on kehitetty ensin Intelin, sitten AMD:n ja nyt nimettömänä pysyvän sponsorin rahoituksella.

Andrzej Janikin kehittämän ZLUDAn tarkoitus on mahdollistaa CUDA-sovellusten pyörittäminen muiden valmistajien tuotteilla. Janik kehitti ZLUDAa alun perin Intelin leivissä ja sittemmin AMD:n sponsoroimana, mutta kummatkin yhteistyöprojektit ovat syystä tai toisesta kuivuneet kasaan. Oma lusikkansa sopassa on myös NVIDIAlla, joka yksoikoisesti kielsi käännöskerrosten käytön CUDA 11.6 -päivityksen myötä.

Nyt Phoronix uutisoi Janikin saaneen nyt uuden sponsorin ZLUDAn taakse. Uusi rahoittaja pidetään ainakin toistaiseksi anonyyminä, mutta sen kerrotaan jakavan Janikin näkemykset ZLUDAn tulevaisuudesta.

Kehitystyön uudelleenaloituksen myötä ZLUDAa kehitetään raportin mukaan nyt tukemaan useita eri GPU-valmistajia ja keskittymään etenkin koneoppimiseen ja muihin tekoälytehtäviin, kun aiemmin se keskittyi enemmän sisällöntuotantosovelluksiin. Janikin tavoitteena on ajankohtaisesti saada esimerkiksi Llama.cpp, PyTorch ja TensorFlow pyörimään nimenomaan NVIDIAn koodilla ZLUDAn päällä. Lisäksi sen kerrotaan parantavan NVIDIA PTX -parserin toimintaa aiempiin versioihin nähden.

Vaikka tarkoitus on, että ZLUDA tulee pyörimään useilla eri valmistajilla, kerrotaan kehitystyön tapahtuvan tällä hetkellä AMD:n näytönohjaimilla ja aluksi se halutaan saada toimimaan RDNA 1:llä ja sitä uudemmilla arkkitehtuureilla tukien ROCm 6.1:tä.  Kehitystyö tapahtuu jatkossakin avoimen lähdekoodin periaatteilla ja Janik itse uskoo ensimmäisen ”kunnollisen version” tulevan valmiiksi noin vuodessa.

Lähde: Phoronix

Keskustele aiheesta foorumilla

Osa Apple-käyttäjistä raportoinut iMac-tietokoneiden näyttöongelmista parin vuoden käytön jälkeen

7.10.2024 - 21:36 / Timo Niemenmaa Tietotekniikka

Apple Community -keskustelualueella moni käyttäjä on kertonut kärsivänsä samanlaisista vaakaviivoista uudehkojen iMaciensa näytöissä.

Applen all-in-one-tyyppiset iMac-tietokoneet vuodelta 2021, joissa on valmistajan oma M1-järjestelmäpiiri, ovat osalla käyttäjistä kärsineet näyttöongelmista, jotka ilmenevät vaakasuuntaisina tummina viivoina näytössä (otsikkokuva). Asiasta on ollut usean sivun verran keskustelua Apple Community -keskustelualueella jo vuoden verran, sillä moni käyttäjä on ilmoittanut kärsivänsä vastaavasta ongelmasta juuri parin vuoden käytön jälkeen.

Vaikka Applelta ei laajempaa kannanottoa asiaan olekaan saatu, on se suositellut käyttäjille ratkaisuksi näytön vaihdattamista, joka saattaa ilman voimassa olevaa takuuta tai AppleCare+-sopimusta olla satasien toimenpide. Ongelman yhdeksi syyksi on arveltu iMacien LCD-näyttöön kiinnittyvää nauhakaapelia, joka ei pitkällä aikavälillä kestäisi näytön kirkkauden nostamisesta johtuvaa korkeahkoa jännitettä. Tällöin myös näytön vaihdattaminen lähinnä lykkäisi ongelmaa sen sijaan, että korjaisi sen juurisyytä.

Lähde: Tom’s Hardware, Apple Community

Keskustele aiheesta foorumilla

Uusi artikkeli: Testissä Google Pixel 9 Pro Fold

6.10.2024 - 16:22 / Oskari Manninen Mobiili

Testasimme taittuvanäyttöisen Google Pixel 9 Pro Foldin.

Google julkaisi Pixel-sarjan älypuhelimensa tänä vuonna viimein myös Suomen markkinoille. Samalla Yhdysvaltojen jättiyritys julkaisi myös toisen sukupolven version taittuvanäyttöisestä älypuhelimestaan – Google Pixel 9 Pro Foldin. Uutukainen tuo mukanaan Tensor G4 -järjestelmäpiirin ja kolmoistakakameran.

Testiartikkelissa tutustumme siihen, minkälaista vastinetta Pixel 9 Pro Fold tarjoaa 1989 euron suositushinnalleen.

Lue artikkeli: Testissä Google Pixel 9 Pro Fold

Keskustele aiheesta foorumilla

Uusi artikkeli: Testissä Google Pixel 9 Pro XL

4.10.2024 - 19:15 / Juha Kokkonen Mobiili

Testasimme Googlen uuden 1249 euron hintaisen Pixel 9 Pro XL -huippumallin.

io-techin lokakuun ensimmäisessä puhelinartikkelissa tutustutaan Googlen ensimmäiseen Suomen markkinoille virallisesti julkaistuun Pixel-malliin, eli 1249 euron hintaiseen Pixel 9 Pro XL -lippulaivamalliin. Laite tarjoaa mm. 6,8-tuumaisen LTPO AMOLED -näytön, Tensor G4 -piirin, 16 Gt RAM-muistia, 128 Gt tallennustilaa, kolme 50 megapikselin takakameraa ja 5060 mAh akun 37 watin pikalatauksella sekä langattoman latauksen tuella. Ohjelmistopuolella erikoisuuksiin kuuluu Googlen monipuoliset tekoälyominaisuudet sekä pitkä seitsemän vuoden päivitystuki.

Tässä artikkelissa perehdymme Pixel 9 Pro XL:ään kattavasti noin kahden viikon ympärivuorokautisen käyttötestijakson pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Google Pixel 9 Pro XL

Keskustele aiheesta foorumilla

PayPal lisäämässä asiakkaiden tietojen jakamista kolmansien osapuolien kanssa ensi vuonna

4.10.2024 - 15:31 / Timo Niemenmaa Mobiili, Tietotekniikka

Toiminto ”Personalized Shopping” tulee ensi kesänä oletuksena päälle asiakkaiden PayPal-tileihin, mutta sen saa halutessaan pois päältä.

Maksupalvelu PayPal on ensi kesän alussa muuttamassa toimintatapojaan tietojen jakamisessa kolmansille osapuolille, sillä englanninkieliseltä nimeltään toiminto ”Personalized Shopping” kytkeytyy päälle asiakkaiden tileissä. Toiminnon kerrotaan jakavan osallistuville yrityksille tietoja esimerkiksi asiakkaille mieleisistä tuotteista ja tarjouksista, ja se on ensi kesän alusta lähtien päällä oletuksena. PayPalin mukaan se voi näin tarjota asiakkaille entistä henkilökohtaisempia kokemuksia.

Toiminnon voi onneksi halutessaan klikata pois päältä, mikä onnistuu PayPalin suomenkielisessä versiossa tilin asetuksista välilehdellä ”Tiedot ja tietosuoja” kohdassa ”Kiinnostuksen kohteisiin perustuva markkinointi”. Notebookcheck muistuttaa kuitenkin uutisessaan, että PayPal jakaa joka tapauksessa joitain välttämättömiksi katsomiaan asiakkaiden yksityisyystietoja yrityksille, joille maksusuoritteita PayPalin kautta tehdään.

Lähde: Notebookcheck

Keskustele aiheesta foorumilla

Live: io-techin Tekniikkapodcast (40/2024)

4.10.2024 - 14:15 / Juha Kokkonen Mobiili, Tietotekniikka

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 4. lokakuuta hieman tavanomaista aiemmin noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Keskustele aiheesta foorumilla

Samsung julkisti uuden One UI 7 -käyttöliittymän julkaisuaikataulun

4.10.2024 - 10:36 / Timo Niemenmaa Mobiili

Galaxy-puhelinten uutta One UI -päivitystä odotellaan saapuvaksi ensi vuoden alussa uusien Galaxy S25 -mallien kanssa.

Samsungin Galaxy-puhelinten uutta, Android 15 -pohjaista One UI 7 -käyttöjärjestelmää odoteltiin saapuvaksi beta-versiona jo alkusyksystä, mutta sitä ei kuitenkaan koskaan tapahtunut, minkä arveltiin johtuvan beta-version bugisuudesta. Nyt Samsung on avannut One UI 7:n tilannetta tarkemmin hiljattaisessa kehittäjäkonferenssissaan SDC24:ssä ja kertonut käyttöjärjestelmän saapuvan uusien Galaxy S25 -mallien rinnalla ensi vuoden tammikuussa.

Vertailun vuoksi viime vuonna Galaxy S23 -mallisto sai One UI 6 -päivityksensä jo lokakuussa, eli nykymalleille uusi päivitys tulee muutaman kuukauden myöhässä. One UI 7:n kehittäjäversio saapuu raporttien mukaan vielä tämän vuoden puolella. Kuluttajien käsiin tammikuussa tuleva päivitys pitää Samsungin mukaan sisällään muutoksia niin käytettävyyteen kuin ulkonäköönkin ja Galaxy AI -tekoälyä hyödynnetään entistä tehokkaammin.

Lähde: Notebookcheck

Keskustele aiheesta foorumilla