Katsaus AIB-valmistajien GeForce RTX 50 -näytönohjaimiin

14.1.2025 - 05:35 / Petrus Laine Tietotekniikka

Suosituimpien valmistajien mallistoissa ei juurikaan yllätyksiä nähty, mutta Asus esitteli sentään uuden Astral-sarjan malliston huipulle ja MSI Vanguard-sarjan koko mallistoonsa.

NVIDIAn nahkatakkinen toimitusjohtaja Jensen Huang julkaisi CES 2025 -messuilla GeForce RTX 50 -sarjan näytönohjaimet. AIB-valmistajilla oli luonnollisesti mukana messuilla omat näkemyksensä NVIDIAn Blackwell-sukupolven näytönohjaimista. Huomionarvoista on, että toisin kuin NVIDIAn GeForce RTX 5090 Founders Edition, AIB-valmistajien RTX 5090 -mallit perustuvat perinteisempiin yhden kookkaamman piirilevyn ratkaisuihin.

Asus

Asuksen valikoimaan on lisätty tässä sukupolvessa vanhojen tuttujen rinnalle uusi ROG Astral -mallisto. GeForce RTX 5090 tulee saataville TUF-, ROG Astral- ja ROG Astral LC -versioina, joista perusmallissa on peräti neljän tuulettimen ja lähes neljän korttipaikan jäähdytin, kun LC-huippumalli jäähtyy 360 mm:n AIO-coolerilla. Vaikka käytössä on AIO-jäähdytys, on näytönohjain siitä huolimatta 2,5 korttipaikan paksuinen ja siitä löytyy myös yksi tuuletin virransyötön jäähdytystä edistämään. Näytönohjaimen muotoilussa on selvästi nähtävissä viime sukupolven Matrix-erikoismallin henki, vaikka ratkaisu onkin maltillisempi.

Asuksen GeForce RTX 5080 -mallisto rakentuu puolestaan TUF-, Prime- ja ROG Astral-malleista ja GeForce RTX 5070 Ti -mallisto TUF-, Prime- sekä Strix-malleista. Asuksen valikoimasta uupuu toistaiseksi GeForce RTX 5070 -mallit.

Gigabyte

Gigabytellä valikoima noudattaa tutun oloista linjaa. GeForce RTX 5090 -mallistosta löytyvät Windforce, Gaming OC, Master ja sen valkoinen Master Ice -versio sekä AIO-jäähdytteinen Xtreme Waterforce ja custom-loop kiertoon tarkoitettu Xtreme Waterforce WB. Toisin kuin Asuksella, AIO-jäähdytetyn Xtreme Waterforcen näytönohjainosasta ei tuuletinta löydy ja se mahtuu kahteen korttipaikkaan.

GeForce RTX 5080 -mallisto on muuten samanlainen, mutta lisänä siihen mahtuu myös valkoinen Aero OC SFF -malli. RTX 5070 ja RTX 5070 Ti -valikoimiin lukeutuvat puolestaan Windforce OC SFF, Aero, Eagle OC SFF ja sen valkoinen ICE-mversio sekä Gaming OC ja Master.

Inno3D

Inno3D on pitänyt GeForce RTX 5090 -malliston yksinkertaisena ja siitä löytyvät perusmalli X3, järeämmällä jäähdyttimellä varustrettu iChill X3 sekä custom-loop nestekiertoon tarkoitettu iChill Frostbite. RTX 5080 -mallistosta jää pois nestekiertoon tarkoitettu Frostbite ja sen tilalle perusmalli X3:sta on saatu mukaan musta ja valkoinen OC-versio.

RTX 5070 Ti -mallistosta löytyy vain X3 ja sen musta ja valkoinen OC-variantti. Poikkeuksena valtavirrasta Inno3D:n GeForce RTX 5070 -mallistosta löytyy X3 OC -mallin lisäksi myös kahdella tuulettimella varustettu Twin X2, Twin X2 OC ja Twin X2 OC White.

MSI

MSI:n GeForce RTX 5090 -valikoimasta löytyy peräti kuusi mallia: Vanguard ja sen Launch -edition versio, johon kuuluu mukaan Lucky-sarjan keräilyhahmo, Ventus, Gaming Trio ja Suprim sekä AIO-nestejäähdytyksellä varustettu Suprim Liquid. Asuksen tapaan MSI:n RTX 5090 AIO-jäähdytyksellä vie 2,5-korttipaikkaa ja sen virransyöttöä jäähdytetään tuulettimella. RTX 5080 -malleja on eri versioineen peräti yhdeksän; Vanguard ja sen Launch Edition, Ventus 3X ja sen Plus-versio, Gaming Trio mustana ja valkoisena, Inspire, Suprim ja sen AIO-jäähdytetty Suprim Liquid -versio.

GeForce RTX 5070 Tri -mallisto on astetta maltillisempi ja mukana ovat Vanguard sekä sen Launch Edition, Ventus, Gaming Trio ja Inspire 3X OC Plus. RTX 5070 -mallisto lähtee sen sijaan jälleen laukalle ja joukkoon mahtuvat Vanguard ja sen Launch Edition, Gaming Trio mustana ja valkoisena, Inspire, Ventus 3X ja kaksituulettimiset Ventus 2X mustana ja valkoisena.

Lähteet: Asus, Gigabyte, Inno3D, MSI

Keskustele aiheesta foorumilla

Dell ja Ventiva esittelivät passiivisella ICE-jäähdytyksellä varustettua kannettavaa

10.1.2025 - 14:46 / Petrus Laine Tietotekniikka

ICE eli Ion Cooling Engine perustuu ilman ionisointiin, mikä saa happimolekyylit varautumaan positiivisiksi ja liikkumaan kohti maadoitettua negatiivista varausta ja jatkamaan sitten ulos kannettavan sisältä.

CES-messuilla on nähty myös eksoottisempia jäähdytysratkaisuja. Kenties mielenkiintoisin niistä on Ventivan ICE, jota esiteltiin yhteistyössä Dellin kanssa.

Ventiva ICE- eli Ion Cooling Engine -jäähdytysteknologia on siitä erikoinen, ettei siinä ole lainkaan liikkuvia osia. Liikkuvien osien sijasta se sisältää aukollisen kehyksen, jonka läpi kulkee ohut metallilanka, jonka läpi johdetaan jopa 5000 voltin jännite. Korkea jännite ionisoi ympäröivän ilman luoden sille positiivisen varauksen. Taustalla oleva pinta on puolestaan maadoitettu ja luo negatiivisen varauksen, mikä puolestaan saa ilman liikkumaan.

Vaikka kyse on vielä konseptitason tuotteesta, sitä esiteltiin Dell 14 Pro Premium -kannettavalla, joka on ilmeisesti tulossa myös myyntiin kuluvan vuoden aikana. Kannettava on varustettu Lunar Lake -arkkitehtuurin Core Ultra 200V -prosessorilla, mikä tarkoittaa maksimissaan 30 watin TDP:tä. Kannettavan tapauksessa käytössä on ICE9:ksi kutsuttu versio ICE-teknologiasta ja sen toteutuksessa on tehty luonnollisesti tiivistä yhteistyötä Dellin ja Ventivan välillä. Linus Tech Tipsin ShortCircuitin videon mukaan jäähdytysratkaisun äänentuotto on 14 dB(A), mikä on käytännössä täysin hiljainen. Videolla kerrotaan, ettei edes LTT Labsin akustiikkakammiossa päästä alle 15 desibelin taustamelun. Toinen ratkaisun eduista on ohuus, videon mukaan Dell 14 Pro Premium ICE9:llä on ohuin kannettava tähän mennessä.

Täysin ongelmavapaasta teknologiasta ei voida kuitenkaan puhua, sillä ionisoimalla ilmaa se hajottaa hapen (O2) kahdeksi erilliseksi molekyyliksi (O1), mutta tuottaa satunnaisesti myös otsonia (O3). Vaikka niin pienet määrät otsonia eivät sinänsä ole vielä vaarallista, jäähdytysratkaisussa on hyödynnetty mangaanioksidia, joka edistää otsonin (O3) muuttumista takaisin tavalliseksi hapeksi (O2).

Lähde: TechPowerUp

Keskustele aiheesta foorumilla

Live: io-techin Tekniikkapodcast (2/2025)

10.1.2025 - 13:02 / Juha Kokkonen Mobiili, Tietotekniikka

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 10. tammikuuta tavanomaiseen aikaan noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Keskustele aiheesta foorumilla

Huippuylikellottaja Splave lähtee mukaan komponenttimarkkinoille Enermaxin ja G.Skillin tukemana

10.1.2025 - 05:04 / Petrus Laine Tietotekniikka

Splave tuo itse markkinoille uuden lämpötahnan, kun Enermaxin kanssa yhteistyössä myyntiin tulee Revolution DFX Pro -virtalähteistä Splave Edition -versiot ja G.Skilliltä Z5 CK- ja Z5 Neo -pohjaiset Splave-muistit.

Huippuylikellottajana tunnettu Allen ’Splave’ Golibersuch on päättänyt lähteä mukaan komponenttimarkkinoille. CES-messuilla esiteltiin miehen nimimerkkiä kantavat lämpötahna, Enermaxin virtalähteitä ja G.Skillin muisteja.

Splave T-1K tulee myyntiin yksin hänen nimellään, eikä sen valmistajasta ole tietoa. Lämpötahna on silikonipohjainen, mutta sisältää gallium-partikkeleita edistämään lämmönjohtavuutta. Sähköä johtamaton lämpötahna on mainospuheiden mukaan helppo levitettävä, ei ”vuoda” kuten nestemetallit ja ”mullistava tuote, jonkalaista ei markkinoilta löydy”.

Enermax Revolution DFX Pro Splave Edition -virtalähteet tulevat saataville 1200 ja 1350 watin versioina. Virtalähteiden erikoisuuksiksi listataan painike, joka tyhjentää kaikki virtalähteen kondensaattorit virrankatkaisun jälkeen, yksittäin sukitetut kaapelit sekä ominaisuus, joka pyörittää tuulettimia 20 sekunnin ajan käänteiseen suuntaan pölyn poistamiseksi joka kerta, kun virtalähde sammutetaan normaalisti ACPI-käskyllä.

G.Skilliltä tulee puolestaan Trident Z5 CK- ja Z5 Neo -sarjaan perustuvia Splave DDR5-muisteja. Kaikkien muistien tarkemmat tiedot eivät ole vielä tiedossa, mutta ylikellottajan nimeä kantavina ne panostanevat huippunopeuksiin ja mataliin viiveisiin. Esillä oli ainakin DDR5-6000 CL28 -prototyyppi AMD-alustoille. Z5 CK -muisteihin perustuvat muistit on tarkoitettu Intel-alustoille ja sisältävät XMP-profiilit, kun Z5 Neo -muisteihin perustuvat ovat AMD-alustoille EXPO-profiileilla.

Lähde: TechPowerUp

Keskustele aiheesta foorumilla

Asus julkaisi joukon uusia AIO-coolereita sekä päivitti NUC-malliston vuoteen 2025

10.1.2025 - 04:38 / Petrus Laine Tietotekniikka

Huomiota herättävimmät uutuudet lienevät kookkaalla 90° kulmassa taittuvalla näytöllä varustettu ROG Ryuo IV SLC AIO-cooleri sekä värillisellä e-ink-näytöllä varustettu NUC 14 Pro AI+, mutta maininnan ansainnee myös NPU-tekoälykiihdyttimen reitittimeen tuova ROG Rapture GT-BE19000AI -reititin.

Vahvasti CES-messuilla läsnä oleva Asus on julkistanut uusia tuotteita liki joka osa-alueelle. Tässä uutisartikkelissa keskitymme yhtiön uusiin NUC-tietokoneisiin ja AIO-jäähdytysratkaisuihin. Oman mainintansa ansaitsee myös ROG Rapture GT-BE19000AI, joka on saanut tuotua tekoälykiihdytyksen myös reitittimiin.

Asuksen uusien AIO-coolereiden terävin kärki on ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB. Yhtiön mukaan cooleri on suunniteltu rakentajille, jotka arvostavat virtaliittimet takapuolelle siirtävien BTF-emolevyjen siistiä estetiikkaa. Coolerin pumppublokkin päältä löytyy kookas, liikuteltava 6,7” AMOLED-näyttö 90° asteen kulmalla, mikä mahdollistaa kolmiulotteisen illuusion sopivasta kulmasta katseltaessa. Yhtiö ei valitettavasti tarkentanut, miten näyttö tarkemmin on liikuteltavissa. 360 mm:n jäähdyttimeen vievät letkut ovat normaalia lyhemmät siistin ulkonäön takaamiseksi ja jäähdyttimen kaveriksi on esiasennettu toisiinsa daisy-chain-kytketyt ARGB-tuulettimet, joista löytyy loistetta niin edestä kuin sivulta katsottaessa.

ROG Strix LC III -sarjan AIO-coolerit tulevat saataville 360 mm:n jäähdyttimen lisäksi myös 240 mm:n jäähdyttimillä. Niissä käytetään pykälää vanhempaa Gen7 V2 -pumppublokkia ja saataville tulee malleja sekä näytöllä että ilman. Näytöttömissä versioissa sen tilalta löytyy valaistu ROG-logo, joka on kiinni magneeteilla. Pelaajat valitsevat luonnollisesti RGB-valaistut tuulettimet, mutta saataville tulee myös valottomilla tuulettimilla varustettuja versioita.

TUF Gaming LC II -sarjan AIO:t tulevat niin ikään saataville 240 ja 360 mm:n kokoluokissa. Asus nostaa esiin niiden tehokkaat ARGB-tuulettimet sekä kookkaat jäähdyttimet, joiden jäähdytysrivastot on varustettu ilmaa ohjaavilla urilla.

Ammattimaisempaan kokoonpanoon sopii puolestaan ProArt LC -sarja, joka tulee saataville 360 ja 420 mm:n versioina. Malleissa on eroa enemmänkin kuin jäähdyttimen koko, sillä 420 mm:n mallissa on käytössä Noctuan 140 mm:n NF-A14 industrial PPC-2000 PWM -tuulettimet, kun 360 mm:n versiossa käytetään Alphacoolin 120 mm:n Apex Stealth Metal Power -tuulettimia.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä yhtiö julkisti Asus Prime LC ARGB AIO-coolerit. 240 mm:n ja 360 mm:n koossa saataville tulevat coolerit on varustettu joko infinity mirror -peilillä tai LCD-näytöllä ja niissä on poikkeuksetta käytössä ARGB-valaistut tuulettimet.

NUC-markkinoille Asuksella on tarjolla yhteensä viisi uutuutta, joista mielenkiintoisin lienee ROG NUC ja huomiota herättävin puolestaan NUC 14 Pro AI+. Jälkimmäinen on lähes identtinen joulukuussa julkaistun 14 Pro AI -mallin kanssa, mutta nyt tietokoneen kantta on saatu kiertämään RGB-nauha ja keskeltä kantta löytyy värillinen, aina päällä oleva e-ink-näyttö. Prosessorina toimii perusmallin tapaan Core Ultra 200V -sarjan Lunar Lake.

Vuoden 2025 ROG NUC on puolestaan pelaajien tarpeisiin suunnattu ja sen sisältä löytyy parhaimmillaan Intelin Core Ultra 9 HX -sarjan prosessori ja NVIDIAn GeForce RTX 50 -sarjan näytönohjain, oletettavasti sekin mobiilimallina. Yhtiön mukaan tietokone pysyy pelatessakin kuiskauksen hiljaisena, kiitos kolmen tuulettimen ja kaksoishöyrykammion. Tietokone on myös avattavissa helposti kiitos uusien sormiruuvien, jotka mahdollistavat muistien ja SSD-aseman päivityksen ilman työkaluja. Se tukee moderneja standardeja, kuten Wi-Fi 7:ää ja BT 5.4:ää, Thunderbolt 4:ää ja USB4:ää sekä DisplayPort 2.1 UHBR20 -näyttöulostuloja.

Perusmallistoa edustavat uudet NUC 15 Pro ja NUC 15 Pro+. Ensin mainittu on varustettu parhaimmillaan Core Ultra 7 265H -prosessorilla, kun Pro+ lyö pöytään järeämmän Core Ultra 9 285H:n. Kummastakin löytyy modernit Wi-Fi- ja BT-tuet sekä kaksi Thunderbolt 4- ja HDMI 2.1 -liitäntää. Edellisten alapuolelle asettuu vielä NUC 14 Essential, joka on varustettu erittäin vähävirtaisella Intelin N-sarjan prosessorilla,  Vähävirtaisella 6 watin prosessorilla NUCin koko on vaivaiset 135 x 115 x 36 mm. Tästä huolimatta mukaan on saatu kaksi USB-C-liitäntää, viisi USB-A-liitäntää, 3 näyttöliitäntää ja 2,5 gigabitin verkkoliitin.

ROG Rapture GT-BE19000AI on yhtiön uusi lippulaivareititin pelaajille. Kolmikaistainen reititin tukee modernisti Wi-Fi 7 -standardia maksimissaan 325 neliömetrin kantamalla ja yli 200 yhdistetyllä laitteella. Reitittimen sisältä löytyy tarkemmin määrittelemätön neliytiminen prosessori ja erillinen NPU-tekoälykiihdytin, jonka luvataan paitsi tehostavan reitittimen laskentatehoa, myös energiatehokkuutta ja käyttäjän yksityisyydensuojaa. Yhtiön PR-osaston mukaan ROG AI Game Booster ja Adaptive QoS 2.0 kykenevät pienentämään pelatessa viiveitä jopa 34 % perinteiseen reitittimeen verrattuna. Sen ominaisuusvalikoimista löytyy myös mm. mainossuodatin ja seurantasuodatin.

Lähteet: Asus (1), (2), (3)

Keskustele aiheesta foorumilla

Yhdysvaltoihin markkinoitaan laajentava Endorfy mukana CES-messuilla

9.1.2025 - 18:41 / Timo Niemenmaa Tietotekniikka

Ensimmäistä kertaa CES-messuilla mukana oleva Endorfy on esitellyt yleisölle uusia PC-tuotteitaan.

Puolalainen PC-komponenttien ja -tarvikkeiden valmistaja on ensimmäistä kertaa mukana käynnissä olevilla CES-messuilla ja yhtiö aikookin laajentaa markkinaansa Yhdysvaltoihin. Endorfylta nähtiin messuilla monia uusia PC-tuotteita, kuten prosessoricoolereita, virtalähteitä ja oheistarvikkeita.

Uusia prosessoricoolereita ovat yhtiön SilentiumPC-ajoista muistuttavat Fera 5 Black ARGB, Fortis 5 Black ja Fortis 5 Black ARGB. Valaistu Fera 5 Black ARGB on varustettu yhdellä 120 mm:n Fluctus 120 PWM ARGB -tuulettimella ja neljällä kuparisella lämpöputkella. Coolerissa kerrotaan olevan myös tuulettimen pysäyttävä valinnainen ”semi-passiivinen” ominaisuus.

Fortis 5 Black ja sen ARGB -variantti puolestaan pyörittää 140 mm:n Fluctus 140 PWM (ARGB) -tuuletinta ja siinä on kuusi lämpöputkea. Myös Fortis 5 Black -malleista löytyy tuulettimen pysäytystoiminto. Kaikkiin uutuuscoolereihin sisältyy Pactum PT-3 -lämpötahna ja niille myönnetään 6 vuoden takuu.

Uusi virtalähde Endorfylta on ATX 3.1 -päivitetty Supremo FM6, joka on jatkoa valmistajan Supremo FM5-mallistolle. Uutuudessa pyörii valmistajan oma Fluctus-tuuletin, kuten uusissa prosessoricoolereissakin. Teholukemia tai sertifiointeja Endorfy ei tiedotteessaan paljastanut.

Lisäksi Endorfy tuo pelituotemarkkinoille uusia Liv-hiiriä, kuten yllä näkyvän Liv Plus Wirelessin PixArtin PAW3395 -sensorilla ja 26 000 DPI:n herkkyydellä, kompaktin Celeris 1800 -näppäimistön Gateronin kanssa kehitetyillä kytkimillä sekä Crystal-hiirimatot.

Uutuustuotteiden saatavuusaikataulua lupailtiin lähikuukausille, mutta hinnoitteluista ei vielä tiedotettu enempää.

Lähde: Endorfy

Keskustele aiheesta foorumilla

Thermaltake esitteli CES-messuilla uusia ajosimulaattorituotteita

9.1.2025 - 16:34 / Timo Niemenmaa Tietotekniikka

Thermaltakelta nähtiin uusi G6-ratti-poljinsetti ja GM5 3DOF -liikealusta.

Taiwanilainen Thermaltake on mukana Las Vegasin CES 2025 -messuilla ja esitellyt siellä muiden uutuuksien ohella uusia tuotteita simulaattoriharrastajille, jotka ovat G6-ratti polkimineen sekä GM5 3DOF -liikealusta niin ajo- kuin lentosimulaattoreihinkin.

G6 on direct drive -tekniikkaa hyödyntävä 13-tuumainen ratti jykevällä alumiinisella alustalla, joka tarjoaa 6 Nm vääntömomenttia. Voimakkuudeltaan säädettäviin polkimiin kuuluu kytkin, jarru ja kaasu. Valmistaja kehuu rattialustan sisällä olevaa tuuletinta erityisen hiljaiseksi. G6:n kerrotaan olevan suunniteltu erityisesti Thermaltaken omalle GR500-ajosimulaattorikehykselle.

Uusi GM5 3DOF -liikealusta tarjoaa realistista penkin heilumista sekä ajo- että lentosimulaattoreihin. 27 kg:n painoista alustaa mainostetaan kevyeksi mutta jämäkäksi. Sille lupaillaan alle 5 millisekunnin viivettä realistisen ja nopean liikepalautteen aikaansaamiseksi ja jopa 100 hertsin värinätoimintoa eri tietyyppien simuloimiseksi. Liikealustan kerrotaan sopivan Thermaltaken GR500-ajosimulaattoriin ja GF500-lentosimulaattoriin.

Uutuuksien saatavuus ajoittuu alkukeväälle hinnoin 520 dollaria (G6) ja 4000 dollaria (GM5 3DOF), mutta saatavuudesta ja hinnoittelusta Euroopassa Thermaltake ei kertonut sen tarkempia tietoja.

Lähde: Thermaltake, TechPowerUp

Keskustele aiheesta foorumilla

InWin esitteli CES-messuilla näyttävän PRISM-kotelon ja avonaisen SHIFT-testipenkin

9.1.2025 - 03:13 / Petrus Laine Tietotekniikka

Kulmikkaasti muotoillun PRISM:n vasenta kylkeä koristavat puoliläpäisevät peilit, jotka keräävät taatusti huomiota osakseen.

Parhaiten kenties poikkeuksellisen näyttävistä tai muutoin erikoisista erikoiskoteloistaan tunnettu InWin on myös läsnä CES-messuilla. Yhtiön kuluttajille suunnatut uutuudet edustavat kuitenkin tavanomaisempaa linjaa.

PRISM on InWinin uusi ATX-kokoluokan miditornikotelo, joka ei taatusti jää huomaamatta. Kotelo on muotoiltu tavallisesta suorakylkisestä laatikosta poiketen kulmikkain sivuin ja etupaneelein ja koko sen vasen puoli on puoliläpäisevien peilien peitossa. Huomiota herättävä ratkaisu peilaa oletuksena ympäristöään, mutta päästää kotelon sisältä löytyvät valonlähteet näkymään lävitseen. Kotelon katto ja etupaneeli ovat puolestaan metalliverkon peitossa mahdollistaen tehokkaan ilmankierron. Oikealta kyljeltä löytyy sen sijaan perinteisempää teräspaneelia. PRISM on muotoiltu kuin se olisi hieman etukenossa, mikä on jättänyt taakse paikan ”spoilerille”, joka toimii samalla kantokahvana.

InWin PRISM:n tekniset ominaisuudet:

  • Koko ja paino: 530 x 275 x 500 mm, 10,03 kg
  • Materiaalit: Teräs, karkaistu lasi
  • Emolevytuki: ATX, micro-ATX, mini-ITX
  • I/O-paneeli: 1 x USB-C 3.2 Gen 2×2, 2 x USB-A 3.2 Gen 1, 3,5 mm audioliitäntä
  • Asemapaikat: 2 x 2,5” / 3,5”
  • Laajennuskorttipaikat: 7
  • Virtalähdetuki: ATX (max 238 mm)
  • Tuuletinpaikat (mukana 4 tuuletinta):
    • Edessä 3 x 120 / 140 mm
    • Katossa 3 x 120 / 2 x 140 mm
    • Takana 1 x 120 mm
    • Pohjassa 1 x 120 mm
    • Kyljessä 3 x 120 mm
  • Jäähdytintuki:
    • Edessä 1 x 240 / 360 mm
    • Katossa 1 x 240 / 280 / 360 mm
    • Takana 1 x 120 mm
    • Kyljessä 1 x 240 / 360 mm

Toinen InWinin kotelouutuuksista eli SHIFT ei ole oikeastaan kotelo lainkaan, vaan pikemminkin avoin testipenkki. Alumiinista valmistettu testipenkki on muotoiltu tyylitellen ja sen voi asettaa oman makunsa mukaan joko makaamaan vaaka-asentoon tai seisomaan pystyssä. SHIFT on varustettu kolmella siivekkeellä, joihin voi asentaa siipimäisesti 360 mm:n jäähdyttimet takaamaan riittävän jäähdytystehon kovempaankin kokoonpanoon. Siinä on myös integroidut paikat kahdelle 2,5” tai yhdelle 3,5” ja yhdelle 2,5” asemalle sekä virtalähteelle ja maksimissaan seitsemälle laajennuskortille. SHIFTin rakenne rajoittaa laajennuskorttien maksimipituuden 350 millimetriin, mutta prosessoricoolerin korkeudelle ei luonnollisestikaan ole avonaisessa mallissa rajoitteita.

Yhtiö ei kertonut vielä milloin sen uutuudet saapuvat myyntiin tai miten ne hinnoitellaan.

Lähde: InWin (1), (2), (3), Lisäkuvat: TechPowerUp

Keskustele aiheesta foorumilla

Razer juhlii CES-messuilla 20-vuotista taivaltaan ja esitteli sekä uusia tuotteita että konseptitason projekteja

9.1.2025 - 02:26 / Petrus Laine Tietotekniikka

Razerin messuvalikoimaan kuuluivat esimerkiksi konseptitasolla oleva tarpeen mukaan jäähdyttävällä tai lämmittävällä tuuletuksella varustettu pelituoli, tekoälyvalmentaja sekä telakoita.

Pelaajien lifestyle-brändiksi itsensä aikoinaan ylentänyt Razer on luonnollisesti myös mukana CES-messuilla. Yhtiön messutarjontaan kuului muun muassa uusia pelituoleja ja tekoälyvalmentaja, mutta ainakin tässä vaiheessa osa uutuuksista on vielä konseptiasteella. Yhtiö juhli messuilla myös 20-vuotista taivaltaan.

Razerin taival alkoi käytännössä jo kauan ennen yrityksen perustamistä, kun alkuperäinen Razer Boomslang julkaistiin kärna LLC:n toimesta vuonna 1999. Razerin perustajat Min-Liang Tan ja Robert Krakoff olivat kuitenkin jo tuolloin mukana suunnittelussa. kärna LLC meni konkurssiin vuonna 2000 ja Razerin perustamista saatiin lopulta odottaa vuoteen 2005, jolloin Tan ja Krakoff perustivat yhtiön virallisesti ”For Gamers. By Gamers.” moton kera. 20-vuotista taivalta juhlitaan ainakin Boomslangin juhlaversiolla, jota esiteltiin alun perin jo viime vuoden puolella.

Project Arielle on yhtiön mukaan maailman ensimmäinen lämmittävä ja viilentävä pelituoli Razer Mesh -kankaalla, joskin tässä vaiheessa puhutaan vielä konseptivaiheen tuotteesta. Razer Fujin Pro -pelituoliin perustuva konsepti on varustettu tuuletinjärjestelmällä, jonka luvataan liikuttavan ilmaa tehokkaasti koko kropalle. Parhaan pelisuorituskyvyn varmistamiseksi tuolista löytyy myös istuinta ja selkänojaa kiertävät RGB-valonauhat.

Todellisuudessa ilmavirtaa ei ole kuitenkaan koko kropalle, vaan lavaton tuuletin puhaltaa ilmaa selkänojan reunoilta. Sen ydin on piilotettu selkänojan alaosaan, josta sen puhaltaman ilman luvataan viilentävän koettua lämpötilaa 2-5°C. Mikäli pelaajaa viluttaa, on tarjolla myös lämmitysvaihtoehto, joka puhaltaa 30°C lämmitettyä ilmaa. Tuulettimen nopeus on säädettävissä kolmeportaisesti.

Razer Iskur V2 X tulee edeltävästä poiketen suoraan myyntiin. Edullisemman pään pelituoli on varustettu muun muassa alaselän tuella, aiempaa leveämmällä istuimella, käyttäjään mukautuvilla vaihtelevan jäykkyyden pehmusteilla ja hengittävällä, monikerroksisella kankaalla sekä 152° kallistuksella. Käsituet ovat säädettävissä kahdessa suunnassa. Iskur V2:n Frog-mekanismin sijasta V2 X on varustettu Butterfly-mekanismilla. 299,99 euroon hinnoiteltuun tuoliin on saatavilla myös erikseen myytävät memory foam -täytteiset tyynyt alaselän ja pään taakse.

Razer Aether Standing Light Bars ovat nimensä mukaisesti kaksi pystyssä seisovaa RGB-tolppaa varmistamaan parhaan pelisuorituksen. Valotolpat ovat yksipuoleiset, eli pelaaja voi makunsa mukaan sävyttää niillä seinät tai luoda suoraan tunnelmaa kohti paistavalla RGB-loisteella. Tolpat on hinnoiteltu 119,99 euroon ja niiden kaveriksi sopii saman Aether-sarjan muut valotuotteet, kuten näytön päälle asetettava valopalkki.

Lisää pelisuorituskykyä huippuunsa hiovaa RGB-loistetta tarjoilevat puolestaan käsikonsoliluokan laitteille suunniteltu Razer Handheld Deck Chroma sekä näytön vajaat 8 senttiä pöydästä nostava Razer Monitor Stand Chroma. Käsikonsolitelakka on varustettu kolmella USB-A-liittimellä sekä yhdellä HDMI-, USB-C- ja verkkoliittimellä. RGB loistaa telakan etualaosasta ja käsikonsolin seisontatuen kulma on säädettävissä omaan makuun sopivaan kulmaan. Näytön alle tarkoitettu alumiininen Monitor Stand Chroma on varustettu RGB-valaistuksen lisäksi USB-C-, HDMI- ja kahdella USB-A-liittimellä sekä USB-C-sisääntulolla. Handheld Dock Chroma on hinnoiteltu 89,99 ja Monitor Stand Chroma 179,99 euroon.

Project Ava on puolestaan nykytrendeihin hyvin mukaan sopiva tekoälyvalmentaja, opas ja kaikkea muuta, mitä pelaaja Razerin mukaan tarvitsee. Se osaa valmentaa pelaajaa reaaliajassa ja osaa tarjota esimerkiksi peliä edeltävän tsemppihetken viime hetken vinkein, pelin aikaisia neuvoja ja lopulta analyysin siitä, mikä meni vikaan tai osui oikeaan. Se osaa myös neuvoa esimerkiksi pelien pomovastustajiin sopivia taktiikoita ja tarjota vaikka suoraan läpipeluuohjeita. Lisäksi se osaa optimoida tietokoneen asetukset parhaaseen iskuun Razerin mukaan yhtä nappia painamalla. Yhtiö ei vielä kertonut milloin se on tulossa saataville, mutta lupasi sen olevan muutakin kuin vain kiva konsepti messuille.

Voit tutustua Razerin koko messutarjontaan yhtiön verkkosivuilla.

Lähde: Razer

Keskustele aiheesta foorumilla

AMD kertoi miksei RDNA 4:ää nähty CES-esityksessä ja miksi 3D-välimuistia on Ryzenissä vain yhden CCD:n parina

9.1.2025 - 01:17 / Petrus Laine Tietotekniikka

AMD:n mukaan RDNA 4 jätettiin pois lehdistötilaisuudesta puhtaasti sen vuoksi, ettei se 5 minuuttia mitä näytönohjaimelle olisi voitu pyhittää, olisi riittänyt uusien ominaisuuksien läpikäymiseen. Ryzeneiden 3D-välimuistin tapauksessa kyse on puolestaan heikosta hinta/hyötysuhteesta.

Moni oli ihmeissään AMD:n CES 2025 -esityksen jälkeen, kun odotetut RDNA 4 -näytönohjaimet loistivat poissaolollaan, vaikka lehdistölle pidetyssä ennakossa ne olivat mukana. Yhtiö selvitti tilannetta jälkikäteen paikalla olleen lehdistön edustajille. Lisäksi yhtiö on nyt kertonut, miksi 3D V-Cache on edelleen vain toisen CCD:n kaverina uusissa Ryzen 9000X3D -prosessoreissa.

AMD:n lehdistölle pitämässä CES-ennakossa oli mukana RDNA 4:ää ja FSR 4:ää koskevia dioja ja ne onkin luonnollisesti julkaistu lehdistön toimesta. Lisäksi messuilla sekä AMD:n että AIB-valmistajien osastoilla on ollut esillä rutkasti erilaisia Radeon RX 9070 -sarjan näytönohjaimia. Varsinaisessa CES-esityksessään yhtiö ei kuitenkaan maininnut niistä kuin yhdessä sivulauseessa, jossa todettiin yhtiön kertovan lisää niistä myöhemmin.

Las Vegasissa paikalla olleelle lehdistölle pidettiin CES-lehdistötilaisuuden jälkeen Q&A-tilaisuus, jossa käsiteltiin myös RDNA 4:n ja FSR 4:n puutosta esityksestä. AMD:n David McAfeen mukaan 45 minuutin esityksessä ei ollut yksinkertaisesti kylliksi aikaa uuden arkkitehtuurin ja FSR 4:n esittelyyn, eikä se liity esimerkiksi tuotteiden kehityksen aikatauluun tai vastaavaan. AMD:n edustajien mukaan näytönohjaimet ovat aikataulussaan ja niillä on saavutettu kaikki tavoitteet esimerkiksi suorituskyvyn ja tehonkuluksen suhteen. Hän myös muistutti näytönohjainten olevan kyllä esillä itse messuilla. Lehdistötilaisuudessa näytönohjaimille olisi ollut aikaa vain 5 minuuttia, mikä ei riitä millään uusien ominaisuuksien läpikäymiseen. Paikalla ollut Frank Azor lisäsi perään, ettei RDNA 4 ollut ainut, joka oli pakko sivuuttaa rajallisen ajan vuoksi, vaan esimerkiksi Ryzen Z2 -sarjan prosessorit kokivat saman kohtalon.

AMD:n mukaan se tulee pitämään RDNA 4:lle oman varsinaisen julkaisutilaisuuden lähempänä niiden julkaisua, joka useamman lähteen perusteella tulee tapahtumaan 23. tammikuuta. Toistaiseksi on tosin auki, onko esimerkiksi XFX:n viittaama päivämäärä nimenomaan julkaisutapahtuman päivä, vai tulevatko näytönohjaimet jo myyntiin silloin.

Saksalainen HardwareLuxx puolestaan kysyi AMD:lta suoraan, miksi Ryzen 9000X3D -sarjassa on edelleen 3D V-Cache -välimuistia vain yhden CCD-sirun parina. AMD:n mukaan kyse ei ole teknisistä rajoitteista, vaan yksinkertaisesti hinnasta. Toisen 3D V-Cache CCD:n lisääminen nostaisi tuotteen hintaa kohtuuttoman paljon, eivätkä esimerkiksi pelaajat hyötyisi toisesta välimuistisirusta lähellekään yhtä paljoa, kuin ensimmäisestä. Yhtiö kuitenkin kertoi harkinneensa muutamia kertoja erikoisversion julkaisemista, mutta toistaiseksi siihen ei ole päädytty. Niille kuormille, missä 3D-välimuistista useamman CCD-sirun parina olisi merkittävää hyötyä, löytyy rutkasti vaihtoehtoja Epyc-linjastolta.

Päivitys:

Frank Azor ja DavidMcAfee ovat kommentoineet messuilla myös Ryzen 7 9800X3D -prosessoreiden heikkoa saatavuutta. Azorin mukaan prosessorin kysyntä on ollut odotettua korkeampaa ennen kaikkea Intelin Core Ultra 200S -prosessoreiden odotettua heikomman suorituskyvyn vuoksi. AMD odotti Intelin uutuuksien olevan suorituskykyisempiä kuin ne ovat ja sen vuoksi yhtiö oli arvioinut tarvittavat tuotantomäärät alakanttiin. McAfee kertoi yhtiön nostaneen jo sekä 7000X3D- että 9000X3D-prosessoreiden tuotantomääriä, mutta sen vievän aikaa ennen kuin se näkyy markkinoilla. McAfeen mukaan normaalin prosessorin kohdalla kestää noin 12-13 viikkoa piikiekon aloituksesta valmiiseen tuotteeseen ja X3D:n vaatiman monimutkaisemman kokoamisprosessin pidentävän tuota aikaa huomattavasti. Hän lupaa AMD:n tekevän kuitenkin kaikkensa saadakseen tyydytetteyä prosessoreiden kysynnän ja uskoo tuotantomäärien kasvavan entisestään vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Lähteet: Tom’s Hardware, HardwareLuxx, Päivitys: Tom’s Hardware

Keskustele aiheesta foorumilla